asociația.

Logo TETA Alexandria
Misiune.

Asociația T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) a fost înființată în iunie 2006 şi este un ONG localizat în Alexandria, Teleorman. Asociația are membri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar scopul său principal este derularea de activităţi culturale direcţionate atât pe dezvoltarea comunităţii în care se desfăşoară, cât şi pe dezvoltarea personală a participanţilor .
 
Asociația a funcționat inițial ca o trupă de teatru de amatori, iar acum are în componență studenți și practicieni din arii de interes diferite (actorie, regie, scenaristică, psihologie, economie, IT, inginerie etc.) ce au în continuare în comun pasiunea pentru teatru. Unul din scopurile inițiale ale asociației și ale Ideo Ideis a fost acela de a aduce teatrul într-o comunitate în care cultura lipsea cu desăvârșire. Treptat, misiunea asociaţiei şi implicit a festivalului s-a îndreptat spre educaţia alternativă, introducând în programul festivalului o paletă largă de activităţi culturale menite să încurajeze dezvoltarea abilităţilor individuale ale participanţilor, dar şi revelarea calităţilor grupului.
 
De-a lungul timpului, asociaţia T.E.T.A a obţinut numeroase premii pentru activitatea sa, precum: premiul special extraconcurs la secţiunea Artă & Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile în 2008, premiul juriului presei pentru Idee şi Impact în cadrul galei Oameni pentru Oameni în 2009, premiul II la secţiunea Artă şi Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile în 2009, premiul I la categoria Teatru (luna august) în cadrul premiilor VIP 2010 şi 2012.
 

Alte proiecte derulate de asociaţia T.E.T.A.
alte proiecte.

ideo ideis
Alternopedia este un program de explorare personală care folosește tehnici teatrale și exerciții specifice pregătirii unui actor pentru a te aduce mai aproape de tine însuți. Este deschis oricărei persoane peste 14 ani cu sau fără pregatire în domeniul artistic. Se întâmplă în București, săptamână de saptămână, pentru că iți dorești mai mult de la tine.

Atelierele Alternopedia sunt mai mult decât niște cursuri. Scopul lor este să te ajute să devii mai dezinhibat și mai încrezător în propriile forțe. Vei vedea că teatrul și improvizația nu sunt doar pentru scenă iar instrumentele lor nu sunt deloc exclusiviste.
vezi site-ul proiectului
ideo ideis
Festivalul Şcolilor de Teatru - ACTUL I, SCENA 1.

Organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti şi ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, Actul 1, Scena 1 este un eveniment destinat întâlnirilor, o platformă de schimburi de idei și experiențe - un think-tank informal al sistemului de învățământ teatral din România.

Actul I, Scena 1 a avut prima ediţie în anul 2012. Proiectul nu a fost gândit ca un festival-competiţie, ci mai degrabă ca un spaţiu menit să încurajeze colaborările şi networking-ul între studenţi, între profesori, între studenţi şi profesori şi nu în ultimul rând între universităţi.
vezi site-ul proiectului
ideo ideis
Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, reprezintă un concentrat de Ideo Ideis. Cele 9 zile de festival se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Pentru prima dată, toate elementele care fac din Alexandria un loc magic în fiecare vară – adolescenți, teatru, muzică, artă, educație alternativă, mentorship – se reunesc într-un singur eveniment în București.

Cu scopul comun de a oferi cât mai multor tineri acces liber la cultură, echipa Ideo Ideis și BRD au gândit împreună un eveniment inspirat de realitatea tinerilor din București. Noaptea Teatrului Tânăr își propune, într-o manieră cât mai relaxată, să le arate adolescenților că teatrul poate fi tânăr, iar cultura poate fi cool.
vezi site-ul proiectului
ideo ideis

de Alexandru Popa
Cu: Madalina Ciotea, Alexandru Ion, Vero Nica
Regia : Vlad Massaci

Un bărbat, doua femei si trei povesti contemporane despre iubiri interzise, prietenii imposibile si relații multiple. O comedie inteligenta in care cuvintele spun mereu altceva, oamenii nu sunt ce par, iar iubirea nu mai e ce-a fost. Featuring - The Romanian dream: JCH (job, car, house).

Un proiect ce demonstreaza ca dramaturgia romaneasca contemporana poate respira liber, fara modele importate, rafuieli cu trecutul sau constructii "mamut", ce-si ascund lipsa de adevar sub risipa de mijloace.

ideo ideis

“De ce n-o facem în drum?” este un spectacol compus dintr-o serie de monoloage care explorează, cu mult umor negru, tema singurătății. Este pentru prima oară când Neil LaBute, unul dintre cei mai reputați dramaturgi ai momentului și unul dintre cei mai jucați autori de teatru contemporan, pune în scenă un spectacol în România. Monoloagele, interpretate de câțiva dintre cei mai cunoscuți actori din noua generație, îi conduc pe spectatori într-o călătorie imprevizibilă prin micro-cosmosurile solitare ale personajelor.

O producţie Asociaţia T.E.T.A. si Teatrul ACT

Un proiect iniţiat de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Pentru prima data in România, un spectacol regizat de Neil LaBute.

ideo ideis

Maskar continuă intervenția culturală a asociației T.E.T.A. din Alexandria începută în 2006 prin Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, punând teatrul în slujba dialogului intercultural și a solidarității locale.

Concret, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2016, MASKAR își propune:

  • Să implice 40 tineri și 60 de adulți din Turnu-Măgurele și Alexandria în activități participative de înțelegere și reprezentare a culturii rome din cele 2 orașe;
  • Să dezvolte și să aplice metode integrate de abilitare a comunităților interetnice de a promova diversitatea culturală, bazate pe o serie de ateliere de teatru comunitar, dezvoltare personală și pe documentări ale uneia dintre cele mai fascinante și mai puțin documentate istorii aparținând unei minorități: cultura romă;
  • Să prezinte către comunitățile locale din Turnu-Măgurele, Alexandria, București și Cluj-Napoca, către peste 100 de artiști și 550 de ONG-uri din întreaga țară două spectacole de teatru comunitar, bazate pe documentarea unor istorii vechi și istorii recente privind situația romilor din Teleorman.
ideo ideis

„Ashes Afar” este primul proiect al companiei Vanner Collective, realizat în parteneriat cu Asociația TETA, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român şi Oxford School of Drama.   

 

Cu: Liviu Romanescu si Crissy O’Donovan. Regia: Bobi Pricop. Text de Andreea Bortun

Echipa de promovare din spatele artiştilor este formată din Andreea Ruscan (manager de proiect), Duncan Molloy (co-producător), Anca Purdel (fundraiser), Silvana Frînculescu (grafică), Cristian Tăbăcitu (web), Claudiu Popescu/Adi Bulboacă/Vlad Bîrdu (foto), Nicolae Constantin Tănase/Cornelia Nicoleasa/Alexandru Matios (video).

 

"Ashes Afar este o piesă de teatru-experiment răscolitoare, complexă și absolut inteligentă."

Edinburgh Spotlight

 

Rezultat al unei colaborări teatrale româno-irlandeze, „Ashes Afar” („Cenușă de Departe”) s-a bucurat de aprecierea publicului și a criticii de specialitate din Scoția, unde spectacolul s-a jucat timp de o lună în cadrul Edinburgh Fringe Festival. "Ashes Afar" a fost prezentat in Bucuresti cu ocazia Festivalului Undercloud, pe 31 august 2015, precum și în două reprezentații la Godot Café Teatru, pe 2 și 24 septembrie 2015.

Piesa, o comedie neagră concepută special pentru acest proiect, urmărește povestea unui cuplu de tineri emigranți în Londra, un român și o irlandeză. Echipa Vanner Collective și-a propus să investigheze impactul pe care îl are fenomenul imigrării asupra identității și memoriei celor care nu pot defini cu ușurință termenul „acasă”.  Textul spectacolului este semnat de Andreea Borțun, regia îi aparține lui Bobi Pricop, iar din distribuție fac parte actorii Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu.

Cotidianul The Scotsman precizează: „Piesa Andreei Borțun este impregnată de senzații acute de înstrăinare și singurătate... și de foarte mult umor”. Publicaţia Edinburgh Spotlight atribuie cinci stele din cinci spectacolului, menţionând că „Ashes Afar este o piesă de teatru-experiment răscolitoare, complexă și absolut inteligentă... Jocul actoricesc al lui Crissy O’Donovan este sclipitor, precis și în forță”. 

„Liviu Romanescu reușește să facă din rolul Mihail o performanță de knockout. Interpretarea sa, mai ales spre finalul piesei, este de un calibru atât înalt încât nu se compară cu alți actori din Fringe,” relatează publicația Broadway Baby, care de asemenea acordă cinci stele spectacolului. „Ashes Afar este un spectacol provocator care ridică teatrul de studio la superlativ,” mai arată articolul.  
 

 

ideo ideis

După o serie de spectacole de teatru care au făcut istorie în ultimii ani, Teatrul Act propune un nou eveniment teatral, în co-productie cu Asociația T.E.T.A. – Vanilla Skype – o incursiune în fascinația poveștilor contemporane.

 

Vanilla Skype e o poveste-mozaic despre uriașa putere a narațiunii, și despre completa neputință a naratorului. O neputință care, paradoxal, poate fi o mare bucurie. Patru actori stau de vorbă, via Internet, cu psihoterapeutul lor, plecat la un congres. Doi muncitori sunt într-o eternă pauză, joacă table și cărți, mănâncă, beau bere, desfăcând în bucățele “gramatica” lumii și a existenței. Un detectiv din filmele anilor ’40 nu mai înțelege nimic, deși totul părea clar de la bun început. Patru actori merg la un casting.“Realitățile” tuturor se topesc, povestea spusă se amestecă lent cu cea gîndită, în așa fel încît personajele aproape că nu mai contează. Din ele izvorăsc povești care plecă în lume, fiecare cu viața și puterile sale nebănuite.     

 

Echipa spectacolului dă astfel o formă artistică unei colaborări începută în urmă cu aproape 10 ani - în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, festival ce a găzduit la cea de-a X-a ediție premiera absolută a spectacolului Vanilla Skype, în fața unui public de peste 500 de spectatori.

 

În atmosfera teatrală din România, Vanilla Skype e un proiect care reunește, din punct de vedere estetic, două direcții aparent incompatibile. Pe de o parte, caracterul viu, experimental, al teatrului independent, pe de altă parte, experiența și valoarea actorilor care joacă și pe scena teatrelor de repertoriu.

 

Cu:Marcel Iureș, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu , Alexandru Ion ,Mircea Postelnicu , Vladimir Purdel

 

Text si regie: Cătălin Ștefănescu

Asistent regie: Alexandru Ion

Foto-video: Alex Iureș

Grafica: Ionuț Gavrilă 

 

Vanilla Skype este o co-producție a Teatrului ACT și Asociației T.E.T.A.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiect finanțat în cadrul programului cultural Ești București.

Sponsor principal: ExxonMobil

Powered by: eMAG

Sustinut de: HP, Gherasos, Crama la Salina

 

vezi site-ul proiectului
ideo ideis

Organizat de către Teatrul Excelsior și Asociația T.E.T.A., Laboratorul de Teatru Tânăr RELIEF își propune să valorifice și să valideze arta teatrală făcută de adolescenți.

 

RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creează un context prielnic experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea însă sub îndrumarea unor profesioniști.

 

Prima ediție a evenimentului s-a desfășurat între 12 și 15 mai 2016, la Teatrul Excelsior.

 

Laboratorul este structurat în două secțiuni: Spectacole de teatru tânăr și Secvențe.

Secțiunea Spectacole de teatru tânăr a adus pe scena Teatrului Excelsior 93 de liceeni din toată țara pentru a-și prezenta spectacolele pregătite în prealabil.

Secvențe este secțiunea necompetitivă a laboratorului, care le-a oferit participanților ocazia de a lucra cu un regizor profesionist și un muzician/coregraf pe o scenă dintr-o piesă de teatru de William Shakespeare, timp de 3 zile, prezentând rezultatele în cadrul galei de încheiere în fața unui public de peste 200 de persoane și a juriului compus din Dorina Chiriac, Florin Piersic Jr. și Marius Florea Vizante.

vezi site-ul proiectului
ideo ideis

PUSTNIK reprezintă o inițiativă de nișă, singura de acest fel din România, care își propune să creeze un cadru de interacțiune și creație, dedicat celor mai de renume tineri scenariști/regizori din Europa.

Ce-a de-a doua edițiie a rezidenței s-a desfășurat între 5 și 12 iunie 2016, într-un cadru plin de istorie - Portul Cultural Cetate, de la Nord de Dunăre, unde opt scriitori (trei români și cinci internaționali) au avut ocazia să își dezvolte poveștile de lung-metraj. Rezidența le-a oferit, de asemenea, participanților proiecții de film românesc, două ateliere (povestire orală și virtual reality storytelling) și întâlniri cu unii dintre cei mai prolifici producători români. 

vezi site-ul proiectului
ideo ideis

SYT (Showcase of Young Talent) este gândit ca un cadru complex de prezentare și punere în valoare a portofoliilor unora dintre cei mai talentați tineri creatori de liceu. Proiectul își propune radiografierea “pieței” de artiști adolescenți (14-19 ani) și identificarea de noi talente, cu scopul de a le promova și a le oferi experiențe și oportunități de dezvoltare.

 

În 2017, ajuns la cea de-a doua ediție, SYT va promova peste 100 de tineri artiști din București și din țară, timp de 3 zile (15-17 septembrie) în două locații alternative: Point și Rezidența Scena9.

 

Format:

1. SYT exhibition

Cuprinde partea de eveniment-vitrină a SYT:

  • SYT Visual Arts (lucrări de pictură, ilustrație și colaj)

  • SYT Photo (lucrări de fotografie)

  • SYT Shorts (proiecții de scurtmetraje)

  • SYT Mixed Media (instalații transdisciplinare)

  • SYT Music (concerte & dj set-uri)

  • SYT Drama (spectacole de teatru)

Fiecare secțiune din cadrul SYT Exhibition va fi curatoriată de un artist consacrat, invitat și în cadrul evenimentului în calitate de speaker al secțiunii SYT & TALK.

 

2. SYT & TALK

Din dorința de a oferi oportunități de dezvoltare profesională și learning pentru participanți, începând cu ediția II, în programul SYT va fi inclusă secțiunea SYT&Talk. SYT&Talk presupune o serie de întâlniri informale între participanți și profesioniști din domeniile afiliate secțiunilor SYT cu scopul de a oferi feedback avizat pe portofoliile participanților, precum și de a-i îndruma pe aceștia cu sfaturi practice despre cum își pot expune și vinde lucrările.

 

3. SYT & WATCH

O secțiune dedicată filmelor documentare și de ficțiune care prezintă traseele profesionale ale câtorva dintre cei mai importanți creatori din istoria artei.

 

4. SYT & BOND

 

Secțiunea SYT dedicată networking-ului și interacțiunii participanților din întreaga țară, indiferent de secțiunea la care participă.

 

Organizator: Asociația T.E.T.Alexandria

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

 

vezi site-ul proiectului


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor