Ideo Ideis, ediția a XV-a

5-9 august 2020, în Alexandria și cele 8 orașe ale trupelor selectate: Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.
Sunt deschise înscrierile pentru atelierele ART & PLAY dedicate comunității din Alexandria.

«   înapoi la arhiva
ateliere ART&PLAY

IDEO IDEIS propune anul acesta nu mai puțin de 20 ateliere care se adresează exclusiv copiilor, adolescenților și adulților din Alexandria.

Secțiunea ART & PLAY din cadrul festivalului are ca scop diversificarea experiențelor educaționale ale comunității din Alexandria și oferă un program consistent de ateliere gratuite, cu un număr total de 200 de locuri.

Toate atelierele se vor desfășura în perioada 5-9 august în aer liber sau online, urmând toate măsurile de siguranță în vigoare.

Ateliere de consiliere și dezvoltare personală

Atelierele vin în întâmpinarea copiilor, a adolescenților și a părinților din Alexandria cu o serie de exerciții și jocuri interactive care îi vor încuraja pe aceștia să se cunoască mai bine, să-i înțeleagă și să-i cunoască mai bine pe cei din jur. Rezultă, astfel, o comunicare mai bună în interiorul aceleiași grupe de vârstă, dar și între generații diferite.

Organizație: ON Institute - centru de consiliere și psihoterapie

Traineri: psiholog Iulia Bardar & psiholog Mara Crăciunescu

Perioadă: 5-6-7 august

Detalii:

  • Grupa 1

Vârstă: 10-12 ani

Ore: 9:00 - 11:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/LuZMUFoHzvD7F9CK9

  • Grupa 2

Vârstă: 13-14 ani

Ore: 14:00-16:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/oJS5dSHpJvJs3Btr6

 

Despre atelier

Atelierele de dezvoltare personală pleacă de la o serie de întrebări foarte prezente în viața copiilor: CUM? DE CE? PENTRU CE? UNDE? CÂND?

Răspunsurile la aceste întrebări creează realitatea interioară a copiilor, iar pentru a găsi aceste răspunsuri, copiii se bazează inițial pe adulții din jurul lor. Pe măsură ce copiii cresc însă, responsabilitatea găsirii acestor răspunsuri e tot mai mult a fiecăruia dintre ei. Nu e tocmai o responsabilitate simplă, așa că propunem un atelier de dezvoltare personală în care copiii să învețe cum să interacționeze responsabil cu ceilalți și cu lumea din jur.

Atelierele de dezvoltare personală ART&PLAY se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor, pe încurajarea gândirii critice și a interacțiunilor cu ceilalți și pe stimularea creativității și a spontaneității. Astfel, participanții vor avea mai multă încredere în ei înșiși și se vor integra mai bine în grupuri, experimentând direct cu lumea din jur și asumându-și atât curiozitatea, cât și cunoștințele dobândite. Structura atelierului include activități de cunoaștere personală, lucru cu emoțiile, lucru individual și de echipă. 

 

Despre traineri

Iulia Bardar este psiholog, consilier psihologic și psihoterapeut. Este pasionată de oameni și a început să studieze psihologia încă de mică prin desene animate, romane, poezii, evenimente, știri, povesti și prin viața de zi cu zi. În prezent lucrează în propriul cabinet de psihologie și este membru fondator al ON Institute, organizație non-guvernamentală care are ca scop familiarizarea publicului larg cu serviciile psihologice.

 

Mara Crăciunescu este psiholog clinician, psihoterapeut în formare pe Psihoterapia integrativă a Traumei, Psihoterapie prin joc și Dramaterapie și a început să lucreze cu copiii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist încă din ultimul an de facultate. Experiența de lucru cu un psihoterapeut și analist comportamental, activitățile de voluntariat, călătoriile, discuțiile și toată documentația care a urmat au încurajat-o să devină psihoterapeut și în prezent se află într-un continuu proces de dezvoltare personală prin cursuri de specialitate și mai ales prin lucrul cu oamenii. 

 

 

Trainer: psiholog Silvia Guță

Perioadă:  5-6-7 august

Vârstă: adulți

Ore: 17:00 – 19:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/f6BTXJinYx5rUkpk8

 

Despre atelier

Atelierul de consiliere este dedicat părinților din Alexandria, fie că au copii mici sau deja adolescenți. Atelierul propune o analiză a responsabilităților de părinte, cu scopul de a aduce la suprafață cele mai frecvente obstacole și dificultăți pe care părinții le întâmpină în relația cu copiii lor, în contextul pandemiei și al dificultăților pe care aceasta le-a adus în viața de familie.

Prin studii de caz și exerciții practice, vom analiza împreună cauzele acestor dificultăți și vom identifica soluții noi, creative, care să asigure un climat de liniște, afecțiune și cooperare în relațiile părinți - copii, dar și în relațiile de cuplu ale părinților.

Tematicile abordate pe parcursul celor trei întâlniri pleacă de la schimbările pe care le-a suferit viața de zi cu zi în interiorul familiei pe fondul măsurilor de izolare și restricțiilor impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului. Vom trece împreună prin cele mai comune probleme pe care le întâmpină familiile în acest prezent plin de provocări, cuprinzând și o serie de recomandări de la specialiști în sănătate mentală cu privire la gestionarea acestei perioade dificile.  

 

Despre trainer

Silvia Guță a absolvit Psihologia la Universitatea București și în prezent este psihoterapeut specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis sau In a Relationship. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.

Trainer: psiholog Adela Mustățea

Perioadă: 5-6-7 august

Detalii:

  • Grupa 1

    Vârstă: 10-14 ani

    Ore: 9:00 - 11:00

    Locuri disponibile: maxim 10 participanți

    Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/41tzu75wGzo1mKko8

  • Grupa 2

    Vârstă: adulți (peste 15 ani)

    Ore: 17:00-19:00

    Locuri disponibile: maxim 10 participanți

    Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/KhTgYYy8WLL6hfYEA

 

Despre atelier

Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare, mișcare și transformare. Odată cu ea, ne schimbăm, ne mișcăm, ne transformăm. Dar cât de conștienți suntem de ceea ce facem? Ne trezim, ne ridicăm din pat, ne îmbrăcăm, ne deplasăm, ne așezăm, stăm și iară stăm, din când în când ne ridicăm, ne întoarcem acasă, ne așezăm pe scaun, în fotoliu, pe canapea sau în pat. De câte acțiuni suntem oare conștienți? Cât de bine ne înțelegem corpul? Îi facem bine sau rău? Cât de aproape sau de departe suntem de mintea noastră? Ce efect are stilul nostru de viață asupra articulațiilor, mușchilor și a coloanei vertebrale? Ce înseamnă o postură corectă?

Vă invit să ne mișcăm conștient și să acordăm corpului și minții noastre respectul cuvenit. Atelierele vor îmbina tehnici de conștientizare corporală, relaxare, meditație și mișcare, cu yoga, exercițiu fizic și igiena minții. Corpul și mintea noastră sunt ca un templu de care suntem responsabili, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

 

Despre trainer

Adela este un psiholog clinician care, după terminarea studiilor, a călătorit în India pentru a învăța despre yoga. De 5 ani predă yoga și este studentă la Medicină Veterinară. În tot acest timp și-a conturat un stil personal, care are ca scop obținerea unui echilibru între psihic și fizic, între igiena mentală și funcționalitatea optimă a organismului.

 

Organizație: Fundația Friends For Friends

Trainer: Theodora Dumitrică

Perioadă: 5-6-7 august 

Vârstă: 15-19 ani 

Ore: 14:00-16:00 

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Link înscriere: https://forms.gle/dVt3dXa3zCNhgFAD9

 

Despre atelier

În acest atelier, „Generația nevorbită” are cuvântul. Pe parcursul lui vom explora împreună motivele și cauzele pentru care tinerii pot deveni abuzivi sau violenți în cuplu și vom învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor. Vom căuta să înțelegem mai bine nevoile și dorințele tinerilor, pentru un viitor în care primele relații de cuplu ale adolescenților să fie despre autenticitate, sinceritate și descoperirea lor ca oameni, prin iubire. 

Desfășurat pe o perioadă de trei zile, atelierul va fi împărțit în trei categorii: în prima zi va fi partea introductivă, ne vom cunoaște și familiariza unii cu ceilalți, în a doua zi vom merge în profunzime cu primul exercițiu („Ce valorizăm și ce este abuz într-o relație?”), iar în ultima zi vom parcurge un alt exercițiu („Perspective”), urmat de încheiere și feedback despre workshop.

La final, participanții vor avea o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a formelor de abuz și vor ști ce trebuie să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie.     

 

Despre trainer

Theodora Dumitrică are 23 de ani și spune că încearcă în fiecare zi să se descopere prin toate rolurile pe care le are în viața sa: de femeie, fiică, prietenă, om de PR și viitor psiholog. Îi plac provocările, îi place să experimenteze, să-și mențină mintea curioasă și deschisă, să cunoască oameni noi, dar și lumea din care face parte. Lucrează de aproape 3 ani în cadrul companiei Avon (sponsorul proiectului In a Relationship, derulat de Fundația Friends For Friends), unde a început prin a activa în departamentul de Marketing, iar acum face parte din echipa de relații cu publicul (PR). Îi place ceea ce face, însă e îndrăgostită iremediabil de meseria de psihoterapeut, și de aceea toate acțiunile ei se îndreaptă către construirea unei cariere în psihoterapie.

 

Organizație: Ziua Mintzii

Trainer: Andrei Stupu

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: 14-18 ani

Ore: 17:00 - 19:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/1VwZb3f8qumL5G6R7

 

Despre atelier

Pentru a ști ce ne dorim să facem în viață este esențial să începem prin a renunța la vechile tipare. Ocupațiile și încercările de găsire a unui loc de muncă s-au schimbat foarte mult în ultimul secolul și asta face ca abilitățile, capacitatea de a ne cunoaște pe noi înșine și de a comunica eficient pentru a putea să fim flexibili pe piața muncii și pentru a avea rezultate practicând ceea ce ne place cu adevărat să fie esențiale în prezent.

În cadrul atelierului de orientare vocațională, vor fi abordate subiecte legate de planurile de viitor (sau lipsa lor) ale adolescenților și presiunea cu care aceștia se confruntă, abilitățile și calitățile fiecăruia, evoluția mediului profesional, dar și efectele digitalizării și tehnologiei în viețile fiecăruia. Vor fi, de asemenea, discuții despre valorile personale, stiluri și principii, atitudini, relațiile cu oamenii din jur, time management și managementul carierei: realizarea unui CV și a poveștii personale. Activitățile se vor desfășura cu un raport de 30% teorie și 70% practică. Jocurile și lucrul în echipe vor fi principalele moduri prin care se va întâmpla învățarea.

 

Despre trainer

După ani de lucru în mediul ONG, sute de ore de training cu tineri și adulți și o serie de cursuri dezvoltate cu numeroși parteneri, Andrei a creat inițiativa „Ziua Mintzii”. Ideea lui a venit din dorința de a susține și promova colaborarea dintre generații și pentru a dovedi că prin educație orice proces poate fi îmbunătățit și orice persoană își poate exprima potențialul. Prin inițiativa lui, Andrei încearcă să exploreze cele mai noi trenduri și să abordeze programe de formare cât mai inovative.

Organizație: Fundația Dreptul la Educație

Trainer: Adriana Ioniță

Perioadă: 5 august

Vârstă: 18-22 ani

Ore: 14:30-16:30

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online

Link înscriere: https://forms.gle/R68Fy3ZSudD4sK1c9

Despre atelier

Subiectele abordate în cadrul atelierului se vor lega de ce este, de ce e important și care sunt etapele parcurse în alcătuirea planului de carieră, jonglând cu exerciții de autocunoaștere prin identificarea talentelor, pasiunilor, a valorilor și a motivațiilor pe care le are fiecare, pentru a recunoaște astfel punctele forte și cele care ajută la dezvoltarea fiecăruia. Vor fi integrate cunoștințe folosite în analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități, amenințări) și se vor stabili obiective SMART de carieră, toate acestea culminând cu întocmirea unui plan de carieră care să atingă obiectivele setate.

 

Despre trainer

Adriana Ioniță este din 2017 alături de Fundația Dreptul la Educație, fondată de OTP Bank România, în misiunea de a crește nivelul educației financiare în rândul adulților din România. A intrat în „branșa” trainerilor în 2008 și spune foarte convinsă că aceasta este „meseria” în care se regăsește 100%. Crede că în urma participării la cursurile fundației, fiecare persoană poate identifica cel puțin o idee care să o determine să acționeze în sensul păstrării sau schimbării comportamentelor pe care le manifestă în domeniul carierei și al finanțelor personale.

Ateliere de arte și meserii

Ateliere de experimentare directă cu metode de lucru specifice pentru diverse arte și meserii (arte grafice, poezie, ilustrație), care să-i ajute pe copii și adolescenți să își pună creativitatea în slujba curiozității și să își descopere pasiunile.

Trainer: Maria Zurbagiu

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: 10-14 ani

Ore: 9:00-11:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/bcsJBEJSbxDFJbGC9

 

Despre atelier

Mască: Socială. Chirurgicală. De carnaval. 

Masca-etcetera. Aceasta va fi simbolul central al atelierului. De la protecție la opulență, participanții vor dezbate rolul măștilor din viețile noastre și le vor scoate din abstract în cel mai meșteșugăresc mod cu putință. Cu bucăți de carton, foarfece, lipici și zorzoane colorate vor făuri niște măști supradimensionate de acoperit mutrițe și de dat cu ele în stambă. 

Participanții se vor apropia de universul teatral prin reperul scenografic pe care îl reprezintă masca, ancorându-se în realitatea cotidiană a jocului de rol și, nu în ultimul rând, în peisajul maladiv prin care defilăm la nivel global. 

La sfârșitul celor 3 zile de atelier toată lumea se va demasca.

 

Despre trainer

Maria Zurbagiu este tehnician în arte grafice - are o diplomă de grafician și face mult freelance: dă cu bidineaua prin localuri, amenajează etichete, logo-uri și afișe, decorează pânze, pictează petreceri, organizează interioare și ilustrează festivaluri, se ajută de pensule, tuburi și spray-uri și, mai ales, de super-tableta-ei-grafică. Printre altele și printre rânduri, se înconjoară de multe ori de copii. Spune că participarea ei ca trainer la Ideo Ideis și lucrul cu copiii este o onoare, un curcubeu în CV.

 

Trainer: Cătălin Moise - Zaiafet

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: 15-19 ani

Ore: 9:00-11:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/kjyU5ZcQD94n1xQW6

 

Despre atelier

Atelierul va fi organizat în jurul intenției de a stimula capacitățile de expresie ale participanților. Trăim într-o societate unde să-ți dai seama care e opinia ta despre un subiect și apoi să o exprimi poate reprezenta o provocare. O altă provocare stă în faptul că de cele mai multe ori, sistemul educațional din România încurajează absența propriei opinii în serviciul unui proces care dictează univoc setul de valori care trebuie adoptat și respectat. Indiferent de valabilitatea valorilor dictate, acest sistem atrofiază mușchiul gândirii critice și invalidează importanța creării unei opinii proprii. 

Atelierul își propune să abordeze aceste trei provocări prin discuții despre natura informației în ziua de azi, ce înseamnă (și presupune) să-ți formezi propria opinie, problematica longevității opiniilor astfel create, apoi moduri creative de expresie și modalități de a le dezvolta și a le susține. Sesiunile atelierului vor lua forma unui dialog care să testeze și să analizeze nevoile, problemele și întrebările imediate ale participanților cu privire la capacitățile de expresie, venind apoi cu propuneri în găsirea unei forme de exprimare a propriilor convingeri.

 

Despre trainer

Cătălin Moise are 29 de ani și a studiat artă, estetică (cu concentrare pe film), literatură și retorică la Bard College Berlin. Este pasionat de filme încă de la 13 ani, și s-a întors în țară după facultate să facă filme, direcție în care lucrează și acum. De doi ani scrie și prezintă materiale pe canalul YouTube Zaiafet, unde ideea fundamentală e că realizează un clip în jurul informațiilor extrase dintr-o carte de non-ficțiune pe care o citește anterior. Clipurile rezultate tind să aibă un caracter educațional.

 

Trainer: Andreea Cristea

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: 15-19 ani

Ore: 9:00-11:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: Pădurea Vedea

Formular înscriere: https://forms.gle/uFRvXCKWotW7oRUP6

 

Despre atelier

Prin atelierul de ilustrație și povești vizuale numit „Recreație”, Andreea își propune să așeze pe masă, împreună cu cei 10 participanți, toate cunoștințele și experiențele acumulate până în prezent, în speranța că acestea vor forma un fel de mini-hartă cu răspunsuri la cel puțin o parte dintre întrebările pe care ni le adresăm cu toții în adolescență. 

În timpul celor 3 zile pe care participanții le au la dispoziție, aceștia se vor familiariza cu întrebarea ”DE CE”, pentru a încerca să înțeleagă de unde vine nevoia de a comunica în mod artistic lucruri pe care poate unii oameni nu le-ar considera „subiecte de artă” și de asemenea, pentru a discuta despre moduri în care pot traduce în imagini lucruri intime, personale, pe care aceștia simt nevoia să le comunice. Prima zi va fi dedicată explorării, iar celelalte două vor fi focusate pe transpunerea în practică a gândurilor adunate la prima ședință.

Andreea își amintește cum mama ei i-a tot repetat de când era mai mică: „Îți dau ție ce eu nu am avut” și i se pare un lucru extrem de important și interesant. Crede că pe lângă dorința de a oferi, există acolo o conștientizare, o reflecție asupra condiției personale din copilărie și cumva acesta este motorul care îi alimentează dorința de a oferi mai departe ce nu a găsit într-un liceu de artă.

 

Despre trainer

Andreea Cristea are 19 ani, a terminat Liceul de Arte Plastice „N. Tonitza” și a fost acceptată la 5 universități din Anglia. În prezent este  . Proiectele și colaborările realizate până acum se învârt în jurul frustrării acumulate în timpul adolescenței. Începând cu clasa a 9-a a participat la diverse workshop-uri, voluntariate, festivaluri și expoziții precum Festivalul de film pentru adolescenți SUPER, Atelierul de film Let`s Go Digital (realizat de TIFF), Atelierul de film documentar GoBucharest, Atelierul de film documentar VIRA, festivalul SYT, workshop-urile realizate de ArtEncounters („Demnitate, corp, reprezentare” cu Gloria Luca și „Action Art/Arta care provoacă” cu Aura Bălănescu) etc. De asemenea, a colaborat cu publicații precum Decât o Revistă, Școala9, Sub25, Dissolved Magazine, cu Fundația Friends For Friends, a expus la MNAC și altele. Susține interdisciplinaritatea în artă și momentan se pregătește să devină ambasadorul cursului pe care îl studiază la universitate. 

Organizație: Poethree

Traineri: Ionuț M. Călin, Tina Suciu

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: 15-19 ani

Ore: 14:00-16:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online

Formular înscriere: https://forms.gle/FqYzeACjPbiCnicB9 

 

Despre atelier

În cadrul atelierului vor fi introduse și discutate idei despre ce este și ce face poezia spoken word, tehnici de scris și specificitățile spoken word, urmate de exerciții de creativitate și diversitate tematică, tips and tricks pentru modelare vocală, mimică, gestică și postură dar și cum să ne pregătim de un performace. Ionuț te va învăța cum să îți activezi creativitatea într-o formă poetică, cum să îți ții în frâu flow-ul mental și să îl structurezi, cum să îți cureți rima, versurile și cuvintele. Vei învăța, de asemenea, diverse tehnici și jocuri de scriere, evitarea block-urilor și inhibițiilor literare, dar și limitările artei scrisului și cum spoken word le completează pe acestea. Tina te va învăța cum să îți găsești vocea în funcție de mesaj, cum să trezești performerul din tine și să anulezi jena inevitabilă de microfon, ce înseamnă un performance spoken word, de ce, cum și când apelăm la care trickuri și de ce este important aspectul de performance în spoken word.

Atelierul propune foarte multe exerciții la care veți lucra împreună cu trainerii, iar pentru o mai bună experiență aceștia recomandă să te înregistrezi simplu recitând o poezie: nu este obligatoriu, dar te va ajuta. 


 

Despre traineri

Ionuț M. Călin, unul dintre cei mai puternici liriciști din spoken word în România, se joacă cu și între cuvinte, găsind sensuri, nonsensuri și dublu-sensuri și folosind limba română ca propria sa lădiță cu nisip. 

Tina Suciu este mama performance-ului în spoken word-ul românesc. Aceasta folosește diverse colorituri pentru a evidenția sensul cuvintelor sale, combină tonalități și gestică pentru a accentua versurile puse pe foaie. 

Aceștia fac parte din Poethree, cea mai mare organizație de promovare a artei spoken word din România; participanți la diverse festivaluri și spectacole, precum și fondatorii primei comunități de performeri de poezie alternativă. 

Vizionare spectacol „Ghid de supraviețuire”+ talk cu echipa

Organizație:Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Perioadă: 7 august

Vârstă: 15+

Ore: 17:00-19:30

Locuri disponibile: maxim 25 participanți

Locație: online

Formular înscriere: https://forms.gle/3rwRizRvuGAjWRu6A

 

Despre spectacol

Spectacolul „Ghid de supraviețuire”, marcă a Teatrului Tineretului Piatra Neamț, în regia lui Cristi Avram și scris de Alexandra Bandac, este produs în cadrul #SafeSpoTT, un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care implică, în cadrul realizării spectacolelor, participarea unei echipe de elevi voluntari care secondează echipa de profesioniști; astfel, adolescenții voluntari au șansa de a urmări toate etapele producerii unui spectacol de teatru.

În cadrul spectacolului „Ghid de supraviețuire” sunt abordate idei precum schimbare, discriminare, maturitate, iresponsabilitate, alături de efectele acestora asupra oamenilor şi a relaţiilor dintre ei; toate, prin ilustrarea a două momente importante din viața personajelor: liceul - cu toate tipologiile imaginate, și întâlnirea cu colegii de liceu după 20 ani. Vizionării spectacolului îi urmează o discuție sub formă de dezbatere la care sunt invitați profesorii și liceeni din Alexandria pentru a discuta, alături de echipa spectacolului „Ghid de supraviețuire”, care sunt efectele unor comportamente tipice în educația și psihologia adolescenților, dar și care sunt efectele teatrului folosit ca instrument de educație psiho-emoțională în rândul adolescenților.

Participanți din echipa spectacolului: Adina Suciu, Victor Giurescu (actori Teatrul Tineretului), Raluca Naclad (consultant artistic)

Ateliere pentru cetățenie responsabilă

Ateliere care aduc principiile democrației și ale cetățeniei responsabile mai aproape de participanți, astfel încât fiecare să poată contribui activ la schimbările de care societatea noastră are nevoie.

Organizație: Funky Citizens

Trainer: Anabella Costache, Cosmin Pojoranu

Perioadă: 5-6-7 august

Detalii:

  • Grupa 1: 

Vârstă: 11-14 ani

Ore: 10:00-12:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online

Formular înscriere: https://forms.gle/WrCFrut3TyorVC7T9

  • Grupa 2: 

Vârstă: 15-19 ani

Ore: 15:00-17:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online 

Formular înscriere: https://forms.gle/qkhcsXSJ7P3CEsy49

 

Despre atelier

Ce înseamnă să fii cetățean în România lui 2020? Ce face un cetățean implicat? Ce rol are individul în revoluționarea unei întregi societăți? Dar dacă mai e și tânăr, ce poate el să facă? La atelierele de fitness cetățenesc ne antrenăm mușchii cetățenești răspunzând împreună la toate aceste întrebări și descoperind că a fi un cetățean responsabil și implicat nu e chiar așa de greu, ba chiar poate fi funky. 

Democrație, drepturi și libertăți. Uneori luăm lucrurile de-a gata și uităm să ne amintim de sensul original al lucrurilor, de trecutul și de esența lor. Ne vom aminti împreună ce înseamnă democrația, prin ce se deosebește de regimurile totalitare, și care e rolul cetățeanului într-un stat democratic. Și pentru că democrația este despre drepturile și libertățile cetățeanului, ne vom aminti ce spune Constituția României că ni se cuvine, în calitate de cetățeni români. 

Atelierele sunt construite pe metode de educație non-formală, interactive și jucăușe, adaptate cu iscusință la mediul online. 


 

Despre trainer

Anabella a studiat și lucrat în Spania și Franța, iar de aproape 2 ani face parte din echipa Funky Citizens, unde se ocupă de proiectele de educație civică pentru copii, tineri și adulți. Proiectele organizației împletesc tehnologia, cercetarea și metode de educație inovatoare, cu scopul de a-i ajuta pe cetățeni și, în special, pe tineri să își cunoască drepturile și să se implice, informat, în modelarea societății. Îi place să creadă că e un cetățean al lumii, preocupată de felul în care popoarele și culturile se pot sprijini reciproc pentru a construi o lume mai bună. 

 

Cosmin Pojoranu este, din 2012, omul de comunicare al Funky Citizens, asociație care desfășoară proiecte precum EducatieCivica.ro, Factual.ro, 80east.ro, Buletin.de/bucurești sau BaniPublici.ro. A absolvit Facultatea de Științe Politice (Universitatea din București) în 2008, în timp ce lucra la o altă organizație pe care a co-fondat-o, pe nume „Oricum”. A continuat cu un masterat în Cognitive Systems & Interactive Media (UPF, Barcelona) și are experiență de lucru în industria publicității. Susține pe cât posibil presa independentă, motiv pentru care este membru fondator al publicației Inclusiv.ro. 

Organizație: Funky Citizens

Trainer: Cosmin Pojoranu

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: adulți (20+)

Ore: 15:00-17:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online 

Formular înscriere: https://forms.gle/P2Dnby6CdoYdtKHi7

 

Despre atelier

Cum funcționează statul? Dacă vrei să schimbi sistemul, trebuie să știi cum funcționează. Un cetățean informat, este implicit un cetățean mai implicat în problemele societății și mai pregătit să înfrunte probleme precum corupția sau alte nedreptăți. Dar știm că uneori poate fi complicat să înțelegem care e rolul fiecărei instituții și cum se poate raporta cetățeanul la ele. De aceea, vom vorbi despre guvern, parlament, aleși locali și președinte, și vom înțelege mai bine ce rol are fiecare în democrația românească. 

Eu cu cine votez? Alegeri locale și parlamentare. În toamnă avem două runde de alegeri, foarte importante pentru evoluția României din următorii ani. E important să mergem la vot, dar dacă nu ne informăm înainte de a pune ștampila de vot, putem face mai mult rău decât bine. Ce trebuie să știi înainte de a merge la vot? De unde te informezi? Cum decizi care sunt candidații pe care vrei să îi votezi? Vom învăța împreună cum să ne facem viața de alegător, prezent sau viitor, mai ușoară. 

Atelierul este construit pe metode de educație non-formală, interactive și jucăușe, adaptate cu iscusință la mediul online. 

 

Despre trainer

Cosmin Pojoranu este, din 2012, omul de comunicare al Funky Citizens, asociație care desfășoară proiecte precum EducatieCivica.ro, Factual.ro, 80east.ro, Buletin.de/bucurești sau BaniPublici.ro. A absolvit Facultatea de Științe Politice (Universitatea din București) în 2008, în timp ce lucra la o altă organizație pe care a co-fondat-o, pe nume „Oricum”. A continuat cu un masterat în Cognitive Systems & Interactive Media (UPF, Barcelona) și are experiență de lucru în industria publicității. Susține pe cât posibil presa independentă, motiv pentru care este membru fondator al publicației Inclusiv.ro.  

Organizație: Forum Apulum

Trainer: Diana Filimon

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: adolescenți + adulți (15+)

Ore: 16:00-18:00

Locuri disponibile: maxim 25 participanți

Locație: online

Formular înscriere: https://forms.gle/ZX2syzGdYgK9gMbe6 

 

Despre atelier

Media online și calitatea informației - Ce înseamnă media și ce înseamnă fake news? În cine putem avea, până la urmă, încredere?

Participă la un atelier care va intra în detalii despre formele de fake news și cum putem verifica o informație, dar și despre ce înseamnă credibilitate și cum putem deosebi sursele de informare.

Pe agenda atelierului se află un dicționar despre media, discuții despre tipurile de fake news pe care le întâlnim în media dar și uneltele de verificare a acestora și, cel mai important, cum se dobândește credibilitatea și care sunt sursele de informare în care putem avea încredere.

Despre trainer

Președinte Forum Apulum și Community Leader al Digital Communication Network România, Diana este om de comunicare de aproape 15 ani și de mai bine de 3 ani creează proiecte în cadrul ONG-ului civic din Alba Iulia. 

Speaker la evenimente, scriitor de conjunctură în mai multe publicații, storyteller prin scris și vorbe, este implicată în mai multe proiecte internaționale de activare civică. Ține ateliere despre cum ne spunem poveștile, cum ne activăm civic și cum folosim mediul online în avantajul nostru. A coordonat peste 60 de proiecte, atât în instituții de stat, cât și în multinaționale și în colaborări cu ONG-uri din Europa, SUA și Africa. 

Organizație: Forum Apulum

Trainer: Ciprian Cucu

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: adolescenți + adulți (15+)

Ore: 18:00-20:00

Locuri disponibile: maxim 25 participanți

Locație: online 

Formular înscriere: https://forms.gle/jfb1Y9R8gGDMWZQV6

 

Despre atelier

Ce legătură este între Andreea Esca, Bill Gates și Guvernul României? Participă la un amplu webinar care explorează poveștile create în jurul pandemiei de Covid-19, dar și tehnicile standard folosite pentru dezinformare.

Agenda webinarului dezvoltă concepte precum dezinformare vs. fake news, amplificate de narațiuni din perioada COVID-19. La acestea se adaugă un set de tehnici standard pentru dezinformare dar și discuții dedicate motivațiilor și tipologiilor responsabile pentru răspândirea dezinformării. 

Despre trainer

Ciprian Cucu este vicepreședinte al Asociației Apulum Forum și lector la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Activează ca trainer în educația media și combaterea dezinformării, fiind preocupat de formarea gândirii critice și de răspândirea dezinformării în rețelele de socializare.

Ateliere de educație economică

Ateliere care sintetizează ABC-ul responsabilității financiare într-un limbaj fără pretenții și pe înțelesul tuturor.

Organizație: Fundația Dreptul la Educație

Traineri: Elena-Andreea Negoi, Ábrahám Iza

Perioadă: 5 august

Vârstă: 14-19 ani

Ore: 15:00-17:00

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online

Formular înscriere: https://forms.gle/4kZDWkiP8SFWj8cG6

 

Despre atelier

În cadrul atelierului de educație financiară se vor aborda teme precum relativitatea valorilor, ierarhizarea și identificarea valorilor personale raportate la nevoi și cum ne pot influența acestea deciziile, raportul preț-valoare, efectul cererii asupra prețului, dar și altele. Metoda de predare folosită în cadrul atelierului este una interactivă, cu instrumente alese ținând cont de conul de învățare al lui Edgar Dale.

 

Despre traineri

Elena-Andreea Negoi s-a alăturat echipei Fundației Dreptul la Educație ca și Formator în anul 2019. Andreea vine cu o experiență de peste 6 ani în programele educaționale și sociale, atât prin prisma voluntariatului, cât și prin prisma implementării a numeroase proiecte la nivel național și internațional. Îi plac provocările și întotdeauna încearcă să-și creeze noi perspective din care să poată învăța. 

Iza Ábrahám s-a alăturat echipei Fundației Dreptul la Educație din 2018, schimbând munca de la banca OTP Bank Romania cu administrarea centrului educațional OK Center. Cu o experiență de 5 ani în domeniul bancar, din 2019, Iza este trainer de educație financiară pentru liceeni, întorcându-se astfel la meseria ei de bază de educator (profesoară de literatură maghiară și limba finlandeză). La fel ca Benjamin Franklin, Iza este de părere că investiția cea mai bună va fi întotdeauna în cunoștințe.

Organizație: Fundația Dreptul la Educație

Traineri: Adrian Căruceru, Ada Ioniță

Perioadă: 5-6-7 august

Vârstă: adulți (20+)

Ore: 5-6 august: 11:00-13:00

7 august: 15:30-17:30

Locuri disponibile: maxim 10 participanți

Locație: online - platforma Zoom

Formular înscriere: https://forms.gle/ast4WAsxF77jzBsf6

 

Despre atelier

Atelierul propune discuții legate de bugetul personal/ familial, care reprezintă instrumentul esențial al finanțelor personale și cu ajutorul căruia asigurăm planificarea cheltuielilor pe termen lung, dar și discuții legate de economii și investiții și alte instrumente de protecție împotriva riscurilor (de exemplu, asigurările). Vor fi analizate și diferite tehnici și metode de economisire, tipuri sau modalități de gestionare a riscurilor și se vor căuta modalități individuale de aplicare a tuturor regulilor prezentate și a informațiilor acumulate.

 

Despre traineri

Adrian Căruceru promovează activ de aproape trei ani programul de educație financiară al OTP Bank România, având ferma convingere că instrumentele, tehnicile și metodele oferite pot contribui la ridicarea nivelului de educație financiară al celor interesați să o facă. Spune că „Dacă m-ar întreba cineva de legătura dintre activitatea bancară şi educaţia financiară, aş răspunde, fără ezitare, că există. Şi încă una foarte puternică. Am avut ocazia să le experimentez pe amândouă şi m-am convins că e aşa”, și asta pentru că până acum, în ce privește programul de educație financiară, “rezultatele au întrecut toate așteptările”.

Ada Ioniță a intrat în „branșa” trainerilor în 2008 și spune foarte convinsă că aceasta este „meseria” în care se regăsește 100%. Din 2017 este alături de Fundația Dreptul la Educație, fondată de OTP Bank România, în misiunea de a crește nivelul educației financiare în rândul adulților din România. Crede că în urma participării la cursurile fundației, fiecare persoană poate identifica cel puțin o idee care să o determine să acționeze în sensul păstrării sau schimbării comportamentele pe care le manifestă în domeniul finanțelor personale.

 

sponsori<br />
2020.
parteneri 2020.

parteneri media 2020.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2020.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor