Ideo Ideis

Festivalul Naţional de Teatru Tânăr
povestea.

Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006, la inițiativa unor tineri care doreau pur și simplu mai mult.

Mai mult pentru comunitate, mai mult pentru tinerii iubitori de teatru, mai mult pentru educaţie. Dorinţa a pornit dintr-un instinct natural: acela de a ne manifesta într-un mod creativ racordat la propriile dorinţe şi aspiraţii. Ne doream, şi ne dorim în continuare, un teatru şi o educaţie de care să ne simţim apropiaţi, care să ne aparţină şi de care să aparţinem.   

În timp, fenomenul Ideo Ideis a depăşit toate aşteptările noastre şi a creat o comunitate solidă, reunită în jurul unui spirit care emană creativitate, bucurie şi responsabilitate.
Credem în acea libertate, în acel spirit creator care trebuie lăsat să se manifeste, să se exprime şi să traiască viu şi sincer pe scenă.

misiunea.

De 14 ani, la Alexandria se întâmplă teatru.

Ideo Ideis este un eveniment care îşi propune să creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învăţământ instituţionalizat.
 
Festivalul aduce în Alexandria, o zonă dezavantajată din punct de vedere cultural, o alternativă la cotidian, prin reprezentațiile actorilor profesioniști, dar și ale spectacolelor de teatru tânăr ale trupelor înscrise. 
 
Ideo Ideis este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru de amatori din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.


Credem în mentorat, autenticitate și în valori care trebuie formate şi recunoscute.
Ideo Ideis este un eveniment care acționează pe trei direcții de implicare: educație, artă & cultură și social.

Ideo Ideis

educație alternativă prin artă

Pentru ediția din 2020, festivalul va lua o formă nouă, adaptată măsurilor de siguranță în vigoare și se va desfășura, într-un format concentrat, în Alexandria și în orașele trupelor selectate. Mai multe detalii aici.
structura.

Ateliere de teatru tânăr

Pe parcursul primelor 3 zile de festival, membrii trupelor participante și adolescenți din Alexandria care se înscriu individual iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori și regizori. Se lucrează, în funcție de nivelul fiecărui grup, de la exerciții specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaștere, de echipă), la improvizație și lucru pe personaj.  

Ateliere de măiestrie

Formatul Ideo Ideis cuprinde și ateliere de scriere creativă, dans, film, muzică, fotografie, care își propun dezvoltarea specifică a participanților, prin crearea unui context de lucru complet. Pe parcursul celor 3 zile de ateliere susținute de profesioniști în domeniu se urmărește dezvoltarea abilităților individuale ale participanților

Spectacole invitate

Într-un oraş fără o cladire-teatru, Ideo Ideis aduce an de an spectacole de teatru profesionist de la teatre din întreaga țară. La acestea se adaugă producții de succes ale U.N.A.T.C., care au în distribuție tineri studenți-actori din programele de licență sau masterat.
 

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecției, în această secțiune intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din țară și una din Alexandria. Pe parcursul a trei zile, acestea prezintă pe scena Ideo Ideis, în fața mentorilor, spectacolele cu care s-au înscris.

Cinemateca târzie

„Cinemateca târzie” aduce în fața publicului din Alexandria unele dintre cele mai recente filme românești și europene. Pentru prima dată în istoria festivalului, la ediția din 2018 proiecțiile au loc exclusiv în aer liber.

Masterclass-uri

Masterclass-urile creează oportunitatea unui dialog relaxat între invitaţi şi public. Scopul lor este de a aduce în faţa publicului  profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei.

Seara povestitorilor

Personalități din lumea afacerilor, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de publicitate vin la Alexandria să le împărtășească participanților istoriile lor profesionale. ​Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED.

Dezvoltare comunitară

În ultimii cinci ani, festivalul a simțit nevoia să se apropie de tinerii din Alexandria, invitând în comunitate o serie de evenimente și demarând o serie de inițiative (spectacole pentru copii și de stradă, ateliere de dezvoltare personală și art-terapie) menite să pună bazele unei educații de tip artistic într-un oraș în care arta ajunge încă foarte greu.

Formare de formatori

Această secțiune a fost lansată în 2013 și are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor și coordonatorilor de trupe la noi metode de educație alternativă. Invitații care susțin aceste ateliere sunt specialiști din domenii conexe, cu background național și internațional. Aceasta secțiune își propune dezvoltarea continuă atât a participanților, cât și a celor care îi pregătesc.

susținători.

impresii.

voluntariat.


În fiecare an, ne întoarcem către comunitatea din Alexandria pentru a ni se alătura în dezvoltarea festivalului, iar voluntarii sunt o formă prin care ni se răspunde, an de an. În ediția din 2019 am avut alături 90 de voluntari, care au fost mereu acolo să ne dea o mână de ajutor și un zâmbet luminos. Merită poate cel mai mare MULȚUMIM pentru toată munca și veselia fără de care nu ne-am fi întâmplat. Uite cum a arătat IDEO IDEIS #14 prin ochii lor ageri.

informații.

Cazare

 

 © 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor