Ideo Ideis, ediția a IX-a

18-26 august 2014, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor patru zile de festival, membrii trupelor aplicante şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş din România), iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


 • Miță Prejban
 • Alin State
 • Alexandra Fasolă
 • Sabina Brândușe
 • Corina Moise
 • Ana Covalciuc
 • Iulia Samson
 • Bogdan Nechifor
 • Vladimir Purdel
 • Liviu Romanescu
 • Sânziana Tarța
 • Liviu Chițu
 • Alice Sălceanu
 • Ada Galeș
 • George Costea
 • Vladimir Anton
 • Alexandru Bogdan
 • Denisa Nicolae
 • Vlad Pavel

ateliere măiestrie.

 

Cuvintele cheie ale acestui atelier sunt: mişcare şi conştientizare. Pe parcursul celor patru zile de lucru cu un coregraf profesionist, participanții fac exerciţii de observație și conștientizare a unor fenomene cu care aparent  toți suntem familiarizați: respirație, prezența unui corp într-un spațiu, echilibru și dezechilibru, dans etc.

Atelierul acordă un interes deosebit dinamicii de grup, relaţiilor care se leagă între mişcările mai multor corpuri, încercând totodată să chestioneze modul în care comunicăm prin gesturi şi mişcări.


Arcadie Rusu

Arcadie Rusu este absolvent al Facultății de Coregrafie din cadrul U.N.A.T.C. și membru al companiei de dans "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company" din 2007.

În 2011 a fost bursier danceWEB la "Impuls Tanz", Festivalul International de Dans de la Viena. În 2012 a fost primul artist-rezident in cadrul programului “Attic Arts”, ICR Londra.

În colaborare cu English National Ballet a realizat spectacolul "Haunted Devotion",  prezentat la Opera Holland Park.

Spectacole create: "Haunted Devotion" (Opera Holland Park, London, "Big Dance Festival"), “Nesomn” (Centrul Național Al Dansului), “Crazy Stories in The City” ( Teatrul Foarte Mic), “Promised Land” (Teatrul Foarte Mic), “Proces cu ușile închise” (Ateneul Român). "Mind Control", premiul galei absolvenților UNATC, pentru cel mai bun spectacol de Coregrafie (Studioul de Teatru Casandra).


Vava Ştefănescu

Vava Ştefănescu este dansator, coregraf, regizor şi profesor. În 1994 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - secţia Coregrafie. În 2004 a fost bursier al Guvernului Francez pentru master în management cultural Cooperare artistică internaţională - Universitatea Paris VIII. Din 2006 este director artistic  al Centrului Naţional al Dansului, Bucureşti. Este creatoarea a peste 30 de lucrări  (spectacole de dans contemporan şi creaţii coregrafice pentru spectacole de teatru şi film). Printre cele mai recente proiecte ale sale se numără: ”Swing” (2013, TNC), ”Occupy Vava - instalație performativă” (2012, TNC).


Mihaela Zamfirescu

Mihaela Zamfirescu este doctorand în Istoria teatrului universal, Istoria artei coregrafice, Spectacologie contemporană, Estetică, Noțiuni de filozofie, Expresia cuvântului prin mișcare în spectacolul contemporan. În 1999 a absolvit Universitatea Naționala de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Coregrafie. Din 2002 este Lector Universitar în cadrul aceleiași Universități, secția Coregrafie, iar din 1996 expert consultant al Școlii de Artă București. A realizat mișcarea scenică a unor spectacole semnate de Gelu Colceag, Claudiu Goga, Valeria Sitaru și Cătălina Buzoianu. Printre spectacolele proprii de dans se numără ”Urban Stuff” - 2011, ”Metamorphosis” - 2006, ”Clandestin” - 2005, ”Iluzii de hârtie” - 1999.

Atelierul este structurat sub forma unui dialog deschis între participanţi şi coordonator, în care dimensiunea practică trece în prim plan. Atelierul nu presupune creaţie dramaturgică în sensul clasic, fiind  centrat mai degrabă pe modalităţile prin care fiecare participant poate deveni un mai bun observator al realității din jurul său și poate descoperi cum se pot transfera experienţele sale de zi cu zi într-un text dramatic.


Mihaela Michailov

Mihaela Michailov este dramaturg şi critic de artele spectacolului. Publică articole în cele mai importante reviste culturale din România.

A câștigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2006 - „Complexul România” - montată la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În octombrie 2008 a avut loc, la Teatrul Foarte Mic, premiera spectacolului „Interzis sub 18 ani”, pe textul Mihaelei Michailov, în regia Ioanei Păun.În martie 2009, Alexandra Bandea i-a pus în scenă la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara textul „Cum traversează Barbie criza mondială”.

Din octombrie 2008 este selecţioner unic al Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara.În aprilie 2009 a fost invitată de Teatrul Lark din New York şi de Institutul Cultural Român din New York pentru o lectură a textului său, „Mi-e frică”, şi pentru o dezbatere despre noua dramaturgie.

În iulie 2009 - rezidenţă de dramaturgie la Royal Court Theatre, Londra. Cele mai recente proiecte ale sale sunt: “Capete Înfierbântate”, “Sub pămînt. Valea Jiului 2012” și Copii răi”.


Bogdan Georgescu

Este iniţiatorul tangaProject şi membru fondator Ofensiva Generozității, doctorand la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București.

Bursier Soros - UEP 2004, bursier Cornerstone Theatre Company Institute 2005, Arts Link
Fellow 2011. Alături de iniţiativa Ofensiva Generozităţii şi tangaProject, lucrează ca artist, facilitator şi manager de proiect în procese creative bazate pe colaborarea dintre comunitate şi artiștii implicați, pentru proiecte de Artă Activă precum ”Harta sensibilă”, ”RahovaNonstop”, ”Construieşte-ţi comunitatea!”, ”Evacuarea Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara”, ”Turneu la ţară”, ”Casa Poporului” – proiect de arta activa si teatru comunitar în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, ”Kickstart Limanu”, ”ROGVAIV”, ”Teatrul Nescris din Șanț ”- prima formă de
teatru comunitar din România. Piese și scenarii de teatru: ”ROGVAIV”, ”România! Te pup”, ”I am special”, ”Casa Poporului”, ”XXXCartoons”, ”Rape”, ”DW-3D text”, ”Mina”, ”Ketchup”.

Acest atelier își propune în primul rând să evalueze și să chestioneze înţelegerea noastră asupra spațiilor care ne înconjorară, în care trăim, lucrăm sau pe care le creăm noi înșine. Delimitarea spaţiului, a formelor din jurul nostru și a felului în care alăturarea, gruparea sau contopirea lor poate da naştere altor forme, constituie alte obiective ale atelierului. 


Adrian Damian

După absolvirea Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca și-a continuat studiile la UNATC București, terminând scenografia în 2010. În prezent este student doctorand la aceeași Universitate cu tema de cercetare Efecte speciale, aplicații sceno-tehnice și obiecte inteligente. A semnat până în prezent peste treizeci de scenografii în teatre importante din România cum ar fi Craiova, Cluj, Iași, Timișoara, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Sibiu etc., colaborând cu importanți regizori precum Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Cătălina Buzoianu, Ada Lupu etc. Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuțiu alături de care a realizat 17 spectacole dintre care "Viața e vis" la Teatrul Național din Timișoara, spectacol nominalizat în 2013 de senatul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului sau "Domnul Swedenborg vrea să viseze" la Teatrul Național din Iași, spectacol laureat cu premiul "Cel mai bun spectacol" la Festivalul de Teatru de la Oradea.

În 2014, a colaborat cu regizorul Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul "Rinocerii" la teatrul Național din Craiova.

Toată lumea are ureche muzicală! Dacă nu credeţi în valoarea de adevăr a acestei afirmaţii, cele patru zile de lucru cu experții Ideo Ideis vă vor demonstra cu siguranţă contrariul. Veţi descoperi ritmuri create din sunete aparent insesizabile, veţi înţelege cum se formează ele şi cum puteţi, la rândul vostru, să creaţi… muzică.


Raul Kusak

Pianist și keyboarder, compozitor, producător muzical și aranjor al multor proiecte muzicale - semnate Nicu Alifantis, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică, Alina Manole, precum și proiecte personale jazz/blues în colaborare cu muzicieni ca Vali SirBlues Răcila, Adrian Naidin, A.G. Weinberger, Vlaicu Golcea. Participă împreuna cu Electric Brother la Red Bull Music Academy 2014 în cadrul unui eveniment organizat la Biserica Anglicană din București. Co-autor al coloanei sonore a filmului ”Charlie Countryman”, producție 2013 în regia lui Fredrik Bond, cu Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen. Semnează muzica piesei de teatru ”Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Șerban, piesă ce va avea premiera în prima parte a lunii octombrie la teatrul Bulandra.


AFO - Voce

Născut și crescut în Constanța sub numele de Emilian, câștigător al concursurilor de Battle MC din București (rime pe loc), activează ca artist independent și afiliat Subcarpați cu numele de AFO aka Emil Teleagă. A susținut ateliere muzicale în cadrul "Școala Altfel" cu copiii din liceul Sf. Pantelimon din București, pe teme muzicale și de improvizație. Are la activ și materiale muzicale editate și publicate cu nume din Underground. Se remarcă prin spontaneitate și stilul spectaculos de a susține concerte.

Este pasionat de Freestyle (improvizație) și susține spectacole de improvizație muzicală împreună cu Biggie Iordache (chitară), Cretzu (tobe) și Dan Basu (visuals / 3D mapping) sub numele de Freestyle Show.

Dan Alexandru aka Cretzu - Tobe

Născut în Brașov, pasionat de muzică încă din copilărie a studiat pianul și percuția la Liceul de Artă ”Hans Matiss Teutsch” din Brașov. S-a perfecționat în domeniul instrumentelor de percuție la București fiind masterand al Universitații Naționale de Muzică. A colaborat cu orchestre din București dar și cu trupe și alți artiști cum ar fi: Fusion Core, Aria Urbană, Highlight Kenosis, Lazy I.

În 2013 s-a alăturat profesorului dr.Cătălin Crețu din cadrul UNMB (Centrul Electroacustic și Multimedia) și împreună formează ansamblul Opus Art. În prezent  colaborează cu AFO, Big Blunt, Controllar (Olanda) și Noir Industries.

În fiecare an, Ideo Ideis aduce la Alexandria un artist vizual de renume care este invitat să coordoneze activitatea atelierului. Scopul acestui program este de a-i aduce pe participanți mai aproape de arta contemporană și de a-i ajuta să se exprime prin mijloace artistice cât mai diverse, de la fotografii, instalații, colaje la proiecții video. La finalul atelierului, lucrările rezultate sunt prezentate în cadrul unei expoziții deschise întregii comunități.


Vlad Petri

Vlad Petri (n. 1979, Bistriţa) este regizor de film şi fotograf. După ce a absolvit Universitatea de  Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (2005, secţia “Imagine Film şi Televiziune”) a  lucrat ca director de fotografie şi fotograf în cadrul unor proiecte diverse, filmate în locaţii precum Afganistan, Siria, Tajikistan, Uzbekistan, Iordania, Armenia, Albania. A realizat mai multe filme de scurt metraj şi documentarul Revelion 2008 (lungmetraj, împreună cu Mădălina Roşca). A coordonat ateliere şi workshopuri de fotografie pentru o perioadă de 4 ani (începând din 2007), adresate unui public larg. Preocupările sale se axează pe investigarea realităţii imediate, personale, cât şi sondarea transformărilor sociale la care ia parte. Este masterand la Universitatea Freie din Berlin în Antropologie Vizuală şi Media (începând din 2012). Documentarul ”București, unde ești?” (2014), care a avut premiera la Rotterdam, este primul lui lungmetraj.

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an nouă trupe de amatori, din toată  ţara. Pe parcursul a trei zile participanţii prezintă în faţa mentorilor spectacolele cu care s-au înscris. 
trupe
participante

Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecției, în această secțiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 9 trupe de teatru de liceeni din România și o a 10-a trupă locală, câștigătoarea festivalului pauza_de_teatru.

Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria?

Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă? Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală".

Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă.

Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti.

Sub aceeaşi stea este un amestec de melancolie, duioşie, înţelepciune şi umor.

- -

DISTRIBUȚIE:

Hazel în prezent - Corina Deacu

Hazel - Mădălina Mușat

Augustus - Cosmin Stănilă

Patrick, Doctorul, Un ospătar - Mihai Pascu

Peter - Marcu Teodor

Isaac - Răzvan Mândruță

Mama - Lăcrămioara Soare

Tatăl - Claudiu Baluță

Ludwij - Andreea Bârzan

Monica, Jullie - Ioana Emilia Luculescu

O măicuță, Dr.Maria, Martha - Alexandra Colci

Kaytlin - Ana Maria Pricop

Nepot - Tiberius Zavelrea

Nepot - Andrei Giurgea

- -

REGIE: Tiberiu Roșu

TEHNICIENI SCENĂ: Eduard Savin și Cristian Simionescu

COSTUME, RECUZITĂ, MACHIAJ: Luana Boșoțeanu

ILUSTRAȚIE MUZICALĂ: Tiberiu Roșu

LUMINI: Irina Sibef

SUNET: Alexandru Medveghi

COREGRAF: Geta Violeta Răvdan

Spectacolul este o adaptare după povestea lui Ion Creangă, montată cu elemente dramatice moderne și  elemente de folclor. Soacra caută și alege fetele potrivite pentru fiii ei. Acestea, nemulțumite de purtarea soacrei, se unesc și se răzbună. Totul se încheie întro notă comică și o pildă amuzantă.

- -

DISTRIBUȚIE:                        

Soacra - Codreanu Andreea

Nora I - Goagă Diana

Nora II - Mavrokordatos Stavriana

Nora III - Bucură Cătălina

Fiul cel mic - Mardale Sabin

Fiul mijlociu - Vișan Cosmin

Fiul cel mare - Achim Alexandru

Membri cu roluri multiple: Ionescu Andreea, Buzatoiu Ștefania, Burloiu Gabriel, Bolocan Maria, Panac Iulia, Oprea Liviu, Crețu Raluca, Dochia Vlad, Soare Ana  

- -

REGIE: Ovidiu Cuncea și Tomi Cristin

SCENOGRAFIE: Ovidiu Cuncea

COREGRAFIE: Tomi Cristin

COLOANA SONORĂ: Dochia Vlad

Într-o Polonie liberă, câţiva copii, evrei şi polonezi, intră în clasa întâi. Fiecare îşi priveşte cu seninătate şi speranţă viitorul: vor să devină doctor, pompier, pilot, soldat ... Însă destinul are un alt plan pentru ei.

Într-o perioadă marcată de atrocităţile sovieticilor şi, mai ales, ale naziştilor, vor fi nevoiţi să se transforme în victime şi persecutori, criminali şi eroi. Unii vor supravieţui, însă toţi vor fi încercaţi. Cea mai grea va fi confruntarea cu sine, cu propriile sentimente de frică, iubire, cu demnitatea şi trădarea, cu iertarea şi ura, subjugate toate voinţei de a trăi.

- -

DISTRIBUȚIE

Dora -  Teodora Anghel

Zocha - Ioana Nedelcu

Raselka, mai târziu Marianna - Maria Muller

Jakub Katz, fratele Dorei - Gabriel Zaharia

Rysiek - Andrei Călinoiu

Menachem - Cosmin Malusprăteanu

Zygmunt - Pavel Stan

Heniek - Laurențiu Florean

Wladek - Vlad Cazacu

Abram - Cezar Costea

Învăţător, Primar, Agent NKVD, Vecin - Cosmin Marin

- -

REGIE, SCENOGRAFIE, COREGRAFIE: Andrei Gheorghe

Spectacolul acesta ne-a demonstrat că, până la urma urmei, the sky is the limit. Totul a început cu o postare de pe blogul Ilincăi Anamaria Prisăcariu despre profesorii care ne limitează şi ne împiedică să fim şi să facem ceea ce ne dorim. A continuat, apoi, cu o picătură de poezie de pe blogurile lui Vlad Galer şi Sabinei Balan despre suflet, iubire şi pasiune. Apoi cu o serie de întrebări, printre care s-au numărat: „dar ce vreau eu să fiu, de fapt?” şi „dacă asta e ceea ce îmi doresc, ce mai contează?”. La un moment dat a intervenit „dacă sunt singura care trece prin asta?”, iar, într-un final, acestea au ajuns întrebările cheie ale spectacolului. Apoi s-a conturat o idee care avea să se concretizeze sub numele de ampiticipecreier.com.

E un spectacol pe simţit, nu pe întrebat, ori pe presupus.

- -

DISTRIBUȚIE:

Ada - Ilinca Anamaria Prisăcariu

Daniel - Florin Aioane              

Pitici -  Alexandru Acsinte, Alexandru Afloarei, Aida Boca, Lorin Buzilă, Carina Cozminschi, Cezara Florescu, Bianca Ionescu, Maria Maftei, Alexandra Marinițu, Emma Mateciuc, Șerban Mihai, Anamaria Rusu, Gabriel Tizu, Raluca Viziteu, Eugenia Drobotă, Răzvan Wolf                  

Boboci - Irina Artenii, Alexandru Ivănoiu, Oana Jipa, George Maftei, Ștefana Micu, Claudia Moroșanu

- -               

REGIE: Ilinca Anamaria Prisăcariu

SCENOGRAFIA: Atelierul de Teatru

COLOANA SONORĂ: Șerban Mihai

„5 nuanțe de negru”, în ciuda titlului monocromatic, este un spectacol plin de culoare, adevărata culoare provenită din inocența unor copii care iubesc teatrul. Momentele prezentate îndeamnă spectatorii să-și regăsească inocența și dorința de a fi viu. Scopul principal al spectacolului este acela de a motiva un grup de tineri actori să renunțe la viața petrecută în fața televizorului și a calculatorului și să caute frumusețea și hazul unor lucruri simple pe care deseori le trecem cu vederea. Într-un spațiu gol, sec și fără de viață, ei reușesc să creeze o lume a lor. Sperăm ca spectatorii să fure toată bucuria actorilor și să primească toată iubirea pe care ei o oferă.

- -

DISTRIBUȚIE

Bunescu Radu

Gijulete Andrei

Liță Ștefan

Gabăr Theodor

Constantin Cristian

Stroie Sebastian 

- -

REGIE: Alex Popescu

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai...” cunoscuta baladă populară „Miorița” constituie doar cadrul idilic al poveștii, căci drama familiilor rivale ce nu cad de acord cu încheierea unei căsătorii, are o puternică trimitere shakespeariană. Acolo, la stână, tehnica a pătruns profund în viața oamenilor. Ei au cioban electronic, farfurie supersonică, telescop de studiat vremea, iar preocupările lor științifice tind să disloce întregul  fond spiritual al spațiului mioritic.

Peisajul bucolic contrastează cu disputele astronomice aprinse. Ramona și Romică, deși copii de ciobani au studii superioare. Interesul oierilor pentru cunoașterea planetelor și manevrarea tehnologiilor de vârf creează un tablou original și uimitor.

Satul electronic este o deplină frescă despre o stare  de spirit a lumii, cu exemplificări de altoi pe valorile umane din România. Tradiția și graba noastră spre modernitate - cu flux și reflux în existența zilnică, se regăsesc inteligent și lucid în această piesă.”

- -

DISTRIBUȚIE:

Bălan Xenia

Buzău Roxana

Rusu Daria

Țuțuianu Teodora

Ursache Sergiu

Mihoc Eduard

Guguianu Eduard

Damian Andrei

- -

REGIE: Cătălina Bostan și Vlad Ianuș        

SCENOGRAFIE: Gong

Piesa meditează asupra perioadei comunist-socialistă, purtând sloganul:  “un om deştept tace, munceşte şi îşi vede de treabă”. Cele patru personaje (copiii) se joacă de-a adulţii, păstrând duritatea şi tragismul situaţiilor. Personajele prezintă o copilărie cu violenţă, accentuând faptul că adulţii sunt nişte copii monstruoşi. Astfel, jocul ”de-a mama şi de-a tata” a patru copii de 10 şi 11 ani, devine o înfricoşătoare scenă în care se intuiesc frustrările şi disperarea părinţilor dintr-o Iugoslavie măcinată de războaie şi de foamete.

- -

DISTRIBUȚIE:

Cazacu Mădălina

Manea Ionuţ

Şerbulea Ana

Toader Ştefan

- -

REGIE, SCENOGRAFIE: Călinescu Andrei

COLOANA SONORĂ: Tudorache Radu

Noaptea de sânziene este un magică, în care cele două lumi se îngemănează, se deschid cerurile și realul se deosebește din ce în ce mai greu de fantastic. În acest loc plin de magie, dragostea nu are cum să lipsească, pământeni și zâne vor dansa și vor cânta sau vor visa.

- -

DISTRIBUȚIE:

Oberon - Stan Raul

Titania - Drăghici Timeea Amanda

Puck - Coman Giorgiana

Helena - Pleșan Raluca Ștefania

Hermia - Horvat Diana Lorena

Demetrius -  Bițina Ionuț Cosmin

Lysander - Ghirău Bogdan

Zâna zânelor - Zamfir Mădălina Elena

Philostrat - Jurj Alexandru

Petru Gutuie - Matei Lucian

Nicolae Fundulea - Sălceanu Bogdan

Leona Blându - Rus Sorina

Robert Subțirelu - Maracu Alexandru

Tomis Botișor - Parîia Flavia Alexandra

Francisc Flaut - Condurat Alexandru

Iele și sânziene - Rădulea Damaris, Buzdugan Alina, Bădeanu Justina, Sandu Alexandra, Hornea Andrada Georgiana

- -

REGIE: Mihai Sima, Gabriela Sima

SCENOGRAFIE: Lucian Laba

Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni urmărește povestea unor oameni simpli dintr-un cartier nu tocmai bine famat din Italia.Dar ce se întâmplă atunci când cineva se găsește să semene (bârfa) și femeile se iau la bătaie iar Tita Nane și Beppe decid să-și lase logodnicele? Veniți să vedeți!

- -

DISTRIBUȚIE

Tita Nane - Bogdan Acatrinei

Beppe - Alexandru Tamazlicaru

Toffolo - Robert Nagy

Isidora - Ana-Maria Copu

Canocchia - Simona Alaci

Lucietta - Irina Dragomirescu

Pasqua - Michelle Heinzl

Checca - Andreea-Cătălina Croitoru

Orsetta - Madalina Andreea Cotorceanu

Libera - Liana Ionascu

- -

REGIE, SCENOGRAFIE: Ionuț Kivu  

Piesa prezintă incursiunea unui vagabond în lumea insectelor. Mai întâi, descoperă „societatea aleasă” a fluturilor, dominată de contrastul dintre strălucire şi imoralitate. Apoi, gândacii trăiesc sub ochii lui drama pierderii unui bulgăre de bălegar. Tema familiei este ilustrată de prezenţa greierilor, care vin în casă nouă, aşteptând venirea pe lume a copilului lor, şi de tatăl scorpion, temut vânător de greieri, devotat calităţii sale de părinte. Lupta pentru supravieţuire printre firele de iarbă se dovedeşte acerbă şi nedreaptă. Nimfele aduse de gândaci ies din cocon şi se bucură de viaţă, antrenându-l şi pe vagabond în rotirea lor veşnică. În seria experienţelor de cunoaştere, finalul aduce înfruntarea dramatică dintre viaţă şi moarte.

- -

DISTRIBUȚIE:

Vagabondul - Edy Bunea

Iris - Ana-Maria Şubredu

Felix - Cătălin Anghel

Clythie - Lavinia Călinescu

Otakar - Şerban Picu

Gândăciţa de băligar - Florentina Bidilici

Gândacul de băligar - Valentin Rotaru

Gândacul străin - Şerban Picu

Scorpionul - Darius Profir

Larva - Ana-Maria Şubredu

Greieriţa - Florentina Bidilici

Greierele - Şerban Picu

Parazitul - Cătălin Anghel

Nimfa 1 - Eliana Iacob

Nimfa 2 - Daiana Mehedinţu

Nimfa 3 - Alexandra Dumitraşcu

- -
REGIE, SCENOGRAFIE, COREGRAFIE: StarT

mentori.

Ideo Ideis este un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi.
Astfel, începând de anul acesta, secţiunea "Competiţie" se transformă în "Spectacole de Teatru Tânăr". Membrii juriului, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, devin mentori ai festivalului, oferind în continuare îndrumare și feedback participanților pe întreaga perioadă a festivalului.


Cătălin Ștefănescu
Mentor

Mentor

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%.

Marius Manole
Mentor

Mentor

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi,secţia Actorie, şi al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim; Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa; Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
Premii şi nominalizări: Nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine; Nominalizare UNITER 2003 - Debut pentru rolul Paulie din Drept ca o linie; 2003 Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Medeea Marinescu
Mentor

Mentor

Medeea Marinescu este actriţă, absolventă a U.N.A.T.C."I.L.Caragiale", clasa profesor universitar Florin Zamfirescu. Medeea jucase încă de pe băncile facultăţii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Româno-american şi Odeon, prezentase câteva emisiuni de divertisment la TVR 1 şi Antena 1 şi avea şase premii de interpretare. Joacă mult pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Radu Beligan şi Carmen Stănescu. În ultimii ani a jucat în filme franţuzeşti (Une mere comme on n'en fait plusUne femme piageeJe vous trouve tres beauUn homme tres recherche).
În ultimul ei film Donnant Donnant (2010), Medeea îl are partener pe Daniel Auteuil. Printre ultimele producţii teatrale se numără Străini în noapte, Dineu cu proşti şi Purificare.

Andi Vasluianu
Mentor

Mentor

Andi Vasluinau este actor, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie.
Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Offset de Didi Danquart, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola,  California Dreaming (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu, film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes și Despre oameni și melci (2012), cel mai recent film regizat de Tudor Giurgiu.
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Azilul de noapteBurghezul gentilomCasa ZoikaiDin viaţa insectelorFurtuna (la Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of thingsXXL (Teatrul ACT).

Vlad Zamfirescu
Mentor

Mentor

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale (Şase personaje în căutarea unui autor, de Pirandello, regia Cătălina Buzoianu; D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele; Triumful dragostei de Marivaux, regia Alexandru Darie; American Buffalo, de David Mamet, regia Cristi Juncu), filme de lungmetraj (Stare de fapt, regia Stere Gulea; Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis; Orient Expres, în regia lui Sergiu Nicolaescu) şi producţii de televiziune precum Doctori de mame.
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER, decernat pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul de Strinberg în regia Cătălinei Buzoianu şi Premiul Special al juriului la festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană.

experiențele.


Domino, Rm. Vâlcea

Susținerea unei reprezentații în cadrul FITS 2015

Atelierul de Teatru, Botoșani

Participare la FNT 2014

Gong, Roman

Susținerea unei reprezentații în cadrul FestCo 2015

Aici, Constanța

Sustinerea unei reprezentații la Godot Café Teatru

Theatron, Vulcan

Sponsorizare de 1000 Euro din partea Agenției de Vise pentru producția următorului spectacol

Yorick, București Abonamente full pass la Festivalul de Muzică Plai de la Timișoara pentru edițiile 2014 și 2015
Mircea Albulescu, Câmpina Acces pentru un an la spectacolele Teatrului de Comedie
Oglinzi, Sinaia Acces pentru un an la spectacolele lui Marius Manole și ale Medeei Marinescu
AS, București Acces pentru un an la spectacolele lui Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu
StarT, Alexandria Acces pentru o săptămână la oricare dintre cursurile UNATC

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

Fata din curcubeu, de Lia Bugnar

Teatrul Național ”I.L.Caragiale”, București

    

“Fata din curcubeu” este un one-woman show construit de Lia Bugnar ca o confesiune în timp real, iar actriţa lucrează mult tocmai pe forţa poveştii, lăsându-se în voia ei cu voluptate şi un soi de patimă intenţionat nedomolită.”

Monica Andronescu, Yorick

“Pe lângă textul  foarte bine închegat, cu un umor bine gândit și subtil, piesa impresionează și prin decorul sumar: culcușul unui om al străzii, iar acompaniamentul lui Marian Hâncu la pian împreună cu piesele în limba rusă inserate în spectacol, subliniază atât momentele de auto-ironie ale personajului, cât și cele mai dramatice secvențe.

Cel mai frumos mesaj, transmis de piesă, chiar în incipit, era atât de simplu, dar cu o profunzime covârșitoare “există oamenii pentru care un leu nu înseamnă nimic, există oameni pentru care un leu înseamnă totul, dacă toți oamenii pentru care un leu înseamnă nimic ar da un leu celor pentru care un leu înseamnă totul atunci ar ajunge și aceștia să poată da un leu celor pentru care un leu înseamnă totul”.

Maria Leuce, 21art.ro

- -

DISTRIBUȚIE:

Fata din curcubeu: Tania Popa

La pian - Marian Hâncu

- -

REGIE: Lia Bugnar

- -

Durata spectacolului: 1h 20 min

O noapte furtunoasă, de I. L. Caragiale

UNATC ”I.L.Caragiale”, București

Producție Master II Arta Actorului

 

Proiectul ”O noapte furtunoasă” a pornit în anul 2013 ca un exercițiu pentru studenții secției de Actorie, Master anul II, din cadrul  U.N.A.T.C București. Un an mai târziu, studenții s-au surprins dând viață unor personaje pe cât de cunoscute pe atât de dificil de abordat.

Pe drumul către descoperirea acestora, cei implicați în crearea spectacolului au încercat să trateze altfel probleme precum: clarificarea situațiunii României, sufragiul universal sau intrarea pe calea veritabilului progres.

Răspunsurile și rezolvările găsite alcătuiesc spectacolul ”O noapte furtunoasă”, jucat cu resurse de energie tânără, implicată și dăruită publicului cu toată generozitatea.

- -

DISTRIBUȚIE:

Jupân Dumitrache - Alex Bogdan

Nae Ipingescu - Ștefan Pavel

Chiriac - Silviu Mircescu

Spiridon - Andrea Șovan

Rică Venturiano - Alex Călin

Veta - Ana Bianca Popescu

Zița - Alina Suărășan

- -

REGIE:Prof. Univ.Dr.  Radu Gabriel

Asistență regie: Drd. Vladimir Anton

SCENOGRAFIE: Mirela Niculescu( Master II Scenografie)

Aya Battah(Master II Scenografie)

Coord. scenografie: Conf. Univ. Dr. Adriana Raicu

LIGHT DESIGN: George Rotaru( Master I Light& Sound Design)                   

SUNET:  Andreea Iacomiță

- -

Durata spectacolului: 1 h 20 min

Bullets over Lipscani, după Woody Allen

Godot Café-Teatru, București

 

O comedie alertă, plină de ritm, în cheia clasicelor “film noir” americane ale anilor ’40.

Cele două personaje principale - detectivul şi tânăra femeie misterioasă care îl angajează pentru a-l găsi pe Dumnezeu (a cărui existenţă trebuie demonstrată dacă vrea să obţină o notă mare la lucrarea sa de masterat) - mitraliază replici cu aceeaşi uşurinţă cu care gloanţele le scapă din revolverul ascuns fie în buzunarul trenciului de detectiv, fie printre blănurile studentei care îşi schimbă mereu identitatea. Conţinutul acestor replici este, desigur, unul filozofic: ”existenţialiştii în frunte cu Sartre să îl fi omorât pe Dumnezeu?”, se întreabă detectivul chemat la secţia de poliţie să identifice un cadavru care se potriveşte portretului Celui Dat Dispărut. Sub acoperirea personajelor schematice din filmele poliţiste, Woody Allen strecoară asupra intelectualului contemporan, pierdut în labirintul reflexiei filozofice, o viziune ironică, îmbrăcată în tone de umor. La urma urmei, ce poate fi mai "sexy" decât un bordel în care fetele sunt specializate pe teme din opera marilor autori, începând cu Dostoievski şi terminând cu Proust?

- -

DISTRIBUȚIE:     

Dan Rădulescu

Smaranda Caragea

Cătălin Babliuc

- -

REGIE: Eugen Gyemant

SCENOGRAFIE: Iza Tărțan

- -

Durata spectacolului: 1h

Cremă de zahăr ars, de Iris Spiridon

 

Acum ceva timp am început să trăim împreună. Mâine începem să ne întrebăm: ”Câți copii avem? Le suflăm pentru un motiv? Cine moare primul? Cine iubește mai mult? De ce se arde crema de zahăr ars? Când s-a separat patul în două? La ce sunt bune păpădiile? De ce încă ne plac oasele cu măduvă? Cine a inventat camerele separate? Ce mai simțim atunci când...? De ce spune pasărea aia ”nevermore”?  Unde o să fim când o să plouă, plouă, plouă...? Când ți-ai rupt trei coaste și un deget și la ce te gândești înainte să adormi?” Astăzi îi spunem dragoste.

Un spectacol deschis despre felurile de iubire, despre cunoaștere și despre necunoscut, despre moarte și separare, în care actorii ies din convenție și oferă un moment adevărat din intimitatea lor, punându-l ca o oglindă în fața publicului.

- -

DISTRIBUȚIE:

Andreea Bibiri

Marius Manole

- -

LUMINI, SUNET: Bogdan Gheorghiu

- -

Durata spectacolului: 1h

Freak Show, one-man-show cu Florin Piersic Jr.

Spectacol independent

 

Realizat după un material scris de Florin Piersic jr., în regia și interpretarea sa, ”Freak Show”este un one-man-show unic în România. Florin Piersic jr. interpretează 13 personaje printre care un miliardar de carton, un muncitor pe șantier, un bancher, un pensionar, un producător de film, un profesor și un homeless. Spectatorul are ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui singur actor care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă.

”Freak Show” este un spectacol dinamic, gândit astfel încât să țină publicul cu sufletul la gură, timp de două ore. În 2014, Freak Show a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Teatru Nou de la Arad, Gala Star de la Bacău și Gala FESTCO, organizată de Teatrul de Comedie din București. La Gala FESTCO, spectacolul a obținut Premiul Special al Juriului.

Durata spectacolului: 2h

Artă, de Yasmina Reza

 

”Artă de Yasmina Reza este o piesă de teatru celebră, răsplătită cu multe premii (inclusiv Tony), jucată pe numeroase scene datorită generozităţii rolurilor pentru care s-ar bate orice actor. În esenţă, story-ul este simplu. Un doctor (Serge - Şerban Pavlu) cumpără un tablou alb al unui pictor în vogă. Gestul trezeşte revolta prietenului său, inginer (Marc -Vlad Zamfirescu), care nu vede nimic pe pânză, dar observă afectat preţul plătit pentru aceasta. Al treilea prieten, care lucrează într-o papetărie (Yvan - Gheorghe Ifrim), va trebui să echilibreze disputa artistică. O comedie cu replici savuroase, pe o structură solidă căci Yasmina Reza scoate de sub aparenta discuţie despre artă fragilitatea relaţiilor interumane.

Spectacolul are calităţile unei bijuterii valoroase, este simplu fără să fie minimalist, delicat fără preţiozitate, profund fără pretenţii şi strălucitor fără ostentaţie.”  

(Prietenia, o formă de dragoste – Artă, Oana Stoica, liternet.ro)

- -

DISTRIBUȚIE:

Marc - Vlad Zamfirescu

Serge - Şerban Pavlu

Yvan - Gheorghe Ifrim

- -

REGIA: Cristi Juncu

SCENOGRAFIA: Cosmin Ardeleanu

- -

Durata spectacolului: 1h 20 min

Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?de Cătălin Ștefănescu

adaptare după ”Moromeții”, de Marin Preda

Teatrul Act, București

 

După seria spectacolelor care revalorifică poveștile și actul povestirii, Teatrul ACT revine cu o propunere unică în spațiul scenei teatrale din România. Un spectacol pe un text care pornește de la romanul iconic al literaturii române postbelice, ”Moromeţii”, de Marin Preda.

Propunem astfel o întâlnire-eveniment şi o continuare a explorărilor noastre în zona poveștilor și a actului povestirii. Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă devin două personaje care spun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întrega imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial.  

Povestea unui spațiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea lui Alexandru Dabija, regizorul care și-a pus amprenta creativă pe cele mai importante spectacole ale Teatrului ACT.

- -

DISTRIBUȚIE:

Ilie Moromete: Marcel Iureș

Cocoșilă: George Mihăiță

- -

REGIE: Alexandru Dabija

SCENOGRAFIE: Alexandru Dabija

DECOR: Alexandru Dabija

MUZICĂ ORIGINALĂ: Răzvan Mirică

LIGHT DESIGN: Alexandru Dabija

FOTOGRAF: Alexandru Iureș

- -

Durata spectacolului: 1h 20 min

Conciato

În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.

Aggressive Mediocrity, debate-performance de Catinca Drăgănescu

Co-producție Asociația Arena și Teatrul Luni de la Green Hours

 

”Aggressive Mediocrity” este o co-producție între Asociația Arena și Teatrul Luni de la Green Hours. Este un performance-debate pe tema conştientizării nevoii de implicare în educaţia generaţiilor viitoare, a schimbării de mentalitate şi a viitorului românesc ca oglindă a stării de fapt. Producem ceea ce suntem şi schimbăm schimbându-ne, deci (r)evoluţia de mentalitate trebuie să înceapă de la noi.

Spectacolul îmbină o parte fixă de text cu improvizația actorilor și este pus într-un cadru interactiv. Pe scurt, sub forma unui joc – proces cu ajutorul unor cartonașe colorate (câte unul pentru fiecare personaj) - , publicul va vota personajul pe care îl consideră cel mai vinovat. Personajele votate vor avea dreptul la o pledoarie de apărare de trei minute iar apoi vor fi supuse unui șir de întrebări. Publicul va vota în continuare dacă vrea să audă alt personaj sau dacă vrea să trimită respectivul personaj în a doua rundă. Această etapă se va relua în funcție de votul publicului de câte ori este nevoie. În cea de-a doua rundă vor rămâne două personaje care vor participa la un debate de câte trei argumente. În final, publicul va vota personajul pe care îl consideră cel mai vinovat.

- -

DISTRIBUȚIE:

Mama: Cristina Drăghici

Tata: Ionuț Oprea

Diriginta: Sorina Ștefănescu

Jurnalistul: Vlad Udrescu

Activistul social: George Albert Costea

- -

REGIE:  Catinca Drăgănescu

Asistent producție: Daniel Buglea

- -
Durata spectacol: 1h 30 min

SC IMPRO SRL, București

 

SC IMPRO SRL este o trupă de improvizație născută din prietenie și din dorința de a bucura oamenii. Improvizatorii trebuie să reacționeze spontan la cerințele spectatorilor. Publicul are libertatea de a crea spectacolul împreună cu actorii și de a hotarî ce personaje urmează să interpreteze, în ce spațiu se va desfașura acțiunea și chiar povestea propriu-zisă. Noi, improvizatorii, suntem acolo pentru a pune în scenă toate glumele voastre. Imaginația și creativitatea sunt incitate neexistând nici regie, nici scenariu, doar oameni disponibili să joace și să se joace cu dumneavoastră.

Huiduiți, râdeți, aclamați și aplaudați. Important este să va bucurați și să vă distrați.

- -

DISTRIBUȚIE:

Directorul general:  Andrei Mateiu

Secretara acestuia: Andreea Mateiu

Administratorulul trupei: Vlad Gălățianu

Contabila noastră: Ioana Anastasia Anton

Fata care se ocupă de relațiile cu publicul: Ada Galeș

Omul de serviciu, care le face pe toate: Marius Drăguș

Omul care trage clapa: Bogdan Lifșin

Ieri, azi, mâine și oricând, o adaptare după piesa ”Pheonix”de Scott Organ

Godot Cafe Teatru, produs de Conrad Mericoffer, București

 

"Ieri, Azi, Mâine și Oricând" este un spectacol despre o clipă în care doi oameni se recunosc pentru todeauna. Un spectacol în care râsul devine zâmbet, iar zâmbetul devine speranță.

O comedie despre cum să primești ceea ce nu aștepți.

- -

DISTRIBUȚIE:

Victoria Răileanu

Conrad Mericoffer

- -

REGIE: Conrad Mericoffer

- -

Durata spectacolului: 1 h 15 min

That’s amore, după patru texte scurte de Alex Broun, Mark Levine, Elaine May şi David Ives

Spectacol independent

 

"That’s amore” este un spectacol - coupé care a luat naștere în cadrul competiției ”10 minutes play” organizat de Godot Café Teatru, singurul concurs de acest gen din România, aflat anul acesta la prima ediție. Spectacolul este format din piese scurte americane, traduse și adaptate de actori, într-o citire personală, vie și amuzantă. Ce este o piesă de 10 minute? Este o piesă cu cel puțin două personaje. Nu este o scenă, bucată sau fragment. Este o scriitură de sine stătătoare care îi obligă pe dramaturgi să construiască o poveste cât mai concisă și să mărească viteza cu care se petrece acțiunea, permițându-le astfel actorilor să-și valorifice talentul și versatilitatea interpretând mai multe roluri și oferind publicului posibilitatea de a savura o gamă variată de spectacole într-un singur spectacol.

Decorurile sunt minimale, cantitatea de praf în ochi este redusă la 0, iar reflectorul este pus pe apropierea dintre oameni: ce și-ar dori ei să se întâmple, ce cred ei că se întâmplă și ce se-ntâmplă de fapt între ei, rezultând un umor al contrastelor savuros.

- -

DISTRIBUȚIE:

Cristiana Ioniţă

Silvana Mihai

Andrea Şovan

Alexandru Voicu

- -

REGIE: Andreea Vulpe

- -

Durata spectacolului: 60 min

Disco Love, după Yasmina Reza, Olivier Lécot, Jean Dujardin

Godot Café Teatru, București

 

DESCRIERE

Disco Love îi prezintă pe Victor Vlad Udrescu, împreună cu Sorina Ştefănescu, alături de Iulia-Diana Samson şi cu Irina Drăgănescu, încununaţi de George Albert Costea şi luminaţi de un magic discobol rotitor. Prestează: o starletă turbată, o virgină de treizeci de ani, un Don Juan mic, dar eficient, şi un cuplu căsătorit, cu un copil care nu apare în spectacol, blazat şi distant. Mai sus menţionaţii vă invită la o aventură disco despre eliberare, frustrare şi eterna căutare a sufletului pereche.

"E o tragedie/ Când sentimentele au dispărut şi nu mai poţi continua./ E o tragedie./ E greu de suportat când plângi dimineaţa şi nu ştii de ce./ E o tragedie/ Când nu e nimeni să te iubească şi nu ştii încotro te îndrepţi." (Bee Gees - Tragedy)

- -

DISTRIBUȚIE:

Robert: Vlad Udrescu

Silvia: Sorina Ştefănescu

Arhitecta: Iulia-Diana Samson

Remi: George Albert Costea

Actrița: Irina Drăgănescu

- -

REGIE: Colectivă (sfătuiți de Catinca Drăgănescu și Alexandru Dumitru Mâzgăreanu)

SCENOGRAFIE: Colectivă (îndrumați de Ioana Pashca și Dragoș Ivăneț)

LUMINI ȘI SUNET: Catinca Drăgănescu

- -
Durata spectacolului: 1 h 20 min

Carpathian Garden, de Radu Iacoban

Godot Café Teatru, București

 

Welcome to “Carpathian Garden”! O satiră contemporană la care râzi în loc să plângi.

Jungla urbană românească e un izvor nesecat de inspiraţie pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor într-un spectacol 100% românesc. O oră şi douăzeci de minute de tiplogii umane din realitatea românească actuală. O piesă cu umor de bună calitate, cu un limbaj care nu trece niciodată în trivial.

“Carpathian Garden” este o satiră contemporană în care veţi găsi un meniu complet de specii urbane si realitate imediată: de la preotul întreprinzător, băiatul de bani gata, prezentatorii de ştiri, până la politicieni, moguli de presă și parcagii.

- -

DISTRIBUȚIE:

Radu Iacoban

Tudor Istodor

-  -

REGIE: Tudor Istodor, Radu Iacoban

SCENOGRAFIE: Irina Moscu

LIGHT DESIGN: Dan Ionescu

SUNET: Dan Ionescu

- -
Durata spectacolului: 1 h 20 min

Ferma Animalelor, spectacol cu cântec, după George Orwell

AUĂLEU TEATRU, Timișoara

 

Christine Cizmas, Ioan Codrea, Ionuț Pîrvulescu, Cari Tibor, Andrei Racolța și Ovidiu Mihaiță își cer scuze în fața porcilor, a vacilor, a cailor, a oilor, a măgarilor, a câinilor precum și in fața tuturor celorlate viețuitoare și dobitoace fiindcă trebuie să se folosească de imaginea lor pentru a spune această poveste omenească. Vă rugăm să înțelegeți că unele dobitoace din regnul uman nu ar putea accepta o asemenea poveste și s-ar supara, ne-ar bate, ne-ar amenda sau cine știe ce altă grozăvie ... așa că vă rugăm să ne înțelegeți, nu e vorba de voi, e vorba de noi, dar cu toate că am trecut din totalitarism în democrație prin sângele unei revoluții, încă suntem nevoiți să umblăm cu măști.

- -

DISTRIBUȚIE:

Porcul: Marian Pîrvulescu

Câinele: Ioan Codrea

Măgarul: Andrei Racolța

Calul: Ovidiu Mihăiță

Corbul: Cari Tibor

Vaca: Christine Cizmaș

- -

TEXT:  Ovidiu Mihăiță

MUZICĂ: Cari Tibor, Trupa punk – rock Haos

REGIE: Ovidiu Mihăiță

OBIECTE DE DECOR: Auăleu Teatru

LUMINI: Costin Bleotu

SUNET: Cristian Popescu

- -

Durata spectacolului: 1h20min

evenimente.

O seară dedicată poveștilor de succes din afara sferei artistice! Personalități din lumea business, sportivi, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtășească participantilor istoriile lor profesionale. Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED.


Andi Moisescu

Andi Moisescu lucrează în media de peste 20 de ani. A absolvit Facultatea de Matematică, însă dintotdeauna a lucrat în radio și televiziune. După prima experiență în radio, ca DJ la RadioUNIFAN în 1991, a început colaborarea cu Adrian Sârbu pentru un nou post de radio; acel nou post de radio urma să fie Pro FM.

La Pro FM, a lucrat ca director de programe apoi director general până în 1996 când a aparut o nouă provocare – tranziția din radio în televiziune, Andi Moisescu a preluat emisiunea Ora 7 Bună Dimineața a lui Florin Călinescu la Pro TV. Au urmat emisiunile Te Uiți și Câștigi, Ministerul Comediei și Dăruiești și Câștigi.

În anul 2000, a creat propria emisiune, Marcă Înregistrată, pe care a realizat-o timp de 4 ani. Anul 2004 a însemnat un nou pas înainte, înființarea propriei case de producție, Red Spike Film, al cărei prim produs a fost emisiunea pe care Andi Moisescu o realizează și în prezent, Apropo TV.


Andreea Iager Tako și Norbert Tako

Norbert Tako și Andreea Iager Tako (sau Tako si Țuca) sunt cei care în 2006, la 19 și 20 de ani, au visat la un eveniment cultural diferit pentru orașul lor, Timișoara. Iubitori de muzică și implicați în acțiuni de voluntariat, împreună au creionat un festival care promovează nișa de world music, dar aduce împreună și oameni, organizații non guvernamentale, pasiuni, idei, culturi, toate în speranța de a mobiliza societatea civilă în a lua atitudine și a-și face singură viața mai frumoasă.

Au adus pentru prima data în România artiști ca Paco de Lucia, Mariza, Dobet Gnahore, Fatoumata Diawara, ZAZ, The Cat Empire, Kurt Elling, Anoushka Shankar, Neil Cowley, Terri Lyne Carrington, Lizz Wright  și au lucrat cu Al di Meola, Pink Martini, Nigel Kennedy, Nouvelle Vague, Misia, Macy Gray, David Murray, Al Jarreau și mulți alții. Absolvenți de Stiințe politice și Psihologie, au pus pe picioare departamentul de marketing al unei companii de IT, au făcut un scurt tur al lumii și au rămas fideli proiectului de suflet, făcut 100% din voluntariat, Festivalul PLAI. Dezvoltând tot mai multe evenimente sub brandul PLAI, cei doi lucrează acum la deschiderea unui centru cultural pentru comunitatea creativă din Timișoara.


Horia Colibășanu

A petrecut 72 de ore la peste 7.400 de metri altitudine – fără apă, mâncare și sursă de încălzire, la câteva minus zeci de grade – pentru a-și îngriji partenerul rănit, el este Horia Colibășanu. Atunci a mobilizat cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei, care a devenit subiect de film documentar (Pura Vida/the ridge) premiat la Festivalul de film San Sebastian, iar în 2009, Horia Colibășanu a primit distincția "Spirit of Mountaineering" (la "Piolets d'Or"), din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Este singurul român care a urcat șase varfuri de peste 8.000m, fără oxigen, fără ghizi și ajutor suplimentar, stil alpin, cinci dintre cele șase fiind premiere pentru România. Este sigurul român care a atins vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 munți mortali ai lumii, iar în 2004, a avut cea mai importantă performanță din alpinismul românesc, escaladarea vârfului K2 din Pakistan - cel mai dificil vârf.

Acest eveniment are o durată de desfășurare de 2 seri și presupune, pe lângă vizionarea propriu-zisă a filmelor, antrenarea participanților în discuții alături de moderatorii cinematecii, personalități ale cinematografiei românești.

Invitații ediției a 9-a - în curând.

Master-class-urile IDEO IDEIS sunt concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitaţi şi public, respectând principiul educației de tip alternativ. Scopul lor este de a aduce în faţa celor peste 200 de tineri prezenţi la festival profesionişt din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei, pentru a dezbate împreună şi a crea un proces de „învăţare” simetric bilateral.

Cele trei master-class-uri de anul acesta îi vor avea ca invitați pe actorii Victor Rebengiuc și Vlad Ivanov și pe mentorii Ideo Ideis, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu și Marius Manole.

Discuțiile vor fi moderate de Cătălin Ștefănescu.

 

Pas cu pas, idee cu idee, acest festival continuă tradiția de a oferi tinerilor acces la un nou mijloc de educație alternativă.


Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc este un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești.

A absolvit UNATC „Ion Luca Caragiale” București în 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov.

Premii și nominalizări:  În anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie. Primește premiul UNITER, în anul 2006, pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine” după Mihail Bulgakov de la Teatrul Național din București. În 2011, Victor Rebengiuc primește Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul Ion din filmul Medalia de onoare.


Vlad Ivanov

Vlad Ivanov a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secția Actorie, la clasa profesoarei universitare Sanda Manu, iar imediat după absolvire a fost angajat la Teatrul Național București. Printre proiectele sale teatrale recente se numără spectacolele: ”Ivanov”, în regia lui Andrei Șerban și ”Un duel”, în regia lui Alexandru Dabija.

Talentul său a primit recunoaștere internațională odată cu filmul ”4 luni, 3 săptamani și 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu. Pentru rolul Domnu' Bebe din 4,3,2, Vlad Ivanov a primit premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

În anul 2009, a colaborat cu Corneliu Porumboiu pentru filmul ”Polițist, adjectiv”, primind premiul premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar. Tot în 2009 a continuat colaborarea cu Cristian Mungiu în filmul Amintiri din Epoca de Aur. Primul său rol principal într-un lungmetraj a fost în filmul regizat de Constantin Popescu, ”Principii de viață” (2010).

Ideo Ideis nu ar fi fost fără Alexandria, iar Alexandria nu s-ar fi umplut poate de atât spirit tânăr dacă nu ar fi fost Ideo Ideis. Născut din niște nevoi reale, răspunzând unui context, festivalul a reușit să aducă împreună, în același loc, timp de 8 zile, importanți artiști și oameni de cultură, liceeni explozivi și dinamici din întreaga țară, pasionați de teatru, și, nu în ultimul rând, membrii unei comunități curioase în ceea ce privește cultura.

În ultimii trei ani, festivalul Ideo Ideis a simțit nevoia să se apropie de tinerii din Alexandria, invitând în comunitate o serie de evenimente și demarând o serie de inițiative (spectacole pentru copii și de stradă, ateliere de dezvoltare personală și art-terapie, proiecții de filme) menite să pună bazele unei educații de tip artistic într-un oraș în care arta ajunge în mod normal foarte greu.

Celebrăm în fiecare august victoria de a fi putut continua acest festival într-un context care, cel puțin aparent, nu poate suporta astfel de inițiative.

 


IZVORUL FRUMUSEȚII, după Luigi Capuana

Teatrul Albinuțele, Brașov

 

Un spectacol interactiv realizat de Eugen Frîncu după o poveste de Luigi Capuana în care întâlnim opt personaje care se manifestă într-o lume a basmului pe un tărâm imaginar, dar şi într-o lume reală. Situaţiile care stârnesc râsul micuţilor spectatori sunt intercalate cu momente de tristețe. Spectacolul e unul dinamic, cu multă culoare, ritm şi voie bună, iar spectatorii pot fi din nou eroi de poveste. Ei vor călători în lumea basmului împreună cu personajele pe care le întâlnesc în spectacol şi vor înţelege foarte uşor că minciuna are picioare scurte.

 

DISTRIBUȚIE : Eugen Frîncu, Gina Moarcas, Monica Dabica

REGIE: Eugen Frîncu

SCENOGRAFIE: Doina Nistor, Iuliana Bedeu

Durata spectacolului: 45-50 min

 


CARNAVAL

cu Marian Râlea

Teatrul de Copii, București

 

Câte fetiţe nu şi-au dorit să fie Zâne şi Prinţese salutate de Prinţi frumoşi? Câţi dintre băieţi nu au vrut să-şi arate voinicia şi neînfricarea în faţa frumoaselor colege? Cei mai slabi, au vrut să fie Regi ai Pădurilor, precum Leii Paralei. Unora le-a plăcut Lupul cel Rău, dar în faţa Scufiţei Roşii (prietena lui de bancă) nu a reuşit decât să-i spună “ce frumos îţi stă în roşu”.

De la această Lume de Poveste, de care avem cu toţii atâta nevoie, la Lumea Viitorului nu este decât un pas. Câţi copii nu şi-au dorit să fie Roboţi sau Super Oameni veniţi din alte planete pentru a se împrieteni cu cei mici de pe pământ.

Cu toţii ne-am dorit în visurile noastre să fim personajele pe care le-am văzut pe micile şi marile ecrane. Iar de la Erou de Poveste la Vedeta de film este foarte puţin. Carnavalul îţi oferă posibilitatea să intri în această lume a visului şi a gândului Bun, mai cu seamă dacă există zâmbetul, chiar şi trist, al clovnului. Măcar o dată pe an, cu ocazia Carnavalului, să fim ca în Paradis. Oile să danseze cu Lupii, Prinţii cu Zmeoaicele, Zânele cu Balaurii, Câinii cu Pisicile, dezvăluind o lume a bucuriei şi a fericirii, o imagine a Lumii fără supărări şi griji, o eliberare a visului şi gândului bun ce sălăşluieşte în noi.

 


Atelierele ART&PLAY

ART&PLAY

art-terapie și dezvoltare personală prin teatru pentru copii și părinți

 

ART&PLAY este un mini-modul intensiv de art-terapie și dezvoltare personală, adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-11 ani și părinților lor. Activitățile din cadrul modulului au ca scop optimizarea relațiilor interpersonale, stimularea creativității și a spontaneității, facilitarea conştientizării şi exprimării emoționale, deblocarea expresivității corporale, dezvoltarea autonomiei și creșterea încrederii în sine.

Atelierele se adresează în special copiilor din Alexandria și părinților lor, dar pot participa și alte persoane interesate.

 

TRAINERI:

■ psih. SILVIA GUȚĂ

psihoterapeut, consilier psihologic

■ MIRCEA POSTELNICU

actor, trainer autorizat

 


Eveniment Stradal

În primele zile ale festivalului, străzile din Alexandria se vor umple de culoare și bună dispoziție.

În perioada 9-12 august, o echipă de street perfomeri va bucura copiii prin momente de clovnerie, face-painting și modelare de baloane.

Evenimentele stradale vor avea loc în centrul orașului, între orele 10:00-12:00 și 18:00-20:00.

 


Caravana TIFF

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul și Odessa și Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, caravana își propune să aducă în atenția publicului filme de succes din țările UE și non-UE.

 

PROGRAM:

Marți, 19 august

WITH MUM (Bosnia), regia: Faruk Lončarević

Sinopsis: Sarajevo. Un deceniu după război. Berina, o tânără artistă introvertită, încearcă să-şi salveze mama bolnavă de cancer în fază terminală prin ritualuri, magie, speranţă.

Distribuție: Marija Pikic, Mira Furlan, Branko Djuric

 

- -

Miercuri, 20 august

BUCUREȘTI, UNDE EȘTI? (România, documentar), regia: Vlad Petri

Sinopsis: La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la primele zile ale protestelor până în zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Un film despre oameni în acelaşi timp impulsivi şi curajoşi, pierduţi şi devastaţi. Şi despre o revoluţie care devine o absurditate tragică.

 

- -

Joi, 21 august

#SELFIE (România, comedie), regia: Cristina Iacob

Sinopsis: În loc să stea acasă şi să înveţe pentru Bac, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel. Yasmine, Roxi şi Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele două zile dinainte de examenul maturităţii, iar asta înseamnă să încalce orice regulă şi să facă tot ce le trece prin minte, fără să ţină cont de consecinţe. Vor libertate, adrenalină şi dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere ce își doresc.

Distribuție: Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Alex Călin

 


Concert THE PIXELS

Trupa Pixels a fost înființată la sfârșitul lui 2006 și de atunci a lansat două albume: Fire Exit 2008 - Lastrada Music și TKOVCTRL 2012- producție independentă realizată în colaborare cu Control Club.

În cei opt ani de activitate, The Pixels au trecut în CV concerte cu UNKLE, Sofa Surfers și Sophie Ellis-Bextor și nenumarate concerte de club.

Din 2012, The Pixels cântă în formula: Andreas Aron (vocal, bass), Cătălin Rulea (vocal, chitară, synth), Tudor Popescu (tobe), Liviu Iancu (synth), Irina Creangă (backing vocal).

galeria foto.

sponsori 2014.
parteneri 2014.

parteneri media 2014.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2014.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor