top of page

laborator:
evenimente

cine?

adolescenți, copii și adulți

unde?

Alexandria

ce?

spectacole de teatru pentru adolescenți, copii și adulți

filme + sesiuni de Q&A

conferințe educaționale

masterclass-uri

evenimente, ideo ideis laboratorul
program ev

spectacol de teatru pentru copii

Moș Crăciun ostatec

Mos Craciun ostatec

Moș Crăciun este răpit de Lupul din pădurea poveștilor și cere o răscumpărare de 1 milion de dolari. Poliția intervine să o ajute pe Scufița Roșie sa-l găsească pe lup, pentru că altfel, copiii nu vor primi cadourile de Sărbători.

Va interveni și Bunica să salveze situația? Va primi ajutor sau va rezolva singură tot misterul? Rămâne sa descoperiți singuri dacă veniți la spectacolul cu păpuși și mascote.

regie: Florentina Tanase

distribuție: Petronela Purima, Florentina Tănase, Vlad Tănase

 

audiență: 7+

spectacol de teatru profenionist

De unde vin copiii/adulții?

De unde vin copiii-adultii, afis

„De unde vin copiii adulții?” este o comedie creată în zece repetiții, în baza participării echipei artistice la programul de ghidaj „Cum le vorbim copiilor despre corp, sexualitate și relații?” susținut de psihoterapeuta Cristina Dinu Popa. Scenele din spectacol sunt concepute de cei cinci artiști, inspirate din imaginația și experiențele lor personale. Știința corpului, sexualitatea și toate aspectele legate de relațiile de cuplu merită să fie o parte firească din conversațiile noastre la un suc cu prietenii, la o plimbare cu familia, și acum, iată, la o seară de teatru. Când vine vorba de o anumită parte din corpul uman însă, cuvintele de dicționar parcă dispar, pentru a face loc unei creativități debordante, unui simț poetic consistent, și, în fond, unor jene ce vin demult, tare demult, și se împletesc foarte strâns cu noțiunea de „om civilizat”. Din punctul acesta de vedere, adulții de azi vin din copiii de ieri, care vin din adulții de alaltăieri și așa mai departe, purtând în ei tot bagajul de pudoare și rușine care poate face rău și copiilor de azi. Personajele din spectacolul nostru sunt foarte diverse, de la părinți contemporani la personal medical dintr-un univers paralel, la oamenii peșterilor, Romeo și Julieta sau doi spermatozoizi. Avem comedie în versuri, mal-entendu, comedie fizică, și chiar un moment de musical!

unteatru, București

regie: Mihaela Sîrbu

distribuție: Cătălin Coșarcă, Doina Antohi, Andreea Mateiu, Dan Murzea

echipă tehnică: Dragoș Mărgineanu, Monica Anastase

Spectacolul durează 75 de minute, și este urmat de o discuție cu actorii și producătorul spectacolului, ce durează aprox. 30-45 min.

 

Copiii peste 12 ani însoțiți de părinți, profesori sau alți adulți de siguranță pot participa la spectacol.

spectacol-lectură pentru copii

Băiatul care nu voia nimic

Baiatul care nu voia nimic, carte

Oare este posibil să trăim fără să ne dorim nimic sau fără să ne aflăm în legătură cu familia, cu oamenii din jurul nostru, fără să fim atenți la mersul lumii ?

„Băiatul care nu voia nimic” este o poveste despre transformare, despre descoperirea de sine și despre relația oamenilor, mici sau mari, cu munca. Dar până la urmă, este povestea pe care o imaginează fiecare dintre voi, căci ea vă invită la a deveni autori și a-i da un sens personal.

 

Teme abordate:

#dorințe #muncă # comunitate

 

Această carte este scrisă colaborativ de Iulia Iordan și 16 adolescenți din Gălbinași, jud. Călărași, ca parte a proiectului „Pași de povestași”.

în parteneriat cu

Asociația Cu Alte Cuvinte

proiecție de film + Q&A

Castelul Crăiței

Castelul Craitei, afis.png

Doi frați care locuiesc în țări diferite după divorțul părinților se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța și planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediție clandestină către un refugiu montan.

invitați sesiune Q&A:

Judith State / actriță

--

dramă

2023

 

regie: Liviu Mărghidan

distribuție principală: Dragoș Olaru, Judith State, Adela Mărghidan, Radu Mărghidan

distribuție secundară: Florentina Țilea, Mihaela Alexandru, Ionuț Achivoaie, Dan Bordeianu, Constantin Lupescu, David Neacșu, Viorel Păunescu

 

producător: Ruxandra Flonta

scenariu: Alexandru Popa

imagine: Mircea Valentin

montaj: Tudor D. Popescu

sunet: Ștefan Drăgușin, Alexandru Dumitru

muzică originală: Alin Zăbrăuțeanu

distribuitor: August Film

audiență: generală

proiecție de film

Încă 2.0 lozuri

Inca 2 lozuri, afis

Sile iese din închisoare cu ideea să se îmbogățească minând cryptomonede. Împreună cu Dinel și Pompiliu îl cunosc pe Ionuț, premiantul județului, cu ajutorul căruia reușesc să mineze cyptomonede în valoare de 6 milioane de euro pe care le stochează pe un stick USB. Dinel e responsabil de păstrarea în siguranță a stickului, dar reușește performanța să-l piardă foarte repede, așa că cei trei pornesc în căutarea lui.

comedie

2023

 

regie & scenariu: Paul Negoescu

distribuție: Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Ilona Brezoianu, Mihai Bobonete

audiență: generală

proiecție de film + Q&A

Libertate

Libertate, ideo ideis laboratorul

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.

invitați sesiune Q&A:

Tudor Giurgiu / regizor

--

dramă, război, thriller

2023

 

regie: Tudor Giurgiu

cu: Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu

audiență: 12+

spectacol de teatru pentru copii

Tzitzi-Poc și bucuria de a învăța

Tzitzi-Poc si bucuria de a invata, ideo ideis laboratorul

Tzitzi-Poc și bucuria de a învăța este un spectacol despre bucuria de a afla mereu lucruri noi.

 

Văzând că Poc are emoții când își pregătește ghiozdanul, Tzitzi găsește o soluție amuzantă și jucăușă prin care îi arată dinozaurului că școala nu e doar despre scris, citit și învățat. Spectacolul le reamintește copiilor că școala înseamnă și prietenii, experiențe și momente frumoase, iar învățarea nu se oprește niciodată.

distribuție:

Mădălina Nicola - Tzitzi

Carina Edmina Mihăilă - Poc

 

scenariu & regie: Mirona Păun, Mihaela Țîmpău

muzică: Ionuț Grigore

audiență: 5+

conferință interactivă pentru profesioniști

Hărțuirea în spațiul public: prevenție, resurse și suport

Hartuire in spatiul public, ideo ideis laboratorul

Peste 63% dintre românce aveau între 12 și 18 ani când au fost agresate prima oară în spațiul public. Doar 2,9% ajung să reclame la poliție. Cel mai des, ele au trecut prin abuzuri sexuale. Peste 80% au primit comentarii sexuale, iar aproape 60% au fost atinse, ciupite, apucate în zone intime, iar aproape 15% au fost bătute sau violate.

 

Deseori, hărțuirea escaladează către forme grave de abuz, fiindcă femeile aleg să ignore agresorii sau pentru că le răspund - orice strategie ar avea, ele sunt în pericol, relația de putere fiind una inegală. Și bărbații sunt hărțuiți, însă într-o proporție foarte, foarte mică. Cei mai mulți sunt martori la violență sexuală sau fizică asupra fetelor și femeilor, aud cazuri de abuz și vor să învețe cum pot interveni.

 

Hărțuirea stradală este o formă de violență și încalcă o serie de drepturi și libertăți. Această formă de discriminare are efecte psihologice pe termen mediu și lung. Ce este hărțuirea stradală și ce forme îmbracă aceasta în România? De ce este o problemă a fiecăruia în parte? Cum putem acționa corect și în siguranță?

 

Ca specialiști, informația și gândirea critică despre fenomen ajută de facto, nu doar teoretic. Conferința va aborda relațiile de putere, masculinitatea toxică, stereotipurile și formele de hărțuire, inclusiv hărțuirea la locul de muncă, cu accent pe prevenție, intervenție și abordarea legală.

cu

Simona-Maria Chirciu

audiență: 25+

conferință interactivă pentru adolescenți

Hărțuirea

de la A la Z

Hartuirea de la A la Z, ideo ideis laboratorul

Hărțuirea stradală este o formă de violență și un abuz care afectează majoritatea populației. Cel mai des, ținte sunt adolescentele și femeile tinere. Ce faci când ești victima unui hărțuitor? Cum treci peste frică și învinovățirea proprie dar și a celorlalți? Cum reacționezi ca martor/ă?

 

Conferința se adresează fetelor și băieților, ca actori egali și puternici pentru o comunitate (mai) sigură. Băieții și bărbații pot fi aliați și produce schimbare pozitivă atunci când intervin corect sau se educă despre fenomen, așa că vom discuta și despre masculinități și alte concepte aplicabile în viața de zi cu zi, cum ar fi „male-bonding”, „consimțământ”, „patriarhat” și „discriminare”.

cu

Simona-Maria Chirciu

audiență: 14+

spectacol de teatru profenionist

Artă

Arta, ideo ideis laboratorul

Oare cum ar reacționa cineva dacă prietenul său cel mai bun ar face brusc o prostie atât de colosală încât ar pune sub semnul întrebării însuși fundamentul relației lor de amiciție? Atunci când un iubitor de artă cumpără ceea ce este la urma urmei un simplu tablou alb pentru o sumă exorbitantă, cel mai bun prieten al său o ia razna. Un al treilea prieten se găsește prins la mijloc între cei doi, într-un spectacol care uimește prin luciditate și umor.

 

Încercarea de a înțelege strania artă modernă și ciudatele relații moderne de prietenie, aparent niște lucruri distincte, dar câteodată foarte similare ca idee, reprezintă esența unei piese care s-a bucurat de la lansare de aprecierea unanimă a publicului și criticii.

Teatrul Bulandra

 

distribuție:

Vlad Zamfirescu - Marc

Șerban Pavlu - Serge

Gheorghe Ifrim - Yvan

 

regie: Cristi Juncu

scenografie: Cosmin Ardeleanu

regie tehnică: Daniel Constantinescu

audiență: 15+

spectacol de teatru pentru copii

Clara și timpul liber

Clara si timpul liber, ideo ideis laboratorul

Ca în fiecare zi, Clara Funcționara își vede cu conștiinciozitate de lucru, programând activitățile extrașcolare ale copiilor.

 

Doar că azi, ca în nici o altă zi, în Biroul Oficial de Ocupare a Timpului Oficial Liber, totul pare să meargă pe dos - la propriu și la figurat. Înnebunită de dosare cu tabele și orare, dar mai ales de Vocea care nu îi îngăduie nicio pauză, Clara primește un telefon care îi amintește de ceva aproape uitat: faptul că și ea a fost odată copil. Sătulă de atâtea planificări, mintea începe să îi umble brambura și scapă frâiele în care era atât de bine ținută imaginația.

Va reuși oare Clara să găsească secretul eliberării timpului liber?

 

Un spectacol interactiv, cu umor și un strop de poezie despre frumusețea lucrurilor născute din întâmplare, neplanificate. De văzut împreună cu părinții.

Clara - Ana Turos

 

voci întregistrate:

Vocea, Mama - Valentina Zaharia

Tatăl - Alex Lungu

audiență: 6+

spectacol de teatru profenionist

Noapte bună, mamă!

Noapte buna, mama!, ideo ideis laboratorul

„Noapte bună, mamă!” de Marsha Norman este un text apărut în programul „Teatru pentru actori… și numai cu actori” al Teatrului Mic, un program de spectacole centrate pe arta interpretării actoricești.

 

„Noapte bună, mamă!” povestește despre relația dintre o fiică care își anunță mama că va recurge la un gest final, prilej cu care sunt spuse lucruri nespuse, sunt aflate amănunte ascunse cu grijă, sunt reglate conturi până acum nereglate.

 

Piesa de teatru „Noapte bună, mamă!” scrisă de autoarea americană Marsha Norman a câștigat în anul 1983 premiul Pulitzer și a fost nominalizată pentru Premiile Tony, la categoria „Cea mai bună piesă”.

distribuție:

Jessie - Andreea Grămoșteanu

Thelma - Dana Dembinski-Medeleanu

traducere: Alexa Băcanu

regie artistică: Vlad Massaci scenografie: Ioana Pashca

audiență: 12+

proiecție de film + Q&A

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?

De ce ma cheama Nora cand cerul meu e senin, ideo ideis laboratorul

La 92 de ani, Nora Iuga este un personaj unic: poetă, romancieră și traducătoare, suflet tânăr și avangardist, cu spirit ludic, carismă și autoironie. Povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru „erotism morbid", povestea unei femei care trăiește poezia.

 

„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?” este un documentar-portret care ne invită să descoperim natura acestui erotism, felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții… dar și să aflăm secretul tinereții fără bătrânețe!

invitați sesiune Q&A:

Carla-Maria Teaha / regizoare

Actriță, regizoare și manager cultural. Are o diplomă în Jurnalism de la Universitatea din București și a absolvit și departamentul de Actorie al UNATC. A interpretat mai multe roluri pe scenă și în film. A condus timp de mai bine de un deceniu echipa organizatoare a festivalului de teatru Undercloud. Nora este debutul ei ca regizoare.

--

documentar

2023

 

cu Nora Iuga

regie: Carla-Maria Teaha

audiență: 12+

spectacol-lectură pentru copii

Tzitzi și Poc descoperă prietenia

Tzitzi si Poc descopera prietenia, ideo ideis laboratorul

În prima carte a seriei Tzitzi-Poc, cei mici află cum s-au cunoscut cele două personaje, cum s-au împrietenit și cum învață să își exprime emoțiile. În aventura ei de a cunoaște dinozauri, șoricica Tzitzi descoperă despre ea că are o mulțime de calități pentru a-și împlini marea dorință - aceea de a salva dinozaurii de la dispariție. Poc, iubirozaurul albastrozaur, îi va deveni cel mai bun prieten, iar împreună vor trece printr-o mulțime de aventuri haioase.

 

„Tzitzi și Poc descoperă prietenia” își propune să le arate copiilor că o prietenie pe cinste poate fi o frumoasă călătorie de cunoaștere și creștere personală. Seria de cărți Tzitzi-Poc face parte din programul de dezvoltare socio-emoțională Tzitzi-Poc, o inițiativă a Mironei Păun, psiholog clinician și psihoterapeută pentru copii, adolescenți și familii.

audiență: generală

seară de show cu tineri din Alexandria

Lab Squad

spectacol de improvizație

& Proiecții Pixel

filme făcute de adolescenți

LAB SQUAD & PIXEL, ideo ideis laboratorul

Pe 26 octombrie, Ideo Ideis Laboratorul invită publicul tânăr din Alexandria la un show de improvizație și proiecția filmelor create de adolescenți. La final, ne așezăm la o sesiune de discuții cu artiștii serii și vom afla care a fost parcursul lor de la spectatori la creatori, ce i-a motivat și cum plănuiesc să-și urmeze pasiunile în viitor!

audiență: generală

LAB SQUAD:

Mulți dintre adolescenții din Alexandria sunt voluntari în organizarea festivalului Ideo Ideis, însă nu au fost niciodată participanți. Așa că, în acest an, am reușit să constituim prima trupă de teatru în jurul Laboratorului, o trupă a voluntarilor care se simt pregătiți să intre și în lumina reflectoarelor.

În urma modulelor de teatru din cadrul Laboratorului, axate pe improvizație teatrală, a luat nașteră trupa LAB SQUAD.

 

Cu multă energie, curiozitate pentru nou și dorință de experimentare, adolescenți din mai multe școli și licee din Alexandria au participat anul acesta, într-o formulă aparte, în Festivalul Ideo Ideis, cu un spectacol de improvizație despre cine sunt ei. Au deschis reprezentațiile trupelor de liceeni cu spectacolul lor și au declanșat valuri de râsete și aplauze.

 

În octombrie, LAB SQUAD invită publicul din Alexandria la o un nou spectacol: tot improvizație, tot ei, doar puțin mai mari, mai experimentați și cu mai multe idei care vor provoca publicul să se implice activ în construirea spectacolului.

Hai să-i vezi cum cresc!

cu Daria Stan, Valentin Horvath, Eduard Ene, Alex Zlotea, Isabel Zlotea, Alisia Mocanu, Liliana Manea, Ariana Mișu, Daniela Brîndas, Alexandra Georgescu

PIXEL: Ce e specific Alexandriei și locuitorilor ei? Cum arată relația oamenilor cu orașul pe care îl locuiesc? Ce îi preocupă și ce îi face fericiți?

 

PIXEL. Comunități în focus este un proiect al asociației culturale Vanner Collective, realizat în parteneriat cu Ideo Ideis. Tinerii alexăndreni, însoțiți de traineri, au căutat răspunsuri la toate aceste întrebări. Sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, în cadrul a două ateliere, liceeni au realizat fotografii documentare și scurtmetraje care vorbesc despre comunitățile lor. O imagine a orașului care le găzduiește anii și visele adolescenței, același oraș în care locuiești (sau ai locuit cândva) și tu.

 

spectacol de teatru profesionist

DN 83

DN83, afis.jpg

DN83 este un spectacol despre un atașament toxic între un elev și-o coordonatoare a unei trupe de teatru.

Este un spectacol care explorează limitele dintre iubire și abuz.

 

--

Spectacolul DN83 este produs pe baza spectacolului sonor al Teatrului Improbabil numit „Vânătoarea de struți”, cu Bogdan Iancu și Mihaela Sîrbu, cu regia semnată de Andreea Lucaci și sound design semnat de Robert Găgeată. Spectacolul face parte din stagiunea „Ceilalți Viruși” și este produs în parteneriat cu Reactor de Creație și Experiment Cluj.

text: Alex Gorghe

distribuție: Katia Pascariu & Vlad Ionuț Popescu

regie și ecleraj: Luiza Mihăilescu

scenografie: Gabi Albu

muzică: Alex Bălă

afiș: Elena Găgeanu

mulțumiri: Denisa Neațu

producție: Centrul de Teatru Educațional Replika

audiență: 14+

spectacol de teatru pentru copii

Peștii dorm?

Pestii dorm, ideo ideis laboratorul

În universul colorat apar întrebări „de oameni mari”, la care nici adulții nu știu cum să răspundă. Cum reușim, deci, să gestionăm pierderea cuiva?

 

„Peștii dorm?” de Jens Raschke este o monodramă care vorbește despre moarte și ce înseamnă pierderea cuiva, de la diagnostic și până la înmormântare, toate prin ochii unei fetițe de 10 ani care tocmai și-a pierdut fratele mai mic. Emil a murit în urmă cu un an și, de atunci, plimbarea prin cimitir a devenit un obicei săptămânal pentru Ela. Deși pare un spațiu neobișnuit pentru un copil, fetița reușește să transforme griul cimitirului într-un univers colorat cu ajutorul imaginației, astfel, pe parcursul spectacolului, Ela reușește să formuleze toate întrebările pentru care nici adulții nu au răspuns. Cum reușim, deci, să gestionăm pierderea cuiva? Spectacolul este adresat atât copiilor, cât și părinților.

cu Bianca Marinescu

text: Jens Raschke

regie: Tania Drăghici scenografia: Mădălina Mihai

asistență regie: Ariana Paul

adaptare muzicală: Selina Colceru, Bianca Marinescu

univers sonor: Andrei Lăcraru

ilustrațea muzicală: Victor Ion

lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

regie tehnică: Maria Nicolici

spectacol produs de UNATC, preluat în repertoriul unteatru

audiență: 8+

proiecție de film + Q&A

Mammalia

Mammalia, ideo ideis laboratorul

O călătorie suprarealistă prin criza masculinității.

 

Camil, un bărbat de 39 de ani, se lansează într-o călătorie onirică în care banalul și suprarealul se întrepătrund. În lupta lui de a accepta faptul că pierde controlul – asupra muncii lui, asupra statutului social, asupra relației – pornește într-o căutare care îl face să pună la îndoială însăși fundamentele identității sale ca bărbat.

Pe urmele partenerei lui, ajunge într-o lume a comuniunii și a ritualului, o lume tot mai bizară și mai tulburătoare, în care în cele din urmă se confruntă cu o răsturnare de roluri tragicomică, în urma căreia nu mai este sigur de nimic.

invitați sesiune Q&A:

Mălina Manovici / actriță

Diana Păroiu / producătoare

--

ficțiune, dramă, mister, comedie

2023

 

cu István Téglás, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Bălăcianu, Rolando Matsangos, Mirela Crețan, Andreea Gheorghe, Mircea Bujoreanu, Marian Pîrvu, Dan Zarug Mihai, Elena Chingălată

 

regie: Sebastian Mihăilescu

o producție Micro Film, Extreme Emotions, Pandora Film în coproducție cu Bord Cadre Films, Sovereign Films

audiență: 15+

spectacol-lectură pentru copii + discuție cu publicul

Ce surpriză!

Ce surpriza!,  ideo ideis laboratorul

O poveste scrisă de Simona Epure și ilustrată de Georgiana Chițac, pentru copii între 0 și 7 ani.

 

Cine a mai văzut un iepure cu ochelari? Iepurașul Sebi vrea să fie ca toți iepurașii de vârsta lui, și aceasta înseamnă să nu poarte ochelarii de care are atâta nevoie! Dar ce te faci când, fără ochelari, intri în nenumărate buclucuri? Noroc că ai alături de tine prieteni de nădejde!

--

lectură:

Vladimir Purdel

 

discuție cu publicul:

psih. Silvia Ciubotaru

audiență: 4+ ani

--

Cu alte cuvinte x Ideo Ideis Laboratorul

Cartea „Ce supriză” a fost publicată de asociația „Cu alte cuvinte”, o organizație care crede că toți copiii își pot dezvolta competențele de literație și abilitățile emoționale de empatie și incluziune. Misiunea lor este de a-i ajuta pe cei mici să devină cititori pasionați, care își exprimă sentimentele, opiniile și iau atitudine.

Spectacolul-lectură din cadrul Laboratorului Ideo Ideis face parte dintr-o serie de spectacole-lectură urmate de activități pentru copii și părinți, organizate în colaborare cu asociația „Cu alte cuvinte”.

Georgiana Chițac

 

Și-a descoperit pasiunea pentru desen la vârsta de 10 ani și început să lucreze ca ilustratoare din 2009. A ilustrat 13 cărți pentru copii și a avut o expoziție solo în 2012, intitulată „Hopes and Dreams and Fantasy”. Este membră a clubului ilustratorilor români din 2012. Georgiana își găsește inspirația în viața de zi cu zi, dar și fantezia joacă un rol important în activitatea ei. Stilul ei este caracterizat de linii și culori care creeză imagini puternice, care își spun propria poveste.

Simona Epure

 

A început să scrie recent, dar le-a adus deja celor mici 15 cărți! Simona se adresează, cu precădere, celor mai mici dintre cititori, mai precis copiilor preşcolari. Este convinsă că totul se învaţă mult mai repede prin joc, de aceea toate cărțile ei sunt un prilej de a se juca serios! A publicat versuri pentru cei mici (de pildă „Literele vesele” sau „Caruselul numerelor”) și cărți pentru cei mai mari - o carte cu şi despre pisici, „Nişte mâţe aiurite”, și o poveste despre transformarea răului în bine, „Povestea celor trei vrăjitoare toante”.

proiecție de film + Q&A

Arsenie.

Viața de apoi

Arsenie, ideo ideis laboratorul

Acest road movie ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat. Notă regizorală În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca – căci despre el este vorba – umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim.

invitați sesiune Q&A:

Alexandru Solomon / regizor

După un debut ca operator la filme de ficțiune în anii 1990 și mai multe colaborări la filme experimentale, a migrat spre filmul documentar. A realizat lungmetraje ca: „Marele jaf comunist”, „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, „Cold Waves” și „Ouăle lui Tarzan”. În 2016 a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la UNArte din 2010 și este președintele Asociației One World Romania.

--

documentar

2023

 

scenariu & regie: Alexandru Solomon

 

o producție Micro Film în co-producție cu Paul Thiltges Distributions, Hi Film Productions; cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Programul Europa Creativă al Uniunii Europene; în colaborare cu Televiziunea Română Cu susținerea Publicis Groupe Media Bucharest, Hollywood Multiplex

audiență: AP12

conferință educațională & concert

În căutarea demnității

In cautarea demnitatii.jpg

În ultimii ani, Fundația Agenția „Împreună” prin directorul său, Gelu Duminică, a dezvoltat un curs academic cu titlul „În căutarea demnității” care a fost deja prezentat la nivel comunitar, în mediul universitar, liceal și în diverse festivaluri (One World, Festivalul de la Râșnov, etc). Cursul îmbină, într-un mod original, prezentarea teoretică specifică unei activități academice cu cea dezvoltată de un taraf care exemplifică, în regim de live performance, contribuția romilor la dezvoltarea folclorului și culturii românești. Prelegerea este oferită de profesorul asociat a Universității din București, Gelu Duminică, iar taraful este condus de acordeonistul Marian Batanași (alias Marian Mexicanu).

Impactul evenimentului este unul major asupra audienței, participanții luând contact, într-un mod prietenos, cu informații despre istoria și cultura romilor, contribuindu-se astfel la cunoașterea fără de care nu se poate diminua discriminarea față de romi existentă la nivelul societății românești. În plus, informațiile pe care acest curs le oferă contribuie în mod semnificativ la reconcilierea istorică dintre romi și neromi, dezvoltând comportamente bazate pe cunoașterea realității istorice.

cu Gelu Duminică & Taraful Marian Mexicanu

spectacol pentru copii

E ora de păpuși

E ora de papusi, ideo ideis

Dragi prieteni mari și mici, „E Ora de Păpuși!” este un spectacol interactiv pentru TOATĂ FAMILIA! Da, da, copiii și chiar părinții devin artiști: dansează alături de marionetele Storki și Noki, îl antrenează și pe Viermișorul Tigruț, îl demască pe poznașul Mot, o poartă pe Micuța Inventatoare Bo Piper către nori! 😃 Fiecare poveste este plină de umor, dar și de învățăminte despre prietenie, empatie, grija pentru animale, curiozitate și împlinirea viselor cu orice preț! 🎭 Eu cred cu tărie că teatrul de păpuși poate face lumea mai bună și vă invit să-mi fiți alături în această misiune! - Ana Crăciun-Lambru

Ana Crăciun-Lambru

Regizor și artist păpușar

 

🛝 Îmi place să mă joc! M-am jucat toată copilăria, inventând personaje și scenarii. Am absolvit Universitatea de Teatru și Film „I. L. Caragiale”, și am obținut diploma „Master of Fine Arts in Dramatic Arts” în programul Puppet Arts la Universitatea Connecticut, Statele Unite.

🎭 Am realizat regia spectacolelor pentru copii „Onix și Barton”, „Erus și Valea Generozității” și „Erus și Valea Iubirii” la Opera Comică pentru Copii, „Iepurele Alb” la Teatrul de Artă București, „Dincolo de Salcâmi” la Teatrul Arte dell'Anima, „Jurassic” la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, „Kunterbunt” la Teatru Gong din Sibiu și am co-regizat spectacolul „Zaharashka” la Teatrul Unteatru. În prezent, îmi desfășor activitatea la atelierul meu Free Puppet Theatre în cadrul comunității NOD Makerspace, unde pregătesc noi proiecte.

E ora de papusi

audiție teatru sonor & dezbatere

Teatrul tânăr și

cultura onestității

& dezbatere

spectacole Teatrul Improbabil:

  • „Tell me anything”, r. Nicolae Constantin Tănase

  • „Alb și roșu”, r. Andrei Măjeri

  • „Teama de a înota pe întuneric”, r. Ilinca Prisăcariu (spectacol pt. copii)

invitați dezbatere:

Denisa Nicolae, ideo ideis 01.jpg
Denisa
Nicolae

Vanner Collective
Ilinca Prisacariu, ideo ideis 01.jpg
Ilinca
Prisăcariu

Teatrul Improbabil
Stefan Iancu, ideo ideis
Ștefan
Iancu

Teatrul Improbabil

moderatoare:

Silvia Ciubotaru, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru
coordonatoare Ideo Ideis Laboratorul
teatru tanar & cultura onestitatii
Alandalia

spectacol-lectură & dezbatere

Educația după Alandalia

& dezbatere

spectacol-lectură după cartea „Alandalia", de Zeno Daniel Șustac, urmat de o dezbatere și o sesiune de Q&A cu publicul

„Alandalia - o carte-satiră despre educație, o oglindă a învățământului românesc, un rechizitoriu împotriva școlii-pedeapsă, un manifest pentru o școală mai bună și o pledoarie pentru învățătură.”

 

Educația după Alandalia este o dezbatere la care Ideo Ideis invită pe toată lumea. Vom porni de la constructul satiric al cărții scrise de Zeno Daniel Șuștac, inspirată de experiența de părinte, dar și de fost elev în școala românească, având alături de noi autorul cărții, avocat, conflictolog, mediator și părinte, dar și două reprezentante ale educației alexăndrene: prof. Luminița Flori Vilae, profesoară de limba și literatura română și inspector general adjunct ISJTR și prof. Paula Daniela Dobrin, profesoară de limba engleză și franceză la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Alexandria.

Educația nu este doar o noțiune abstractă, ci o realitate a vieții noastre de zi cu zi, indiferent unde și cum ne-am trăi viața. Școala, însă, reprezintă forma sistematizată și structurată a educației de care avem nevoie pentru a ne integra în societate, pentru a fi pregătiți să conviețuim și să contribuim activ la dezvoltarea noastră - a fiecăruia dintre noi și a comunităților în care trăim.

 

Ce rămâne pe dinafara sistemului de educație din prezent în țara noastră? Ce nevoi ale elevilor trebuie să fie incluse în curricula școlară și care sunt regulile la care putem renunța, pentru a avea o școală mai eficientă? Cum implicăm părinții și comunitatea în educația tinerelor generații? Ce rol au educația alternativă și activitățile extrașcolare în formarea de caractere?

 

Toate aceste întrebări și multe altere vor încerca să-și găsească răspunsul în dezbaterea Educația după Alandalia - sau cum putem să construim un sistem de educație orientat către copii și către viitor.

lectură:

Corina Moise, ideo ideis
Corina
Moise

invitați dezbatere:

Zeno Daniel Sustac, ideo ideis
Luminita Vilae, ideo ideis 01.jpg
Paula Dobrin, ideo ideis 01.jpg
Zeno Daniel
Șuștac
autor
Luminița
Vilae
profesoară, inspector general adjunct
Paula
Dobrin
profesoară

moderatoare:

Silvia Ciubotaru, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru
coordonatoare Ideo Ideis Laboratorul
Electric Poetry

spectacol de poezie tânără

Electric Poetry

Vlad Purdel, ideo ideis
Vladimir
Purdel
Marin Grigore, ideo ideis
Marin
Grigore

Ideo Ideis Laboratorul invită publicul din Alexandria la o seară electrizantă de poezie și muzică: Electric Poetry - spectacol de poezie tânără, cu contribuția adolescenților din Alexandria, pe care vă invităm să-i cunoașteți pe scena Ideo Ideis.

 

Electric Poetry este un concept de eveniment creat de Vladimir Purdel & Marin Grigore, doi artiști în căutare de conexiune și sens, care au găsit propria modalitate de a reuni muzica și poezia într-un experiment electrizant. De data aceasta, experiența lor se combină cu energia tinerilor poeți și poete din Alexandria, participanți la atelierul de poezie susținut în cadrul Laboratorului Ideo Ideis de Alberto Păduraru - „Experimente cu versuri”.

Sensibili sau ciudați, profunzi sau confuzi, curajoși, onești sau curioși - etichete adesea puse pe frunțile oamenilor de toate vârstele, fără ca cei care le folosesc să aibă cu adevărat acces la universul interior al celor care simt și experimentează în versuri.

 

Vă propunem să-i ascultăm împreună și să dăm poeziei tinere șansa de a ne schimba și nouă percepția asupra artei și prezentului, într-un eveniment de comunitate (re)unită prin puterea artei.

concert Ada&Bobo

concert

Ada Milea &

Bobo Burlăcianu

concert Ada & Bobo, ideo ideis

Nici muzică, nici teatru, sau (poate) amândouă în același timp - într-un concert cu personaje comico-triste.

 

Ada Milea & Bobo Burlăcianu vă așteaptă la Un Concert (cu bucăți din concerte). Un Concert (în 2). Un concert cu personaje și instrumente, o comedie cântată cu umor negru și nod în gât!

 

Despre: muște, iarbă, femei ideale, rugăciuni, porci mâncători de oameni, vecini traficanți de jucării, etc.

NAUFRAGIAT

spectacol de teatru

NAUFRAGIAT!

Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși)
NAUFRAGIAT, ideo ideis

„NAUFRAGIAT! este rezultatul unui efort colectiv de a aduce în lumina reflectoarelor textul lui Donald Margulies, montat în premieră în România. Alături de actorii Ciprian Chiricheș, Blanca Doba, Nicholas Cațianis, Corina Borș, împreună cu scenografa Maria Nicola și light-designer-ul Lucian Moga, susținuți cu profesionalism de corpul tehnic al teatrului, am încercat să oferim publicului șansa de a se reîndrăgosti de un teatru curat, capabil să spună povești coerente, inteligibile și care emoționeză un spectru cât mai larg de spectatori, indiferent de vârstă sau de nivelul de educație.

 

Îmi place să cred că am făcut un spectacol care se adresează celor mulți fără a sacrifica în niciun fel elementul altitudinar care le vorbește celor puțini.”

 

Andrei Huțuleac, regizor

regia: Andrei Huțuleac

Teatrul „Maria Filotti”, Brăila

 

distribuție:

Ciprian Chiricheș, Blanca Doba, Nicholas Cațianis, Corina Borș

spectacol pentru copii

Teo Magic Show

Teo Magic Show, afis web.jpg

Se spune că magia există doar atunci când crezi cu adevărat în ea. Dar atunci când apelezi la trucurile potrivite, poți să le demonstrezi chiar și celor mai sceptici că magia e aici, printre noi. Știm asta de la Magicianul TeO, invitatul nostru din Laborator, care vine să ne antreneze imaginația cu un spectacol de care copiii și părinții se vor bucura în egală măsură.

 

Practică magia de peste 10 ani, știe să facă lucrurile să apară și să dispară, este un maestru al trucurilor cu cărți și îi plac mult râsetele celor din jur. Vedetele spectacolelor lui sunt cei mici. Din simpli spectatori, ei devin adevărați magicieni atunci când TeO îi invită să participe la realizarea trucurilor.

 

Cea mai frumoasă surpriză pe care le-a pregătit-o: un truc de magie pe care toți cei prezenți îl vor învăța de la zero, pentru a-i putea surprinde la rândul lor pe cei de-acasă sau pe colegii de clasă.

cu:

Magicianul TeO

proiecție de film + Q&A

lansare Cineclub F-Sides

proiecție de film

PAPICHA

PAPICHA, afis web.jpg

Algeria, anii ’90. Pe fundalul războiului civil, un grup de studente, printre care și Nedjma – o tânără pasionată de design vestimentar, încearcă să își protejeze libertățile tot mai limitate. Lumea lor devine un loc din ce în ce mai ostil, care le impune reguli stricte în privința locurilor pe care le frecventează, a modului în care gândesc, vorbesc și se îmbracă. Papicha, debutul cineastei Mounia Meddour, distins cu două premii César, ne arată cum domeniul personal chiar este politic, iar constrângerile din sfera privată o influențează în cele din urmă pe cea publică.

invitat:

Ioana Diaconu

 

A absolvit programul de masterat Creative and Cultural Entrepreneurship la Goldsmiths University și în ultimii 7 ani a fost atrasă de industria de film. A început cu MUBI, un VOD dedicat filmelor de artă, și încă studiază diverse fațete ale ciclului de viață al unui film, de la dezvoltare și producție la festivaluri și distribuție. A co-fondat Bucharest Fashion Film Festival, ajuns la cea de-a 5-a ediție, și F-SIDES Cineclub, un cineclub dedicat filmelor făcute de femei, care a ajuns la cel de-al patrulea sezon în 2023.

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu Ioana Diaconescu, co-fondatoare F-SIDES – primul cineclub din România care aduce în prim-plan filmele regizate de femei. Lor le pune la dispoziție o platformă de expunere, iar nouă ne oferă șansa de a descoperi povești puternice și maniere alternative de reprezentare a feminității pe marele ecran.

 

Cineclubul a fost înființat în 2020 și are deja la activ peste 50 de proiecții organizate în București și în țară. Programul educațional F-SIDES Chapters a venit ca un pas firesc în a duce mai departe misiunea proiectului, sub forma unei serii de cinecluburi feministe coordonate de adolescente în orașe mici și mijlocii din țară.

 

În Alexandria, programul va debuta cu proiecția specială găzduită de Laborator și va continua, în următoarele luni, cu filme, ateliere și discuții cu experți în studii de gen și activiști pentru drepturile femeilor.

spectacol de teatru

D'ale carnavalului

D'ale Carnavalului, afis web.jpg

Umorul nestăvilit, vorba care stârnește hohote de râs și situațiile care încurcă și descurcă eroi și eroine, scoțând la lumină moravuri și tipologii, fac din Caragiale un prieten prețios. E acel creator de frumos la care ne întoarcem mereu, pentru că nimeni altcineva nu știe să vorbească mai bine despre cine suntem.

 

Anul 1885 sau 2023? Cine mai știe când vine vorba de personajele sale? Atât de prezente, atât de colorate, atât de ușor de recunoscut printre noi sunt Miticii și Bibicii, Mițele și Didinele, madamele și domnii lui. Îi regăsim zi de zi, îi recunoaștem și râdem împreună cu ei ca într-un veșnic carnaval. Lumea lor e lumea noastră: haz de necaz, râsu'-plânsu', gluma bună la care se râde în hohote și neapărat finalul fericit!

 

D'ale carnavalului este un spectacol de teatru recomandat publicului cu vârste cuprinse între 10 și 99 de ani.

regie: Bogdana Darie

 

distribuție:

Iordache - Andrei Rosz

Pampon - Mihnea Cârjan

Mița - Alexia Caraș

Catindatul - Costinel Antone

Crăcănel - Denis Budăi

Nae Girimea - Tony Macpela

Didina Mazu - Bianca Archip

Chelnerul - Ana Boeru

Ipistatul - Horațiu Băcilă

Petrecăreți în bal - Cătălina Florea, Teodora Tudose, Allia Andrei, Rania Zane, Costin Sărățeanu, Fabian Ciobanu, Cristi Popescu

spectacol-lectură copii + discuție cu publicul

Pe scări în sus

Pe scari in sus, afis web.jpg

„Pe scări în sus” este o poveste senzorială care stimulează atât imaginația copiilor, cât și percepția olfactivă și vizuală. Cartea este scrisă de Georgiana Chițac & ilustrată de Oana Ispir. Prin călătoria lor către etajul zece, Sofia și bunicul ei ne fac să descoperim mirosuri, obiecte și feluri de a fi atât de familiare celor care locuiesc la bloc, separați de ușile închise, dar în același timp împreună.

 

Teme abordate: #relația dintre nepoți și bunici, #simțuri, #viața la bloc

 

„Pe scări în sus” a fost creată în cadrul proiectului "Incubatorul de povești colorate", cofinanțat de AFCN și implementat de CUAC.

lectură:

Vladimir Purdel

 

discuție cu publicul:

psih. Silvia Ciubotaru

lansare + spectacol de improvizație

Lansare Laborator +

Backstage Boys

backstage boys, ideo ideis

Backstage Boys vin în Alexandria ca să deschidă porțile Laboratorului, alături de invitații speciali din echipa Ideo Ideis. Un spectacol captivant şi exploziv, plin de energie și creativitate. Vino să vezi cum se naște comedia chiar în fața ta, amestecând ficțiunea cu tot felul de povești din cei 18 ani de Ideo Ideis. Backstage Boys și invitații lor te vor transporta în realitatea alternativă a provocărilor de a organiza un eveniment de artă și cultură în Alexandria - un oraș aparent neschimbat, dar care continuă să se transforme sub ochii noștri zi de zi. Totul ia naștere chiar pe scenă, pentru prima și singura dată, 100% interactiv, 100% comedie. Sugestiile publicului sunt sursa de inspirație pentru comedianții de pe scenă: ne poţi cere să vorbim într-o anumită limbă străină (care vrei tu), ne poţi da sugestii de orice fel de spaţii, locuri în care să se desfăşoare scenele, replici, titluri de cântece pe care noi să le improvizăm pe loc. Te așteptăm la show!

invitați lansare:

Alexandru Ion

Silvia Ciubotaru

Cristina Drăghici

Vlad Purdel

 

--

Backstage Boys este o trupă de teatru de improvizație formată din actori profesioniști, în anul 2010. A câștigat Campionatul Național de Improvizație la care au participat grupuri din toată țara, în anul 2014. Trupa are în prezent sute de spectacole la activ, atât în cluburi cât și pe scenele teatrelor din țară. Nu există două spectacole Backstage Boys la fel, totul fiind dezvoltat pe moment, pornind de la sugestiile publicului, fără regie sau scenariu prestabilit.

distribuție:

Sever Andrei Bârzan, Cătălin Coșarcă, Vlad Mihu, Iulian Sfircea

proiecție de film + Q&A

Crai Nou

Crai Nou, afis film, ideo ideis laboratorul.jpg

„Crai nou” este un film românesc care urmărește călătoria psihologică a unei fete printr-un proces de maturizare plin de experiențe dureroase, confuze și dezumanizante. Este o poveste grea și emoționantă, care vrea să scoată din umbra secretizării acele experiențe de abuz atât de răspândite, încât par absolut normale. În astfel de contexte, doar educația și colaborarea dintre oameni pot aduce schimbări pozitive.

„Am știut dintotdeauna că trebuie să spun povestea fetelor din comunitatea în care am crescut, dar am căpătat cu greu puterea să-mi manifest emoțiile în imagini. Deoarece cred cu tărie în explorarea colaborativă și abordarea interdisciplinară, am format echipa chiar înainte ca scenariul să fie scris și astfel am explorat împreună mijloacele de a lăsa povestea să se nască din emoții.” Alina Grigore, regizoare

 

Filmul urmărește povestea Irinei, care se luptă să plece la studii în București, în încercarea de a scăpa de influența familiei sale violente și de viața izolată dintr-un sat de munte. În timp, Irina se metamorfozează din victimă în agresor, ca urmare a diferitelor forme de violență la care este supusă.

Proiecția filmului va fi urmată de un Q&A cu echipa filmului, invitatul special fiind Mircea Postelnicu, actor născut și crescut în Alexandria. Sesiunea de Q&A va fi moderată de coordonatoarea Laboratorului, psih. Silvia Ciubotaru, pentru a oferi publicului cel mai bun context de integrare a experienței de vizionare a filmului.

 

Film nerecomandat sub 15 ani.

spectacol-lectură copii + discuție cu publicul

Cea mai dragă familie din lume

Cea mai draga familie din lume, ideo ideis

„Cea mai dragă familie din lume” este o carte pentru copii scrisă și ilustrată de Georgiana Chițac, o poveste prin care cei mici descoperă diverse structuri familiale, pe înțelesul lor. Miruna, personajul principal, visează la o familie perfectă sau, cel puțin, o familie în care să nu trebuiască să se mute de la un părinte la altul, cu părinți care să nu întârzie tot timpul sau fără frați mai mici care să-i strice păpușile și să-i dea peste cap jocurile. Ce drum va parcurge Miruna pentru a-și găsi echilibrul emoțional și starea de bine în noua sa familie?

 

La finalul spectacolului-lectură după cartea „Cea mai dragă familie din lume”, participanții sunt invitați să dezbată alături de psih. Silvia Ciubotaru care au fost motivele din spatele deciziei Mirunei, pentru a înțelege mai bine cum și de ce a ajuns ea, la finalul poveștii, la soluția pe care a găsit-o. Copii și părinți împreună, vom parcurge câteva exerciții de imaginație și joculețe amuzante, pentru a găsi și noi soluții la problemele cu care ne confruntăm în familie, astfel încât să nu ne mai vină atât de des să fugim de acasă.

Cu alte cuvinte

x Ideo Ideis Laboratorul

Cartea „Cea mai dragă familie din lume” a fost publicată de asociația „Cu alte cuvinte”, o organizație care crede că toți copiii își pot dezvolta competențele de literație și abilitățile emoționale de empatie și incluziune. Misiunea lor este de a-i ajuta pe cei mici să devină cititori pasionați, care își exprimă sentimentele, opiniile și iau atitudine.

 

Spectacolul-lectură din cadrul Laboratorului Ideo Ideis este primul episod dintr-o serie de spectacole-lectură urmate de activități pentru copii și părinți, organizate în colaborare cu asociația „Cu alte cuvinte”.

spectacol de teatru pentru copii

În față la O 12

In fata la O12, afis spectacol pentru copii, ideo ideis

Patru copii își petrec vacanța de vară în fața blocului O 12, pe una din străzile unui cartier din București. Zi după zi, cei patru ies afară, la joacă. Anca, Maria, Alex și Dragoș inventează și reinventează jocurile copilăriei anilor ’90: De-a v-ați ascunselea, Mațele Încurcate, Flori, Fete, Filme și Băieți, Elasticul, Frunza, 1, 2, 3 la Perete Stai, Cornete, Țomapant, Țările și câte și mai câte. Trei luni de vară în care povestea prieteniei lor ia forma jocului pe care decid să îl joace.

 

Vârsta recomandată: +10 ani

Spectacol recomandat și adulților, în special celor care și-au petrecut copilăria în anii ’90, în fața blocului, eventual cu cheia la gât ☺

de Oana Răsuceanu

cu: Adina Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu, Rareș Florin Stoica

regia: Oana Răsuceanu

decor & costume: Anca Lazăr

producător: Eugen Matei Lumezianu

 

Un spectacol produs de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă

bottom of page