Ideo Ideis, ediția a XI-a

8-14 august 2016, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor 3 zile de festival, membrii trupelor din secțiunea Spectacole de teatru tânăr şi tinerii din Alexandria care aleg să se înscrie individual, iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


 • Miță Prejban

 • Alin State

 • Alexandra Fasolă

 • Sabina Brândușe

 • Corina Moise

 • Ana Covalciuc

 • Iulia Samson

 • Sânziana Tarța

 • Alex Bogdan

 • Vladimir Purdel

 • George Costea

ateliere măiestrie.

Formatul Ideo Ideis cuprinde și ateliere de scriere creativă, dans, flm, muzică și fotografie, care își propun dezvoltarea specif​ică a participanților. Pe parcursul celor 3 zile de​ ​ateliere susținute de profesioniști în domeniu se urmărește dezvoltarea abilităților individuale ale participanților​.

Descriere

Atelierul își propune să le ofere participanților o altă perspectivă asupra ideii de "artist pe scenă”, într-­o atmosferă relaxată, și să le ofere posibilitatea să exprime "ceea ce vor să fie în acel moment".
În cadrul acestui atelier se vor preda mici coregrafii pe melodii comerciale, precum și mișcări de bază pentru diferite stiluri de dans. De asemenea, atelierul va cuprinde și scurte reprize de follow ­me în care participanții vor trebui să reproducă mișcări pe care le văd expuse de un lider. Toate acestea pe un colaj de melodii vechi și noi, cu mișcări specifice pentru fiecare melodie în parte.

Atelierul are la bază deviza "dansul exprimă ceea ce vrei să fii în acel moment". Astfel, pe parcursul atelierului, participanții vor invata că pot reda prin mișcare orice stare și emoție, că orice impuls de exprimare prin mișcare, orice vine din interiorul lor este corect, fiind mult mai important decât o tehnică impecabilă.

Trainer: Bogdan Boantă

Bogdan Boantă este unul dintre cei mai cunoscuți dansatori și coregrafi din România. A urmat cursuri de dans la Broadway Dance Center în New York și Millenniun Dance Complex în Los Angeles.

Având un background în dansul sportiv de performanță, Bogdan a fost concurent la emisiunea Dansez pentru Tine, fiind cooptat ulterior de echipa de la PROTV în Baletul Edi Stancu. Având o evoluție spectaculoasă, Bogdan a ajuns să fie coregraf în cadrul emisiunii și a câștigat mai multe trofee alături de echipele sale.

A lucrat cu foarte mulți artiști români, a făcut show-­uri de dans la toate premiile muzicale românești, a ținut workshopuri, a coregrafiat și dansat în multe videoclipuri, reclame TV și online.

Descriere

La baza acestui atelier se află cuvântul mișcare. El poate însemna pentru unii dans, pentru alții un simplu gest, însă la fel de bine poate însemna nemișcare sau chiar o mișcare care nu se vede cu ochiul liber pentru că se întâmplă undeva înăuntrul nostru. Așadar, cuvantul mișcare în cadrul acestui atelier primește o conotație dublă, asta oferind o libertate mai mare de a explora propriul corp și psihicul care susține acest corp fizic. Bineînțeles, nu poate lipsi din acest context forțarea limitelor fizice/psihice, căutarea perfecțiunilor și imperfecțiunilor care ne compun. Toate aceste încercări ne conduc mai întâi spre drumul către sine și mai apoi spre drumul către ceilalți.

Exercițiile ne permit să lucrăm atât individual cât și în grup. Ne vom folosi de multă muzică, dar și de liniște, vor exista propuneri de teme foarte clare, dar și solutii propuse de noi. E nevoie de minte liberă și costum de mișcare.

Trainer: Istvan Teglas

Istvan Teglas (actor) a absolvit Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureș, secția actorie. În trecut a fost actor angajat al Teatrului Odeon, iar momentan este angajat la Teatrul Național din București. În teatru a jucat în regia lui Alexander Morfov, Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, Felix Alexa. Spectacolele în care joacă pot fi văzute la Teatrul Odeon, Teatrul Metropolis, Arcub, Point.
A participat în multe proiecte de teatru-dans, printre care unele inițiate de Andreea Novac, Gigi Căciuleanu, Vava Ștefănescu, Răzvan Mazilu. În afara țării a colaborat în două spectacole, Poonarc - în coregrafia lui Yoshiko Chuma la New York, și Travellers- în coregrafia lui Salome Schneebeli la Zurich, Elveția.
“Istvan Teglas este unul dintre acei foarte puțini actori din spațiul cultural românesc care gândesc teatrul prin prisma unei structuri coregrafice. Aceasta nu înseamnă, desigur, că teatrul trece într-un plan secundar, ci că prezența actorului în scenă nu are cum să fie despărțită de o perfectă conștientizare a corpului ca mesaj.” (Gina Șerbănescu)

Descriere

Atelierul se bazează pe descoperirea și conștientizarea mișcării corpului nostru, pornind de la un impuls interior. Acest impuls traversează o rețea sofisticată psiho-motrică spre comunicare, spre o modalitate de expresie a propriei ființe. Traseele propuse în acest tip de comunicare sunt de tip motric (coordonate spațiale, temporale - ritm, dinamică, și corporale), de intenționalitate și emoționale. Gestul ridicării mâinii se poate transforma prin intenționalitate de la o formă de salut, la o formă de atenționare sau de agresivitate. Itinerariul gest-expresie corporală este unul firesc, de cunoaștere a adevărului propriului nostru corp.

Fiecare întâlnire va cuprinde exerciții de încălzire, exerciții tehnice - exploatarea spațiului, exerciții de ritm, de dinamică, improvizații, construcții coregrafice individuale și colective, stretching.

Trainer: Mihaela Zamfirescu

Mihaela Zamfirescu este doctor în Istoria teatrului universal, Istoria artei coregrafice, Spectacologie contemporană, Estetică, Noțiuni de filozofie - “Expresia cuvântului prin mișcare în spectacolul contemporan”. În 1999 a absolvit U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, secția Coregrafie. Din 2002 este Lector Universitar Doctor în cadrul aceleiași Universități, secția Coregrafie, din 1996 este expert consultant al Școlii de Artă București și în prezent este și colaborator al CNDB. A realizat mișcarea scenică a unor spectacole semnate de Gelu Colceag, Claudiu Goga, Valeria Sitaru, Ștefana Samfira și Cătălina Buzoianu. Printre spectacolele proprii de dans se numără Eu nu exist, Caruselul-2015, Urban Stuff - 2011, Metamorphosis - 2006, Clandestin - 2005, Iluzii de hârtie - 1999.

Descriere

I DANCE este o îmbinare perfectă de tehnici în dans, al cărei scop este să ofere participanților o experiență profesională artistică în dans. În timpul atelierului veți experimenta o parte din universul dansului, punând accent pe fizicalitate, creativitate, expresie, libertate și informație. Explorăm tehnica, improvizația și stilul dansului, astfel încât să putem interpreta și exprima cât mai liber propria înțelegere a mișcării.

Atelierul propune atât lucru individual, cât și în grup, prin diverse exerciții fizice sau teme de improvizație, și are ca structură două părți de dezvoltare personală în dans: antrenamentul fizic și creativitatea.

I DANCE este o oportunitate de a-ți cunoaște propriul corp în mișcare, de a-i descoperi pe cei de lângă tine într-un alt fel, și de a te simți în formă și plin de energie.

Trainer: Raluca Nicolae

Absolventă a secției de Coregrafie din cadrul U.N.A.T.C. ”I.L.Caragiale”, Raluca Nicolae este profesor de balet, dans contemporan și jazz dance, dansator și coregraf. În prezent este în echipa de dansatori a Teatrului Bulandra și este trainer și antrenor de mișcare la Teatrul Mic.

A fost director artistic și creator al programului de dans Dance Spectrum University, din Viena și a semnat coregrafia unor spectacole de dans contemporan precum Human Layers, Die Traum-Maschine, Forbidden Fruit, The other side. Tot în Viena a fost dansator al Burgtheater și a predat cursuri de balet în cadrul Move On Dance Center Wein și Studio An der Wien.

De-a lungul timpului, Raluca Nicolae a câștigat numeroare premii la concursuri naționale de balet și coregrafie.

Descriere

În cadrul acestui atelier de cinema vom învăța, atât prin analiza unor filme documentare cinematice, cât și prin lucrul practic, cum funcționează povestitul cu imagini din realitatea de zi cu zi și cum, prin montajul acestor imagini, putem influența gândurile și emoțiile spectatorului.

Participanții vor veni cu 10 minute de material video filmat. Își pot alege orice li se pare lor că ar putea fi o mică poveste observată în viața reală - fie că filmează copii la joacă, pe proprii prieteni sau orice alte situații pe care le observă în jurul lor și ar putea constitui o poveste plină de empatie. În atelier vom edita aceste povești încercând să vedem cum diferite modalități de a monta același material poate conduce percepția spectatorului în diferite direcții.

Trainer: Tudor Cristian Jurgiu

Născut în Mediaș în 1984, a absolvit UNATC I.L. Caragiale în 2009. A regizat 4 scurt metraje în timpul școlii. Unul dintre ele, Nunta lui Oli, a fost selectat în numeroase festivaluri de film internaționale și a luat câteva premii dintre care Cel mai bun scurt metraj (Leeds International Film Festival) și Cel mai bun scurt metraj (Gala Premiilor Gopo, 2010). În 2013 a luat premiul trei în secțiunea Cinefondation a Festivalului Internațional de Film de la Cannes cu scurt metrajul În acvariu, filmul de master, care a fost apoi selectat în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraje Uppsala și a Festivalului de Film de la Zagreb. Tot în 2013 a lansat și primul său lungmetraj Câinele Japonez, care a avut premiera la Festivalul de Film Internațional San Sebastian. Filmul a mai fost selctat la festivaluri de film din Salonic, Varsovia, Mumbai, Istanbul.

În prezent, Tudor lucrează la un scurt metraj și un proiect de lungmetraj bazat pe povestea din În acvariu.

Descriere

Atelierul este o introducere în domeniul cinematografiei și își propune să-i familiarizeze pe participanți cu echipa de filmare, tehnologia, terminologia și limbajul cinematografic. De la importanța felului în care scrii și paginezi un scenariu, pâna la detaliile de scenografie – se va discuta importanța fiecarui membru în echipa creativă, rolul acestuia, uneltele pe care acesta le folosește și felul în care aportul lui creativ ajută la realizarea unui produs final coerent – filmul.

Atelierul are și o dimensiune aplicată, axată pe colaborare, și care le permite participanților să experimenteze cu noțiunile pe care le-au învățat în timpul celor 3 zile de lucru – se vor face exerciții scurte, filmate și montate, pe niște teme și cu niște reguli simple, clar definite.

Trainer: Nicolae Constantin Tănase

Nicolae Constantin Tănase și-a început studiile la F.A.M.U. si a terminat regie-film în cadrul U.N.A.T.C. ”I.L.Caragiale”, Filmul de licență, Outrageously Disco, a caștigat numeroase premii, iar primul scurt-metraj independent, BLU, i-a adus premiul Cel mai bun scurt metraj Romanesc la Festivalul Internațional de film Transilvania (TIFF), precum și alte premii la festivaluri internaționale. În 2013 a primit premiul pentru 'Tânără Speranță' la Gala Premiilor Gopo. Scurt metrajul său, 12 minute, a făcut parte din selecția festivalelor Namur IFF, Thessaloniki IFF, TIFF.

Lungmetrajul de debut Lumea e a mea a avut premieră în cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. Apoi, la Karlovy Vary, in sectiunea 'East of West”, filmul a primit o Mențiune Specială a Juriului, apoi Trofeul ANONIMUL, iar la Cottbus a primit anualul Discovery Award.

Descriere

Îmi propun un atelier în care, prin fotografie, participanții să se cunoască, sau să se cunoască mai bine, pe ei și între ei. Vom fi deci mai atenți la fotografia de portret, fără însă a exclude alte tipuri ca fotografia documentară sau de eveniment. Atelierul nu se va încheia odată cu ieșirea din sala de workshop: după cele câteva ore pe care o să le petrecem împreună puteți pune în practică ce-am povestit în decursul zilei. Luați-vă aparatele foto cu voi, sau, și mai bine, telefoanele. Instalăm niște aplicații faine și ne uităm peste niște fotografi care au făcut trecerea de la Dslr la iphone.

Tema generală, indiferent de felul în care o să fotografiem, o să fie să înțelegem mai bine ce-i în jurul nostru și mai ales să-i înțelegem mai bine pe cei de lângă noi.

Trainer: Adrian Bulboacă

Adi a început să facă poze la 16 ani, în vara dintre clasa a X-a și a XI-a. După ce timp de aproape doi ani a fotografiat orice, de la melci la vopseaua de pe garduri, de la plăntuțe la arhitectură, și-a dat seama că ar fi bine ca pozele sale să aibă și o utilitate. Așa a început să fotografieze actori și spectacole de teatru. 10 ani mai târziu face în continuare ce a început, dar nu se oprește din a căuta alte subiecte care îl interesează. Începutul lui 2016 și l-a petrecut în tren: o lună în care a schimbat 103 trenuri și a fotografiat tot ce i-a venit să fotografieze. Nu stă niciodată mai mult de două săptămâni într-un loc, nici măcar acasă. “În felul ăsta sunt sigur că nu o să mă plictisesc nici de fotografie nici de viață, în general”, spune Adi.

Descriere

Este un atelier prin care ne propunem să documentăm realitățile din jurul nostru, pornind de la experiențele personale și de la o abordare intimă, subiectivă.

Vom face exerciții practice, dar vom discuta și despre aspectele teoretice, conceptuale, despre rolul fotografului-autor, puterea reprezentării, relația cu subiectul, aspecte care ne vor ajuta să înțelegem mai bine rolul și aportul fotografiei în documentarea societății în care trăim.

Atelierul este recomandat tuturor celor pasionați de fotografie, indiferent de gradul de pregătire sau nivelul de echipament tehnic pe care îl dețin.

Este un atelier prin care ne dorim să generăm cât mai multe întrebări și curiozități, procese necesare în căutările ulterioare spre o imagine mai justă, echilibrată, cât și asumată a lumii din jurul nostru.

Trainer: Vlad Petri

Vlad Petri este realizator de filme documentare şi fotograf. A absolvit U.N.A.T.C I.L Caragiale din București (2005) – specializarea Imagine film și masterul de Antropologie Vizuală și Media (2014) – Freie Universitaet, Berlin. A lucrat ca freelancer la mai multe proiecte de documentare în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania.

Începând cu 2008 a activat ca trainer la diverse ateliere de film și fotografie, desfășurate în București și în alte locuri din țară (atelierele Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier – Cluj).

În 2014 a realizat primul lung metraj documentar București, unde ești?, despre protestele din 2012, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.

Proiectele sale actuale sunt axate pe film documentar şi jurnalism, fiind interesat în principal de temele sociale şi politice. Mai multe informații pe www.vladpetri.ro

Descriere

theDJ, școala de Mixing și Turntablism înființată în 2013 de Artskul împreună cu DJ Undoo, va susține un atelier de mixing și scratch în care își propune să le arate participanților, cum faci ei, digeii adevărați.

Pe parcursul celor trei zile de atelier, participanții vor învârti lumea de pe pick-up, vor învăța tehnici de scratch pe plăci de vinil, vor învăța să aleagă piese și să facă treceri spectaculoase, și vor descoperi cum pot lega mai multe melodii în mod corect.

Atelierul se va desfășura într-o atmosferă relaxată, de joacă și poveste.

Trainer: DJ Undoo

DJ Undoo este DJ și producător român ce-a scris istorie în hip-hop-ul românesc în cei 15 ani de carieră.

Câștigător al premiului publicului la DMC Online Championship în 2011, a fost primul DJ român participant la Redbull Threestyle Championship în Toronto, selectat tot de public. Cel mai recent album The Crown of Life, "street smart, wise lyrics & uplifting moods", a fost lansat toamna trecută și include colaborări cu Bean de la Subcarpați, Kent Archie de la The Bridge Committee sau Raku.

În 2013, a pus bazele școlii theDJ în parteneriat cu Artskul unde a crescut cinci generații de elevi în rândul cărora s-au format DJs de succes.

A susținut workshopuri short version de DJing la Electric Castle în 2014 și la Summer Well în 2015, transformând de fiecare dată școala în spectacol.

Descriere

Un workshop de idei creative ce va avea ca scop final realizarea unui moment muzical cu accente sincretice. Vom descoperi împreună ce înseamnă să faci muzică, vom învața să recunoaștem și să ne identificăm cu emoția transmisă de muzică și nu în ultimul rând vom trece împreună prin procesul de creație al unui act artistic muzical și a folosirii imaginației ca element de legătură între idee și realizarea ei.

Traineri: Alexei Țurcan, Bogdan Gugu, Raluca Stratulat

Alexei Țurcan este născut în Republica Moldova, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București și locuiește în Romania din 1999, timp în care a cântat și a compus în diverse trupe și proiecte muzicale precum Tomma Alistar, Travka sau Discoballs. Cântă la mai multe instrumente și a experimentat de-a lungul timpului diverse arii sonore cu fiecare proiect al său. De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase trupe sau artiști români, iar în ultimii 3 ani, Alexei a semnat coloane sonore la câteva filme și spectacole de teatru.

Bogdan Gugu a absolvit U.N.M.B. și activează ca Șef al partidei de clarinet la Filarmonica Pitești. În paralel, conduce cvintetul de suflători Fonetic quintet alături de care susține concerte educative în peste 19 școli din sectorul 5, cu povestea muzicală Petrică și lupul, promovând instrumentele de suflat din orchestra simfonică. Deasemenea, a obținut atestatul de impresar artistic de la Ministerul Culturii, implicându-se în management cultural și diverse proiecte cultural-educative, câștigând 2 proiecte cu Asociatia Kalelarga la ArCub, asociație înființată alaturi de colegii săi din Tomma Alistar.

Violonista Raluca Stratulat cânta muzică clasică, în diverse formații camerale sau ca solist. A avut multiple participări în cadrul unor festivaluri de muzică clasică și contemporană și a obținut o serie de premii naționale și internaționale, sustinând concerte și recitaluri în România, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia și S.U.A.

Cei trei muzicieni formează varianta live band a proiectului Tomma Alistar - un proiect care poate fi încadrat (și) în zona muzicii electronice, un concept în spatele căruia se află muzicianul Alexei Țurcan, ce a susținut live-session-uri în Control, Colectiv, Fratelli Espresso Bar, Shelter (Cluj), Festivalul Filmul de Piatra by Bits&Bats (Piatra Neamț), Festivalul Femei pe Mătăsari etc.

Descriere

Un atelier în care se dezvoltă simțul ritmic, coordonarea, atenția, capacitatea de a cânta împreună și creativitatea.

Se vor preda tehnici inițiale de cântat la instrumente de percuție tradiționale cum ar fi Djembe (toba africană), dar se vor folosi, de asemenea, instrumente neconvenționale cum ar fi: obiecte de uz casnic, cutii, pet-uri, butoaie sau orice obiect ce poate emite un sunet interesant.

Vom aborda o paletă largă de ritmuri, de la ritmuri neaoșe, africane, arăbești, tradiționale, până la ritmuri moderne, contemporane.

O altă componentă a atelierului o reprezintă Body rhythm - crearea de ritmuri folosind părți ale corpului, bătăi din palme și picioare.

Percuția binedispune, revitalizează corpul și mintea și crează o perspectivă asupra lucrului și colaborării în echipă.

Trainer: Marius Gagiu aka Mandela Gajol

Marius Gajol are o vastă experiență atât ca pedagog, cât și ca muzician. Ca pedagog a fost coordonator muzical și profesor de percuție timp de 5 ani în cadrul proiectului Biluna - Comunitatea Copiilor Rahova-Uranus, este instructor în cadrul Drum Cafe România și profesor de muzică în cadrul Mark Twain International School.

Ca muzician, încă din studenție și-a format un etno jazz trio, Shabah, cu care a obținut numeroase premii pentru compoziție și debut la festivalurile de profil din România și a susținut concerte în New York, Lisabona și Atena.

Timp de 10 ani a făcut parte din formația de percuție neconvențională Sensor, alături de care a realizat spectacolul de teatru Sakadat extrasenzorial, care a fost mai mulți ani la rând în stagiunea teatrelor Bulandra și Național.

Marius a avut de asemenea numeroase colaborări cu muzicieni de jazz precum Marius Mihalache, Luiza Zan, Mihai Iordache, Ana Cristina Leonte, Teodora Enache, dar și cu muzicieni din zona electro precum DJ Vasile și Cristian Stanciu Matze.

Descriere

În cadrul acestui atelier participanții se vor familiariza cu tehnicile de documentare, observație și construcție teatrală utilizate în proiecte de Artă Activă precum Antisocial, #minor, Pentru că meriți. În cadrul celor trei întâlniri, fiecare participant va articula structura unei viitoare piese de zece minute, pornind de la povești biografice sau ale uneia din comunitățile din care participantul face parte.

Arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice. Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, tehnici şi perspective.

Trainer: Bogdan Georgescu

Bogdan Georgescu este artist, observaţionist. Instrumente utilizate: dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală, management de proiect. Georgescu dezvoltă prin proiectele sale din ultimii zece ani o metodă proprie de teatru pe care o numește Artă Activă.

A fost bursier Open Society Institute NY – UEP, în 2004, Cornerstone Theatre Company Institute, în 2005 și CEC Arts Link– Brown University RI – programul de scriere dramatică- în 2011. A participat ca artist sau trainer în numeroase festivaluri de teatru internaționale.

Printre premiile primite se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (secția română) pentru Turneu la țară – proiect de Artă Activă și Teatru Comunitar (2010), premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist pentru Romania! Te pup în cadrul Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012), Premiul Special Iulian Vișa, în cadrul Galei Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2016 ș.a.

Descriere

În cadrul atelierului "­Scrie-ți realitatea! Atelier de dramaturgie situațională" vor fi discutate și testate mai multe tipuri de practici dramaturgice situaționale, axate pe dezvoltarea unei teme pornind de la realitatea imediată. Vorbim despre felul în care ne alegem un subiect, despre tehnici de documentare și despre perspective diferite de abordare. Nuanțăm și chestionăm realitățile reflectate. Pornim de la o știre din ziare și o supunem unui șir de întrebări prin care încercăm să o înțelegem din unghiuri cât mai diferite. Întrebarea esențială este: cum scriem explorând o realitate în vecinătatea căreia trăim? Cum tocăm mărunt această realitate pentru a o subiectiva profund?

Trainer: Mihaela Michailov

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Piesele ei sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară. Temele care o preocupă sunt explorarea istoriei recente și a transformărilor din post-socialism (Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, Sub Pământ. Valea Jiului după 1989, Familia Offline, Ce-am fi dac-am ști), violența în școală și sistemul de educație autoritar (Copii răi, Amintiri din epoca de școală), discriminarea și abuzurile impuse de culturi majoritare – MASKAR (Între).

Piesa Copii răi a fost prezentată în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon 2014, la La Chartreuse, Villeneuve-lès-Avignon. A fost montată în decembrie 2015 la Théâtre de la Manufacture, Centre Dramatique National de Nancy-Lorraine și în aprilie la Theater an der Parkaue - Berlin.

Mihaela Michailov este co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika, co-inițiatoare a Gazetei de Artă Politică și co-fondatoare a Centrului de Artă Comunitară Vârsta 4 din cadrul Căminului de vârstnici Moses Rosen.

A ținut ateliere de dramaturgie cu grupuri de copii și adolescenți la Alexandria, Azuga, București, Petrila, Sibiu, Turnu-Măgurele, Berlin. A ținut conferințe și prezentări despre teatrul și dansul contemporan la București, Cluj, Iași, Avignon, Lublin, New-York, Paris, Viena, Tokyo.

formare de formatori.

Această secțiune a fost lansată în 2013 și are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor și coordonatorilor de trupe la noi metode de educație alternativă. Invitații care susțin aceste ateliere sunt specialiști din domenii conexe, cu background național și internațional.

Această secțiune își propune dezvoltarea continuă atât a participanților, cât și a celor care îi pregătesc.

 

Toby Clarke

Toby este scriitor și regizor și s-a format la Central School of Speech and Drama și la National Theatre Studio din Londra. Înainte de a se alătura National Youth Theatre ca manager al programului de Playing-up a fost coordonator al departamentului de Arte Performative la Ovalhouse timp de trei ani. În prezent, în calitate de regizor independent lucrează pentru Donmar Warehouse, Lyric Hammersmith și a fost numit în funcția de trainer principal de actorie la Identity School of Acting. De asemenea, Toby este dramaturg și a fost nominalizat pentru premiul Bruntwood Playwright, în 2014. Al patrulea său spectacol, Result, va fi prezentat într-un turneu național, în această toamnă, alături de propria sa companie de producție, Sketty Theatre (www.sketty.org.uk). Lucrează și în industria filmului și a televiziunii în calitate de trainer de actorie și, recent, a fost colaborator al seriei premiate cu Bafta de la BBC Drama, Don’t take my Baby

Horia Suru

Horia Suru a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca și are studii masterale în Teatru, Film și Multimedia la aceeași universitate. Din 2014 este co-fondator și director artistic al companiei de teatru GrayPlay Performing Arts.

În anul 2016 a regizat Refugiul (Teatrul Odeon, București), Columbinus (Teatrul Municipal Baia Mare) și Umbre (Teatrul Excelsior). În anul 2015 semnează regia a patru spectacole: NSFW-Not safe for work (Teatrul Point, București), Vania și Sonia și Mașa și Spike (Teatrul Mic, Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol la Gala VedeTeatru Buzău), Thomas Sawyer (Teatrul Excelsior), Umbre.Jocul de-a Teatru (Teatrul Excelsior) și a unui spectacol lectură: Apă de mină (Teatrul ACT).

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an nouă trupe de amatori, din toată  ţara. Pe parcursul a trei zile participanţii prezintă în faţa mentorilor spectacolele cu care s-au înscris. 
trupe
participante

Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecției, în această secțiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din România și o a 9-a trupă locală, câștigătoarea festivalului pauza_de_teatru.

de A.P. Cehov

 

În Rusia imperială a sec. al XIX-lea, căsătoriile aveau legătură directă cu proprietatea şi cu meschinele vecinătăţi rurale. Fata, Natalia Stepanovna, tocmai bună de măritat, primeşte vizita unui pretendent, Ivan Vasilievici Lomov, un bărbat de 35 de ani, nesigur pe el şi ipohondru. Peţitul devine un război al caracterelor, iar absurditatea relaţiilor acelor timpuri este surprinsă de Cehov într-o fotogramă aproape perfectă. Aparent, mama Nataliei, Stepana Stepanovici, doreşte să scape de povara unei fete nemăritate. Nu poate, însă, renunţa la Poiana Boilor, o păşune în jurul căreia A.P. Cehov ţese întreaga poveste. Câinii celor două familii, Otkatai şi Ugadai, devin şi ei, spre final, subiect de dispută. La insistenţele mamei, soarta celor doi îndrăgostiţi este pusă sub semnul căsătoriei. Fericirea conjugală va fi, probabil, puternic încercată de orgoliul lor nemăsurat.

 

 

DISTRIBUȚIE:                        

Andreescu Tudor 

Demeter Izabella 

Ursu Ileana 

 

REGIE ȘI SCENOGRAFIE: Alexandra Petrasciuc - Năfureanu 

COLOANĂ SONORĂ: Nikita Mihalkov, Mochnatiy Shmyel

de Ionuț Oprea

 

Opt adolescenți joacă un spectacol de teatru bazat pe poveștile lor din cartierul Ferentari. Cele opt scene aduc în lumină dorințele, frustrările, dar și speranțele acestora într-un viitor mai bun. Povestiri din curtea școlii își propune să aducă arta în sprijinul discutării și rezolvării unor probleme sociale cum ar fi discriminarea, rasismul sau violența. 

 

DISTRIBUȚIE:

Ghiță Nicoleta

Alexandra Militaru

Alin Coman

Livia Păun

Samu Marian

Claudiu Dumitrescu 

Andreea Ioniță

Ilie Horvat

 

REGIE: Ionuț Oprea

de Matei Vișniec

 

Cu o scenă ce se petrece în tipicul birou de funcționar, trei scene pe drumuri și una în intimitatea dormitorului, Stelele sunt ultima mea grijă te plimbă destul încât să realizezi că, deși viața umană pare a sta sub semnul banalului, reușim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm și plecăm, fie ne scoate cineva din el puțin forțat. Din banal. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii și drumuri de obicei neașteptate și uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauți prin călătoriile astea se găsește undeva mai aproape. Trebuie doar să asculți bine poveștile de pe lângă tine.

 

 

DISTRIBUȚIE:

Billy & El: Alexandru Andrei Mănăilă 

Trecător/ Joe: Ana Trif 

Funcționar & Autostopist: Călin Zamfir 

Trecător/ Joe: Cosmin Maluspărteanu 

Băiatul din camion & El: Eduard Nicolae Prunanche 

Autostopistă & Ea: Elena Maria Călinoiu 

Trecător/ Joe: Gabriela Moise

Fata din camion: Iulia Stoica

Femeia însărcinată: Mălina Diana Stănescu 

Ea: Măriuca Serena Bosnea

Trecător/ Joe: Michelle Heinzl 

Trecător/ Joe: Sofia Amuzescu 

Trecător/ Joe: Paul Ionuț Golea 

Moartea: Teodora Tudose

 

REGIE: Mihai Cojocaru și Adrian Damian

adaptare după William Golding

 

O adaptare plină de acțiune și suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neașteptată și, în cele din urmă, tragică. Fără griji, fără școală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acțiunile, gesturile și hotărârile copiilor, oferă un răspuns crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre fericire?

Bătălia din fiecare om, cu rațiunea și instinctul în rolurile principale, va fi una greu de oprit în această situație!

 

 

DISTRIBUȚIE:

Raph: Theodor Șoptelea

Piggy: Ana Baciu 

Jack: Ioan Agavriloae 

Johnny: Șerban Lazarovici 

Marc: Andrei Cozmaniuc 

Eric: Gașler Alexandru

Sam: Pîslaru Gheorghe 

Simon: Radu Ganea 

Alice: Feciuc Ștefana

Josh: Cardaș Tudor

Kim: Mandraburcă Alexandra 

Miriam: Aniței-Micu Adelina 

Estera: Drețcanu Raluca

Robin: Mateiuc Anastasia

Piper: Chirilă Monica 

Susan: Bejenariu Adina

Kate: Radu Caterina 

Josh: Cojocariu Ștefan 

Țara: Andreescu Mălina 

Karen: Bianca Nițu

Bianca:  Bianca Cremene 

Sophie: Budeanu Sorina 

Phil: Movilă Șerban

Rebekah: Loghin Georgiana

Clara: Radu Măriuca

Mira: Aconstantinesei Mădălina

Hailey: Helici Ruxandra 

 

REGIE: Mirela Nistor

SCENOGRAFIE: Mirela Nistor

COREGRAFIE: Victoria Bucun

de Hristo Boytchev

 

În Orchestra Titanic este urmărită viața de zi cu zi a patru tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă și fără siguranța zilei de mâine. Acestea își găsesc adăpost într-o gară abandonată, iar singurul lor ideal este următorul tren. Meto, Liubka, Luko și Doko duc o viață monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o altă zi monotonă, este aruncat un cufăr misterios din care iese un om: Harry, un tânăr iluzionist căruia cariera i-a jucat feste și l-a transformat într-un adept al băuturii. După pregătiri intense, atent direcționate de tânărul magician, cei cinci pornesc într-o călătorie care le va demonstra că viața nu este doar ceea ce credeau ei că este...

 

DISTRIBUȚIE:

Meto: Katja Bauer

Liubka: Pamela Iobaji

Doko: Ioana Brumar

Luko: Alexandra Gavrilaș

Harry: Codruț Buda

 

REGIE: Dragoș Călin     

de Andreea Lupu și Atelierul de teatru, inspirat de Zbor deasupra unui cuib de cuci, de Ken Kesey

 

Alex McMurphy, o adolescentă de 17 ani este transferată la colegiul Williams. Ridicându-se deasupra unui nor de cretă are parte de o priveliște familiară și tristă. Un cârd de pui nevinovați descoperă o pată de sânge pe unul din puişori şi sar cu toţii s-o ciugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alți câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un astfel de banchet de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea.

Un spectacol despre cum să ne ascultăm sufletele pe bune.

 

 

DISTRIBUȚIE:

Alex McMurphy: Carina Cozminschi

Wil Harding: Andreea Lupu

Miss Clara Ratched: Emma Mateciuc 

Mr. Harry Bernard: Alexandru Gorghe 

Betty Bibbit: Iulia Ispas

Bromden: Florin Ivancov

Tara: Ana Rusu

Amy: Diana Amitroaie  

Derek: Alexandru Andrian

Zoey: Diana Bălăucă   

Kitty: Cristiana Boboc 

Iris: Mălina Caldare    

Arisha: Anamaria Codiță

Michael: Victor Drăghici

Lorelei: Doriana Mihai           

Cheswick: Robert Onofrei

Candy: Bianca Plăcintaru

Jessica: Cristina Stănuc

Patricia: Diana Știr   

Toni: Florin Ivancov    

 

Aida Boca, Cezara Florescu, Alexandra Marinițu, Bianca Ionescu, Anamaria Țăranu, Ramona Andrieș, Bogdan Bogdănoiu, Ilinca Hangan, Larisa Fedeleș, Ruxandra Moraru, Bianca Sălceanu, Anamaria Vieru

 

 

REGIE: Andreea Lupu

SCENOGRAFIE: Atelierul de Teatru

de Emanuel Pîrvu

 

Trei oameni într-un bar din Purgatoriu discută motivul pentru care au ajuns să aștepte în Sectorul Sinucigașilor: FEMEIA.

 

DISTRIBUȚIE:

Vlad Ionuț Popescu

Vlad Grigore

Darius Corneci

Elena Zamfirescu

Amalia Comănoiu

Mădălina Zainea

Ana Elena Ursu 

Angelica Vlad

Teodora Stan

 

  

REGIE: Dănuț Solcan și Vlad Ionuț Popescu

 

de Biljana Srbljanovic

 

Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenților ce doresc să își câștige independența față de părinți. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca și ne întrebăm dacă am regreta, dar nu ne dăm seama că regretul poate rămâne și cu noi acasă. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădene prezintă poveștile a zece tineri care încearcă să sărbatorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e acolo unde și-au lăsat regretul.

 

 

DISTRIBUȚIE: 

Kika Jovic: Oana Jipa

Mica Jovic: Alexandru Ivănoiu

Alena: Ștefana Micu

Sanja: Mădălina Stoica

Miloș: Iosif Paștina

Kacia: Roxana Caia

Dule: Alin Neguțoiu

Jovan: Ștefan Iancu

Mara: Irina Artenii

Daca: Teodora Dincă

Ana Simovici: Ștefana Micu

 

REGIE: colectivă

de Mihail Sebastian

Omul de afaceri Grigore Bucşan pregăteşte o mare lovitură financiară în domeniul cerealelor. Pentru a-şi atinge scopul corupe miniştrii, mituieşte ziarişti, mânuieşte destine. Întâmplător însă, îşi intersectează traiectoria socială cu modestul, cinstitul şi visătorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere ci de... Alexandru Macedon. Timid, numit de studenţi Alexandru cel Mic, acesta are nevoie de intervenţia energică a unei femei care să-l scoată din situaţia inițială. Magda Minu îl convinge pe Bucşan să finanţeze călătoria de studii în Asia a profesorului pe care omul de afaceri voia să-l elimine, nebănuind că acesta era sincer şi neinteresat de avantaje materiale sau sociale.

 

DISTRIBUȚIE:

Alexandru Andronic: Colea Theodor

Minu Magda: Mitroi Cristina-Ioana

Grigore Bucșan: Bălan Rareș Andrei

Ana: Gîrtofan Silvia Daniela

Ștefănescu: Martin Gabriel-Georgian

Directorul: Căldărușă Gabriel-George

Hubert: Tatu Nicolae-Valentin

Niță Pompilian: Slăvitescu Ionel-Iulian

Voicu: Iordan Claudiu Alexandru

mentori.Medeea Marinescu
Mentor

Mentor

Medeea Marinescu este actriţă, absolventă a U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”. Medeea jucase încă de pe băncile facultăţii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Româno-american şi Odeon, prezentase câteva emisiuni de divertisment la TVR 1 şi Antena 1 şi avea şase premii de interpretare. În ultimii ani a jucat în filme franţuzeşti precum Je vous trouve très beau (r. Isabelle Mergault, 2005), Une femme piégée (r. John Murlowski, 2009), Un homme très recherché (r. Anton Corbijn, 2014).
Printre cele mai recente producţii teatrale din distribuția cărora face parte se numără Fă-mi loc! (r. Radu Beligan, 2012) și Hoți (r. Radu Afrim, 2014). Anul 2016 a fost marcat de lansarea a două noi proiecte din care Medeea face parte, Magic Național (Teatrul Național I.L.Caragiale, r. Ion Caramitru) și Memoria apei (Teatrul Național I.L.Caragiale, r. Erwin Simshenson).

Andi Vasluianu
Mentor

Mentor

Andi Vasluinau este actor, absolvent al  U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”. Printre lungmetrajele la care a lucrat se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Tinerețe fără tinerețe (r. Francis Ford Coppola, 2007), California Dreaming (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu, 2007), film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu, 2012).
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole precum: Burghezul gentilom, Amărăștenii, Năpasta, Furtuna (Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of things, Capra cu trei iezi (Teatrul ACT) și C.E.O. (Teatrul de Comedie). Andi Vasluianu face parte și din distribuția spectacolului Efecte colaterale (Teatrul Nottara, r. Vlad Zamfirescu, 2016).

Marius Manole
Mentor

Mentor

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi, secţia Actorie şi al  U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Plaja (Teatrul Maria Flilotti, r. Radu Afrim, 2004), Visul unei nopţi de vară (Teatrul Național I.L.Caragiale, 2004), Gândirea (Teatrul Național I.L.Caragiale) și Inimă de câine (Teatrul Național I.L.Caragiale, r. Yuri Kordonsky, 2005).
Câteva dintre cele mai recente spectacole ale sale sunt Magic Național  (r. Ion Caramitru, 2016) și Memoria apei (r. Erwin Simshenson, 2016) în care acesta joacă alături de Medeea Marinescu pe scena Teatrului Național I.L.Caragiale, București. 
Printre premiile și nominalizările primite de Marius se numără: nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine și Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Vlad Zamfirescu
Mentor

Mentor

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale precum D-ale Carnavalului (Teatrul Nottara, r. Horaţiu Mălăele), American Buffalo (Teatrul Act, r. Cristi Juncu, 2005), Iluzii (Teatrul Act, r. Cristian Juncu, 2013) și filme de lungmetraj precum Italiencele (r. Napoleon Helmis, 2004) și Orient Expres (r. Sergiu Nicolaescu, 2004). Vlad Zamfirescu a regizat spectacolele Forma lucrurilor și Cupluri de la Godot Café-Teatru, iar cel mai recent proiect regizoral al său este spectacolul Efecte colaterale de la Teatrul Nottara. 
 
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul (Teatrul Levant, r. Cătălina Buzoianu, 1994) şi Premiul Special al juriului la Festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană (Teatrul Act, r. Vlad Massaci, 2001).

Cătălin Ştefănescu
Mentor

Mentor

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a uneia dintre cele mai longevive și apreciate emisiuni culturale, Garantat 100%, de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural (2002) și Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic - Sibiu). Cătălin Ștefănescu a scris și regizat spectacolul Vanilla Skype (Teatrul Act și asociația T.E.T.A., 2016) din distribuția căruia fac parte președintele onorific al festivalului Ideo Ideis, Marcel Iureș, patru dintre mentorii festivalului Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu, dar și Alexandru Ion, Vladimir Purdel și Mircea Postelnicu, tineri actori, organizatori ai festivalului.

Dorina Chiriac
Mentor

Mentor

Dorina Chiriac a absolvit U.N.A.T.C „I.L.Caragiale” și este actriță a Teatrului de Comedie din București încă de la absolvire.  
În anul 2009, a primit premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal la premiile UNITER, pentru rolul Ioana din spectacolul Ioana și focul (Teatrul de Comedie, r. Ioana Buzoianu, 2008). În cadrul FestCo a primit premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în anul 2012 pentru rolul Cetățeanul turmentat din spectacolul O scrisoare pierdută de I.L Caragiale (Teatrul de Comedie, r. Alexandru Dabija, 2011). Dorina a regizat spectacolele Noi4 (independent, 2011), O piesă deșănțată (independent, 2012), dar și Opposites Attract (Teatrul Metropolis, 2008).
Dorina Chiriac a apărut și în diferite producții cinematografice precum Terminus paradis (r. Lucian Pintilie, 1998), Amen (r. Costa Gavras, 2000), Furia (r. Radu Muntean, 2001), Fix Alert (r. Florin Piersic Jr., 2005).

Pavel Bartoș
Mentor

Mentor

Pavel Bartoș a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru, în clasa prof. univ. Marius Bodochi. Din 2001 este angajat al Teatrului Odeon din București unde poate fi văzut în spectacolele Svejk (r. Alexandru Dabija, 2016) și Family Affairs (r. Radu Afrim, 2015). Tot cu Alexandru Dabija a colaborat și pentru spectacolele Titanic Vals (2013) și C.F.R. – Cometa, Copilul și Cățelul (2012).
 
Pavel Bartoș a avut roluri si în numeroase producții cinematografice cum ar fi: Jumătate de oraș face dragoste cu cealaltă jumătate (r. Florin Șerban, 2002), Martor Ocular (r. Costa Gavras, 2001), Callas Forever (r. Franco Zefirelli, 2002) și Cold Mountain (r. Anthony Minghella, 2003). Este cunoscut, de asemenea, pentru numeroasele roluri în serialele de televiziune românești, iar în prezent este prezentator al emisiunilor Vocea României și Românii au talent.

Șerban Pavlu
Mentor

Mentor

Șerban Pavlu este actor de teatru și film, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”. A făcut parte din numeroase producții cinematografice precum Aferim (r. Radu Jude, 2015), Câinele Japonez (r. Tudor Jurgiu, 2013), Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie, 1998) și Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012), pentru care a primit premiul Gopo, în 2013, pentru Cel mai bun actor în rol principal.
 
Angajat al Teatrului Bulandra din București, Șerban Pavlu face parte din distribuția a numeroase producții ale teatrului cum ar fi Rața sălbatică (r. Peter Kerek, 2015) sau Artă (r. Cristian Juncu, 2010). Acesta joacă și pe scena Teatrului de Comedie în spectacolul Cum am învățat să conduc (r. Eugen Geymant, 2013). Cele mai recente producții teatrale din distribuția cărora Șerban Pavlu face parte sunt Cutia Pandorei (ARCUB, r. Filip Alexa, 2015) și Creditul (Godot Cafe-Teatru, r. Mihai Constantin, 2016).

Ofelia Popii
Mentor

Mentor

Ofelia Popii este actriță, absolventă a Facultății de Teatru a Universității Babeș-Bolyai, Cluj- Napoca. Angajată a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, face parte din numeroase distribuții ale teatrului din care amintim Oameni obișnuiți și Solitaritate (r. Gianina Cărbunariu, 2016, 2013), Lecția (r. Mihai Mănuțiu, 2015) și Faust (r. Silviu Purcărete, 2007) pentru care i-a fost acordat premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal și premiul Harold Angel, la Festivalul Internațional de la Edinburgh. 
Ofelia Popii a fost nominalizată de două ori la premiul UNITER pentru rolurile din spectacolele Breaking the Waves sau Viața binecuvântată a lui Bess ( r. Radu-Alexandru Nica, 2009) și Platonov ( r. Alexandru Dabija, 2012). 
Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete, 2010), Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki, 2012) și Rocker (r. Marian Crișan, 2012) sunt câteva dintre producțiile cinematografice din care actrița face parte.

Marcel Iureș
Preşedintele de onoare al Festivalului

Preşedintele de onoare al Festivalului

Marcel Iureş este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele primei scene independente de teatru din România. Cele mai recente proiectele ale sale sunt spectacolele Absolut! după Ivan Turbincă, Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? (Teatrul ACT, r. Alexandru Dabija, 2011 și 2014) și Vanilla Skype (Teatrul ACT și asociația T.E.T.A., r. Cătălin Ștefănescu, 2016). 
Lungmetrajul Octav (r. Serge Ioan Celebidachi), în care actorul deține rolul principal, se află în post-producție și va apărea în 2017.

Cariera sa internațională a început odată cu turneul din 1994, susținut în Marea Britanie cu spectacolul Richard al III-lea, în regia lui Mihai Mănuțiu și a continuat cu roluri importante în filme ca: Amen. (r. Costa-Gavras, 2002), Războiul lui Tom Hart (r. Gregory Hoblit, 2002), Goal! (r. Danny Cannon, 2005), Pacificatorul (r. Mimi Leder, 1997), dar și în serialul Strike Back.

experiențele.


-

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

#minor, de Bogdan Georgescu

Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

    

7 ani [email protected]ă. Comment 1: Educația se face și cu *&@&Q#^ și cu 8==0---. Comment 2: neaprobat de moderator. Comment 3: deci eu dac-aș fi părinte ași %[email protected]%! și să vadă atunci *&@^#^&! Comment 4: Ar trebui să existe o școală a părinților, să învețe părinții să fie părinți, nu stiu să vorbească să se exprime să-si exprime sentimentele, le e rușine, rușine, e de rușine să zici îmi pare rău, mulțumesc, scuze... nu mai zic de i <3 u... Vreau o școală pentru părinți. Comment 5: Mai ducețivă și %@ !&%^ ^*@ cu toate occidentalizmele voastre. &^@#!

 

DISTRIBUȚIE:

Raj

Maria Soilică

Claudiu Urse

Gabriela Pîrlițeanu

Vladimir Petre

 

UN SPECTACOL DE: Bogdan Georgescu

LIGHT DESIGN: Dorin Părău

SOUND DESIGN: Andrei Ionescu


Durată spectacol: 1h

Omul Pernă, de Martin McDonagh

Teatrul Act, București


 

Într-un stat totalitar fictiv, un scriitor este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul unei anchete conduse de doi detectivi excentrici, într-o comedie (foarte, foarte) neagră care îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi. Este creația artistică o experiență profund personală, adeseori întunecată și introspectivă, sau un mijloc de a-i educa pe alții și a crea modele? Unde este limita dintre realitate şi ficţiune şi ce se întâmplă când această graniţă se estompează? Omul-Pernă nu își propune să răspundă la aceste întrebări, dar cu siguranţă le trezeşte în mintea spectatorului.


 

DISTRIBUȚIE:

Katurian: Ionuț Grama

Tupolski: Lucian Iftime

Ariel: Cătălin Babliuc

Michal: Dan Rădulescu

Fetița Verde: Teodora Iancu

 

REGIE: Eugen Gyemant

SCENOGRAFIE: Maria Nicola

LIGHT DESIGN: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă

SOUND DESIGN: Eugen Gyemant și Alexandru Macrinici

 

Durata spectacolului: 2h

 

Secretul fericirii, de Alexandru Popa

Asociația Culturală Teatrul Catharsis, București

 

O poveste despre patru prieteni prinși într-un joc "la limită", pe terasa generoasă a unui penthouse. Umor, prietenie, trădare, tensiune sexuală, răzbunare lucidă. Toate sub semnul căutării fericirii.  

 

DISTRIBUȚIE:    

Toma: Vlad Zamfirescu

David: Dan Bordeianu

Ana: Irina Velcescu

 

REGIE: Vlad Zamfirescu

SCENOGRAFIE: Bogdan SpătaruDurata spectacolului: 1h 45 min

 

#TEENSPIRIT, Un spectacol colectiv de: Răzvan Krem ALEXE, Irina ANTONIE, Vlad BĂLAN, Adela BENGESCU, Vlad BÎRZANU, Raluca BOTEZ, Nicholas CAŢIANIS, Sonia DIVILE, Laurenţiu DRĂGAN, Ştefania DUMITRU, Maria Teodora FILIP, Sebastian GHIŢĂ, Mihaela KAVDANSKA, Peter KEREK , Maria MITU, Ciprian NEMEŞIU,Teodora Daiana PĂCURAR, Dana ROGOZ, Alina ROTARU, Aurelian STOLERIU, Ovidiu UŞVAT, Iuliana VÎLSAN, Dilmana YORDANOVA

Teatrul EXCELSIOR, București

 

Un caleidoscop al adolescenței…

 

#TEENSPIRIT este un spectacol viu alcătuit din povești de viață care nu cunosc limite. Un amestec între ficțiune și povestea personală a creatorilor lui. Un spectacol care nu se ferește de anumite lucruri dureroase sau izbitoare, ci care pur și simplu merge înainte și trece prin zid! Un spectacol care nu ține cont de convenții sau de lucruri politicoase. Este un spectacol nepoliticos despre prima iubire, despre relația cu părinții, despre raportul cu școala, despre visele și dorințele unei generații.


 

DISTRIBUȚIE:

Răzvan Krem Alexe

Vlad Bălan

Adela Bengescu

Vlad Bîrzanu

Raluca Botez

Nicholas Cațianis

Sonia Divile

Laurenţiu Drăgan

Ştefania Dumitru

Maria Teodora Filip

Sebastian Ghiță

Maria Mitu

Ciprian Nemeșiu

Teodora Daiana Păcurar

Dana Rogoz

Alina Rotaru

Ovidiu Ușvat

 

Durata spectacolului: 1h 45 min

Spectacol recomandat tinerilor peste 16 ani

 

The Sunset Limited, de Cormac McCarthy

Traducerea: Ioana Pelehatăi

Teatrul UNTEATRU, Bucurști

 

The Sunset Limited e o întâlnire. O întâlnire autentică. Plină de bucurie. E felul nostru de a ne deschide. E o poveste despre fragilitate și îndrăzneală. E despre tine. Și despre noi. Netrucat. E despre cele mai întunecate gânduri și despre cele mai gingașe încercări. E despre iubire sau despre absența ei. E despre prietenie. E despre Dumnezeu. Sau nu. E despre toate astea și despre nimic din toate astea. Probabil e unul dintre cele mai intime spectacole care ți se pot întâmpla. Atât de personal că ti se face frică. Sau nu. Sau dor. E despre doi oameni care au nevoie. Atât.

Aceasta nu este o prezentare a spectacolului. E puțin mai mult. E o confesiune. Curajoasă.”

 

DISTRIBUȚIE:

White: Șerban Pavlu

Black: Richard Bovnoczki

 

REGIE: Andrei și Andreea Grosu

SCENOGRAFIE: Vladimir Turturică

LIGHT DESIGN: Vladimir Turturică, Andrei și Andreea Grosu

 

Durata spectacolului: 1 h 35 min (cu pauză)

Conciato

În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.

Menajeria de sticlă, de Tennessee Williams

Traducerea: Ilinca Hărnuț

POINT & ProDrama, București

 

Menajeria de sticlă este o călătorie care oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut. Este ca o maşină a timpului care deschide un drum spre acceptare pavat de frică, blocaj şi neputinţă. Este o căutare şi în acelaşi timp o confruntare. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt dar, în acelaşi timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat şi mereu aşteptat pentru care trăim”.

Totul este amintire.

 

Dacă ne-am putea întoarce, dacă am putea schimba ceva din trecut sau dacă am putea să fim prezenţi când am lipsit, s-ar schimba cursul lucrurilor? În ce măsură ne putem controla amintirile? Ce s-a întâmplat cu adevarat? Care este unghiul cel mai potrivit din care să priveşti cât să poţi merge mai departe?

Ce te obsedează? Cine te urmăreşte? Ce ascunzi? Eşti treaz?

 

“Cine priveşte în afară, visează. Cine priveşte înăuntru, se trezeşte.” - C.G. Jung

Tu unde alegi să fii?

 

DISTRIBUȚIE:

Tom: Emil Măndănac

Amanda: Ilinca Hărnuţ

Laura: Cătălina Moga

Jim: Mihai Smarandache 

 

REGIE: Alexandra Penciuc

SCENOGRAFIE: Tudor Prodan

LIGHT DESIGN: Bogdan Gheorghiu

SOUND DESIGN: Alexandra Penciuc, Tudor Prodan

AFIȘ: Tudor Prodan

 

Durata spectacolului: 1h 30min

LUNGS, de Duncan Macmillan

Traducerea: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu

 

O producție VANNER COLLECTIVE, în colaborare cu Teatrul LUNI de la Green Hours

 

Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr îşi dorește un copil. Dacă se gândesc prea mult, n-o vor face niciodată. Dar dacă se grăbesc, poate fi un dezastru.

 

”Aş putea zbura până la New York şi înapoi zilnic timp de șapte ani şi tot n-aş lăsa o amprentă de carbon la fel de mare ca atunci când aş avea un copil. 10 000 de tone de CO2. Cât greutatea turnului Eiffel. E ca şi cum aş naşte turnul Eiffel.”

 

Care dintre acestea va supravieţui – planeta sau relaţia?

 

DISTRIBUȚIE:

EA: Denisa Nicolae

EL: Liviu Romanescu


 

REGIE: Nicolae Constantin Tănase

SCENOGRAFIE: Adeline Andreea Bădescu

 

Durata spectacolului: 1h 30 min

30+, după Beautiful bodies, de Laura Shaine Cunningham

 

Traducerea: Ilinca Hărnuț, Alexandru Bogdan

 

Godot Cafe-Teatru, București

 

Ne trăim viețile cu viteză. Cu acest spectacol nu vrem să condamnăm viteza, ci să o legalizăm și să îi găsim doza de umor. Un copil poate fi considerat o greșeală în timp ce treci cu 200 km/h prin viață? Șase prietene, ajunse la vârsta „critică” de 30 de ani, încearcă într-o noapte să răspundă la această întrebare. Nu este un spectacol didactic, nu ne-am propus să găsim un răspuns, așadar în noaptea cu pricina o să fie multă distracție, certuri, împăcări, confesiuni și mai ales un tort! 30 + înseamnă că viața e frumoasă așa cum e ea: în viteză și cu multe greșeli pe care le facem și cu care trebuie să trăim până la capăt. Pentru că greșelile noastre ne duc mai departe. 30 e doar începutul!

   

 

DISTRIBUȚIE:

Jessie: Corina Moise

Nina: Ana Covalciuc

Lisbeth: Ioana Anastasia Anton

Martha: Florina Gleznea

Sue Carol: Dana Rogoz

Claire: Andreea Mateiu

 

DIRECȚIE DE SCENĂ: Alexandru Bogdan


Durata spectacolului: 1 h 45 min

Fata din curcubeu, de Lia Bugnar

Lia Bugnar, București

 

Un one woman show. O femeie a străzii își spune povestea celor care trec pe lângă ea fără să o asculte. "Curcubeu" este un cinematograf în care această femeie își duce clienții, fiind prea săracă pentru a închiria o cameră la hotel. Povestea vieții ei pe care pare să o spună iar și iar, deși nimeni nu are răgazul să o asculte, este surprinzătoare, întreruptă de cântece pe care tot ea le cântă și plină de referințe cinematografice dobândite involuntar în timp ce practică cea mai veche meserie din lume. Calitatea spectacolului stă în simplitate, frumusețea poveștilor și capacitatea actriței de a trece cu ușurință de la comedie la dramă și înapoi, într-un du-te vino emoțional absolut cathartic pentru spectator.  

 

DISTRIBUȚIE:

Fata din curcubeu: Ilona Brezoianu

 

REGIE: Lia Bugnar

SCENOGRAFIE: Lia Bugnar

LIGHT DESIGN: Lia Bugnar


Durata: 1h 15 min

Maskar [între], de Mihaela Michailov

Asociațiile ADO, URBANIUM și TETA

 

Câte fețe are bau-baul copilăriei tale? Ce culoare avea „răul cel mai rău” atunci când erai mic?

Ce-i aia rudar? Ia zi, știi? Ce-i aia maskar?

Mama ta are fustă lungă, lungă? Tatăl tău fură găini? Bunica ta face vrăji? Tu locuiești în casă din chirpici? Ai 7 frați?

 

O poveste despre cine-a fost rob și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința, despre violențe și abuzuri repetate, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre fabrici și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre degradarea unor meserii pe cale de dispariție, despre supraviețuirea în condiții limită.

 

Spectacol realizat în cadrul proiectului ”Intervenții socio-artistice pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural (ART_ROM)”  finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org). Site-ul proiectului e www.maskar.ro

 

DISTRIBUȚIE:

Viorel Cojanu

Katia Pascariu

 

REGIE: Radu Apostol

SCENOGRAFIE: Arh. Gabi Albu

VIDEO: Elena S. Găgeanu

LIGHT DESIGN: Radu Apostol

MUZICĂ: Jak Neumann


Durata: 1h 30 min

evenimente.

Lumea e a mea 

(r. Nicolae Constantin Tănase, 2015, România)

 

Lumea e a mea, o dramă despre generația 2000, aduce în prim-plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta, din Constanța. Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și acum, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține.

 

Lumea e a mea este un film colorat și amar, viu și strident, despre revolta inutilă a unei generații pentru care notorietatea se măsoară în vizualizări pe Youtube și like-uri pe Facebook.

 

Filmul a primit premiul pentru Cel mai bun film de debut (lungmetraj) în cadrul premiilor GOPO, iar Ana Maria Guran premiul Tânără speranță. În 2015, Lumea e a mea a luat premiul pentru debut în cadrul TIFF și trofeul ANONIMUL la Festivalul Internațional de Film ANONIMUL.


 

DISTRIBUȚIE:

Ana Maria Guran

Dan Rădulescu

Iulia Ciochină

Florin Hrițcu

Oana Rusu

Ana Vatamanu

 

REGIE: Nicolae Constantin Tănase

IMAGINE: Daniel Kosuth

MONTAJ: Ion Tănase

 

La proiecția filmului din cadrul festivalului vor fi prezenți Nicolae Constantin Tănase și Ana Maria Guran.


 

*Film nerecomandat sub 15 ani.

 


 

Bacalaureat 

(r. Cristian Mungiu, 2016, România)

 

Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

 

În 2016 se întoarce de la Cannes cu premiul pentru Cel mai bun regizor.

Tot în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit Palme d’Or-ul pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile și a intrat în competiție cu După dealuri în 2012.

 

DISTRIBUȚIE:

Vlad Ivanov

Adrian Titieni

Maria Drăguș

Gheorghe Ifrim

Lia Bugan

Rareș Andrici

Lucian Ifrim

 

REGIE: Cristian Mungiu

IMAGINE: Tudor Vladimir Panduru

MONTAJ: Mircea Olteanu

 

La proiecția filmului din cadrul festivalului vor fi prezenți Adrian Titieni și Rareș Andrici.


*Acordul părinților pentru copiii sub 12 ani.

Masterclass-urile sunt concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitaţi şi public, respectând principiul educației de tip alternativ. Scopul lor este de a aduce în faţa celor peste 200 de tineri prezenţi la festival profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei, pentru a dezbate împreună şi a crea un proces de „învăţare” simetric bilateral.

Cele patru masterclass-uri de anul acesta îi vor avea ca invitați pe Mimi Brănescu, Dragoș Bucur, Teodor Corban și Gianina Cărbunariu.

Discuțiile vor fi moderate de Cătălin Ștefănescu.

 

MIMI BRĂNESCU

 

Mimi Brănescu, absolvent al U.N.A.T.C. I.L Caragiale, este actor și dramaturg. A scris numeroase piese cum ar fi Acasă la tata, Bigudiuri, Dumnezeul de a doua zi, Flori, fete, filme sau băieți, puse ulterior în scenă la teatre precum Teatrul de Comedie din București, Teatrul ACT sau Teatrul Nottara. Pe lângă piese de teatru, Mimi Brănescu a scris scenariile lungmetrajului Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015) și serialului de televiziune Las Fierbinți (r. Dragoș Buliga, Constantin Popescu, 2012). Pentru rolul Sorin Penescu din lungmetrajul Boogie (r. Radu Muntean, 2008) actorul a primit premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar scenariul filmului Acasă la tata i-a adus artistului o nominalizare pentru cel mai bun scenariu la Gopo anul acesta. A făcut parte din distribuția filmelor Marți, după Crăciun (r. Radu Muntean, 2010), Tatăl fantomă (r. Lucian Georgescu, 2011), Carmen (r. Doru Nițescu, 2013) și Sieranevada (r. Cristi Puiu, 2016)

 

DRAGOȘ BUCUR

 

Premiat doi ani la rând (2009 și 2010) cu premiul Gopo pentru cel mai bun actor, Dragoș și-a început cariera cu rolurile din Marfa și banii (r. Cristi Puiu, 2001) și Furia (r. Radu Muntean, 2002) pentru care a primit premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaștilor. În anii următori, Dragoș Bucur a mai jucat în lungmetrajele lui Radu Muntean Hârtia va fi albastră (2006) și Boogie (2008).

În 2009, Bucur a încheiat filmările la The Way Back (r. Peter Weir), film ce îi avea în distribuție pe Colin Farrell si Ed Harris și la lungmetrajul Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu).  În 2010, Dragoș Bucur a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Ultimele sale proiecte cinematografice sunt: Alt Love Building (r. Iulia Rugină, 2015), Două lozuri (r. Paul Negoescu, 2016) și Câini (r. Bogdan Mirică, 2016).


 

TEODOR CORBAN

 

A absolvit U.N.A.T.C. I.L Caragiale, iar în prezent este angajat la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași. Printre spectacolele la care actorul a colaborat pe scena teatrului din Iași amintim: Iașii în carnival (r. Alexandru Dabija, 2012), O scrisoare pierdută, (r. Mircea Cornişteanu, 2015) și Cafeneaua (r. Silviu Purcărete, 2016). Artistul a regizat spectacolul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte în anul 2010. A făcut parte din distribuția a numeroase lungmetraje românești precum  A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu, 2006), După dealuri (r. Cristian Mungiu, 2012) și Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015). Teodor Corban a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Costandin din filmul Aferim! (r. Radu Jude, 2015) și a fost nominalizat la Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru acelaşi rol.

 

GIANINA CĂRBUNARIU

 

Gianina Cărbunariu este dramaturg și regizor și a absolvit facultatea de regie din cadrul U.N.A.T.C. I.L Caragiale. Spectacole recente: Oameni obișnuiți (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, 2016), De Vînzare/For Sale (co-producție  Teatrul Odeon din București și a Teatrul de Stat din Hamburg, 2014), Solitaritate (co-producție a Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Teatrul Național Bruxelles și Festivalul Avignon, prezentat în selecția oficială a Festivalului Avignon;Tipografic Majuscul, co-producție Asociația dramAcum și Festivalul Divadelna Nitra 2013). A colaborat cu teatre precum Royal Court, Schaubuhne, Kammerspiele.

Spectacole și texte prezentate în festivaluri internaționale: Avignon (2016 – Tigern producție Jupither Jossephson Company din Stockholm, 2014 – Solitaritate, TNRS Sibiu), Wiener Festwochen, TransAmeriques Montreal, LIFT Londra, Bienala New Plays from Europe Wiesbaden, New Drama Moscova etc.

O seară dedicată poveștilor de succes! Personalități din lumea business, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtășească participanților istoriile lor profesionale.

​Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED.

Roxana Marin

Roxana Marin este profesoară de cultură și civilizație engleză la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, din București. Antrenor de public speaking și debate, organizator comunitar, consultant pentru echitate în educație și, printre altele, unul dintre fondatorii CARE – Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație. Roxana are multe titulaturi, dar niciuna nu-i surprinde personalitatea întru totul. Și dacă trebuie să se prezinte, sună cam așa: „Da, sunt Roxana Marin, sunt profa de la Coșbuc și am venit aici să vă convertesc la o religie, religia mea. Se numește grassroots education. E o religie care duce fix în paradis. Dacă vrei să fii educator grassroots înseamnă să nu fii prof, înseamnă că vrei să îi sprijini pe cei din jurul tău, necondiționat, să se dezvolte, să fie fericiți, să ajungă unde vor ei, așa cum vor ei, pentru că vor ei.”

 

Adrian Ghenie

 

Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B. Alături de galeria sa, a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. În 2015, Adrian Ghenie a reprezentat România la Bienala de la Veneția cu expoziția Darwin's Room. A avut expoziții dedicate în numeroase muzee în toată lumea cum ar fi Museum of Contemporary Art Denver (2012–2013); Stedelijk Museum voor Actuele Kuns (S.M.A.K.), Ghent (2010–2011) și Muzeul Naţional de Artă Contemporană București (2009–2010). O serie de lucrări ale artistului au fost expuse în muzee și galerii celebre precum Palazzo Grassi, François Pinault Foundation, Tate Liverpool, Prague Biennial, San Francisco Museum of Modern Art și Fondazione Palazzo Strozzi.


 

Florin Lăzărescu

Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator şi scenarist ieșean. Cărți publicate la Polirom:  Ce se ştie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005), Lampa cu căciulă (povestiri, 2009), Amorţire (roman, 2013), Întâmplări și personaje (povestiri, 2015). Traducere și publicare în 10 limbi străine.

A susținut lecturi publice în orașe precum Berlin, Paris, Lille, Leipzig, Viena, Basel, Luxemburg, Liubliana, Budapesta, Zagreb, Moscova, New Orleans, Split, Seattle.

Coscenarist: Lampa cu căciulă (2006, regia Radu Jude, câştigător Sundance Festival, cel mai bun scurtmetraj), serialul TV Animat Planet Show, 8 sezoane, Antena 1, O umbră de nor… (2014, regia Radu Jude; premieră la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs), Aferim! (2015, regia Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, pentru cea mai bună regie; nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015; premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016).

Ideo Ideis nu ar fi fost fără Alexandria, iar Alexandria nu s-ar fi umplut poate de atât spirit tânăr dacă nu ar fi fost Ideo Ideis. Născut din nevoi reale, răspunzând unui context, festivalul a reușit să aducă împreună, în același loc, importanți artiști și oameni de cultură, liceeni explozivi și dinamici din întreaga țară, pasionați de teatru, și, nu în ultimul rând, membrii unei comunități curioase în ceea ce privește cultura.

În ultimii patru ani, festivalul Ideo Ideis a simțit nevoia să se apropie de tinerii din Alexandria, invitând în comunitate o serie de evenimente și demarând o serie de inițiative (spectacole pentru copii și de stradă, ateliere de dezvoltare personală și art-terapie, proiecții de filme) menite să pună bazele unei educații de tip artistic într-un oraș în care arta ajunge în mod normal foarte greu.

Celebrăm în fiecare august victoria de a fi putut continua acest festival.

 

Atelierele Art&Play

ART&PLAY este o secțiune compusă din activități dedicate atât copiilor, cât și părinților și bunicilor alexăndreni.

 

Activități:

Ateliere de dezvoltare personală pentru copii

    Activitățile desfășurate în cadrul atelierelor vizează dezvoltarea abilităților de comunicare și socializare ale copiilor, stimularea creativității și a spontaneității, ajutându-i pe copii să ai aibă mai multă încredere în ei înșiși și să se integreze mai bine în grupuri.

 

        Traineri:

- Adela Mustățea (consilier psihologic)

- Iulia Bardar (consilier psihologic)

 

Atelier de consiliere parentală

  Atelierul de consiliere parentală se adresează tinerilor părinți din Alexandria, interesați de explorarea și dezvoltarea relației cu ei înșiși și cu propriul copil.

  Atelierul aduce în discuție situații concrete de viață, ajutându-i pe participanți să identifice cele mai potrivite soluții pentru problemele recurente ale vieții de părinte.

 

    Traineri:

- Adela Mustățea (consilier psihologic)

- Silvia Guță (consilier psihologic)

 

Atelier de cinema pentru copii 11-14 ani

Cum se face un film? Câte stiluri de filme există? De ce ne emoționează o imagine?

Acestea sunt doar câteva din întrebările de la care pornește atelierul de cinema și la care se va căuta un răspuns împreună cu tinerii participanți. În cadrul atelierului participanții vor fi încurajați să-și exprime opiniile și să povestească despre filme sau orice alt produs audiovizual (videoclipuri, clipuri de pe internet etc) care îi pasionează.

 

    Trainer: Gabriela Filippi (critic de cinema)

 

Conferință „Cum funcționează creierul adolescenților - între mit și realitate"

   „Iresponsabili", „leneși" sau „plini de hormoni care au luat-o razna" sunt câteva dintre etichetările folosite pentru a descrie adolescenții și care ne sabotează demersul de a-i înțelege și sprijini pe copii când trec prin această etapă minunată, dar plină de provocări a vieții lor. Plecând de la cele mai noi descoperiri din domeniul neuroștiințelor, vom descoperi câteva strategii utile pentru toți cei ce interacționeaza cu adolescenții.

 

  Trainer: Cristina Petrescu-Ghenea, Medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Psihoterapeut de cuplu și familie, Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie (AMPP)

 


 

Spectacole și animație stradală

 

FAMOUS ART este o companie de teatru gestual, acrobație și jonglerie care aduce publicului, pe cele mai inedite și neconvenționale scene, spectacole aflate la granița dintre real și imaginar.

 

REGATUL, un spectacol de foc cum rar întâlnești în România, este acel spectacol de fachirism plin de efecte speciale mixate și prezentate prin artele jongleriei și a firului narativ gotic reprezentat prin teatru-dans. Latura teatrală, greu de găsit la alte spectacole de fachiri, este cea care a făcut ca acesta să merite titlul de cel mai bun spectacol de foc din România, măsurat în aprecierile publicului, prin aplauze. În special pentru profesionalismul observat în tot ceea ce înseamnă costume, machiaj, coregrafie, fir narativ, prestanță și imagine.

REVERENCE o fuziune a două ere ce împreună conturează personaje venite din trecut, gata să cuprindă întreaga atmosferă de valuri invizibile de eleganță, umplând spațiul cu grandoarea lor printr-un dans lin pe catalige.

BUFONII REGALI reprezintă practic imaginea companiei, înlocuiesc cu brio clovnii și sunt mult mai dinamici, plini de șarm și foarte populari. Au un AS în mânecă, care atrage atenția celor mici cât deopotrivă și celor mari, prin spectacolul de acrobație și plastică corporală, echilibristică pe monociclu și jonglerie.

LIGHTWALKERS: Un trio fabulos, ce inspiră prin delicatețe și imagine. Personajele au ținute create din material fin și sunt accesorizate cu leduri multicolore, astfel vor crea un spectru magnific de lumini, ce poartă privitorul într-o lume a magiei și basmelor.

PĂPUȘI URIAȘE: Atingând înălțimi de aproximativ 4 metri și având o coloristică destinată special pentru a reda copilăria în adevăratul sens al cuvântului, păpușile au darul de a lăsa în urma lor publicul cu priviri pline de farmec și fețe înseninate.

NIGHTINGALE: Un spectacol ce sfidează legile fizicii și aduce în prim plan o imagine teatrală de excepție, „Nightingale”, acrobat cage bird. O făptură ce se unduiește grație aptitudinilor contorsioniste, creând imaginea unei păsări în colivie.

 

Concerte

 

Urma

Urma este o formație românească de rock alternativ din Cluj-Napoca, România, care a susținut numeroase concerte live în țări precum Ungaria, Franța, Germania, Marea Britanie sau Elveția și a scos până în prezent trei albume: Nomad Rhymes (2004), Anger as a Gift (2005), Trend Off (2007).

 

ArgEnTango

ArgEnTango reprezintă modalitatea a cinci artiști de a transmite publicului român, în cel mai autentic mod cu putință, muzica lui Astor Piazzolla. Artiştilor argentinieni Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon) li s-a alăturat violoncelistul Răzvan Suma şi violonistul Rafael Butaru. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Mariano Castro.

 

Fanfara Transilvania

Grupul  Fanfara Transilvania se numără printre puținele trupele care au concertat în deschiderea concertelor din România ale  renumitului Goran Bregovic.

Prin instrumente lor de alamă, muzicieni însuflețesc mulțimea - sunetele instrumentelor creând o energie debordantă.

 

Proiecție

 

One World Romania la Școală

 

Copiii 404 |Pavel Loparev, Askold Kurov |Rusia | 2014 | 76 min

În 2013, Rusia a abordat legea împotriva „promovării homosexualității” către tineri. Tinerii LGBT au devenit astfel o ”eroare de sistem”, iar hărțuirea lor a devenit o practică încurajată. Siteul ”Copiii 404” a fost înființat de Elena Klimova ca o platformă pentru tinerii care sunt victimele unor atacuri din cauza orientării sexuale.

 

One World Romania la Școală este programul educațional derulat în liceele din țară, care propune o abordare diferită a problematicii drepturilor omului și istoriei recente, prin filme documentare urmate de discuții și diferite activități.

Elevii de liceu pot organiza Cluburi de film documentar, cu susținere din partea echipei One World Romania la Școală. Cei interesați au la dispoziție o videotecă de filme documentare, însoțite de informații suplimentare și activități adaptate subiectului.

 

Caravana TIFF

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul și Odessa și Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, Caravana TIFF este un proiect cultural sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

 

Program:

Joi, 11 august - CÂINI/DOGS (r. Bogdan Mirică, România, 2015, 107’)

Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat de provincie pentru a vinde pământul moştenit de la bunicul său decedat. Aici Roman are parte de o serie de întâmplări ciudate, totul culminând cu descoperirea că bunicul său a fost un gangster local. Pentru a vinde pământul, Roman trebuie să-i înfrunte pe aghiotanţii bunicului, conduşi acum de Samir, un tătar afabil şi carismatic. În acelaşi timp, Hogas, poliţistul local, investighează găsirea unui picior tăiat, dar ce îşi doreşte poliţistul cu disperare este răzbunarea pe Samir, duşmanul său de moarte.

 

Vineri, 12 august - FRAGMENTAR/REMAINDER (r. Omer Fast, Marea Britanie, Germania, 2015, 103’)

Bazat pe romanul-cult al lui Tom McCarthy, filmul are în centrul atenţiei un tânăr care încearcă să-şi reconstruiască trecutul din amintiri fragmentate. Eforturile sale obsesive sunt finanţate de o imensă despăgubire primită în urma unui accident pe care nu şi-l aminteşte. Cert este că nici el şi nici prietenii săi nu pot anticipa extremele la care va ajunge pentru a-şi îndeplini misiunea.

 

Sâmbătă, 13 august - FIUL LUI SAUL/SAUL FIA (r. László Nemes, Ungaria, 2015, 107’)

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Auslander este un membru maghiar al Sonderkommando, grupul de deţinuţi evrei izolaţi de restul lagărului şi forţaţi să-i ajute pe nazişti la buna funcţionare a maşinăriei de exterminare în masă. În timp ce lucrează la unul din crematorii, Saul descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. În timp ce alţi deţinuţi pregătesc o evadare, Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să salveze trupul de flăcări, să găsească un rabin care să-i recite rugăciunea de înmormântare şi să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.

galeria foto.

În curand

sponsori 2016.
parteneri 2016.

parteneri media 2016.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2016.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor