Pe parcursul primelor trei zile de festival, membrii trupelor participante și adolescenți din Alexandria care se înscriu individual iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori și regizori. Se lucrează, în funcție de nivelul fiecărui grup, de la exerciții specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaștere, de echipă), la improvizație și lucru pe personaj.
Bogdan Nechifor
Liviu Romanescu
Sânziana Tarța
Vladimir Purdel
Gabi Costin
Sabina Brândușe
Denisa Nicolae
Iulia Samson
Alex Bogdan
Mihai Prejban
Sorina Ștefănescu
Formatul Ideo Ideis cuprinde și ateliere de scriere creativă, dans, film, muzică și fotografie, care își propun dezvoltarea abilităților individuale ale participanților. Pe parcursul celor trei zile de ateliere susținute de profesioniști în domeniu se urmărește crearea unui context complet de lucru și învățare.
Ce înseamnă inteligența corpului în scenă?
Legătura dintre un gând concret – un monolog interior, și un corp bine educat este esențială pentru a descoperi în scenă valoarea artistică pe care interpretul o poate oferi publicului prin inteligența corporală.
Prin intermediul acestui atelier de creație, vom descoperi, prin propriile căutări, ideea de atenție distributivă, coordonare fizică și o mai bună legatură între minte și corp, nevoia și importanța partenerului de scenă în dialogurile dansante, și nu în ultimul rând, plăcerea creativă de a descoperi forme unice ale dansului contemporan. Atelierul nu se oprește la ideea de mișcare și dans bazată pe tehnica corporală și atât, ci merge puțin mai departe spre a descoperi împreună inteligența corpului în spațiul scenic, responsabilizarea și siguranța de sine.
Stefan Lupu a absolvit facultatea de „Teatru si Televiziune” din Cluj-Napoca, secția Actorie, avându-l ca profesor pe Miklos Bacs. Și-a continuat studiile la UNATC cu un master în Actorie sub îndrumarea profesorului Gelu Colceag, finalizându-le cu un doctorat pe tema actorului Neodimensional. În prezent este actor angajat al Teatrului Mic din Bucuresti, președintele asociației culturale ReActor București și face parte din compania de dans contemporan Linotip. Colaborează atât ca actor cât și ca dansator în spectacole precum Nesomn (Linotip), Aglaja (Teatrul Mic), Hail Love (CNDB) și Zic Zac, pentru care a câștigat în 2014 Premiul Special UNITER.
După ce a absolvit la secția Actorie Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureș și a fost actor angajat al Teatrului Odeon, István este momentan angajat la Teatrul Național București unde joacă în spectacole precum Pădurea spânzuraților, Regele Lear sau UFO. Mai poate fi văzut în spectacole și la Teatrul Odeon, Apollo111, Teatrul Metropolis sau ARCUB, cât și în proiecte de teatru-dans. De-a lungul timpului a jucat în regia lui Alexander Morfov, Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, David Doiashvili sau Bobi Pricop și a colaborat la două spectacole în afara țării: Poonarc, în coregrafia lui Yoshiko Chuma și Travellers, în coregrafia lui Salome Schneebeli.
Un atelier care pleacă de la text, literatură și scris pentru a pune în scenă jocurile de rol ale responsabilității. Despre cine scriem atunci când scriem? În ficțiune și în non-ficțiune. Cum îl transportăm pe celălalt, dar și pe noi înșine în scris? Ce înseamnă trădarea atunci cînd scriem? Ce înseamnă literatura angajată și ce tip de responsabilitate implică?
Plecăm de la texte literare relevante, pentru a ajunge la temele care ne interesează atunci când citim și scriem. Unul dintre obiectivele principale ale atelierului este conștientizarea forței cuvântului și a conținuturilor cu care încărcăm și delegăm un text. Pe lângă lectura unor texte literare relevante, vom realiza un poem comun, scris împreună, care va implica ștafetă, solidaritate, asemănare și diferență, conținuturi comune.
Svetlana a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, urmând ca volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008) să fie recompensat cu numeroase premii, printre care și Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor și să fie publicat în Suedia, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. A lansat în 2015 volumul Gravitație, iar un an mai târziu, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado, apărut și la Editura Nemira.
A inițiat și curatoriază seria de dezbateri și conferințe săptămânale Intersecțiile de miercuri la rezidența BRD Scena9 – unde dezbate alături de artiști, activiști, universitari sau antreprenori teme diverse: de la dragoste la mituri, de la intimitate la literatură. Este de asemenea inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltare a gîndirii critice în rândul copiilor și al tinerilor, Incubatorul de lectură.
Pentru al șaselea an, atelierul de Artă Activă continuă explorarea temelor sexualității și a identității sexuale, prin filtrul responsabilității. În cadrul acestui atelier participanții se vor familiariza cu tehnicile de scriere dramatică și mijloace de documentare, observație și ficționalizare. Arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice.
Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi perspective. În cadrul atelierului ai ocazia să scrii un monolog sau o scenă scurtă, pornind de la o poveste personală – trăită, auzită sau complet inventată. La final filmăm monoloagele sau le publicăm în revista festivalului – Colaj.
Artist, observaţionist, radical fairy. Bogdan îmbină dramaturgia, teatrul comunitar, compoziţia video, producţia, intervenţia culturală și managementul de proiect ca să dezvolte, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru pe care o numește Artă Activă. A scris și regizat numeroase piese și spectacole, printre care România! Te pup, FTW, ROGVAIV, MAL/PRAXIS, Antisocial sau Sexodrom și colaborează cu Teatrul Hebbel am Ufer HAU Berlin înre-un proiect dedicat adolescenților- Houseclub. A participat ca artist și trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe sau workshop-uri și munca i-a fost recunoscută prin numeroase premii, printre care Premiul Ursul de Argint pentru Blue Boy la Berlinale (2019) și Premiul Special Iulian Vișa la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (2016). Îl găsiți și pe Youtube pe canalul bo2gdan.
Mike Davis, unul dintre cei mai apreciați editori foto americani, împărțea fotografii în trei categorii, mediocri, buni și foarte buni. Fotografii mediocri, în accepțiunea lui Davis, sunt cei ale căror imagini au subiect. Spre exemplu, o fotografie cu un sudor. Fotografii buni sunt cei în ale căror imagini există subiect și predicat. Un sudor care muncește. Fotografii foarte buni, în schimb, sunt cei ale căror imagini au adverbe și adjective. O fotografie cu un sudor care muncește atent, meticulos. Diferența dintre prima categorie și ultima nu ține nicidecum de talent, ci de muncă, perseverență și disciplină.
În cadrul acestui atelier vom încerca să înțelegem care sunt mecanismele din spatele a ceea ce numim talent. O să facem exerciții practice prin care o să descompunem elementele care fac diferența dintre o fotografie bună și una foarte bună, cum ajungi de la subiect la adjectiv. Atelier destinat celor care, în afară de un telefon mobil cu cameră funcțională, au entuziasm pentru fotografie și chef de muncă. Satisfacția o să fie direct proporțională cu efortul depus.
Andrei este fotojurnalist, colaborator la Decât O Revistă și Agenția France-Presse. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării din București și a studiat fotojurnalism în Statele Unite. Lucrează în presă din 2005, în principal pentru agenții de știri, ziare internaționale și reviste, cum ar fi The New York Times, Agence France-Presse, Decât O Revistă, The Guardian, Esquire, Monocle, The Financial Times, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Fotografiile sale au fost premiate la diferite concursuri internaționale de fotojurnalism, printre care Pictures of the Year International, National Press Photographer Association, Bursa Photo Festival. În 2010 a fost unul dintre cei 15 fotografi selecționați de World Press Photo să participe la SEE New Perspective Masterclass, un workshop pentru fotografi din Europa de Est și Sud-Est.
Am spus mereu că singurii față de care trebuie să fim sinceri și responsabili atunci când facem fotografie suntem noi. Dar asta e doar o formulă prin care putem să ne asigurăm că gestul nostru artistic e unul sincer în general, în fața oricărui privitor. Cred că arta și fotografia au o mare putere, un potențial mai mare decât ce reușim în general să ne imaginăm și, în aceste condiții, aș vrea ca în cele 3 zile de atelier să vorbim despre responsabilitatea pe care o avem atunci când apăsăm pe shutter sau pe send și dăm drumul imaginilor noastre să circule.
Evident, o să vorbim despre lucrurile astea în timp ce o să și facem fotografii.
Adi s-a născut în vara lui 1988 și, 16 ani mai târziu, a început să facă fotografii. A lucrat pentru publicații de cultură, pentru Ambasada Franței, colaboreză cu agenții de publicitate și de creație, dar în toți cei 14 ani de când a început să facă poze, fotografia de teatru a rămas sigura constantă. A fotografiat peste 1000 de spectacole de teatru din România și din străinătate și sute de actori. În ultimii ani a petrecut din ce în ce mai mult timp lucrând la proiecte personale – a fotografiat trenurile din România și din Balcani, a căutat din ce în ce mai puținele Dacii 1310 de pe străzi și a topit înghețate pe asfalt vara.
Atelierul este o introducere în domeniul cinematografiei și își propune să-i familiarizeze pe participanți cu echipa de filmare, tehnologia, terminologia și limbajul cinematografic. Începînd cu exerciții/filmulețe foarte scurte, cursul va explora de la importanța felului în care scrii și paginezi un scenariu/o idee, până la detaliile de scenografie – și va discuta responsabilitatea fiecarui membru în echipa creativă, rolul acestuia, uneltele pe care acesta le folosește și felul în care aportul lui creativ ajută la realizarea unui produs final coerent – filmul.
Atelierul are și o dimensiune aplicată, axată pe colaborare, care permite experimentarea cu noțiunile învățate în cele trei zile de lucru. Axându-ne pe responsabiliatea fiecărui membru din echipa creativă, vom face exerciții scurte - filmate și montate cu niște reguli simple, clar definite.
Nae și-a început studiile la FAMU. și a terminat regie-film în cadrul UNATC. Scurt-metrajele realizate în facultate, dar și cele independente produse după admitere au câștigat numeroase premii, printre care Cel mai bun scurt metraj Romanesc la Festivalul Internațional de film Transilvania (TIFF), premiul pentru Tânără Speranță la Gala Premiilor Gopo și selecții în numeroase alte festivaluri internaționale importante.
Lungmetrajul de debut Lumea e a mea a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. A fost în continuare premiat la festivalurile Karlovy Vary, în secțiunea 'East of West”, ANONIMUL și Cottbus. Al doilea său film Cap si Pajură a intrat in cinematografe în 2019 după premiera mondială la Prague International Film Festival - FebioFest.
Un program în două faze – o parte de proiecție și un atelier.
În prima parte, va fi expusă diversitatea unui film; de asemenea, vom vorbi despre cum granițele dintre ficțiune și documentar pot fi adesea înțelese greșit, despre faptul că filmul implică un spectru larg, indiferent de numele pe care îl poartă și despre cum eșecul face uneori parte din proces.
Pentru cea de-a doua parte participanții vor aduce un material pre-filmat - 10 minute unde pot exprima tot ce își doresc: programul lor zilnic, își pot prezenta prietenii sau orașul sau orice cu care se pot identifica. Vom discuta imaginile în detaliu cu fiecare participant, pentru a-l putea ajuta să exprime ceea ce își dorește, pentru a putea înțelege modul în care editarea poate influența limba transmisă de o anumită situație, scopul fiind de a încuraja tinerii să gândească critic și să simtă lucrurile din jur.
Ivana s-a născut în Cladova, Serbia, însă trăiește și lucrează în România. A absolvit secția Regie la UNATC, iar în anul 2012 a regizat filmul documentar Lumea în pătrățele (Turn off the Lights), premiat la Festivalul de Film de la Tribeca. Filmul urmărește eliberarea din închisoare a trei tineri, precum și drumul lor spre reintegrarea în societate. În anul 2016, a jucat rolul principal feminin din filmul Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, iar în următorul an a regizat Soldații. Poveste din Ferentari, cu premiera la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián, unde a fost foarte apreciat de critici. Filmul spune povestea unui cuplu marginalizat de homosexuali dintr-un cartier sărac din București și este bazat pe autobiografia scrisă de Adi Șchiop, coscenarist și actorul principal.
În ambele ei filme, Ivana a pus în lumina reflectoarelor personaje reale sau actori neprofesioniști, în încercarea de a recrea momente din propria lor viață, într-un decor realist.
Atelierul pune în valoare experimentul și improvizația bazată pe intersectarea stilurilor muzicale, explorând ritmurile și armoniile folclorice prin prisma stilurilor și cu ajutorul instrumentelor muzicale moderne. Folclorul reprezintă nu doar o sursă imensă de inspirație, dar și un canal de conectare cu înțelepciunea spirituală a strămoșilor, cu propriul mit și basm, o revenire la rădăcini. Această conștientizare impune nevoia pentru o abordare responsabilă în felul în care muzica folclorică este folosită în creația modernă și prezentată unui public larg. În cadrul atelierului, vor fi antrenate instrumente acustice (chitară, caval) și electronice (midi-controller,procesoare sunete, loop station).
Sandu este membru și producător muzical al trupei Via Dacă, compozitor și instrumentist. Este fondator al platformei de colaborare artistică Mozaic Social Club din Republica Moldova și al festivalului DragoFest, ajuns la opt ediții. Este, de asmenea, producător și compozitor de coloane sonore pentru spectacole și film.
Iulia este vocalista trupei Via Dacă, textier și interpret. În trecut jurnalistă, formator de dezvoltare personală și autor de metodologii educaționale, a fondat la Chișinău Clubul de Dezbateri și Școala birtanică pentru tineri lideri.
Un atelier de improvizație cu sunet și liniște.
Despre responsabilitatea practică, morală și socială a creatorului și a mesajului muzical. Muzicieni sau nu, vă invitam să vă explorați potențialul de exprimare artistică prin sunet și să descoperiți cum poate fi valorificat propriul mesaj în contextul responsabilității. Diversitatea instrumentelor pe care vi le vom pune la dispoziție și textura timbrelor ne vor ghida cu vocabularul lor și ne vor ajuta să distilăm apa tulbure a improvizației - atât împreună cât și separat.
Alexei este născut în Republica Moldova și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București. În cei 20 de ani de când locuiește în România a cântat și a compus în diverse trupe și proiecte muzicale precum Tomma Alistar, Travka sau Discoballs. Cântă la mai multe instrumente și a experimentat de-a lungul timpului diverse arii sonore cu fiecare proiect, iar în ultimii 3 ani, a semnat coloane sonore la câteva filme și spectacole de teatru.
Bogdan a absolvit tot UNMB și activează ca Șef al partidei de clarinet la Filarmonica Pitești. În paralel, conduce cvintetul de suflători Fonetic quintet alături de care susține concerte educative în peste 19 școli din sectorul 5, cu povestea muzicala Petrică și lupul, promovând instrumentele de suflat din orchestra simfonică. A obținut atestatul de impresar artistic de la Ministerul Culturii și se implică în managementul cultural prin diverse proiecte culturale și educative dezvoltate prin Asociația Kalelargă.
Raluca este violonistă - cântă muzică clasică în formații camerale sau ca solist și predă muzică de cameră la Colegiul Național George Enescu București. A obținut o serie de premii naționale și internaționale și a susținut concerte și recitaluri în România, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia și S.U.A.
Un atelier de introducere în arta DJing-ului.
Având în vedere tema festivalului din acest an și faptul că orice nouă activitate sau disciplină implică o anumită responsabilitate, vom încerca să dezvoltăm o atitudine conștientă față de noi înșine, față de public și față de instrumentele folosite. Vom explora tehnici de scratch pe plăci de vinil care transformă platanul într-un instrument muzical, vom învăța cum se aleg piesele și cum se face beat-matching - elemente de bază pentru orice DJ și DJ set.
DJ și producător român cu o reputație pentru depășirea limitelor obișnuite. Undoo a scris istorie în cultura hip-hop autohtonă de-a lungul unei cariere de peste 16 ani, care cuprinde cinci materiale solo, albume în calitate de colaborator, zeci de alte collab-uri importante și o serie lungă de evenimente live. Este și primul DJ care a reprezentat România în cadrul Redbull Threestyle Championship 2013, în Toronto.
În parteneriat cu Artskul a fondat școala theDJ, iar prin cursurile sale de mixing și turntablism au trecut deja șapte generații, din care s-au ridicat DJ de succes. Organizează și theDJ Scratch Challenge, primul concurs de scratching din țară al cărui câștigător participă la finala mondială Clash of the Titans din cadrul Sample Music Festival, Berlin.
Lansată în 2013, această secțiune are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor și coordonatorilor de trupe la noi metode de educație alternativă. Invitații care susțin aceste ateliere sunt specialiști din domenii conexe, cu background național și internațional.
Anul acesta mă voi întâlni cu cei care coordonează trupele. Misiune grea, responsabilitate mare.
Vă propun un atelier în care vom chestiona unde se termină joaca și unde începe jocul, cum folosim jocurile pentru a învăța limitele, empatia, respectul, dar și responsabilitatea față de grup; care sunt dificultățile în lucrul cu adolescenții și mai ales cum ii învățăm să fie responsabili față de joc și de ceilalți, fără a omorî joaca.
Îmi doresc să fie un atelier viu, deschis, experențial (aplicat și practic), să împărtășim frământări și reușite, să ne dăm voie să ne jucăm, să greșim, să învățăm împreună, așa cum ne dorim să o facă și (foarte) tinerii față de care suntem responsabili.
Trainer Ana Covalciuc
Ana este actriță de teatru și film, trainer pasionat de lucrul cu adolescenții de mai bine de zece ani și membru fondator al asociației Acting Works. A absolvit Facultatea de Teatru, secția Actorie, în 2008, la UNATC. „I.L. Caragiale” București, unde și-a întregit studiile cu diploma de master și cea de doctorat. La Gala UNATC din 2010 a obținut Premiul pentru cea mai bună actriță într-un spectacol de regie pentru rolul Olga Ivanovna din spectacolul Zvăpăiata. Din 2008 a colaborat cu Teatrul „L.S.Bulandra”, Teatrul Național București, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB, în spectacole regizate de David Doiashvili, Andrei Șerban, Petrika Ionescu, Gelu Colceag, Horațiu Mălăele, Elena Morar, Dragoș Câmpan sau Dragoș Mușoiu.
A fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar la Premiile UNITER 2015, pentru rolul Proprietăreasa din spectacolul Omul cel bun din Seciuan, regia Andrei Șerban. În același an a fost selectată în programul 10 pentru FILM în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Atelierul are ca scop dezvoltarea abilităților de a construi și de a facilita atelierele pentru adolescenți. Vom începe prin cunoașterea etapelor de desfășurare ale trainingului, în paralel cu familiarizarea cu sistemul de valori, interesele și caracteristicile personalității adolescenților. Folosind ca instrumente studiul de caz, teatrul forum și metoda răsturnării vom aborda tema responsabilității și gestionarea mecanismului de la baza responsabilității.
Odată cu familiarizarea cu rolurile din sfera responsabilității și din afara sa – victimă, agresor, erou, creator, coach, vom încerca să identificăm aria de responsabilitate din relația Eu – Tu, pentru ca în final să construim deprinderea responsabilității și să descoperim modurile în care ar putea fi aplicată în viața personală și profesională.
Trainer: Monica Cazan
Monica are studii în Psihopatologia copilului și adolescentului și a lucrat ca psiholog stagiar într-un institut medico-educativ din Paris. Timp de 8 ani a fost învățător în cadrul Școlii 179 din București și pentru încă un an, cadru didactic coordonator și facilitator al programului de consiliere psihologică „Decizia e a ta” adresat adolescenților claselor a VII-a și a VIII-a.
De 12 ani este trainer și coach, iar printre cursurile faciliate în zona dezvoltării personale se numără: „Plânsul - una dintre cele mai eficiente «arme» ale copiilor”, „Conflictele din familii - bogăție în educație”, „Emoțiile- de la sabotori la motivatori”, „Eliminarea bârfei”, „Eliberarea de idei fixe”, „Generarea aprecierii – viața ca un aliat”.
IDEO IDEIS propune anul acesta nu mai puțin de 16 ateliere care se adresează exclusiv copiilor, adolescenților și adulților din Alexandria. Secțiunea ART & PLAY din cadrul festivalului are ca scop diversificarea experiențelor educaționale ale comunității din Alexandria și oferă un program consistent de ateliere gratuite, cu un număr total de 230 de locuri.
Ateliere care îmbină diverse metode de lucru din domeniul psihologiei și psihoterapiei, dar și lucrul cu propriul corp, astfel încât participanții să învețe să se auto-descopere și să își construiască strategii mai bune de interacțiune cu lumea din jur.
Organizație: ON Institute – centru de consiliere și psihoterapie
Traineri: psih. Iulia Bardar & psih. Mara Crăciunescu
Zile de atelier: 7-8-9 august
Detalii:
Grupa 1
Vârstă: 6-9 ani
Ore: 9:00-11:30
Locuri disponibile: max 20 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/pnKyNak1DMxdF8LK8
Grupa 2
Vârstă: 10-13 ani
Ore: 13:30 – 16:00
Locuri disponibile: max 20 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/hXkp3kQ1sffm15ha6
Atelierele de dezvoltare personală pleacă de la o serie de întrebări foarte prezente în viața copiilor:
CUM? DE CE? PENTRU CE? UNDE? CÂND?
Răspunsurile la aceste întrebări creează realitatea interioară a copiilor, iar pentru a găsi aceste răspunsuri, copiii se bazează inițial pe adulții din jurul lor. Pe măsură ce copiii cresc însă, responsabilitatea găsirii acestor răspunsuri e tot mai mult a fiecăruia dintre ei. Nu e tocmai o responsabilitate simplă, așa că propunem un atelier de dezvoltare personală în care copiii să învețe cum să interacționeze responsabil cu ceilalți și cu lumea din jur.
Atelierele de dezvoltare personală ART&PLAY se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor, pe încurajarea gândirii critice și a interacțiunilor cu ceilalți și pe stimularea creativității și a spontaneității. Astfel, participanții vor avea mai multă încredere în ei înșiși și se vor integra mai bine în grupuri, experimentând direct cu lumea din jur și asumându-și atât curiozitatea, cât și cunoștințele dobândite.
Iulia Bardar a intrat în lumea dezvoltării personale și a lucrului cu emoțiile și gândurile oamenilor în urmă cu 11 ani, când a început Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UB. În prezent, este psiholog cu specializare în evaluarea şi consilierea copilului, adultului, cuplului şi a familiei și psihoterapeut în formare pe psihotraumatologie. În fiecare zi, Iulia contribuie cu calm și răbdare la potențarea resurselor copiilor, adolescenților și a adulților cu care lucrează, atât în grupuri, dar și în individual, în cadrul ON Institute.
Maria Crăciunescu a absolvit psihologia la Universitatea din București și este psiholog clinician, în formare ca psihoterapeut pe psihotraumatologie şi asistare psihologică. Cu delicatețe și inspirație, Mara lucrează de 11 ani cu copii cu diverse tulburări de dezvoltare, copii cu boli oncologice, dar are și experiență în lucrul cu adulții. În prezent este trainer într-un centru educațional și psiholog clinician în cadrul ON Institute.
Trainer: psih. Silvia Guță
Zile de atelier: 7-8-9 august
Vârstă: adulți
Ore: 17:00 – 19:30
Locuri disponibile: max. 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/BqmqvXhgLsLCQ4EZ7
Atelierul de consiliere este dedicat părinților din Alexandria, fie că au copii mici sau deja adolescenți. Atelierul propune o călătorie virtuală în lumea responsabilităților de părinte, cu scopul de a aduce la suprafață cele mai frecvente obstacole și dificultăți pe care părinții le întâmpină în relația cu copiii lor. Prin studii de caz și exerciții practice, vom analiza împreună cauzele acestor dificultăți și vom identifica soluții noi, creative, care să asigure un climat de liniște, afecțiune și cooperare în relațiile părinți - copii, dar și în relațiile de cuplu ale părinților.
Tematicile abordate pe parcursul celor trei întâlniri pleacă de la tiparele de comunicare specifice fiecărei familii în parte, include analiza tiparelor de atașament din familie și a granițelor personale, precum și mecanisme noi pentru identificarea resurselor personale necesare pentru satisfacerea nevoilor emoționale ale tuturor membrilor familiei.
Silvia Guță a absolvit Psihologia la Universitatea București și în prezent este psihoterapeut specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis, SYT (Showcase of Young Talent) sau In a Relationship. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.
Organizație: Fundația Friends For Friends
Trainer: Silvia Guță
Zi de atelier: 7 august
Vârstă: 14-19 ani
Ore: 9:00-12:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/8L9zYPDkgEz2fmFt6
Atelierul In a Relationship este dedicat adolescenților și tratează o temă de mare interes pentru aceștia: relațiile de dragoste – ce le face să meargă bine și ce poate să le strice. Dacă ești adolescent și tocmai ce ai descoperit dragostea, acest atelier te va ajuta să comunici mai bine cu prietenul tău sau prietena ta, să înțelegi mai ușor de unde vin certurile sau situațiile tensionate dintre voi și să știi când o situație sau un comportament poate duce la o relație toxică, pe care nu și-o dorește nimeni.
Pe parcursul atelierului, vom explora împreună motivele și cauzele pentru care oamenii pot deveni violenți, dar și care sunt cele mai subtile forme de abuz emoțional, cum se pot strecura în viața noastră și care sunt efectele lor. La final, plecăm acasă cu o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu și a situațiilor de risc, știind ce am putea face sau unde să cerem ajutor pe viitor, dacă vom avea vreodată nevoie.
Misiunea proiectului In a Relationship este să facă liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale din interiorul cuplurilor, care reprezintă sâmburele violenței domestice de mai târziu. Prin violență înțelegem abuzuri fizice, dar și verbale, emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice (online - deseori foarte greu de identificat, pentru că se confundă cu gesturi de afecțiune: este posesiv/ă pentru că mă iubește, vrea să știe tot timpul ce fac pentru că este grijuliu/e, etc.
Proiectul este implementat de Fundația Friends for Friends, împreună cu Avon România și face parte din Campania Respectului, inițiativă de luptă împotriva violenței domestice.
Silvia Guță a absolvit Psihologia la Universitatea București și în prezent este psihoterapeut specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis, SYT (Showcase of Young Talent) sau In a Relationship. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.
Trainer: psih. Adela Mustățea
Zile de atelier: 7-8-9 august
Detalii:
Grupa 1
Vârstă: 10-13 ani
Ore: 9:00-11:00
Locuri disponibile: max 12 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/fUub6yaQq3M3PNZr8
Grupa 2
Vârstă: adolescenți peste 14 ani și adulți
Ore: 17:30 – 19:00
Locuri disponibile: max 12 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/hMA3H4PxzfiUc5XE8
Posturi – atelier de mișcare fizică și psihică
Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare, mișcare și transformare. Odată cu ea, ne schimbăm, ne mișcăm, ne transformăm. Dar cât de conștienți suntem de ceea ce facem? Ne trezim, ne ridicăm din pat, ne îmbrăcăm, ne deplasăm, ne așezăm, stăm și iară stăm, din când în când ne ridicăm, ne întoarcem acasă, ne așezăm pe scaun, în fotoliu, pe canapea sau în pat. De câte acțiuni suntem oare conștienți? Cât de bine ne înțelegem corpul? Îi facem bine sau rău? Cât de aproape sau de departe suntem de mintea noastră? Ce efect are stilul nostru de viață asupra articulațiilor, mușchilor și a coloanei vertebrale? Ce înseamnă o postură corectă?
Vă invit să ne mișcăm conștient și să acordăm corpului și minții noastre respectul cuvenit. Atelierele vor îmbina tehnici de conștientizare corporală, relaxare, meditație și mișcare, cu yoga, exercițiu fizic și igiena minții. Corpul și mintea noastră sunt ca un templu de care suntem responsabili, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Adela este un psiholog clinician care, după terminarea studiilor, a călătorit în India pentru a învăța despre yoga. De 4 ani predă yoga și este studentă la Medicină Veterinară. În tot acest timp și-a conturat un stil personal, care are ca scop obținerea unui echilibru între psihic și fizic, între igiena mentală și funcționalitatea optimă a organismului.
Ateliere de experimentare directă cu metode de lucru specifice pentru diverse arte și meserii, ajutându-i pe copii și adolescenți să își pună creativitatea în slujba curiozității și să își descopere pasiunile.
Trainer: Nicolae Constantin Tănase
Zile de atelier: 7-8-9 august
Vârstă: 10-13 ani
Ore: 9:00-11:30
Locuri disponibile: max 10 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/w4XPD5i81YnK7XkJ8
Printr-o serie de joculețe interactive, copii vor explora lumea filmului altfel decât din postura de spectator. Pornind de la tehnici simple de animație și filmare, ei vor avansa pas cu pas către o înțelegere mai profundă a procesului din spatele camerei de filmat. Apoi, vizionând câteva filme cu tematici speciale pentru copii și experimentând pe viu cu ideea din spatele unui film, vom discuta despre uneltele folosite de creatorii de audiovizual pentru a transmite emoția și mesajul filmului.
Nicolae Constantin Tănase și-a început studiile la F.A.M.U. (Cehia) si a terminat regie-film în cadrul U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”. Lungmetrajul de debut „Lumea e a mea” a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. Apoi, la KarlovyVary, în sectiunea „East of West”, filmul a primit Mențiuna Specială a Juriului, apoi Trofeul ANONIMUL, iar la Cottbus a primit anualul Discovery Award. Al doilea său lung-metraj „Cap și Pajură” a intrat în cinematografe în 2019, după premiera mondială la Prague International Film Festival - FebioFest.
Trainer: Octav Puric
Zile de atelier: 7-8-9 august
Vârstă: 10-13 ani
Ore: 15:00-17:00
Locuri disponibile: max 10 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/LLR6u5AtVuWQ3YRi6
Până la înțelepciune, prima dragoste a filosofilor și prietena lor de o viață este întrebarea. Filosofii sunt profesioniști în a-și pune întrebări și, apoi, în a căuta să-și dea răspunsuri. De ce și le pun? Uimirea dă startul întrebărilor, iar nevoia de a înțelege le caută răspuns. Filosofii se uimesc de mai tot ce non-filosofilor li se pare complet normal. Din această uimire răsar întrebări de felul: „Cum de există lumea și nu mai degrabă nimic?”, „Ce este viața?”, „Care este sensul vieții?”, „De ce ar trebui să acționăm având ca scop binele și nu răul sau indiferența?”, „Ce este răul?”, „Ce este binele?” și chiar „Ce este aceea o întrebare?”.
La cine sau la ce apelează filosofii ca să afle răspunsul la toate aceste întrebări? În nici un caz la vreo autoritate, deci „cine” iese din discuție. Le rămâne propria minte, sau rațiunea, și, dacă au noroc, un prieten / o prietenă cu care să cerceteze împreună. Uimire, întrebări, rațiune. Cam ăsta e universul filosofiei.
La atelierul de filosofie, aș vrea să încercăm să descoperim dacă, plecând la drum cu cât mai puține prejudecăți și bazându-ne doar pe puterile gândirii noastre, putem să aflăm care-i treaba cu responsabilitatea, ce este, de ce tot zic oamenii că este bună și, apoi, dacă chiar este așa bună și la ce o folosim.
Octav Puric s-a născut în București acum 27 de ani. A lucrat ca trainer în cadrul atelierelor de scriere dramatică Scrie despre Tine, iar apoi ca profesor de istorie/educație fizică la Teach for Romania. În prezent, își face doctoratul în cadrul Facultății de Filosofie a Universității București, dar mai predă și pe la seminarii, unde învață studenții să-și pună întrebări cât mai des, cât mai cu sens.
Trainer: Maria Zurbagiu
Zile de atelier: 7-8-9 august
Vârstă: 10-13 ani
Ore: 15:00-17:00
Locuri disponibile: max 10 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/z4YWo2Uyfpsmk2gSA
Povestea responsabilității. O poveste născută într-o cutie de pantofi
A fost odată ca niciodată, o poveste magică transmisă din tată în fiu, de la începutul începuturilor. Povestea se numea Responsabilitate și, ca toate poveștile, avea atât un personaj principal, cât și un povestitor. În cele 3 zile de atelier vom juca, pe rând, ambele roluri. Cum vom face asta? Simplu! Trecut, prezent și viitor - resursele și inspirația sunt nelimitate. Din cele trei mari scene ale vieții, vom alege un moment sub formă de imagine, în care vom ilustra împreună semnificația cuvântului responsabilitate.
Când am auzit prima oară cuvântul responsabilitate, în ce context, cum înțeleg eu responsabilitatea și de ce spun oamenii mari că este bine sa fiu responsabil? Dacă responsabilitatea ar fi o poveste, iar eu aș avea rol de personaj principal și de povestitor în același timp, cum ar suna povestea mea? Și ca să fie și mai grozav, cum am pune-o-n scenă?
Fiecare participant va confecționa o mică dioramă, o machetă ilustrând un moment din viața sa.
· Ziua 1 - povestim și structurăm idei, facem schițe și decidem ce poveste vom pune în scenă și în ce stil.
· Ziua 2 - începem construcția în sine. Desenăm personajele, le colorăm (sau nu), le imaginăm mediul înconjurător și ne apucăm de decupat și lipit.
· Ziua 3 – definitivăm lucrarea și o „șlefuim” bine, o pregătim de expoziția finală.
Maria Zurbagiu este tehnician în arte grafice – asta îi e scris pe diplomă. Născută și crescută în București, Maria și-a început drumul artistic cu liceul Tonitza, apoi grafică la UNARTE, un pic de ERASMUS polonez, master înapoi în țară, condimentat cu publicitate și tadaaa! - mult freelance. A trecut prin toate - ilustrație de afișe, de carte, design grafic, scenografie de videoclip și reclamă, design de interior, de scenă și chiar și niște ambalaje. Important e să aibă mereu un mix bun de proiecte care să o țină în priză!
Organizație: Școala9
Traineri: Elena Văduva & Nicoleta Coșoreanu
Zi de atelier: 8 august
Vârstă: 14 – 18 ani
Ore: 9:00-12:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/5msm9DNfx4CAAKvJ7
Atelier de storytelling: Cum să scrii povești personale
Școala9 propune un atelier de storytelling prin care care le va oferi adolescenților instrumentele necesare să scrie scurte eseuri personale, pornind de la experiențe pe care aceștia le-au trăit. Vom vorbi despre ce înseamnă să scrii nonficțiune, cum te documentezi chiar și atunci când scrii o poveste personală și cum alegi cea mai bună formă de a o spune. Scrisul de povești, fie că sunt personale, fie că nu, are o încărcătură de responsabilitate care trebuie conștientizată -fie că e vorba de responsabilitatea de a fi sincer cu tine în timp ce scrii, fie de responsabilitatea de a da mai departe în lume o poveste a altor persoane care să fie adevărată și verificată.
Școala9 este un proiect editorial al DoR și BRD și este o publicație jurnalistică dedicată educației preuniversitare.
Elena Văduva este reporter la Școala9, un proiect editorial online creat de DoR și BRD, unde scrie despre profesori, părinți și elevi și unde face un podcast lunar în care încearcă să descopere și să înțeleagă mai bine lumea adolescenților. S-a născut în Turnu Măgurele, Teleorman, a terminat facultatea de jurnalism la București și-și dorește ca într-o zi să învețe să facă filme.
Nicoleta Coșoreanu e reporter la Școala9 de un an și jumătate. A terminat Facultatea de Jurnalism și a început să lucreze în presă în al doilea an de facultate, când s-a angajat la Gazeta Sporturilor. Pe lângă pasiunea pentru sport, îi place să descâlcească povești despre sistemul de educație și să dea glas vulnerabilităților adolescenților.
Organizație: Școala9
Trainer: Oana Barbonie
Zi de atelier: 9 august
Vârstă: 14 – 18 ani
Ore: 9:00-12:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/32N1hEoCVyBbp5s97
Atelierul se adresează oricărui adolescent pasionat sau curios de ideea de „poveste vizuală” și nu presupune vreo formă de talent sau experiență în domeniu. Participanții vor descoperi și vor experimenta diverse tehnici de a compune povești ce pot fi înțelese dintr-o privire: desen, colaj, fotografie, etc. dar și informații utile despre alegerea subiectelor și a felului de a privi ei înșiși povestea pe care vor să o spună.
Atelierul este construit ca un spațiu de experiment dedicat tuturor celor care își doresc să vorbească despre ei și despre lume altfel decât prin cuvinte, dar nu știu cum sau n-au avut deocamdată curajul s-o facă.
Școala9 este un proiect editorial al DoR și BRD și este o publicație jurnalistică dedicată educației preuniversitare.
Oana Barbonie este art director la Școala9, o publicație online creată de DoR și de BRD, dedicată educației preunivesitare. A studiat jurnalism și de-abia a terminat un masterat în antropologie vizuală. Face colaj și spune povești vizuale prin ilustrație, fotografie, animație și desen. Între timp, încearcă să termine primul film documentar despre magia casnică și cum e ea folosită în satele românești.
Ateliere care aduc principiile democrației și ale cetățeniei responsabile mai aproape de participanți, astfel încât fiecare să poată contribui activ la schimbările de care societatea noastră are nevoie.
Organizația: Funky Citizens
Traineri: Anabella Costache, Andrei Bulearca
Zi de atelier: 10 august
Vârstă: 12 – 14 ani
Ore: 12:00-14:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Clubul Pensionarilor (Casa de Cultură)
Link înscriere: https://forms.gle/hPaAaRuVyCnrY9vu5
Atelierul prezintă principiile de bază ale democrației românești și le dă participanților ocazia să înțeleagă, prin joc, cum funcționează societatea lor.
I. Democrație vs Totalitarism - Ce e democrația? De ce e România un stat democratic și prin ce se deosebește de România comunistă?
II. Votul – Ce este? De ce votăm? - De ce e votul o necesitate pentru păstrarea democrației? Are oare și dezavantaje? Pe cine votăm, cum și când? De ce e important ca fiecare dintre noi să voteze?
III. Principiul separării puterilor în stat - De ce e important ca fiecare putere să își vadă de treaba ei? Ce înseamnă asta pentru noi?
IV. Constituția – La ce ne folosește? - Ce e Constituția și de ce se vorbește atât de mult despre ea? Până la urmă la ce ne folosește nouă în viața de zi cu zi?
V. Drepturi, libertăți și îndatoriri - Care ne sunt drepturile și libertățile în democrație? Dar în comunism cum era? Avem oare și îndatoriri?
VI. Cum să fii un cetățean model - Ce putem face, concret, pentru a apăra democrația și, implicit, drepturile și libertățile? Care sunt variantele de implicare civică și care sunt puterile noastre de cetățean? Ce înseamnă, de fapt, să fii un cetățean funky?
Andrei Bulearca: A studiat un an Științe Politice în Lancaster, Marea Britanie, dar s-a hotărât să se întoarcă în țară. Acum este student la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București și cetățean Funky, care încearcă să contribuie la schimbare. La Funky Citizens se ocupă în principal de 80east, un laborator de educație civică ce ne duce înapoi în comunism, pentru a înțelege mai bine prezentul.
Anabella Costache: Călătoare temerară, Anabella crede în puterea educației și a solidarității dintre oameni și popoare. Cu experiență în managementul de proiecte europene de educație, Anabella își dorește să aducă educația mai aproape de interesele tinerilor și să le trezească pofta de implicarea civică.
Organizația: Funky Citizens
Traineri: Anabella Costache, Andrei Bulearca
Zi de atelier: 10 august
Vârstă: adolescenți și părinți | 14-19 & 40+
Ore: 16:00-18:00
Locuri disponibile: max 16 participanți
Locație: Clubul Pensionarilor (Casa de Cultură)
Link înscriere: https://forms.gle/HoBUQfBKETYCKe6WA
Atelierul abordează nevoia de educație civică, adică de a cunoaște cum funcționează societatea în care trăim, dintr-o perspectivă intergenerațională. Cu toții ne dorim o societate mai justă, însă știm oare să colaborăm pentru binele comun? Ce păstrăm de la generațiile anterioare și ce învățăm de la cei mai tineri când vine vorba de implicare civică?
În prima parte a atelierului punem bazele teoretice pentru a ajunge la un numitor comun: ce trebuie să știm despre principalele instituții, care sunt pârghiile cetățenilor într-un stat democratic și cum ar trebui să ne raportăm la aleșii noștri? Învățăm împreună bazele antrenamentului, vorbind despre: Parlamentul României, Guvernul, Președintele și autoritățile locale.
Civismul e ca un mușchi: trebuie antrenat constant pentru a nu se atrofia. Ne informăm în legătură cu atribuțiile fiecărei instituții, învățăm despre activitatea lor și despre cum pot fi trași la răspundere cei care nu își fac treaba bine.
Iar la final ne jucăm. Dacă ai fi primar pentru o zi, ce ai face? Dar activist? Ne punem în pielea lor și încercăm să găsim soluții împreună pentru a ne da seama ce înseamnă, de fapt implicarea civică și care e rolul indivizilor atunci când nu sunt la job. La final, pornind de la experiența jocului, discutăm despre mecanismele și importanța implicării civice.
Andrei Bulearca: A studiat un an Științe Politice în Lancaster, Marea Britanie, dar s-a hotărât să se întoarcă în țară. Acum este student la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București și cetățean Funky, care încearcă să contribuie la schimbare. La Funky Citizens se ocupă în principal de 80east, un laborator de educație civică ce ne duce înapoi în comunism, pentru a înțelege mai bine prezentul.
Anabella Costache: Călătoare temerară, Anabella crede în puterea educației și a solidarității dintre oameni și popoare. Cu experiență în managementul de proiecte europene de educație, Anabella își dorește să aducă educația mai aproape de interesele tinerilor și să le trezească pofta de implicarea civică.
Ateliere care sintetizează ABC-ul responsabilității financiare într-un limbaj fără pretenții și pe înțelesul tuturor.
Organizația: Fundația Dreptul la Educație
Trainer: Ioana Moldovan
Detalii:
Grupa 1
Zi de atelier: 7 august
Vârstă: 12-14 ani
Ore: 10:00-14:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/VenNdwuBaopDLQGX8
Grupa 2
Zi de atelier: 8 august
Vârstă: 15-18 ani
Ore: 10:00 – 14:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/5tpjP39Wryq8Y3ow7
Fundația Dreptul la Educație, un proiect al OTP Bank, implementează de 5 ani cursuri de educație financiară pentru elevi în întreaga țară. Folosim o metodă de învățare atrăgătoare pentru generația nouă: prin interacțiune, într-un mediu încurajator, motivant și care folosește tehnologie modernă. Atelierul nostru se bazează pe joc și învățare prin experimentare. Mai simplu spus, edutainment.
Atelierul de educație financiară are o durată de 4 ore, iar adolescenții vor învăța prin exerciții practice și lucru în echipe cum să își administreze eficient finanțele personale și ale familiei. Vor afla care este diferența dintre venituri, cheltuieli și nevoi și își vor clarifica astfel conceptul de buget personal.
Ioana Moldovan este studentă la Master în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a fost voluntară în numeroase programe pentru tineri și, de mai bine de un an, este angajată a Fundației Dreptul la Educație. Ioana este certificată ca trainer de educație financiară și orientare în carieră de către Institutul Mathias din Ungaria, lucrând cu tineri cu vârste de 10 până la 19 ani.
Organizație: Fundația Dreptul la Educație
Trainer: Adriana Ioniță
Zi de atelier: 9 august
Vârstă: adulți 20+ ani
Ore: 15:00-19:00
Locuri disponibile: max 15 participanți
Locație: Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria (Str. Libertății nr. 148)
Link înscriere: https://forms.gle/kKqAPjSwNcka3GLZA
Atelierul de educație financiară pentru adulți a fost invitat în cadrul secțiunii de dezvoltare comunitară a festivalului Ideo Ideis pentru a oferi locuitorilor din Alexandria o oportunitate de a dobândi atât cunoștințele și instrumentele necesare, cât şi încrederea de care au nevoie pentru a atinge sau menține stabilitatea financiară.
Atelierul, o introducere în Programul OTP Financial Fitness, pleacă de la conceptul de buget personal și cuprinde informații teoretice și jocuri educaționale. Pe baza acestora, prin exercițiu, perseverență și răbdare, participanții vor învăța cum să dezvolte o atitudine responsabilă în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare proprii. Sunt invitate să participe atât persoane neinițiate, cât și persoane avizate care doresc să aibă un comportament financiar mai conștient și mai responsabil.
Singurele condiții de participare sunt dorința de a învăța și disponibilitatea de a petrece 4 ore alături de alți oameni dornici de experiențe de învățare.
Adriana Ioniță a absolvit Institutul Politehnic din București, facultatea de Inginerie și Management al Sistemelor Tehnologice (TCM) în 1994. După aceea, a acumulat experiență 5 ani ca inginer tehnolog, 7 ani ca reprezentant de vânzări și 10 ani ca trainer regional de vânzări. Astfel, Adriana a descoperit că interacțiunile cu oamenii o fac fericită, atât în sala de curs, cât și în restul timpului, așa că acum se dedică familiei și atelierelor de educație financiară din cadrul Fundației Dreptul la Educație.
Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecției, în această secțiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din România și o a 9-a trupă locală, câștigătoarea festivalului pauza_de_teatru.
Steaua fără nume de Mihail Sebastian (Actul I)
,,Steaua fără nume” este o comedie romantică savuroasă cu pasiune, umor, prospețime și inteligență. Marin Miroiu, un profesor de matematici și cosmografie dintr-un orășel de provincie, descoperă o stea. Acesta cumpără de la București o carte foarte veche și destul de scumpă, un atlas ceresc care îl poate asigura că el este cel care a descoperit steaua și nimeni altul înaintea sa. În după-amiaza cu pricina, profesorul vine la gară să ridice mult așteptata carte. Tot în aceeași seară, coboară în gara mică și afumată – fără voia sa – o necunoscută fără bilet. Profesorul se oferă să o ajute, propunându-i să înnopteze în casa lui până a doua zi – zi de leafă! – când i-ar fi oferit banii necesari pentru a cumpăra un bilet de tren spre București. Necunoscuta acceptă și totul capătă dimensiunea poveștilor hollywoodiene - cei doi se îndrăgostesc și petrec o seară împreună.
DISTRIBUȚIE:
Mădălin Alexandru Rizea, Bogdan Alexandru Diaconu, Florin Mohora, Gina Zîrnoianu, Andreea Mădălina Oprea, Bogdan Alexandru Diaconu, Ștefania Georgiana Cîmpeanu, Cătălin Alexandru Vilae
REGIE: Luminița Vilae
SCENOGRAFIE: Violeta Ștefan
COREGRAFIE: Mădălin Alexandru Rizea
COLOANA SONORĂ: Dumitru Sebastian
DURATA: 45 minute
Cercul poeților dispăruți de Nancy H. Kleinbaum
Elevii unei academi prestigioase o întâlnesc pe noua profesoară de literatură universală, domnișoara Keating. Personalitatea ei nonconformistă îi ajută să se descopere și să aibă încredere în ei prin intermediul poeziei și a modalităților diferite de predare. Emoțiile și presiunile pe care le simt și le trăiesc elevii în școli și familii, urmările tragice care marchează viețile copiilor, dar și lumina si frânghia de salvare pe care o găsesc într-un om, toate acestea sunt surprinse în spectacol.
DISTRIBUȚIE:
Maria Guțu, Anamaria Teleleu,Ionuț Popa,Rareș Huțanu, Lupu Sabrina, Andrei Lazăr, Cristi Moroșanu, Andra Stoian, Sebastian Luca, Ștefania Mateescu, Antonia Treutsch
Nes(u)pus, după "Brainstorm” de Ned Glasier, Emily Lim and Company Three
Știi senzația aceea pe care o ai atunci când încerci să descoperi cine ești? Când relația cu părinții e atât de complicată, când presiunea viitorului e atât de apăsătoare, când nu mai înțelegi de ce reacționezi cum reacționezi atunci când nu știi cum să reacționezi la toate schimbările care se petrec în mintea ta, în corpul tău, care parcă nici măcar nu-ți mai aparțin, ci au o voință proprie. Opt tineri deschid o ușă prin care puteți privi direct în creierul lor plin de temeri, vise, conflicte, schimbări și cuvinte nespuse.
DISTRIBUȚIE:
Alexandra Avram, Andrada Moldovan, Cristina Miculaiciuc, Matei Miclea, Daiana Nițu, Olivia Pop, Vasile Șofron, Ariana Vintilă
REGIE: Alexandra Sabrina Vanci și Eduard Bîndiu
DURATA: 50 minute
Mai mergem puțin apoi ne-ntoarcem, creație colectivă după Luigi Pirandello
Oricine are o viață lăuntrică pe care ar vrea să și-o exteriorizeze. Dar greutatea e tocmai asta: să reușești să exteriorizezi doar atât cât este necesar, în echilibru cu ceilalți. Noi nu ne aflăm deloc în piesă, iar actorii ne privesc din afară. Poți trăi în fața unei oglinzi care nu se mulțumește să te înghețe cu imagine expresiei tale, dar ți-o mai și preface în propria caricatură, imposibil să te mai recunoști? Opera scriitorului s-a terminat în momentul în care a terminat de scris ultimul cuvânt. Pentru că, din momentul în care a ajuns pe scenă, există doar creația scenică - spectacolul, pe care îl facem noi, și care e numai al nostru, așa cum iese în ziua respectivă – bun, prost, tot al nostru e, Doamne-ajută!
DISTRIBUȚIE:
Augustin Măricuța, Daria Bărgianu, Gabriel Dăscăleanu, Denisa Dutcovschi, Diana Văcăreanu, Ștefan Hrușcă, Ioana Alexuc, Alex Maxim, Natalia Radu, Anamaria Rusu, Antonia Scutaru, Tavi Mateiciuc, Toma Rîșca, Andreea Rotariu, Șerban Amișculesei
Peter Pan de James Matthew Barrie
Te-ai gândit vreodată cum ar fi... să poți zbura?! Ce-ai face dacă un băiat care nu vrea să crească și care nu are nicio grijă, ar veni într-o seară în camera ta și te-ar invăța să zbori și să rămâi pe veci copil, printre zâne, pirați, indieni și alți băieți care au fugit de momentul în care destinul ne transformă dintr-odată în adulți?
Ghidați de Peter Pan și de Tinker Bell, copiii familiei Darling ajung în Țara de Nicăieri, unde totul este posibil și s-au hotărât să vă ajute cu puțin praf de zâne să îi însoțiți în aventura lor.
DISTRIBUȚIE:
Tudor Cardaș, Ama Beschieru, Dara Chițanu, Rareș Plaiu, Ștefan Sandu, Denis Budăi, Andra Adăscăliței, Raluca Balan, David Vatavu, Tudor Moldovanu, Mihai Șaramet, Anna Epure, Miruna Viziteu, Delia Lupașcu, Bianca Ghetler, Sabina Coșoreanu, Bianca Nițu, Mălina Andreescu, Tudor Tocariu, Luca Pușcașu, Erick Duduc
Exploziv de Elise Wilk
Reprezentativă pentru viața oricărui licean, spectacolul „Exploziv” tratează tema adolescenței prin filtrul societății contemporane care favorizează ascensiunea socială în detrimentul moralității. Inspirată după celebra dramă grecească, „Bacantele”, spectacolul menține stilul clasic, dar reinventează personajele transpunându-le într-un context actual. Astfel, acțiunea armonioasă este perturbată de apariția unui personaj intrigant, Denis, ce reușește să evidențieze trăsăturile negative ale fiecărui personaj.
Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri care se întrepătrund prin anacronie dezvăluind drame din conștiința personajelor cheie și conflicte atât interioare, cât și exterioare ce dinamizează acțiunea.
Finalul rămâne deschis devenind valabil atât pentru perioada contemporană, cât și pentru orice altă epocă istorică.
DISTRIBUȚIE:
Anda Abaza, Andrei Antimiu, Iulia Bărbulescu, Ana Bucur, Andrei Cărăușu, Alina Chițu, Maria Dinu, Oana Dragnea, David Luncă, Alessia Manasia, Andreea Motoroiu, Eugen Munteanu, Iulia Petcu, Octavian Simionescu, Macrina Sivu, Daniel Stănciucu
REGIA: Adrian Piciorea
COLOANĂ SONORĂ: interpretare live de Stănciucu Daniel
DURATA: 45 minute
Familii, după un text de Eugen Jebeleanu
„Familli”, după un text de Eugen Jebeleanu, prezintă o radiografie a societății în care trăim. Sunt prezentate tablouri ale famililor din ziua de azi, abordând diferite teme, cum ar fi: bullying, homosexualitate, adopție, boală, abuz. Un text care provoacă publicul la autoreflecție, un spectacol în care fiecare dintre noi se poate regăsi.
DISTRIBUȚIE:
Radu Trică, Dragoș Mănescu,Vlad Crudu, Mara Bugarin, Maria Morariu, Alexandra Nedel, Patrick Imbrescu
REGIE: Isa Berger
SCENOGRAFIE: Harald Weisz
COLOANĂ SONORĂ: Alexandra Nedel
DURATA: 50 minute
Avioane de Hârtie de Elise Wilk
„Avioane de hârtie” este o piesă despre problemele tinerilor din zilele noastre, despre zidul pe care societatea formată din adulți l-a ridicat, fără să știe, între ei și propriii copii. Veți descoperi, în spectacol, povestea unor adolescenți care se confruntă cu probleme de identitate, de hărțuire și de părăsire maternă sau dacă vreți un termen la modă: bullying, iar tinerii nu știu cum să reacționeze și să relaționeze.
Ei ajung să se trateze între ei exact așa cum societatea actuală îi tratează și devin un zid al indiferenței și răutății cu cel mai slab. Oare tinerii sunt cu adevărat răi sau doar simt o nevoie disperată de iubire? În text e ridicată și problema contemporană a părințiilor plecați la muncă în străinătate și cum acest fenomen afectează mentalitatea tinerilor abandonați.
Cum reacționează tinerii lăsați în voia soartei? Veți vedea. Unele dintre personaje - oare sunt cu adevărat responsabile pentru acțiunile lor sau sunt rezultatul a ceea ce societatea a creat?
DISTRIBUȚIE:
Călin Valentin Bațagoi, Luiza-Maria Crăciun, Ștefania Elena Stînga, Sandra Mihaela Lăcătaru, Delia Ioana Rădulescu, Lorrena Maria Datcu, Bogdan Ionut Andrei, Darius-Andrei Vîrșag, Claudiu Stan, Miruna Elena Marin, Andrei Mitu
REGIE: Aura Mircea
DURATA: 50 minute
Biloxi Blues de Neil Simon
„Biloxi Blues” este una dintre comediile de mare succes ale lui Neil Simon. Cel de-al doilea război mondial este aproape de sfârșit. Șase soldați tineri și dornici de aventură învață să conviețuiască în tabăra militară din Biloxi. Aici primesc ajutorul unui sergent aspru și tăios, pentru care disciplina face echipă cu supraviețuirea și victoria. Ideea cum că ar mai avea doar șapte zile de trăit naște un pariu greu de câștigat. Tânărul Eugene povestește totul amănunțit, de la instrucție și hrana nepotrivită, până la momentul în care își pierde virginitatea și se îndrăgostește. Piesa este o comedie desăvârșită ce reușește, în același timp, să atingă nivele profunde ale sufletului.
DISTRIBUȚIE:
Cristian Robe, Radu Cristian Popescu, Victor Sîntejudean, Georoiu Petru, Andrei Șerban, Alexandru Teșa, Adrian Bumbeș, Iulia Lupașcu, Ioana Oprescu, Andra Stoian, Bianca Marinescu, Andra Anghelache, Maria Maftei
REGIE ȘI SCENOGRAFIE: Liviu Chițu
DURATA: 50 minute
Pavel Bartoș a studiat la UBB. Cluj, Facultatea de Teatru, în clasa prof. univ. Marius Bodochi. Din 2001 este angajat al Teatrului Odeon din București, unde poate fi văzut în Fugarii (r. Alexandru Dabija), Svejk (r. Alexandru Dabija), Family Affairs (r. Radu Afrim). Cu Dabija a colaborat și pentru spectacolele Titanic Vals și C.F.R. – Cometa, Copilul și Cățelul.
Pavel Bartoș a avut roluri și în producții cinematografice precum Jumătate de oraș face dragoste cu cealaltă jumătate (r. Florin Șerban), Martor Ocular (r. Costa Gavras), Callas Forever (r. Franco Zefirelli) și Cold Mountain (r. Anthony Minghella). Este cunoscut, de asemenea, pentru numeroase roluri în serialele de televiziuneromânești și ca prezentator al emisiunilor Vocea României și Românii au talent.
Premiat doi ani la rând (2009 și 2010) cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, Dragoș Bucur și-a început cariera cu rolurile din Marfa și banii (r. Cristi Puiu) și Furia (r. Radu Muntean) pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaștilor. În anii următori, Dragoș Bucur a mai colaborat cu Radu Muntean pentru lungmetrajele Hârtia va fi albastră (2006) și Boogie (2008).
În 2009, Dragoș a încheiat filmările la The Way Back (r. Peter Weir), film ce îi are în distribuție pe Colin Farrell și Ed Harris și la lungmetrajul Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu), în anul următor fiind selectat în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Printre proiectele sale cinematografice cele mai recente se numără Două lozuri (r. Paul Negoescu), Câini (r. Bogdan Mirică) și seria BBC Doing Money (r. Lynsey Miller).
Tudor Chirilă este actor, muzician, compozitor și producător. A lucrat cu unii dintre cei mai valoroși regizori români, iar în 2004 a câștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din A douăsprezecea noapte (r. Gelu Colceag), fiind cel mai tânăr actor care a obținut această distincție până în acel moment.
Printre producțiile de film în care a jucat se numără Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Milionari de weekend (r. Cătălin Saizescu) și Nordrand (r. Barbara Albert). Cel mai recent proiect cinematografic este filmul Live (r. Vlad Păunescu), un rol ambițios în care Tudor interpretează același personaj la trei vârste diferite.
E cunoscut și ca membru fondator și solist al uneia dintre cele mai iubite formații rock din România, Vama Veche. După 20 de ani de muzică, își continuă cariera ca lider și solist vocal al formației Vama, în 2017 lansând al treilea album în această formulă.
După ce a absolvit studiile de licență și studiile masterale în Arta Actorului, la UNATC „I.L. Caragiale”, Andreea Grămoșteanu a devenit cunoscută în special ca actriță de comedie. În prezent joacă la Teatrul Mic din București, unde poate fi văzută în spectacolele Ținutul din miezul verii (r. Vlad Massaci), Casa cu pisici (r. Radu Iacoban), Vania și Sonia și Mașa și Spike (r. Horia Suru) sau Pensiune completă (r. Gelu Colceag) și la Teatrul Metropolis, în spectacolele Romeo și Julieta și Titanic Vals (direcția de scenă Victor Ioan Frunză). Este cunoscută și din filme de referință, precum Restul e tăcere (r. Nae Caranfil), Jacquou le Croquant (r. Laurent Boutonnat) și Un acoperiș deasupra capului și Eva (r. Adrian Popovici).
A devenit cunoscută publicului larg ca interpretă a unor personje din lumea mondenă autohtonă, în serialul-parodie Mondenii.
Pasiunea lui Mihai Călin pentru teatru a luat naștere, în mod paradoxal, într-un liceu de matematică-fizică, unde a făcut parte dintr-o trupă de teatru pentru liceeni organizată de profesoara sa de română. Aceeași pasiune a rămas nestinsă și în trei ani de Politehincă, în care a făcut parte din Teatrul Studențesc Podul.
Experiența l-a convins să își urmeze curiozitatea pentru teatru în secția de Actorie la U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, București. Încă din facultate a avut prima sa colaborare cu Teatrul Național București pentru Trilogia antică realizată de Andrei Șerban și colaborări cu Teatrul Bulandra în spectacolul Antigona (r. Alexandru Tocilescu) și cu Teatrul de Comedie. În prezent este angajat la TNB, iar printre spectacolele în care poate fi văzut se numără Furtuna și No Man’s Land în regia lui Alexander Morfov. Pentru interpretarea rolului Caliban din Furtuna a primit în 2015 Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
Dana Rogoz și-a început cariera de actriță încă de la vârsta de patru ani, când a avut primul său rol la TVR, urmat de roluri în sute de filme pentru copii. Adolescența și-a petrecut-o în televiziune, unde a jucat în numeroase producții românești printre care comediile La bloc și Fete cu lipici și serialul State de România, adunând în total mai bine de o mie de episoade. În 2012 a primit Premiul pentru interpretare feminină, din partea Uniunii Cineaștilor, pentru rolul său din scurtmetrajul Încearcă să nu clipești, în regia lui Radu Dragomir.
Dana a devenit deja o față cunoscută și pe scena teatrelor din București, din spectacole precum 30+ (r. Alex Bogdan), #Teenspirit (regie colectivă a actorilor), Leonce și Lena (r. Eugen Gyemant) și Proof în regia lui Andrei și Andreei Grosu, care a avut premiera în primăvara acestui an la Unteatru. O altă premieră pentru Dana în acest an a avut loc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) unde a fost difuzat pentru prima oară filmul Mo, regizat de Radu Dragomir, soțul său, în care joacă rolul principal.
Cu o pregătire de bază în dansul clasic și licență în limbi străine, Judith State este un artist în proces continuu de schimbare și asimilare, experimentând cu o diversitate de proiecte de coregrafie, teatru și film.
A jucat rolul Sandrei în filmul Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, pentru care a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. A continuat colaborarea cu acesta pentru filmul Malmkrog și a fost distribuită în lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu – Monștri, care va avea premiera în septembrie și care a obținut recent Premiul publicului pentru cel mai bun film din secţiunea Forum a Festivalul de Film de la Berlin. Dansând poate fi văzută în 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil), în spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită (r. Dragoş Galgoţiu) de la Teatrul Odeon sau la cursurile de coregrafie pe care le predă la WASP, Centrul Național al Dansului, Casa de Balet și Linotip.
După ce a absolvit secția de Actorie la UNATC „I.L. Caragiale”. , Cosmina Stratan a devenit cunoscută pentru interpretarea rolului principal în filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu. Primeşte Premiul pentru interpretare feminină la Cannes 2012, ex aequo cu Cristina Flutur, partenera ei din film, iar doi ani mai târziu este selectată ca Shooting Star România la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. A fost distribuită în rol principal și în drama daneză Shelley, în regia lui Ali Abbasi.
A jucat și în pelicula franceză de mediu-metraj Les territoires du silence (r. Christophe Perton), în două seriale germane, Die falsche Zeugin (r. Alex Dierbach) și Tatort Klingelingeling (r. Markus Imboden), precum și în numeroase producții românești, printre care Anathema (r. Andreea Borțun) și Dragoste 1: Câine (r. Florin Șerban). În teatru, a lucrat alături de regizori precum Andrei Șerban, Neil LaBute, Andreea Borțun și Gelu Colceag.
Dorian Boguță s-a născut în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, iar la 17 ani a fost admis la Facultatea de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia, secția de Actorie. Patru ani mai târziu se întoarce la Chișinau si se angajează la Teatrul Național „M. Eminescu”, unde joacă timp de șase ani, până se hotărăște să se urce în trenul Chișinau – București cu doar 100 de dolari în buzunar, pentru a-și îndeplini visul de a face film.
Aproape douăzeci de ani mai târziu, a jucat în peste 40 de producții romanești și străine. A colaborat cu Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol pentru filmele Alt Love Building (r. Iulia Rugină) și Două Lozuri (r. Paul Negoescu), iar acum 10 ani au deschis împreună școala de actorie, regie și scenaristică de film actoriedefilm.ro. Anul trecut a scris și regizat primul său lungmetraj - Urma, a cărui premieră va avea loc anul viitor.
Marcel Iureş este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prin care a pus bazele primei scene independente de teatru din România. Cele mai recente proiecte ale sale sunt spectacolele Stage Dogs (r. Florin Piersic Jr) și N-ai tu treabă! (r. Alexandru Dabija), ambele jucate la Teatrul ACT și lungmetrajul Octav (r. Serge Ioan Celebidachi), în care deține rolul principal, apărut în 2017.
Cariera sa internațională a început în 1994, odată cu turneul susținut în Marea Britanie cu spectacolul Richard al III-lea, în regia lui Mihai Măniuțiu, și a continuat cu roluri importante în filme ca: Amen. (r. Costa-Gavras), Războiul lui Tom Hart (r. Gregory Hoblit), Goal! (r. Danny Cannon), Pacificatorul (r. Mimi Leder), dar și în serialul Strike Back.
În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.
U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” București
O comedie cu bun simț și bun gust în care, paradoxal, destinele tuturor personajelor sunt, în esență, tragice. Un spectacol care ne arată ce se întâmplă atunci când situațiile limită duc la prăbușirea tuturor zidurilor dintre oameni și cum viața se poate schimba radical într-un timp extrem de scurt. O poveste care trece prin întregul spectru al emoțiilor și încearcă să arate natura umană atât cu părțile ei bune, cât și cu cele mai puțin bune.
Distribuție: Michel - Vlad Brumaru
Nathalie - Oana Moșneagu
Elsa - Bianca Babașa
Pierre - Octavian Voina
Sebastien - Ciprian Chiriches
Leo - Cătălin Bucur
Pavel - Alexandru Prica
Regie: Mihai Constantin, Andrei Runcanu
Scenografie: Maria Constantin, Irina Marinescu
Light&sound design: Mihai Constantin, Andrei Runcanu
Durată spectacol: 1h 30’
Recomandat 10+
Traducere: Anna Maria Popa și Costin Manoliu
unteatru, București
N-am vrut să vorbim despre matematică, deși textul face asta pe alocuri. Noi am urmărit patru personaje care ne-au împins spre căutări mai adânci decât ne-am fi imaginat. Cu relațiile lor bogate, cu neîmplinirile lor și cu iubirea lor cu tot. Probabil e despre iubire și nu despre altceva. Noi asta am găsit în întâlnirea asta. Iubire. - Andrei și Andreea Grosu
Distribuție: Robert - Marian Râlea
Catherine - Dana Rogoz
Harold Dobbs - Ionuț Vișan
Claire - Florentina Țilea
Regie: Andrei și Andreea Grosu
Scenografie: Vladimir Turturica
Light design: Dragoș Mărgineanu
Durata: 1h30 min’
Recomandat 10+
Asociația TETA + Asociația KEPLER 325B // Apollo111 Teatrul
Doi taximetriști în timpul unei ture de noapte. Bat străzile Bucureștiului împreună cu o mână de clienți. Ar trebui să fie o noapte obișnuită, dar nu e, pentru că suntem la teatru. Așa că avem întâlniri și întâmplări care ar trebui să le schimbe viața.
Distribuție: Alexandru Ion, Rolando Matsangos, Maria Popistașu, Victoria Răileanu, Paul Nistor, Ana-Maria Guran
Regie: Bogdan Theodor Olteanu
Scenografie: Alexandra Panaite
Costume: Sonia Constantinescu, Anca Miron
Light design: Marius Nițu
Sound design: Alex Bălă
Asistentă regie: Gabriela Pițurlea / Ada Gabor
Grafică decor: Oana Barbonie / Elena Smântână
Grafică: Bogdan Iordache
Cu sprijinul: Cocialex
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Durata: 1h45’
Recomandat 16+. Conține limbaj licențios.
Reprezentație accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere
Traducere: Eliza Șimșensohn
Teatrul Excelsior, București
O poveste de dragoste. O poveste despre cum iubirea transcende orice impediment fizic. O poveste despre ambiție, vise și dezamăgiri. O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învață să o facă. O poveste despre d-na Baker și despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său „puiului” care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-și frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final… O poveste cu zâmbete și cu lacrimi în ochi… - Erwin Șimșensohn
Fluturii sunt liberi e cea mai cunoscută piesă a dramaturgului și scenaristului american Leonard Gershe scrisă în plină perioadă flower power și cu o lungă carieră pe Broadway, fiind jucate peste 1100 de reprezentații pe parcursul a trei stagiuni.
Distribuție: Don – Alex Călin
Jill – Ioana Anastasia Anton
Doamna Baker – Catrinel Dumitrescu
Ralph – Șerban Gomoi
Regie: Erwin Șimșensohn
Scenografie: Iuliana Gherghescu
Light design: Daniel Klinger
Durata: 1h55 min’
Recomandat 12+
În paralel cu spectacolele de pe scena Sălii Polivalente, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.
U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” București
„Teatrul e un mijloc de socializare și de promovare a valorilor. Nu e o ședință cu părinții, nu venim la teatru să mâncăm semințe și să vedem prostii, că pe alea le vedem la orice colț de stradă” – sunt vorbele cenzorului din piesă. Cu toate că „Arta cere sacrificii” este o zicală pe care o auzim la tot pasul, durerea și sacrificiul sunt prezente în viața artiștilor în momentul în care simți că ceea ce faci este singurul motor care te duce mai departe. Dar când scopul este altul, atunci lucrurile pot lua o turnură greșită. - Emanuel Pârvu
Distribuție: Cenzorul - Vlad Brumaru
Scriitoarea - Ana Guran
Regizorul - Dorin Enache
Actrița - Oana Moșneagu
Actorul - Alexandru Moldovan
Regie: Emanuel Pârvu
Scenografie: Ana Maria Condruz/Sarah Gîtlan
Light&sound design: Emanuel Pârvu
Durata: 1h 40′
Recomandat 16+
de Mirona Păun
Tzitzi-Poc, București
Cel mai mare vis al copilăriei este un spectacol plin de aventuri, în care cei mici descoperă cum s-au cunoscut Tzitzi și Poc. Un spectacol despre ce înseamnă un vis măreț, despre cum să depășim obstacolele, despre auto-disciplină, responsabilitate, înțelegerea și acceptarea diferențelor dintre noi. Și mai ales, un spectacol care îi împrietenește pe cei mici cu emoțiile lor!
Distribuție: Tzitzi - Mădălina Nicola
Poc - Andra Mirescu
Scenografie: Elena Gheorghe
Light design: Elena Gheorghe
Sound design: Ionuț Grigore
Durata spectacol: 1h
Recomandat pentru 2-8 ani
Trupa iELE, București
Trupa iELE este prima și singura trupă feminină de improvizație din România. Fiind înființată în 2014, însumează peste 200 de spectacole în toată țara. Evoluția lor este spectaculoasă, astfel că în 2017 au câștigat Campionatul Național de Improvizație Liberă. Specific acestei trupe nu e doar componenta strict feminină, ci și formatele de improvizație pe care iELE le-au explorat. În urma unor workshop-uri cu traineri americani, au dezvoltat o formă de musical improvizat și alte două formate de formă lungă. Practic, le dai un cuvânt și timp de o oră îți fac comedia pe loc.
Trupa iELE: Camelia Pintilie, Victoria Răileanu, Adriana Bordeanu, Mihaela Georgescu, Juli Nagy
Durata spectacol: 1h20’
Recomandat 10+
de Mădălina Brândușe, Alfredo Minea, Raj Alexandru Udrea, Andrei Șerban
Macaz Teatru Coop, București
Trei povești-în-poveste, trei unghiuri din care se poate vedea ce înseamnă să fii rom în România centenarului, după aproape 30 de ani de democrație. Vi Me Som Rom e despre relațiile dintre ei și ne-romi, de pe băncile școlii până la maturitate, expunerea în fața celorlalți, asumare, autoacceptare și mândrie. Textul este bazat pe experiențe reale de viață, poveștile personale de discriminare și frică, precum și mărturiile în fața rasismului stând la baza dezvoltării de instrumente educaționale pentru combaterea discriminării și rasismului și de stimulare a empatiei.
Distribuție: Elevă, învățătoare, mamă, femeie din tren, adolescentă, student - Mădălina Brândușe
Elev, licean, profesor, absolvent al facultății de teatru - Alfredo Minea
Elev, licean, student, tată, profesor universitar - Raj Alexandru Udrea
Regie: Andrei Șerban
Scenografie: Alexandra Horghidan, Mișa Dumitriu
Light design: Mișa Dumitriu
Durata: 1h15’
Recomandat 10+
de Sam Steiner
Traducere: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu
Vanner Collective & unteatru, București
Un spectacol despre lupta oamenilor cu invadarea spațiului cel mai intim, despre revoltă și resemnare. Deja controlați și monitorizați prin gadgeturi, acte de identitate cu cod, rețele sociale, cât de departe suntem de limitarea dreptului de expresie prin cuvânt?
La finalul zilei, câtă importanță dăm cuvintelor? Căci, fără limbaj, cine suntem?
Acest sinopsis conține 140 de cuvinte.
Distribuție: Bernadette - Denisa Nicolae
Oliver - Liviu Romanescu
Regie: Iulia Grigoriu
Scenografie: Răzvan Bordoș
Light design: Alexandru Matios
Sound design: Bogdan Moroșanu
Durata: 1h20 min’
Recomandat 12+
„Cinemateca târzie” aduce în fața publicului din Alexandria unele dintre cele mai recente filme românești și europene, alături de membri ai echipelor de producție pregătiți să răspundă curiozităților publicului.
La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație solară, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.
Distribuție: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb
Scenariu: Mikhaël Hers, Maud Ameline
Producător: Pierre Guyard
Durata: 1h47’
Limba franceză
Limita de vârstă: AP 12
(În prezența actorului Iosif Paștina)
Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în
prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. Promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi, îl vor pune la încercare pe tânărul Niculae.
Distribuție: Horațiu Mălăele, Iosif Paștina, Dana Dogaru
Scenariu: după scrieri de Marin Preda
Producător: Tudor Giurgiu
Producător executiv: Bogdan Crăciun
Imagine: Vivi Drăgan Vasile
Montaj: Alexandra Gulea
Durata: 1h50’
Limita de vârstă: AG
Precedat de proiecția Romanian Tradition, r. Pavel Bartoș, 2019
(În prezența regizorului Pavel Bartoș și actorilor Alexandru Ion, Vladimir Purdel)
Scenariul făcut într-o noapte, pre-producția în două săptămâni și filmatul în trei zile - comedia marchează debutul regizoral al lui Pavel Bartoș. Scurtmetrajul - inspirat de o faptă reală, spune povestea unor studenţi care se duc într-un weekend la ţară şi nimeresc întâmplător la o nuntă sătească, care are un deznodământ neaşteptat.
(În prezența actorului Alex Bogdan)
Filmul examinează masacrul de la Odesa pe Frontul de Răsărit în 1941 din perspectiva regizoarei de teatru Mariana Marin (Ioana Iacob) care intenționează să realizeze o reconstituire amplă a masacrului de la Odesa. În 1941 comandantul armatei române, Ion Antonescu, a ordonat ca represalii executarea de cetățeni evrei și au fost uciși mii de oameni nevinovați. Mariana vrea să redea toate acestea în fața Palatului Regal din centrul Bucureștiului, dar se confruntă cu unele probleme neașteptate și ridicole, deoarece atât actorii amatori, cât și reprezentanții primăriei au opinii destul de puternice nu numai cu privire la ceea ce s-a întâmplat în realitate, dar și despre modul în care acea realitate ar trebui pusă în scenă și prezentată publicului.
Distribuție: Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ioana Iacob
Scenariu: Radu Jude
Producător: Ada Solomon
Imagine: Marius Panduru
Montaj: Cătălin Cristuţiu
Durata: 2h40’
Limita de vârstă: N15
(În prezența regizorului Radu Muntean)
Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de
problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea. Alice are o relație dificilă cu mama sa adoptivă, Bogdana, căreia, în timpul unei discuții aprinse, îi mărturisește că este gravidă și că vrea să păstreze copilul.
Distribuție: Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teodor Corban, Șerban Pavlu, Maria Popistașu, Cristine Hămbășeanu, Andra Guti
Scenariu: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu
Imagine: Tudor Lucaciu
Montaj: Andu Radu, Mats Holmgren
Durata: 1h45’
Limita de vârstă: N15
(În prezența actorului Iulian Postelnicu)
În august 1983, arhitectul Dinu Neagu împreună cu soția și cei doi copii, un băiețel și o fetiță, sunt pe o plajă de nudiști din apropierea unei zone industriale. Dintr-o mașină coboară doi securiști, care îl iau la București pentru o declarație despre care nu-i oferă prea multe detalii. Filmul continuă în arestul miliției, unde Neagu este închis în aceeași cameră cu Vali, deținut de drept comun, folosit ca torționar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta.
Distribuție: Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu, Andras Hathazi
Producător: Anca Puiu
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Andrei Iancu
Durata: 2h6’
Limita de vârstă: N15
La fiecare ediție Ideo Ideis, oameni din domenii extrem de diferite - de la personalități din lumea afacerilor și publicitari la artiști de renume și sportivi - vin la Alexandria să le împărtășească participanților și comunității istoriile lor profesionale. De data aceasta, trei voci feminine curajoase.
La doar 19 ani Magda are deja o experiență de mai bine de trei ani pe Youtube și sute de mii de oameni care stau cu ochii pe ea. Este una dintre cele mai curajoase voci tinere din mediul online, abordând în conținutul său teme precum suicidul, anxietăți legate de imaginea de sine, revenge porn și alte tipuri de abuz. Recunoaște responsabilitatea pe care o are față de comunitatea sa, de aceea misiunea ei declarată este să le transmită celor care o urmăresc mai multă încredere și să le fie alături în momente grele din adolescență, când și ea a simțit nevoia să fie ajutată.
Dana a devenit cunoscută publicului larg în cei trei ani în care a fost solista trupei HI-Q, alături de care a lansat în anii 2000 și emisiunea TV Totul va fi bine. În 2003 a hotărât să își continue cariera muzicală pe cont propriu, prin albumele solo Zbor (2004), Intră în joc (2005), Parfum (2008) și One love (2010). Timpul petrecut departe de reflectoare, alături de cei trei copii, a inspirat-o să înceapă să compună melodii pentru cei mici, primind premiul Liderul anului 2018 în muzică pentru copii, la Gala Itsy Bitsy. În 2018 a lansat și o serie de întâlniri cu publicul său prin campania „Redescoperă iubirea”, în care împărtășește din experiențele și proiectele sale.
Când se prezintă, toată lumea îi răspunde „Știu cine ești”. Andreea Esca este cea mai cunoscută față de pe ecranele din România, unde de mai bine de 20 de ani e responsabilă cu știrile PROTV de la ora 19. Între timp a devenit și o voce importantă a postului Europa FM unde realizează emisiunea „La Radio”. Și pentru că vrea să experimenteze toate aspectele muncii de jurnalist, a fondat site-ul de lifestyle alistmagazine.ro care editează și varianta print, revista AList Magazine. Cumva găsește timp și pentru cauzele în care crede, fiind Ambasador al Fundației Renașterea, de combatere și prevenire a cancerului la sân.
Masterclass-urile moderate de Cătălin Ștefănescu aduc în fața publicului profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei. Anul acesta publicul are șansa unui dialog relaxat cu doi artiști care și-au pus puternic amprenta pe domeniile în care activează.
Radu Muntean a fost recunoscut ca unul dintre cei mai promițători regizori români contemporani chiar de la Furia (2002), pentru care a primit Premiul pentru debut din partea Uniunii Cineaștilor din România. Următoarele filme i-au adus și recunoașterea internațională, cu proiecții ale filmelor Hârtia va fi albastră (2006) și Boogie (2008) la festivalurile de la Locarno, Rotterdam sau Karlovy Vary și participarea în secțiunea Un Certain Regard a festivalului de la Cannes cu filmele Marți, după Crăciun (2010) și Un etaj mai jos (2015). Pentru ultimul lui proiect - Alice T. (2018), a ales să se întoarcă la perioada adolescenței și personajele care au marcat-o, într-un film despre conflictul dintre generații.
Cosmin Nedelcu, mult mai bine cunoscut după aliasul Micutzu, este unul dintre cei care au pus bazele curentului de stand-up comedy în România și care au contribuit cu fiecare punch line la popularitatea de astăzi a curentului. Își face publicul să râdă de mai bine de șapte ani în show-urile de stand-up, în Micutzu’s Podcast sau aparițiile în emisiuni precum iUmor. Chiar dacă spune că oamenii se tem de glume politice, îi îndeamnă să lase frica deoparte și să se implice în societate prin susținerea unor inițiative civice precum #FărăPenali.
Fii unul din sponsorii Ideo Ideis:
vreau să devin sponsor
Fii unul din partenerii Ideo Ideis:
vreau să devin partener
Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne
© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor