top of page

laborator:
ateliere

cine?

copii & adolescenți din Alexandria

când?

iun.-dec. 2023

ateliere, ideo ideis laboratorul

înscrieri?

gratuite

program ateliere

ateliere

eticheta Art&Play, alb
Încurajează dezvoltarea personală și comunitară printr-o serie de ateliere cu diverse tematici: de la psihoeducație, sănătate relațională și educație civică, până la dans, film, scriere, muzică și arte grafice și multe altele.

atelier Art&Play: bricolaj

dată:

oră:

vârstă:

15 decembrie

10:00-12:00

11-14 ani

Păstrează magia sărbătorilor într-o decorațiune făcută cu mâinile tale!

Cea mai frumoasă perioadă a anului a sosit și o nouă poveste urmează să înceapă lângă bradul împodobit. Dorințele prind viață și fiecare dintre noi oferă mici fărâme de magie celor din jur!

 

La Polul Nord sunt zile extrem de aglomerate și spiridușii lui Moș Crăciun pregătesc de zor toate cadourile care vor ajunge în noaptea de Ajun la copiii din întreaga lume.

Decorarea casei de sărbători și împodobirea bradului aduce familia împreună și dă startul perioadei feerice de Crăciun. Piese felurite se vor înlănțui într-un vals de iarnă alături de lumini și vor împodobi casa. Le propunem copiilor să marcheze acest moment prin bricolarea unei ghirlande care să spună povestea lor de sărbători.

 

Piese tăiate în prealabil cu laser, bormașină, pistol de lipit, culori - imaginația copiilor va transforma aceste obiecte într-o poveste minunată de Crăciun!

Carolina Pascal, ideo ideis
Carolina
Pascal

Carolina Pascal (Caro), co-fondator eematico, e super-trainer și designer educațional. Din 2020 coordonează taberele eematico și echipa de traineri. Îi plac 1.001 lucruri și descoperă mereu noi pasiuni. Merge la teatru, citește cărți de marketing, de neuroștiință, de povești, îi place tangoul, obiectele din hârtie, trimite vederi prin poștă, gătește, e cinefil, grădinărește. În copilărie mânca cireșe în pomii bunicilor și monta spectacole pentru toată familia. A descoperit cum apare magia din nimicuri desfăcând fantasticul caleidoscop. La eematico găsește o lume plină de farmec cu fiecare curs și cu fiecare copil. Este, pe lângă altele, co-autoare a cursului Inginericum, al cărui project manager este.

atelier Art&Play: bricolaj

dată:

oră:

vârstă:

15 decembrie

13:00-15:00

7-10 ani

locuri ocupate

Păstrează magia sărbătorilor într-o jucărie!

 

Ajută-l pe Moș Crăciun să aducă bunătate, bucurie, zâmbete și veselie în fiecare casă. Fii unul dintre spiridușii Moșului și bricolează o jucărie specială. Un cadou care-l va surprinde chiar și pe Moș Crăciun atunci când va veni prin vizită pe la tine.

 

Gândită pentru Crăciun, lămpița eematico este un obiect decorativ potrivit pentru întregul an, lumina sa caldă putând să îi însoțească pe cei mici în aventurile lor în lumea lui Morfeu. Bricolarea lămpiței le va permite celor mici să petreacă momente frumoase și le va oferi acestora încredere în forțele proprii.

Carolina Pascal, ideo ideis
Carolina
Pascal

Carolina Pascal (Caro), co-fondator eematico, e super-trainer și designer educațional. Din 2020 coordonează taberele eematico și echipa de traineri. Îi plac 1.001 lucruri și descoperă mereu noi pasiuni. Merge la teatru, citește cărți de marketing, de neuroștiință, de povești, îi place tangoul, obiectele din hârtie, trimite vederi prin poștă, gătește, e cinefil, grădinărește. În copilărie mânca cireșe în pomii bunicilor și monta spectacole pentru toată familia. A descoperit cum apare magia din nimicuri desfăcând fantasticul caleidoscop. La eematico găsește o lume plină de farmec cu fiecare curs și cu fiecare copil. Este, pe lângă altele, co-autoare a cursului Inginericum, al cărui project manager este.

atelier Art&Play: storytelling personal

dată:

oră:

vârstă:

15 decembrie

14:00-17:00

14-19 ani

Nimeni nu poate vorbi despre tine mai bine decât ai putea s-o faci tu. Pentru că tu ești persoana care te cunoaște cel mai bine.

 

Învață cum să folosești și principalele tehnici de storytelling de la specialistul nostru - Andrei Stupu, și vei cuceri instantaneu orice audiență cu povestea ta. În cadrul acestui atelier interactiv, vei învăța să integrezi în prezentarea ta informații referitoare la pasiunile tale și valorile personale, dar și detalii despre lucrurile care te motivează. Punct cu punct, la finalul training-ului vei reuși să susții o prezentare personală mai mult decât atrăgătoare.

Andrei Stupu, ideo ideis
Andrei
Stupu

Andrei este expert în domeniul consultanței educaționale, fiind cunoscut ca trainer, consilier în carieră și lector asociat. Prin activitatea sa dedicată, Andrei contribuie la dezvoltarea organizațiilor, ajutându-le să elaboreze și să implementeze strategii de dezvoltare pentru angajații lor. Printre principalele domenii de expertiză se numără colaborarea intergenerațională și valorile de echipă. Este acreditat ca trainer, consilier și consultant pentru utilizarea instrumentelor psihometrice, cu scopul de a susține dezvoltarea potențialului oamenilor cu care lucrează.

În plus, Andrei este implicat și în activitatea academică, fiind în curs de obținere a doctoratului în domeniul Științe ale Educației. Această cercetare este desfășurată în cadrul Școlii Doctorale "Educație. Reflecție. Dezvoltare” din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în cotutelă cu Școala Doctorală de Filosofie a Universității din București. Andrei Stupu este, de asemenea, un promotor al educației prin numeroase afilieri cu organizații și institute de cercetare din România, Portugalia și Marea Britanie. Printre acestea se numără Oxford Mindfulness Foundation, unde este în proces de acreditare ca Profesor de Mindfulness, European Association for Service-Learning in Higher Education, unde este membru și Internațional Values-based Education unde este afiliat internațional.

atelier Art&Play: arte grafice

dată:

oră:

vârstă:

18 decembrie

grupa 1

09:30-11:30

11-14 ani

dată:

oră:

vârstă:

18 decembrie

grupa 2

13:00-15:00

7-10 ani

locuri ocupate

Ești gata să faci primii pași în lumea design-ului grafic și să creezi un design de la zero, izvorât din propria ta imaginație? Oricât de complicat ar părea, totul devine mai ușor după ce vei învăța principiile de bază ale design-ului.

 

Pentru asta am invitat-o din nou în Laborator pe Adina Biet, care se întoarce în luna decembrie cu un atelier dedicat celor care își doresc să facă primii pași în lumea imaginilor grafice.

 

De la Adina vei învăța care sunt principalele categorii de design, vei afla principiile de bază care se aplică în toate ramurile principale ale design-ului, dar vei primi și instrucțiunile și instrumentele necesare pentru a pune în practică informațiile asimilate. Vei încheia atelierul cu un design al tău, reprezentativ pentru creativitatea și viziunea ta, dar și cu un ochi mai antrenat, care să te ajute să identifici în viața de zi cu zi design-ul de bună calitate.

Adina Biet, ideo ideis
Adina
Biet

Adina a absolvit secția de Design Grafic la Facultatea de Arte Decorative și Design, în cadrul Universității Naționale de Arte din București, cu o lucrare care a fost anul acesta expusă în cadrul festivalului DIPLOMA Show. Este în prezent freelancer, lucrând la mai multe proiecte de design grafic.

atelier Art&Play: fotografie

dată:

oră:

vârstă:

27 & 29 noiembrie

14:00-17:00

14-19 ani

Cum spunem povești în imagini? Învață de la Ioana Moldovan, jurnalist și fotograf documentarist multi-premiat, ale cărei lucrări au apărut în The New York Times, BBC, Der Spiegel, Libération, de Volkskrant, Society Magazine, NPR, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Deutsche Welle, LensCulture, și multe alte publicații prestigioase. Fotografiile ei au câștigat premii, au ilustrat cărți, au fost prezentate în piese de teatru și expuse în numeroase expoziții, atât în țară, cât și în străinătate.

 

De-a lungul celor două zile de atelier, Ioana Moldovan îți va furniza noțiuni teoretice despre fotografia documentară și despre poveștile vizuale, dar te va însoți și în procesul de creație a primei tale povești în imagini. Vei învăța principii de editare și vei descoperi ce tipuri de imagini ar trebui să conțină o poveste vizuală care să-i captiveze pe privitori. Vei surprinde astfel de imagini și le vei pune cap la cap într-o poveste despre lucrurile care te preocupă pe tine și pe cei din jurul tău.

Ioana Moldovan, ideo ideis
Ioana
Moldovan

Ioana Moldovan este jurnalist și fotograf documentarist freelance. Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, BBC, Der Spiegel, Libération, de Volkskrant, Society Magazine, NPR, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, Dilema Veche, Decât O Revistă și Vice printre alții. Fotografiile ei au câștigat premii, au ilustrat cărți, au fost prezentate în piese de teatru și expuse în numeroase expoziții, atât în țară, cât și în străinătate. La prestigiosul Eddie Adams Workshop, Moldovan a primit premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență și adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul „Women of courage” pentru o activitate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.

laboratorul de teatru Ideo Ideis

Laboratorului de Teatru Ideo Ideis este compus din module care presupun 10 sesiuni de lucru:
  • 5 întâlniri cu un trainer de teatru tânăr, urmate de
  • 5 întâlniri cu un trainer de dans și mișcare scenică.

Atelierele au fost concepute astfel pentru a asigura participanților o dezvoltare cât mai armonioasă - atât din punct de vedere emoțional și intelectual, cât și din punct de vedere al relației adolescenților cu propriul corp și cu mișcarea.

Modulele de ateliere au în focus autocunoașterea, mizând pe faptul că tinerii cu un nivel de autocunoaștere dezvoltat sunt capabili să fie prezenți și implicați, să-și identifice emoțiile, gândurile și interesele, astfel încât să poată lua decizii sănătoase pentru ei înșiși și să comunice eficient ce nevoi și obiective au către cei din jur.

 

Ei pot folosi aceste aptitudini pentru a-și asigura succesul atât la nivel personal, cât și pentru a-i ajuta pe alții, autocunoașterea fiind baza capacității de a simți și manifesta toleranță și empatie în relațiile sociale.

modulul 1

 

 

dată:

 

oră:

vârstă:

grupa 1

 

10-14 iulie | modul teatru &

17-21 iulie | modul dans

10:30-13:30

14-19 ani

 înscrieri închise 

 

 

dată:

 

oră:

vârstă:

grupa 2

 

17-21 iulie | modul teatru &

24-28 iulie | modul dans

10:30-13:30

14-19 ani

 înscrieri închise 

Vlad Purdel, ideo ideis 01.jpg
Vladimir
Purdel

trainer teatru

 

Actor și facilitator de workshop-uri bazate pe artă teatrală și improvizație teatrală la Learning Architect. Prin exercițiile sale au trecut de la echipe din diverse corporații la elevi de liceu și studenți.

 

Printre spectacolele în care a jucat amintim de „Recviem” (Teatrul Național București, r. Alexandru Dabija, 2016), „Vanilla Skype” (Teatrul ACT, r. Cătălin Ștefănescu, 2015), „Portofele virtuale” (Teatrul Anton Pann, r. David Schwartz, 2019). În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrului Godot sau în scurtmetrajul „Romanian Tradition” (r. Pavel Bartoș, 2019).

Filip Stoica, ideo ideis 02.jpg
Filip
Stoica

trainer dans

 

Interpret și coregraf, cu o bază kinetică în dans contemporan, contact improvisation și breakdance, modalități de mișcare pe care le aprofundează din 2007. A avut colaborări cu Academia de Dans Galway (Irlanda), Circul Metropolitan București, Linotip – Centru Independent Coregrafic, Centrul Național al Dansului, iar cel ai recent proiect al său - Scuze, noi!, e găzduit la Cuibul Artiștilor, în București

 

Privește mișcarea și dansul ca pe manifestări ale datelor senzoriale, emoționale, mentale incorporate în fiecare dintre noi: mersul, respiratul, gestul sunt mișcări și dansuri conținute de fiecare corp.

atelier Art&Play: poezie

dată:

oră:

vârstă:

23 nov. & 7 dec.

14:00-16:00

14-19 ani

Ultima dată când a venit în Laborator, poetul Alberto Păduraru ne-a provocat să facem experimente cu versuri. Și nu doar că ne-am distrat, dar am mai și creat versuri pe care mai apoi le-am prezentat pe scenă, impresionându-i pe spectatorii noștri.

 

Am descoperit, cu această ocazie, că poezia nu e un mediu steril, că jocul și joaca pot reprezenta uneori cea mai bună sursă de inspirație, și că avem în noi curajul și încrederea de a ne împărtăși creațiile cu alți oameni.

 

Atelierul la care Alberto te invită de data aceasta propune o nouă formă de experiment. Forma și conținutul cuvintelor, dar și diversitatea imaginilor pe care le putem construi apelând la aceste elemente dinamice vor sta la baza exercițiilor noastre de scriere. Atmosfera va fi aceeași de data trecută: relaxată și antrenantă, cu toate calitățile unui spațiu sigur, în care fiecare să se simtă liber să se exprime.

Alberto Păduraru, ideo ideis
Alberto
Păduraru

Este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării București, iar în timpul liber scrie critică de film și de teatru, atât în festivaluri din țară, cât și de afară, precum TIFF, Astra Film Festival, Animest, FNT, Ideo Ideis, TNT, Festival de Cannes, dar și pentru proiecte pe care le susține, cum ar fi Teatrul Improbabil.

S-a ocupat și de interviurile cu participanții la Gala Hop, Ideo Ideis, dar și în cadrul Premiilor Gopo în edițiile trecute. A făcut parte din echipa care a fondat Gen, Revistă de atitudine, contribuind tot cu texte poetice în proiect. Anul acesta, a publicat volumul de debut în poezie la Editura Dezarticulat, „Cartea cu moace”. Ulterior, a început să curatoriez un newsletter săptămânal, numit Circulara Culturală, cu evenimente fresh de peste tot din țară în fiecare săptămână.

atelier Art&Play: costum-modă

dată:

oră:

vârstă:

6-7-8 noiembrie

14:00-17:00

14-19 ani

Nu, moda nu este doar pentru pretențioși. Face parte din viețile noastre de zi cu zi și ne ajută să ne exprimăm și să înțelegem lucruri unii despre ceilalți, chiar înainte să interacționăm.

 

La atelierul de costum-modă susținut de Șteff Chelaru vei descoperi metode prin care să oferi personalitate unei ținute. Pornind de la albume de artă și reviste de modă, vei avea trei zile la dispoziție să creezi un outfit care să vorbească despre tine. Vei învăța să folosești mașina de cusut, să calci costumele în mod corespunzător, să creezi un brand în jurul lor și să pozezi astfel încât să-ți pui ținuta în valoare.

Steff Chelaru, ideo ideis
Steff
Chelaru

Șteff spune despre ea că e un „creator de iluzii” și că prin fiecare spectacol pe care îl creează, cu fiecare emoție și mesaj transmis, se regăsește pe sine, din nou și din nou, ca artist.

Câte iluzii poate crea un om într-o viață? Oare creativitatea nu este epuizabilă? Teatrul de azi mai tulbură oare suflete?

 

Deși scenograf la început de drum, Șteff a colaborat cu diferite teatre din țară, precum Teatrul Metropolis, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul Mic, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, unTeatru, Opera Națională din București, Arcub, Teatrul Național din București și Teatrul Odeon. Spune că scenografia e o lume pe care o descoperă în continuare, ușor și cu interes: pentru că, până la urmă, fiecare artist vorbește în opera sa despre el.

atelier Art&Play: atelier de discuții libere

dată:

oră:

vârstă:

locație:

26-27 octombrie

14:00-17:00

14-19 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

„Dacă iei notă mică ne faci de râs!”, „Să-ți fie rușine!”, „Nu face asta că râd copiii de tine!” – sunt exemple de expresii care ne-au marcat copilăria multora dintre noi.

 

Cultivarea rușinii este frecvent întâlnită în educația pe care o primim de la vârste foarte fragede, iar sintagme ca cele de mai sus ajung să rămână înrădăcinate în mintea noastră, chiar și la vârsta adultă. Acestea pot cauza diverse blocaje, pe care le întâlnim cel mai des sub forma: „Nu sunt suficient de bun”, „Nu sunt capabil”, „Nu merit”. Ca orice altă emoție, rușinea nu e în sine bună sau rea. Însă, simțită excesiv, ne poate afecta modul de funcționare.

 

În cadrul acestui atelier, prin discuții libere și diverse activități, vom vedea cum, când și de ce apare rușinea, care sunt formele ei și ce putem face pentru a nu o lăsa să ne blocheze.

 

Hai să explorăm împreună cum putem parcurge traseul de la rușine la respect de sine!

Ana Maria Sfircă, ideo ideis
Ana-Maria
Sfircă
Mihai Popescu, ideo ideis
Mihai
Popescu

A absolvit Psihologia în cadrul Universității din București, iar în prezent este psihoterapeut integrativ în supervizare. Curiozitatea și dorința de a înțelege mintea umană, precum și de a învăța cum să ne optimizăm viața de zi cu zi au apropiat-o de domeniul psihologiei.

A absolvit Psihologia la Universitatea din București și în prezent urmează masterul și formarea profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții. Adolescența și-a petrecut-o în cadrul festivalului Ideo Ideis, iar apoi a continuat activitatea de voluntariat lucrând cu adolescenți și copii pe partea de educație și de pregătire pentru examene.

atelier Art&Play: orientare vocațională

dată:

oră:

vârstă:

locație:

22 septembrie

14:00-17:00

14-19 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

înscrieri închise

„Ce fac cu viața mea?” este un modul de training Andrew Beehive Consulting care pe parcursul unei zile îi invită pe tineri să se descopere. Vor avea ocazia să-și exploreze personalitatea, pasiunile și stilurile de comunicare astfel încât să aibă o viziune clară cu privire la oportunitățile de dezvoltare și de orientare vocațională. Atelierul îmbină sesiuni teoretice cu sesiuni interactive pentru a crea o experiență de învățare completă în care fiecare participant dezvoltă abilități și cunoștințe.

 

--

Cum am dezvoltat acest curs? Am construit acest curs cu multă empatie, gândindu-mă la propriul parcurs de orientare vocațională. După multe transformări, am ajuns la concluzia că nu există un singur traseu vocațional, ci o mulțime de ipostaze personale pe care le putem explora astfel încât să ne exprimăm potențialul.

Andrei Stupu, ideo ideis
Andrei
Stupu

Misiunea de viață a lui Andrei este educația. Este antreprenor, consultant de afaceri, trainer, coach și cercetător. Crează modele educaționale valoroase, experiențe de învățare inovatoare și conținut inspirațional, bazate pe studii intergeneraționale și inteligență etică.

atelier In a Relationship with myself

dată:

oră:

vârstă:

locație:

25 septembrie

14:00-17:00

14-19 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

înscrieri închise

Un atelier despre gestionarea propriilor nesiguranțe, obiective și idealuri, prin explorarea universului personal de emoții și nevoi ale adolescenților.

Exercițiile și întrebările deschise pe care le lansează atelierul creează un spațiu psihic nou, special construit pentru consolidarea toleranței față de sine și a încrederii în sine. Identitatea personală devine mai clară, dincolo de convențiile și etichetele sociale pe care le folosim de obicei pentru a ne simți mai în siguranță, dar care ajung adesea să fie sufocante și să creeze suferință, autocritică și inadecvare. O relație sănătoasă cu propria persoană înseamnă ca ea să fie un spațiu safe pentru fiecare dintre noi.

Silvia Ciubotaru, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru

A absolvit Psihologia la Universitatea București și s-a specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de peste 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt In a Relationship sau Ideo Ideis. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.

atelier Art&Play: arte grafice

dată:

oră:

vârstă:

locație:

28 septembrie

13:30-16:00

6-11 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

înscrieri închise

Atelierul de asamblaj ar putea fi numit „Sclipim lucruri mici”, în ton cu atelierele de scriere creativă și de colaj ce îl precedă. Vom vedea că arta nu este ceva pre(ten)țios și că artiștii moderni încă de acum o sută de ani se simțeau inspirați să adune de pe drum sau de la lada de gunoi obiecte/fragmente pe care să le adauge în picturile lor sau pe care le combinau în mod ingenios în asamblaje ce treptat au luat forma unor sculpturi realizate din diverse materiale asamblate împreună. Vom urma exemplul cubiștilor Pablo Picasso și Georges Braque, al dadaiștilor Marcel Duchamp, Francis Picabia și Kurt Schwitters, dar și al artiștilor contemporani ce s-au dedicat artei asamblajului și reciclării prin artă a lucrurilor vechi, precum Robert Rauschenberg sau Betye Saar.

După ce ne vom fi inspirat de la acești artiști, vom scotoci în traistele Irinei, pline cu fragmente de jucării primite ca surpriză la ouăle Kinder, piese de la seturile Lego, alături de scoici, pietricele, bețigașe de lemn și alte mărunțișuri găsite și colecționate de ea.

 

Puteți aduce de acasă orice lucruri mici (cu semnificație pentru voi) pe care le veți introduce în asamblajele ce vor fi create în timpul atelierului. Vom folosi mult lipici!

Irina Cangeopol, ideo ideis
Irina
Cangeopol

Irina Cangeopol este artist, profesor de artă și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în proiecte și programe destinate copiilor de toate vârstele. A coordonat proiectul de educație prin artă „Mișcare și culoare”, laureat al Galei Societății Civile 2018, la secțiunea Artă și Cultură. A curatoriat expoziția „Time in Between” deschisă la Palatul Suțu în martie 2013, în cadrul programului educativ pentru integrare culturală și afectivă a adolescenților ucraineni refugiați Open Museums, Open Hearts.

atelier Art&Play: construire cu Kitul de Arhitectură eematico

dată:

oră:

vârstă:

grupa:

locație:

29 septembrie

13:30-15:30

7-11 ani

1

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

înscrieri închise

dată:

oră:

vârstă:

grupa:

locație:

29 septembrie

10:00-12:00

12-15 ani

2

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

Atelier - Arhitectul Urbanist

Copiii se vor familiariza cu domeniul arhitecturii, vor descoperi mai multe despre meseria de arhitect și vor avea posibilitatea să poarte pălăria de urbanist pe durata atelierului. Copiii sunt invitați să descopere atribuțiile arhitectului urbanist și reglementările după care se construiesc orașele.

Rând pe rând construcții felurite își vor face loc pe harta orașului, nu înainte de a trece examenul normelor urbanistice.

 

Odată înțeleasă forma de așezare urbană, copiii vor construi propriile orașe și le vor popula cu ceea ce cred ei că ar fi util pentru acestea: un muzeu, o bibliotecă, o fabrică de reciclare, un pod sau cine știe ce alte clădiri.

Carolina Pascal, ideo ideis
Carolina
Pascal

Carolina Pascal (Caro), co-fondator eematico, e super-trainer și designer educațional. Din 2020 coordonează taberele eematico și echipa de traineri. Îi plac 1.001 lucruri și descoperă mereu noi pasiuni. Merge la teatru, citește cărți de marketing, de neuroștiință, de povești, îi place tangoul, obiectele din hârtie, trimite vederi prin poștă, gătește, e cinefil, grădinărește. În copilărie mânca cireșe în pomii bunicilor și monta spectacole pentru toată familia. A descoperit cum apare magia din nimicuri desfăcând fantasticul caleidoscop. La eematico găsește o lume plină de farmec cu fiecare curs și cu fiecare copil. Este, pe lângă altele, co-autoare a cursului Inginericum, al cărui project manager este.

atelier Art&Play: explorare a granițelor în relații

dată:

oră:

vârstă:

locație:

12-15 august

10:00-12:00

8-10 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

 înscrieri închise 

dată:

oră:

vârstă:

locație:

12-15 august

14:00-16:00

11-13 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

 înscrieri închise 

Ana Maria Sfîrcă, ideo ideis laboratorul
Ana-Maria
Sfircă
Mihai Popescu, ideo ideis laboratorul
Mihai
Popescu

Aici sunt eu, acolo ești tu, cum ne înțelegem noi? Cu siguranță suntem unici și fiecare dintre noi are propriul stil original care îl definește. Cu toate acestea, fiecare dintre noi face parte dintr-o comunitate fără de care nu ar fi posibil să ne dezvoltăm într-un mod armonios.

Toți ne dorim să ne înțelegem cu cei din jurul nostru și să avem relații satisfăcătoare cu aceștia, însă se întâmplă se ne întâlnim cu tot felul de situații în interacțiunile noastre:

  • când vrem să spunem „Nu!”, dar ajungem să spunem „Da!”;

  • când ne simțim neîndreptățiți, dar nu exprimăm asta pentru a nu îl supăra pe celălalt;

  • când ne deranjează ceva, dar nu arătăm pentru a nu părea „prea sensibili” în ochii celorlalți;

  • când ne sunt încălcate limitele și nu vrem „să facem din țânțar armăsar”;

  • când cineva se poartă urât cu noi, dar am fost învățați „să nu punem la suflet”.

 

Acesta este un atelier despre tine și celălalt, despre cum să avem loc printre ceilalți așa cum suntem noi și despre a face loc și celorlalți așa cum sunt ei. Prin diverse jocuri și activități vom învăța despre granițele sănătoase, despre a ne respecta pe noi înșine, dar și reciproc, cât și despre cum să ne protejăm integritatea fizică și emoțională pentru a ne dezvolta într-un mod echilibrat. Dacă îți surâde ideea, hai alături de noi!

Ana-Maria Sfircă a absolvit Psihologia în cadrul Universității din București, iar în prezent este psihoterapeut integrativ în supervizare. Curiozitatea și dorința de a înțelege mintea umană, precum și de a învăța cum să ne optimizăm viața de zi cu zi au apropiat-o de domeniul psihologiei.

Mihai Popescu a absolvit Psihologia la Universitatea din București și în prezent urmează masterul și formarea profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții. Adolescența și-a petrecut-o în cadrul festivalului Ideo Ideis, iar apoi a continuat activitatea de voluntariat lucrând cu adolescenți și copii pe partea de educație și de pregătire pentru examene.

atelier Art&Play: terapie prin mișcare

dată:

oră:

vârstă:

locație:

12-15 august

10:00-12:00

12-18 ani

Parc Vedea

 înscrieri închise 

Corpurile noastre știu multe lucruri despre noi. Lucruri pe care uneori nici măcar nu le conștientizăm. Atunci când le locuim cu atenție, când ne dăm libertatea de a ne observa corpurile în mișcare, ne dăm șansa de a explora lumea dintr-o perspectivă cu totul nouă. Descoperim faptul că un corp eliberat de tensiuni, eliberat de tirania minții, este un corp capabil de lucruri extraordinare. Prin mișcările lui, corpul poate deveni cel mai bun instrument de a ne exprima așa cum suntem. Și de a înțelege lumea prin intermediul tuturor simțurilor.

 

Atelierul de terapie prin mișcare coordonat de Andreea Lucaci ne invită să fim prezenți, să fim atenți și să învățăm să lucrăm cu stimulii, apelând la simțurile pe care tindem să le ignorăm de cele mai multe ori, precum auzul, mirosul, percepția tactilă, percepția senzorială. Totul se va desfășura în aer liber, într-un spațiu care să ne permită armonizaea cu ritmul naturii.

Andreea Lucaci, ideo ideis
Andreea
Lucaci

Actriță, regizor de teatru și formator în educație. Lucrează cu tineri încă din perioada facultății și asta îi oferă o satisfacție extraordinară. Ca actriță, colaborează de câțiva ani cu Opera Comică pentru Copii din București și cel mai recent spectacol în care joacă este „Erus și valea recunoștinței”, în regia Anei Crăciun Lambru care a avut premiera în stagiunea trecută.

În ceea ce privește regia, două dintre spectacolele pe care le-a realizat pot fi ascultate pe Spotify pe canalul „Theatre on demand”.

„Minunea minunilor” și „Vânătoare de struți” sunt spectacole sonore produse de Teatrul Improbabil cu care spune că este mereu o bucurie și o provocare să colaboreze.

atelier Art&Play: teatru senzorial

dată:

oră:

vârstă:

locație:

12-15 august

14:00-17:00

12-18 ani

Centrul Multifuncțional pentru Tineri

 înscrieri închise 

Știai că poți auzi culori? Poți mirosi un apus de soare la mare și poți simți bătaia din aripi a unei păsări imaginare. Există multe feluri de a spune povești, iar superputerea noastră este memoria afectivă, care poate construi povești din orice stimul.

 

Împreună cu Andreea Lucaci, vom învăța cum să folosim percepția senzorială pentru a construi noi realități posibile. Vom experimenta principiile de bază ale teatrului senzorial și vom construi momente de teatru pe care spectatorii noștri le vor privi cu ochii închiși. Vom experimenta pe pielea noastră imagini senzoriale universale, cu ajutorul cărora vom putea explora noi forme de exprimare a sinelui.

 

Atelierul de teatru senzorial ne va antrena atenția la stimuli și la reacțiile pe care le generează aceștia asupra noastră și a celor din jur, ne va aminti despre cât de important e să fim curioși, ne va oferi noi instrumente de a spune povești și ne va îmbunătăți relația cu mediul înconjurător.

Andreea Lucaci, ideo ideis
Andreea
Lucaci

Actriță, regizor de teatru și formator în educație. Lucrează cu tineri încă din perioada facultății și asta îi oferă o satisfacție extraordinară. Ca actriță, colaborează de câțiva ani cu Opera Comică pentru Copii din București și cel mai recent spectacol în care joacă este „Erus și valea recunoștinței”, în regia Anei Crăciun Lambru care a avut premiera în stagiunea trecută.

În ceea ce privește regia, două dintre spectacolele pe care le-a realizat pot fi ascultate pe Spotify pe canalul „Theatre on demand”.

„Minunea minunilor” și „Vânătoare de struți” sunt spectacole sonore produse de Teatrul Improbabil cu care spune că este mereu o bucurie și o provocare să colaboreze.

atelier Art&Play: dezvoltare personală

dată:

oră:

vârstă:

20 & 21 iulie

13:00-15:30

8-13 ani

 înscrieri închise 

Ana Maria Sfîrcă, ideo ideis laboratorul
Ana-Maria
Sfircă
Mihai Popescu, ideo ideis laboratorul
Mihai
Popescu

Arta reprezintă liantul dintre vis și realitate, o fântână nesecată de expresie a personalității, a imaginilor, emoțiilor și ideilor care se înfăptuiesc în mintea noastră, forme de manifestare ale inteligenței noastre emoționale. Și chiar dacă a venit vara, inteligența emoțională nu pleacă în vacanță. De-a lungul evoluției oamenilor, ea ne-a permis să ne descoperim și să ne exprimăm pe noi înșine în diverse forme și produse, care au ajuns de multe ori să inspire și alte persoane, alte generații.

Arta nu este privilegiul câtorva, ci un dar care se regăsește în interiorul fiecăruia dintre noi. Ne propunem ca în cadrul acestui atelier să luăm contact cu lumea creativității și a artei interioare generate de inteligența emoțioanlă, căreia mai apoi să-i dăm o formă originală și să o împărtășim cu ceilalți.

În prima zi, prin jocuri și activități interactive, ne vom explora resursele personale, ne vom cunoaște mai bine pe noi și pe ceilalți și vom intra în contact cu pasiunea pentru artă. În cea de-a doua zi, vom combina lucrurile pe care le-am aflat despre noi și le vom transforma într-un produs artistic, folosindu-ne de diverse materiale, culori și texturi.

 

Te invităm alături de noi să te lași inspirat în această călătorie creativă, unde lăsăm de-o parte limitele și judecățile și redescoperim bucuria, libertatea și puterea de a fi o operă de artă în sine!

Ana-Maria Sfircă a absolvit Psihologia în cadrul Universității din București, iar în prezent este psihoterapeut integrativ în supervizare. Curiozitatea și dorința de a înțelege mintea umană, precum și de a învăța cum să ne optimizăm viața de zi cu zi au apropiat-o de domeniul psihologiei.

Mihai Popescu a absolvit Psihologia la Universitatea din București și în prezent urmează masterul și formarea profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții. Adolescența și-a petrecut-o în cadrul festivalului Ideo Ideis, iar apoi a continuat activitatea de voluntariat lucrând cu adolescenți și copii pe partea de educație și de pregătire pentru examene.

atelier Art&Play: poezie

dată:

oră:

vârstă:

31 iulie & 1 august

13:00-15:30

14-19 ani

 înscrieri închise 

Unii dansează din pură pasiune. Alții se simt în elementul lor atunci când urcă pe scenă. Ție îți place să scrii. Te exprimi cu ușurință în versuri și ți-ar plăcea să împărtășești cu ceilalți o parte din creațiile tale. Și te încurajăm să faci asta.

 

Pe 31 iulie și 1 august, l-am invitat în Laborator pe Alberto Păduraru. În cadrul atelierului să de poezie vom experimenta, ne vom distra și vom învăța câte ceva despre noi și despre ceilalți.

 

Cine a zis că poezia e doar pentru pretențioși?

Alberto Păduraru, ideo ideis laboratorul
Alberto
Păduraru

Este student la Facultatea de Drept UBB Cluj, iar în timpul liber scrie critică de film și de teatru, atât în festivaluri din țară, cât și de afară, precum TIFF, Astra Film Festival, Animest, FNT, Ideo Ideis, TNT, Festival de Cannes, dar și pentru proiecte pe care le susține, cum ar fi Teatrul Improbabil.

S-a ocupat și de interviurile cu participanții la Gala Hop, Ideo Ideis, dar și în cadrul Premiilor Gopo în edițiile trecute. A făcut parte din echipa care a fondat Gen, Revistă de atitudine, contribuind tot cu texte poetice în proiect. Anul acesta, a publicat volumul de debut în poezie la Editura Dezarticulat, „Cartea cu moace”. Ulterior, a început să curatoriez un newsletter săptămânal, numit Circulara Culturală, cu evenimente fresh de peste tot din țară în fiecare săptămână.

atelier Art&Play: scriere creativă

dată:

oră:

vârstă:

29 & 30  iunie

16:00-19:00

14-19 ani

„Texte cu sclipici” este o experiență unică, numai bună de scos scrisul de la naftalină. Atelierul de scriere creativă se învârte în jurul unei întrebări fundamentale: de unde pornim atunci când ne gândim să scriem o poveste? Unul dintre răspunsurile posibile, pe care le vom explora pe parcursul atelierului, este: din interiorul fragilităților noastre, din ce am trăit la un moment dat și poate n-am știut să punem în cuvinte, dintr-o experiență care a lăsat în noi urme. Vom scrie despre aceste urme, vom învăța cum să creăm o poveste cu un conflict clar definit, o poveste care, pornind de la experiențe personale, să meargă dincolo de ele. Vom face diferite exerciții de scriere care să ne ajute să găsim vocea unui personaj, contradicțiile lui, realitățile care îl înconjoară.

 

Cine a zis că scrisul nu e pentru toată lumea? Prin intermediul exercițiilor și improvizațiilor, vom testa diferite forme de scriitură ca să avem curaj și încredere în poveștile pe care le putem spune.

Mihaela Michailov, ideo ideis
Mihaela
Michailov

Dramaturg, critic de artele spectacolului, profesoară la U.N.A.T.C. București, unde coordonează Masteratul de Scriere Dramatică. Co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika din București. A scris peste 20 de piese de teatru, montate atât în România, cât și în Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania. Mihaela explorează în textele ei teme relevante pentru sistemul educațional din România. Printre piesele ei se numără: „Copii răi”, „Capete înfierbântate”, „Interzis sub 18 ani”, „Profu de religie”, „Familia Offline”, „Sub pământ”, „Limite”, „Toată liniștea din lume”. Coordonează, din 2009, ateliere de teatru pentru adolescente și adolescenți în țară și în străinătate.

atelier Art&Play: colaj

dată:

oră:

vârstă:

30  iunie

13:00-14:30

6-10 ani

 înscrieri închise 

dată:

oră:

vârstă:

30  iunie

15:30-17:00

11-14 ani

 înscrieri închise 

„Artă cu lipici” este numele unor ateliere pline de aventuri în lumea imaginilor și a imaginației. Cristiana invită copii mai mici sau mai mari să i se alăture într-o excursie cu foarfeca și lipiciul prin labirintul poveștilor și experiențelor personale, având ca fir roșu de orientare o întrebare simplă: Pot să fac și eu artă în timp ce mă joc?

 

Ce vei face la atelier?

  • răsfoiești albume de colaje, descoperi artiști și diferite tehnici și abordări

  • decupezi elemente din fotografii, reviste, cărți, ziare și tot soiul de hârtii

  • cu puțin ajutor, aranjezi elementele în compoziție cât mai creativ și original

  • sortezi, decupezi, testezi, rafinezi, lipești

 

Cum te ajută această experiență?

  • descoperi frumusețea de a-ți da frâu liber creativității

  • intri în jocul colajelor și te lași surprins de ce poți descoperi

  • faci haos în jurul tău și te simți eliberat

  • ​te bucuri de forfota creativă a grupului și pleci energizat

Cristiana Bucureci, ideo ideis
Cristiana
Bucureci

Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015. A avut expoziții colective și individuale în Cipru, Israel și în România la București (de patru ori în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei sunt într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje digitale și analog.

 

Cristiana este fondatoarea agenției de publicitate Creionetica, unde a coordonat campanii cu impact social și cultural, ceea ce o influențează și în arta ei.

regulament de participare

întrebări frecvente

bottom of page