Tu cât poluezi pe net?, te întreabă IDEO IDEIS

8 iulie 2019


La a 14-a ediție de IDEO IDEIS ne-am înhămat la o temă grea: responsabilitatea. Adolescenții din România sunt nativi digital și petrec mult timp pe rețelele de social media, motiv pentru care campania IDEO IDEIS se referă în mod specific la responsabilitatea online, care îi privește în mod direct pe aceștia.

Am provocat adolescenți din comunitatea IDEO IDEIS să se filmeze vorbind despre comportamentele online care li se par nocive. Adolescenții au invocat trolling-ul, comentariile negative (bullying sau hate speech) și ipocrizia de a te prezenta altfel în mediul online decât ești în realitate, sau de a adera unor cauze pe care nu le susții decât virtual. 

VEZI CLIPUL CAMPANIEI „Tu cât poluezi pe net?” 

86% dintre tinerii din România cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani intră pe net de pe telefonul mobil, iar 74% dintre ei au smartphone – procentul crește la 80 după vârsta de 18 ani.* Adolescenții de azi nu mai sunt influențați doar de familie, prieteni și colegi, ci foarte mult de informațiile din mediul online, la care au acces de mici. 

*Studiul a fost realizat de Starcom România și poate fi consultat aici. 

Conform aceluiași studiu, 32% dintre tinerii între 14 și 17 ani din România au încredere în influenceri. Cu aproape 400.000 de followeri pe Instagram și YouTube, Magdyz este una dintre cele mai cunoscute vloggerițe în acest segment de vârstă și s-a alăturat campaniei IDEO IDEIS cu un mesaj față de responsabilitatea influencerilor.

„O greșeală foarte mare pe care o fac creatorii de conținut: nu se afișează aproape de realitate și vă fac să credeți că viețile lor sunt perfecte. Sau se iau de aspectul vostru fizic reacționând la clipuri în care voi apăreți, fără să se gândească. Așa că dacă vreodată ai râs de altă persoană sau te-ai luat de ea pentru că nu avea aceleași principii pe care tu le ai, vreau să te întreb: Tu cât ai poluat pe internet?”  

***

IDEO IDEIS se desfășoară între 06 și 12 august la Alexandria. Este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

www.ideoideis.ro

https://www.facebook.com/ideoideis/© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor