Ideo Ideis, ediția a VIII-a

8-16 august 2013, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor 4 zile de festival, membrii trupelor intrate în competiţie şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş), iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


 • Adrian Nicolae
 • Alexandru Pavel  
 • Alexandra Fasolă 
 • Alin State
 • Ana Covalciuc 
 • Bobi Pricop
 • Corina Moise
 • Gabi Costin
 • Iulia Samson
 • Mihai Prejban
 • Nicoleta Hâncu
 • Sabina Brânduşe
 • Sânziana Tarta 
 • Sorina Ştefănescu
 • Vladimir Anton 
 • Bogdan Nechifor
 • Ionuț Vișan

 

atelierele de măiestrie.

 

Cuvintele cheie ale acestui atelier sunt: mişcare şi conştientizare. Pe parcursul celor 4 zile de lucru cu un coregraf profesionist, participanții vor face exerciţii de observație și conștientizare a unor fenomene cu care aparent  toți suntem familiarizați: respirație, prezența unui corp într-un spațiu, echilibru și dezechilibru, dans etc. Atelierul acordă un interes deosebit dinamicii de grup, relaţiilor care se leagă între mişcările mai multor corpuri, încercând totodată să chestioneze modul în care comunicăm prin gesturi şi mişcări.

Traineri:

Vava Ştefănescu

Vava Ştefănescu este dansator, coregraf, regizor şi profesor. În 1994 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - secţia Coregrafie. În 2004 a fost bursier al Guvernului Francez pentru master în management cultural Cooperare artistică internaţională - Universitatea Paris 8. Din 2006 este director artistic  al Centrului Naţional al Dansului, Bucureşti. Este creatoarea a peste 30 de lucrări  (spectacole de dans contemporan şi creaţii coregrafice pentru spectacole de teatru şi film).

Mihaela Zamfirescu

Mihaela Zamfirescu este doctorand în Istoria teatrului universal, Istoria artei coregrafice, Spectacologie contemporană, Estetică, Noțiuni de filozofie, Expresia cuvântului prin mișcare în spectacolul contemporan. În 1999 a absolvit Universitatea Naționala de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Coregrafie. Din 2002 este Lector Universitar în cadrul aceleiași Universități, secția Coregrafie, iar din 1996 expert consultant al Școlii de Artă București. A realizat mișcarea scenică a unor spectacole semnate de Gelu Colceag, Claudiu Goga, Valeria Sitaru și Cătălina Buzoianu. Printre spectacolele proprii de dans se numără Urban Stuff - 2011, Metamorphosis - 2006, Clandestin - 2005, Iluzii de hârtie - 1999.

Atelierul este structurat sub forma unui dialog deschis între participanţi şi coordonator, în care dimensiunea practică trece în prim plan. Atelierul nu presupune creaţie dramaturgică în sensul clasic, fiind  centrat mai degrabă pe modalităţile prin care fiecare participant poate deveni un mai bun observator al realității din jurul său și poate descoperi cum se pot transfera experienţele sale de zi cu zi într-un text dramatic.

Trainer:

Mihaela Michailov

Mihaela Michailov este dramaturg şi critic de artele spectacolului. Publică articole în cele mai importante reviste culturale din România. A castigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2006 – Complexul Romania - montată la Teatrul Naţional din Bucureşti. În octombrie 2008 a avut loc, la Teatrul Foarte Mic, premiera spectacolului Interzis sub 18 ani, pe textul Mihaelei Michailov, în regia Ioanei Paun. În martie 2009, Alexandra Bandea i-a pus în scenă la Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara textul Cum traversează Barbie criza mondială. Din octombrie 2008 este selecţioner unic al Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara.În aprilie 2009, a fost invitată de Teatrul Lark din New York şi de Institutul Cultural Român din New York pentru o lectură a textului său, Mi-e frică, şi pentru o dezbatere despre noua dramaturgie. În iulie 2009 - rezidenţă de dramaturgie la Royal Court Theatre, Londra.

 

Acest atelier își propune în primul rând să evalueze și să chestioneze înţelegerea noastră asupra spațiilor care ne înconjorară, în care trăim, lucrăm sau pe care le creăm noi înșine. Delimitarea spaţiului, a formelor din jurul nostru și a felului în care alăturarea, gruparea sau contopirea lor poate da naştere altor forme, constituie alte obiective ale atelierului. 

Trainer:

Adrian Damian

După terminarea Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca, Adrian Damian și-a continuat studiile la U.N.A.T.C București unde în 2010 a absolvit masteratul în scenografie. În prezent este doctorand în cadrul aceleiași universități, cu tema de cercetare ”Aplicații scenothnice, efecte speciale și obiecte inteligente în spectacolul de teatru”.

De la absolvirea facultății a semnat mai mult de 30 de scenografii în teatre profesioniste, căutand tot timpul expresivitatea  spațiului în raport cu actorul. A reușit să găsească mijloacele plastice prin care să releve nuanțe pe care acțiunile sau cuvintele nu pot să le redea.

A colaborat cu mai mulți regizori de renume internațional dar cu siguranță figura care i-a marcat cel mai mult dezvoltarea  este Mihai Măniuțiu. Au realizat împreună unsprezece spectacole printre care și Viața e vis, la Teatrul Național din Timișoara, spectacol nominalizat de senatul UNITER în 2013 la cea mai bună scenografie.

Toată lumea are ureche muzicală! Dacă nu credeţi în valoarea de adevăr a acestei afirmaţii, cele patru zile de lucru cu experții Ideo Ideis vă vor demonstra cu siguranţă contrariul. Veţi descoperi ritmuri create din sunete aparent insesizabile, veţi înţelege cum se formează ele şi cum puteţi, la rândul vostru, să creaţi… muzică.

Traineri:

Nicu Alifantis

Nicu Alifantis este cântăreț de muzică folk, actor și poet. A făcut studii muzicale particulare și a debutat în anul 1973; în 1976 i-a fost editat primul single - Cântec de noapte.  Între 1973-2009 a susținut 4400 concerte. A compus muzica pentru peste 90 de spectacole de teatru și 12 filme. Fondează grupul NICU ALIFANTIS & ZAN, ca trupă de studio, în 1995, pentru ca un an mai târziu să devină trupă de proiecte. Prima apariție scenică a avut loc în 1996 cu ocazia Festivalului de Artă Medievală din Sighișoara. În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova "proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale". În 2004 i-a fost acordat titlul Merit cultural în rang de Cavaler.

Irina Sârbu

A absolvit liceul de muzică George Enescu clasa pian principal a doamnei profesor Gabriela Enășescu în anul 2002. Următorii patru ani i-a petrecut în cadrul secției de actorie a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului George Ivașcu. A absolvit facultatea cu spectacolul musical Cele două orfeline.  A început să cânte jazz în anul 2002 alături de pianistul și compozitorul Andrei Tudor. Debutul a avut loc în cadrul emisiunii Povestiri din Studioul Artelor

În anul 2003 a primit Premiul pentru debut în cadrul Galei Premiilor Jazz. În scurt timp a început să cânte alături de instrumentiști renumiți ai jazzului românesc precum Marius Mihalache, Puiu Pascu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian și alții. 

Nadia Trohin

Nadia Trohin s-a născut în Chişinău, unde între 2001-2004 a fost solista trupei Millenium, cu care a lansat albumele Fata sihastră, Creştini, Crăciunul a sosit şi alături de care a obţinut Premiul III la Festivalul „Cerbul de Aur”, Premiul I la Festivalul Internaţional “Slavianskyi Bazar”, Vitebsk. După ce a absolvit în Chişinău Colegiul Naţional de Muzică, şi-a continuat studiile de licenţă şi master în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializare muzică şi cultură pop/jazz, clasa maestrului Mircea Tiberian.

Debutează în jazz în 2010, când obţine Premiul pentru cea mai bună trupă Nadia&Friends la Festivalul de la Târgu Mureş. Un an mai târziu, împreună cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren şi Maurice de Martin, lansează albumul La margine de Bucureşti, muzică  românească interbelică şi  jazz.  Muzicienii  de jazz  alături de care a cântat: John Betch, Christian Lillinger, Olah Peter, George Natzis, Cristian Soleanu, Cătălin Milea, Pedro Negrescu, Alex Man și alții.

În prezent este angajată a Universităţii  Naţionale de Artă Teatrală şi Film “I.L.Caragiale” în calitate de corepetitor.

În fiecare an, Ideo Ideis aduce la Alexandria un artist vizual de renume care este invitat să coordoneze activitatea atelierului. Scopul acestui program este de a-i aduce pe participanți mai aproape de arta contemporană și de a-i ajuta să se exprime prin mijloace artistice cât mai diverse, de la fotografii, instalații, colaje la proiecții video. La finalul atelierului, lucrările rezultate sunt prezentate în cadrul unei expoziții deschise întregii comunități.

Trainer:

Vlad Petri

Vlad Petri (n. 1979, Bistriţa) este regizor de film şi fotograf. După ce a absolvit Universitatea de  Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (2005, secţia “Imagine Film şi Televiziune”) a  lucrat ca director de fotografie şi fotograf în cadrul unor proiecte diverse, filmate în locaţii precum Afganistan, Siria, Tajikistan, Uzbekistan, Iordania, Armenia, Albania. A realizat mai multe filme de scurt metraj şi documentarul Revelion 2008 (lungmetraj, împreună cu Mădălina Roşca). A coordonat ateliere şi workshopuri de fotografie pentru o perioadă de 4 ani (începând din 2007), adresate unui public larg. Preocupările sale se axează pe investigarea realităţii imediate, personale, cât şi sondarea transformărilor sociale la care ia parte. Este masterand la Universitatea Freie din Berlin în Antropologie Vizuală şi Media (începând din 2012). În prezent se află în perioada de montaj cu un film documentar despre Piaţa Universităţii 2012 şi protestele la care a luat parte. Trăieşte şi lucreză în Bucureşti.

Competiția

În urma preselecției, în competiția Ideo Ideis intră an de an 9 trupe de amatori, din toată țara. Pe parcursul a 3 zile participanții prezintă în concurs, în fața membrilor juriului, spectacolele cu care s-au înscris.
 
trupe
participante.

după romanul lui Kazuo Ishiguro

DISTRIBUȚIE: Kathy - Ana Crețu; Tommy - Andrei Poroșanu; Ruth - Andreea Coff; Miss Emily – Ioana Nedelcu; Miss Lucy - Teodora Anghel; Madame Marie Claude - Bianca Angheli; Maria, Chrissie – Maria Muller; Frank, Rodney - Laurențiu Florean; Laura - Sandra Ducuță; John, infirmier - Cosmin Marin, Peter, infirmier - Andrei Călinoiu; Henry - Gabriel Zaharia; Amintire Kathy - Cătălin Maria Vlad

DESCRIERE SPECTACOL: Kathy, Tommy şi Ruth îşi petrec copilăria la Hailsham, o şcoală-internat britanică aparent idilică unde descoperă un secret sumbru şi obsedant despre viitorul lor. Pe masură ce cresc şi se apropie de soarta devastatoare care îi aşteaptă ca adulţi, ei trebuie să facă faţă şi sentimentelor profunde de iubire, trădare, gelozie care ameninţă să îi despartă.

după romanul lui Kazuo Ishiguro

DISTRIBUȚIE: Kathy - Andreea Langa; Tommy - Daniel Iosub; Ruth - Ștefana Sorohan; Miss Emily - Ilinca Prisăcariu; Madame - Elena Strățeanu; Miss Lucy - Cezara Munteanu; Chrissie - Alexandra Iftinca; Rodney - Florin Aioane; Mary - Alexandra Marinițu; Laura - Emma Mateciuc; Amanda - Bianca Ionescu; Carole - Raluca Viziteu; Jenny - Aida Boca; Martha - Smaranda Piticari; Robbie - Alexandru Acsinte; Peter - Șerban Mihai; Mister Roger - Alexandru Afloarei; Annette - Roxana Chițanu; Hannah - Eugenia Drobot; Donatorul - Claudiu Brînzei; Posibila - Anuța Drobotă

DESCRIERE SPECTACOL:

Kathy, Ruth, Tommy, copiii de la Hailsham iubesc viața. Iubesc să fie copii, să se joace. Iubesc să trăiască. Ei nu știu exact în ce circumstanțe au ajuns pe lume, cine le-ar putea fi posibilul, nu știu de ce există ei. Dar asta nu îi împiedică să se bucure de fiecare zi; copii care se bucură de viață și viața care își bucură copiii. Unii ţin soarele în mâini, unii sunt furtuni, unii stau şi privesc, alţii nu vor ieşi niciodată de sub umbrelele lor. Mai sunt şi cei cărora le place ploaia… Singurul lucru concret este acela că avem un suflet. Dar ar mai fi oare necesară o demonstraţie? Putem iubi ceea ce nu cunoaștem în totalitate! Putem iubi oameni despre care nu știm aproape nimic! Putem iubi cerul! Nu știm cât este de mare, nu l-am atins niciodată și nici nu știm dacă o să-l atingem pentru că nu știm până unde ține. Nu știm… dar noi îl iubim… motivele sunt diferite dar dragostea este aceeași.

adaptare după „Dresoare de fantome”, de Ion Băieșu

DISTRIBUȚIE: Dresoarea - Sonia Teodoriu; Paznicul - Ștefan Mihai; Șchioapa - Smaranda Teodoriu; Prințesa Bătrână - Alla Ivanov; Prințul Bătrân - Bogdan Capșa; Bastardul - Maria Milatinovici; Logodnicul - Alexandru Torge

DESCRIERE SPECTACOL: Într-o lume care pare a fi ascunsă și lipsită de grijile de pretutindeni, își face apariția un străin ce încearcă să dreseze conștiințe și crede că își poate afilia ideile și principiile unei ideologii pe care o slujește obedient și fără discernământ. Este oare posibil ca ființele acelei lumi, de atfel mai umane decât intrusul, să se sustragă destinului? O concluzie se desprinde clar: avem nevoie fiecare de câte un paznic.          

de Donald Marhuiles

DISTRIBUȚIE: Gabe - Carol Ionescu; Karen - Ilinca Tuvene; Beth - Alexandra Zăuleț; Tom - Voicu Aanițeix

DESCRIERE SPECTACOL: Textul Cina cu prieteni, de Donald Marguiles, vorbește despre patru oameni și relațiile de prietenie, iubire și rivalitate care apar între ei. Gabe și Karen sunt un cuplu căsătorit de zece ani, care trăiește viața „perfectă” de familie: copii perfecți, vacanțe minunate și mâncăruri extravagante alături de cei mai buni prieteni ai lor, Tom și Beth, care s-au căsătorit, de asemenea, cam în aceeași perioadă. Conflictul piesei apare din perturbarea acestui echilibru al vacanțelor împreună și al „cinelor cu prieteni”, printr-un eveniment foarte, foarte, neașteptat...

de Marin Sorescu

DISTRIBUȚIE: Lungu - Codrin Pascariu; Marin - Șerban Lazarovici; Anica - Alexandra Zorilă; Maria Bălii - Diana Bizbac; Mutu’ Ioncicăi - Paul Nistor; Bag Samă - Ciobanu Sebastian; Titu Seder - Lucian Todirică; Țața Maria - Maria Radu; Tilina - Diana Hatmanu; Țața Floarea - Diana Adomnicăi; Mitrele - Horia Apalaghiei; Leana - Mădălina Brumă; Mitru lu’ Ciugulea - Corneliu Ibănescu; Dorel - Codruț Andrici; Copii - Sorina Băleanu, Ioana Nimigean, Ioana Barbu; Ochiul satului - Mădălina Marusac, Diana Ciubotaru, Olivia Negură, Oana Andrieș, Ioana Pătrașcu, Bianca Hodorogea, Ioana Pintilie; Mândrele satului - Bianca Rusu, Alexandra Daniliuc, Alexandra Bardan, Paula Fantu; Flăcăii satului - Eduard Agavriloae, Andrei Redinciuc, David Surdu, Bogdan Siminiceanu, George Dron, Theodor Şoptelea; 

DESCRIERE SPECTACOL: ROMÂNIA, comuna BULZEŞTI, acum câţiva zeci de ani

Noapte. Satul doarme. Pe fundal se aud greieri, bufniţe, scarţâitul unei fântâni, câini urlând în depărtare, copaci foşnind. Lungu iese pe-afară. Îi pierise somnul. Este aşa cum încercase să doarmă, în izmene, desculţ. Îşi zice: „Ia, să mă uit pe la vitele alea! Dacă le-aud cum rumegă, asta mă face-ntotdeauna să picotesc". Şi-odată, fâş! foşneşte ceva în pătuiag. Ce să fie? Când se uită în sus, MINUNE MARE...

SUNET:  Adrian Apotrosoaiei

de Mihai Ignat

DISTRIBUȚIE: Purcaru Matei, Cazacu Mădălina, Toader Ștefan, Bunea Ana, Piciorea Adrian, Cordoș Patricia, Nicolau Ingrid

DESCRIERE SPECTACOL: „Crize” e o comedie romantică atipică despre un cuplu tipic de oameni banali, care-și împart frustrările, aspirațiile, speranțele… trăind parcă izolați de lume, într-o relație disfuncțională de „love-hate”.

de Dumitru Solomon

DISTRIBUȚIE: Pepa - Mazăre Cătălina; Astenillia - Tiron Iris; Bufonul - Balaș Elena; Steluța - Chirilă Simona; Virgulina - Palade Nicoleta; Spongina - Carabă Bianca; Abuliu - Zbîrciog George; Fenol - Conache Cristi; Strungăreață - Dumitru Cosmin; Vay - Isac Eusebiu; Prințul - Gîrleanu Marius; Ostaș - Carabă Leonid; Ostaș - Steclaru Vlad; Ostaș - Robu Bogdan

DESCRIERE SPECTACOL:

Moto:

Adevărul e adevăr. Nu e nici urât, nici frumos. Trebuie să ai curajul de a-l privi în faţă.”

Prinţesa şi porcarul este povestea unei fete de împărat care a fost crescută de tatăl său aşa cum şi-a dorit acesta şi încercând prin educaţia dată să îşi aline of-ul faptului că nu a avut şansa de a avea un băiat.

În spectacol întâlnim fuga unora dintre personaje de viaţa reală şi temerea de a se confrunta cu ea, fapt care îi determină să se simtă bine aşa cum au fost învăţaţi.

O poveste de dragoste dă sens cursului vieţii şi schimbă viaţa unora dintre personajele spectacolului şi le oferă libertatea de a privi la fiecare zi de azi şi de mâine aşa cum sunt în realitate.

de Matei Vișniec

DISTRIBUȚIE: Paparazzo 1 - Sălceanu Bogdan, Vocea şefului, Omul cu cutia de saxofon, Automatul cu băuturi -Cercel Denis; Omul cu cutia de vioară - Diaconu Liviana; Patroana de cafenea, Cetăţeanul 1 - Hornea Andrada; Vocea oarbei, Oarba care stă la televizor şi schimbă canalele - Pleşan Raluca; Omul care trăieşte pe trotuar şi ascultă muzică la cască - Biţână Ionuţ; Bărbatul cu cutia de flaut, Omul pentru care naşterea a fost o prăbuşire - Stan Raul; Bărbatul care vrea să plece cu trenul, Omul legat în sac - Condurat Alexandru; Casierul, Cetăţeanul 2 - Pobirci Iulian; Paparazzo 2 - Horvat Diana; Străinul, Femeia desculţă - Coman Giorgiana; Bătrâna doamnă cu busola, Cetăţeanul 3 - Stoica Alice; Funcţionarul de la municipalitate - Maracu Alexandru; Cetăţeanul 4 - Buzdugan Alina

DESCRIERE SPECTACOL: Soarele a suferit o implozie şi nu o să mai răsară. E un sfârşit de lume… anunţat la ştiri. Oamenii, fără nume, par să nu aibă nicio tresărire interioară şi îşi pierd puţinul timp ce pare să le mai fi rămăs cu nimicuri. Ei mişună aiuriţi şi aiurea, nu mai au timp să comunice şi îşi continuă viaţa în gesturi ultime. Clienţi ce îşi amintesc viaţa dinaintea naşterii nu mai plătesc consumaţia, patronilor nu le mai pasă de afacerile lor, muzicieni sensibili se dau drept ucigaşi profesionişti, iar altora li se pare că nu pot muri fără o ultimă petrecere dementă care se transformă într-un haos total.  Paradoxal, doar Oarba pare să „vadă” că e de rău, alături de aceasta rămânând lucizi doar presa şi automatul cu băuturi. 

Nimeni nu ştie ce ar fi de făcut, nimeni nu ştie pe ce lume se află. Poate o lume pe dos…

de Gabriel Pintilei

DISTRIBUȚIE: Croitoru Andreea-Cătălina, Nae Petru Corvin, Tamazlicaru Alexandru, Gherlagiu Ana, Acatrinei Bogdan, Lazăr Andrada-Georgiana, Mureşean Adelina, Cotorceanu Mădălina, Dragomirescu Irina-Gabriela

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa urmărește povestea a nouă adolescenți aflați la o petrecere. Dar ce se întamplă oare atunci când o fată dispare și toți ceilalți se văd nevoiți să dea declarații la poliție? Cum reacționează și ce spun… sau nu spun în declarație? Come and see!

juriul.Cătălin Ștefănescu
Preşedintele juriului

Preşedintele juriului

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%.

Marius Manole
Membru Juriu

Membru Juriu

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi,secţia Actorie, şi al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim; Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa; Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
Premii şi nominalizări: Nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine; Nominalizare UNITER 2003 - Debut pentru rolul Paulie din Drept ca o linie; 2003 Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Medeea Marinescu
Membru juriu

Membru juriu

Medeea Marinescu este actriţă, absolventă a U.N.A.T.C."I.L.Caragiale", clasa profesor universitar Florin Zamfirescu. Medeea jucase încă de pe băncile facultăţii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Româno-american şi Odeon, prezentase câteva emisiuni de divertisment la TVR 1 şi Antena 1 şi avea şase premii de interpretare. Joacă mult pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Radu Beligan şi Carmen Stănescu. În ultimii ani a jucat în filme franţuzeşti (Une mere comme on n'en fait plusUne femme piageeJe vous trouve tres beauUn homme tres recherche).
În ultimul ei film Donnant Donnant (2010), Medeea îl are partener pe Daniel Auteuil. Printre ultimele producţii teatrale se numără Străini în noapte, Dineu cu proşti şi Purificare.

Andi Vasluianu
Membru juriu

Membru juriu

Andi Vasluinau este actor, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie.
Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Offset de Didi Danquart, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola,  California Dreaming (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu, film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes și Despre oameni și melci (2012), cel mai recent film regizat de Tudor Giurgiu.
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Azilul de noapteBurghezul gentilomCasa ZoikaiDin viaţa insectelorFurtuna (la Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of thingsXXL (Teatrul ACT).

Vlad Zamfirescu
Membru juriu

Membru juriu

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale (Şase personaje în căutarea unui autor, de Pirandello, regia Cătălina Buzoianu; D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele; Triumful dragostei de Marivaux, regia Alexandru Darie; American Buffalo, de David Mamet, regia Cristi Juncu), filme de lungmetraj (Stare de fapt, regia Stere Gulea; Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis; Orient Expres, în regia lui Sergiu Nicolaescu) şi producţii de televiziune precum Doctori de mame.
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER, decernat pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul de Strinberg în regia Cătălinei Buzoianu şi Premiul Special al juriului la festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană.

premiile.


Cel mai bun spectacol

... „La Lilieci”

     DRAMA CLUB, București

Cea mai bună actriță în rol principal

... Ana Crețu

   „Never let me go”, AS, București

Cea mai bună actriță în rol secundar

... Andreea Coff

    „Never let me go”, AS, București

Cel mai bun actor în rol principal

... Carol Ionescu

   „Cina cu prieteni”, BRAINSTORMING, București

Cel mai bun actor în rol secundar

... Paul Nistor

    „La Lilieci”, DRAMA CLUB, Botoșani

Premiul Ideo Ideis

... Trupa PROTHA, Panciu 

Premiul Alternopedia

... Matei Purcaru, OGLINZI, Sinaia

    Teodora Anghel, AS, București

Premiul Godot     „Never let me go”, AS, București
Premiul Undercloud     „Cina cu prieteni”, BRAINSTORMING, București
Premiul special al juriului

     BRAINSTORMING, București

      AS, București

 

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare din serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

ZIC ZAC, un spectacol de Andrea Gavriliu rezemată de Ștefan Lupu

UNATC „I.L.Caragiale”, București

masterat coregrafie, clasa prof. Univ. dr. Raluca Ianegic

DESCRIERE SPECTACOL: Zic Zac este spectacolul generației noastre. Vorbește despre etapele unei relații: simpatie și antipatie, porniri animalice și dezbateri filosofice, sensibilitate și cruzime, frici personale și nevoia de a ne găsi jumătatea. Toate acestea sunt înglobate într-o călătorie psihedelică plină de umor și, mai ales, Muzică!

Zic Zac este un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul din argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică. Așadar, doamnelor și domnilor, dansați

DISTRIBUȚIE: Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin

REGIE: Andreea Gavriliu

COREGRAFIE: Andrea Gavriliu

SCENOGRAFIE: Andreea Săndulescu, Alexandru Petre (asistent scenografie)

LIGHT DESIGN: Alexandru Bibere

SUNET: Alexandra Poiană

MONTAJ VIDEO: Gabriel Costin

FEMEIA CARE ȘI-A PIERDUT JARTIERELE, de Eugène Labiche

traducerea și adaptarea Silviu Purcărete

Teatrul de Comedie, București

 

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa FEMEIA CARE ŞI-A PIERDUT JARTIERELE  este scrisă în 1851 de Eugène Labiche, maestrul vodevilului francez.

Bastonade, quiproquo-uri, cântece şi bătăi cu frişcă  sunt elemente ale spectacolului imaginat de regizorul Silviu Purcărete ca pe o farsă, în care artişti şi mobile burgheze fantomatice alunecă cu graţie pe parchetul lucios.

„Un spectacol fără false pretenţii culturale devine în sine o reuşită, la fel cum aparenta gratuitate a vodevilului se umple de sens prin sancţiunile aplicate cu ironie. Un alt "obligo" al acestui gen îl reprezintă un anume tip de actor, capabil să dezvolte comicul până la exces.


Purcărete a ochit perfect în această direcţie, alegând actorii Teatrului de Comedie. Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă chiar par desprinşi din povestea lui Labiche, iar Dorina Chiriac îşi foloseşte farmecul cu multă graţie comică.

Se râde în hohote chiar de la intrarea actorilor pe scenă, iar aceasta este reacţia spre care tinde orice vodevil. Muzica sau, mai degrabă, comentariul sonor pe care îl aduce muzicianul Lucian Maxim manevrând un fierăstrău şi instrumente de percuţie, învăluie această lume caricaturală într-un aer de mister.” (Cristiana Gavrilă – agenda.liternet.ro)

 

DISTRIBUȚIELaverdure - George Mihăiță, Gaspard - Horațiu Mălăele; Fideline - Dorina Chiriac, Fierăstrău și percuție - Lucian Maxim

     

REGIE: Silviu Purcărete

SCENOGRAFIE: Silviu Purcărete

MUZICĂ: Vasile Șirli

COLIBRI, de Garret Jon Groenveld

DESCRIERE SPECTACOL: COLIBRI este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor apropiat în care, dacă nu ai un loc de muncă, eşti trimis către un birou special. Doi angajaţi ai biroului de şomaj, unul celibatar şi altul căsătorit, reacţionează diferit când rutina zilnică le este distrusă în urma unui act de violenţă urbană.

„Am fost la Green Hours şi am văzut un spectacol-lectură cu Daniel Popa şi Laurenţiu Bănescu. După aceea, lucrurile s-au mişcat rapid. Ei mi-au propus să regizez, iar eu m-am prins că asta e piesa pe care o aşteptam de multă vreme. Peste vreo două săptămâni mi-am dat seama că Daniel şi Laur sunt actorii pe care îi aşteptam de multă vreme.” Florin Piersic Jr.

DOCTOR’S STUDIO (www.doctorsstudio.org) este o asociaţie culturală independentă ce îşi propune să producă şi să promoveze proiecte artistice cu strânse şi evidente legături cu România şi lumea în care trăim, în contextul social – politic actual.

DOCTOR’S STUDIO promovează experimentul şi inovaţia în artă şi militează pentru educarea publicului prin cultură. Iniţiatorul Doctor’s Studio este Daniel Popa.

 

DISTRIBUȚIE: Unu - Laurențiu Bănescu; Doi - Daniel Popa

REGIE: Florin Piersic Jr.

SCENOGRAFIE: Summer Wood

COREGRAFIE: Silvia Călin

AFIȘ: Amandine Bănescu

PRODUCȚIE: Doctor's Studio

BILOXI BLUES,de Neil Simon

traducerea Loredana Tiron

versiunea scenică Iarina Demian

Spectacol independent

DESCRIERE SPECTACOLUn text impresionant - povestea a șase soldați înrolați în armata SUA, care învață să se asculte unii pe alții, să se descopere, să comunice.

Personajul principal al piesei este un tânăr din New York care, la înrolare, mărturisește că are trei dorințe: aceea de a nu muri în cel de-al doilea Război Mondial, să devină scriitor și să își piardă virginitatea.

„Biloxi Blues adună în sală public de toate vârstele. Am văzut oameni cu părul alb, care aplaudă încântaţi, iar la sfârşit vin să-mi mulţumească pentru spectacol. Succesul se datorează nu numai lui Neil Simon o spun fără falsă modestie, dar şi acestei trupe excelente de actori tineri şi talentaţi.” Iarina Demian

În pofida laturii comice accentuate, piesa conţine şi un mesaj mult mai serios, desprins din învăţăturile pe care le trag personajele despre lume şi viaţă.
Biloxi Blues este o lecţie despre onoare, dreptate, disciplină şi datorie. Simon este recunoscut în lumea întreagă pentru umorul şi calitatea comediilor sale. El scrie pentru actor, de aceea rolurile din piesele lui sunt de obicei pârghii de lansare pentru aceştia. Pe mine m-a cucerit nu numai cu ironia, dar şi cu seriozitatea cu care priveşte viaţa.” Iarina Demian

DISTRIBUȚIE: Soldat Carney - Andrei Huțuleac; Soldat Eugene - Paul Ipate; Soldat Epstein - Bogdan Cotleț; Soldat Hennesey - Andrei Șerban; Soldat Selridge - Mircea Postelnicu; Soldat Wykowski - Radu Iacoban; Sergent Toomey - Tudor Chirilă; Daisy - Ioana Barbu; Rowena - Ștefana Samfira

REGIE: Iarina Demian

ASISTENT REGIE: Silvia Gâscă, Lara Ionescu

SCENOGRAFIE: Ștefania Cenean

ASISTENT SCENOGRAFIE: Maria Dore

COREGRAFIE: Mihaela Zamfirescu

ILUSTRAȚIE MUZICALĂ: George Marcu

LIGHT DESIGN: Tudor Chirilă

ZI CĂ-I BINE, de Wil Calhoun

traducerea Florin Piersic Jr.

Teatrul LUNI, Green Hours, București

 

DESCRIERE SPECTACOL: ...o reluare, după aproape 10 ani, a unuia dintre succesele de marcă ale Teatrului LUNI de la Green Hours...

Universul se poate învîrti în jurul unei roșii. Universul e un amestec de rîs și plîns. Dovada: ZI CĂ–I BINE

"Nu vi s-a întîmplat niciodată să savurați în minte gustul unei roșii și să descoperiţi consternați că nu mai este în frigider? Dacă vă liniștește ideea, au trecut și altii printr-o asemenea experiență traumatizantă..." (Mihaela Michailov - Observator Cultural)

DISTRIBUȚIE: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.

REGIE: Florin Piersic Jr.

PRODUCȚIE: Teatrul LUNI de la Green Hours

FĂ-MI LOC!, de Anthony Michineau

Spectacol independent

DESCRIERE SPECTACOL: Medeea Marinescu și Marius Manole fac teatru la puterea a patra!

Cea mai indrăgită actriță de film se întâlnește în sfârșit cu cel mai "pe val" actor de teatru într-o comedie a cărei producții este semnată de "Asociația INSPIRA".

Fă-mi loc! spune povestea a doi tineri ce se regăsesc în ajunul Crăciunului în cușeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, șarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus in fața unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existență.
Suntem în ajunul Crăciunului. E momentul în care simțim mai mult ca oricând să fim înconjurați de familie și de cei pe care îi iubim cu adevărat.
Hazardul îi aduce pe Manuel si Camilla împreună, doi oameni ce nu au aparent nimic în comun, ceea ce va genera nenumărate "scântei". Însă amandoi caută să înțeleagă și să SE înțeleagă, amândoi au nevoie să se destăinuie, și mai mult, amândoi au nevoie de a se vindeca de singuratate.
Fă-mi loc! este un spectacol care ne invită să reflectăm asupra propriei noastre existențe dincolo de orice convenientă socială.

DISTRIBUȚIE: Marius Manole, Medeea Marinescu

REGIE: Radu Beligan

ASISTENT REGIE: Mădălina Ciupitu

SCENOGRAFIE: Mădălina Marinescu

LIGHT DESIGN: Roxana Docan

PRODUCȚIE: Asociația INSPIRA

ELIXIRUL, de Mihai Gruia Sandu

UNATC ”I.L.Caragiale”, București

masterat arta actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag

 

DESCRIERE SPECTACOL: O întâlnire între 9 masteranzi, profesorul Mihai Gruia Sandu şi asistentul Ştefan Lupu… o joacă tinerească în care interpreţii se aruncă cu poftă şi entuziasm… O comedie de o oră şi patruzeci de minute, în care răstunările de situaţii, micile “accidente” şi intrările şi ieşirile din convenţie fac deliciul publicului. Un început de drum, al unei generaţii, la care vă invităm să fiţi martori.

„Toți absolvenții sunt dăruiți cu tot sufletul studiului acestui gen difici și se anunță ca personalități în evoluțiile viitoare. Elixirul este un examen ce merită a fi urmărit pentru a cunoaște actorii de mâine.”(Ileana Lucaciu–ileanalucaciu.blogspot.ro)

„ Sunt tineri şi nebuni, se aruncă în acest exerciţiu cu toată inconştienţa creativă a actorului aflat la început de drum. „Carpe diem!”, „Ce-am avut şi ce-am pierdut”… totul de dragul publicului, până la ultimul strop de energie; dansăm şi cântăm trei zile şi trei nopţi dacă e nevoie pentru a vă face vouă plăcere, iubiţii noştri spectatori. Aşa suntem noi – rebeli, frumoşi, cu toată viaţa înainte, cu speranţe, cu talent, avem atât de multe să vă arătăm, să vă demonstrăm cine suntem şi ce putem deveni dacă aveţi încredere în noi şi veniţi să ne vedeţi. Acesta e sentimentul pe care îl am când mă gândesc la ei.” (Alina Epîngeac – yorick.ro)

„Când actori, când mască, jucându-se excelent de-a dublul comediantului în şi în afara personajului, absolvenţii din Elixirul creează mai mult decât un spectacol. Ei devin, prin această strădanie, o trupă. Dell'arte. Finalul?... Ce contează? Să curgă tarantella!” (Ana-Maria Nistor – agenda.liternet.ro)

DISTRIBUȚIE: Dottore/Mastino - Cezar Grumăzescu; Pantallone/Federico - Vlad Pavel; Isabella/Margherita - Ioana Manciu; Lelio/Paulo - Pavel Ulici; Arlecchino/Domenico - Liviu Chițu; Colombina/Giuseppina - Aida Avieriței; Capitano/Fabio - Sergiu Costache; Pulcinella/ GianLuca - Alexandru Sinca; Regizor, sufleur - Ana-Maria Bercu

REGIE: Mihai Gruia Sandu

ASISTENT REGIE: Ștefan Lupu

COREGRAFIE: Roxana Colceag

SCENOGRAFIE: Măriuca Ignat

LIGHT DESIGN: Lucian Moga

OPERATOR LUMINI ȘI SUNET: Alexandru Bibere

Conciato

În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.

Teatru de improvizație cu Backstage Boys

Spectacol independent

 

DESCRIERE SPECTACOL: Teatrul de improvizație este o formă de teatru interactiv și distractiv, în care actorii improvizează scene și povești pornind de la sugestiile spectatorilor. Nimic nu este pregătit în prealabil, spectacolul este creat în timp real de către actorii improvizatori.

„Scenele create de Cătălin Coșarcă, Iulian Sfircea, Sever Bârzan, Ştefan Huluba şi Vlad Mihu electrizează prin candoarea, energia şi ingeniozitatea lor. Pe tipare uzuale comunicate chiar de spectatorii din sală, băieţii improvizează situaţii care devin comice prin spontaneitatea cu care actorii îşi găsesc, dezvoltă şi conduc personajul chiar în faţa noastră. Puterea unei improvizaţii bine executate îl face pe spectator să devină parte dintr-un moment unic, irepetabil, care concentrează întreaga putere de expresie a artistului şi puterea de concentrare a spectatorului. Acest lucru creează o puternică relaţie de susţinere reciprocă între spectator şi actor. Iar cei cinci protagonişti ai acestui eveniment inedit pentru scenele noastre reuşesc să facă faţă provocărilor inerente stilului cu multă vervă.” (Lucian Țion – agenda.liternet.ro)

DISTRIBUȚIE: Sever Bârzan, Vlad Mihu, Vlad Șpilca, Iulian Sfircea, Ștefan Huluba, Cătălin Coșarcă

ACOMPANIAMENT MUZICAL: Tibi

VARIAȚIUNI LA INVENȚIUNI OP 2

Spectacol independent

 

DESCRIERE SPECTACOL: O poantă muzicală... sau mai multe.

DISTRIBUȚIE: Petre Ancuța, Emilian Mârnea

REGIE: Petre Ancuța și Emilian Mârnea

SCENOGRAFIE: Petre Ancuța și Emilian Mârnea

COREGRAFIE: Petre Ancuța și Emilian Mârnea

CONCEPT: Petre Ancuța și... Emilian Mârnea

SUNTEM CEEA CE IUBIM

Spectacol independent

 

DESCRIERE SPECTACOL: Cultura nu este decât strigătul oamenilor în faţa destinului şi iată că azi, împreună cu nişte minunaţi tineri, strigătul nostru, nu este decât un firesc LAUDATIO, adus la 8 decenii de la naşterea, ÎNGERULUI BLOND -Nichita Stănescu.

Nichita Stănescu este parte din ADN-ul poporului român, "O pată de sânge care vorbeşte" în numele alcătuirii noastre în veşnicia nedisimulată a trecerii noastre prin lume, ca fraţi şi surori întru frumosul care poate salva lumea.

În rest, vreme trece, vreme vine, spunea poetul, care în anul 1980 când a primit premiul HERDER pentru literatură, a cumpărat lalele negre şi le-a dăruit femeilor întâlnite pe strada Mihai Eminescu din Viena. A fost nominalizat pentru Nobel, de către Academia suedeză, susţinut de prietenii sârbi şi a rămas "în picioare" în faţa meschinăriilor mioritice ale regimului comunist de atunci... pentru că "Amintirea întâmplărilor mele vine din viito, nu din trecut"... spunea poetul.

Mirat şi uluit de ideea că există timp, vede în orice ceas, în orice orologiu, în orice clepsidră, forma unui posibil sicriu. (...)

"Să mă dezobişnuiesc să mai fiu om mi-a fost dat destul de uşor.

Să mă dezobişnuiesc să trăiesc mi-a trebuit doar o moarte cu omor.

De lupi mă dezobişnuiesc cel mai greu, sunt singuri şi pe zăpadă.

Desigur, va trebui să mă dezobişnuiesc de singuratate."

Să nu-l lăsăm singur...

DISTRIBUȚIE: Alexandru Bogdan, Niculae Ionuț, Andrei Huțuleac, Laura-Maria Vlădoiu

PIAN: Naomi Guttman 

REGIE: Laura-Maria Vlădoiu

COREGRAFIE: Constantin Enache

LIGHT DESIGN: Alexandru Bibere

MONTAJ ȘI PROIECȚIE: Alexandru Popescu

AFIȘ: Larisa Bica

COORDONATOR: Anca Bica-Bălălău

ARTĂ, de Yasmina Reza

traducerea Violeta Popa

Spectacol independent

 

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul Artă ne prezintă efectul cataclismic pe care cumpărarea unui tablou abstract foarte scump îl are asupra trei prieteni: Marc, Serge si Yvan. Dezbaterea estetică a valorii tabloului alb îi va implica pe cei trei într-un conflict care riscă să distrugă o prietenie de-o viață.
Vezi dacă arta contemporană poate strica o prietenie clasică, într-o comedie modernă cu un tablou alb cu mai multe puncte ... de vedere.

DISTRIBUȚIE: Marc - Alexandru Călin; Serge - Valentin Florea; Yvan - Idris Clate

REGIE: Alexandru Jitea

CE POȚI SĂ FACI ÎN 10 MINUTE?, după texte de Cathy Celesia, Christopher Durang, Eric Lane, Marc O’Donnell, Nina Shengold, Seth Kramer, Theresa Rebeck şi Wayne Rawley

Godot Cafe Teatru, DramaForTheMasses şi UNATC

 

DESCRIERE SPECTACOL: Ce poţi să faci în 10 minute? este spectacolul trailer al Trilogiei Americane.

Trilogia Americană va fi o suită de trei colaje de piese americane de 10 minute, grupate în funcţie de tematică.

Deşi la momentul apariţiei lor în Statele Unite (sfârşitul anilor 70) piesele de 10 minute au fost privite ca un fel de ciudăţenie teatrală, de-a lungul timpului ele au evoluat într-o formă de artă de sine stătătoare. Piesele de 10 minute sunt haiku-ul teatrului american. Prin natura lor, ele sugerează, nu explică, şi depind de metaforă pentru a-şi transmite mesajul. Sunt puternice, precise, ca un fulger, şi rămân întipărite în minte, pentru că spectatorul îşi aduce aminte toată piesa.

Piesele grupate şi în spectacolul trailer, şi în colajele trilogiei, nu au aparent nici o legătură între ele. Şi totuşi, ce vreau să sugerez este că, de fapt, dincolo de haosul aparent al întâmplărilor disparate la care asistăm şi pe care le trăim, există o legătură, un fir roşu care ne conectează pe toţi. Ca rezolvarea cubului lui Rubik. 

DISTRIBUȚIE: Bianca Popescu, Oana Pușcatu, Alina Petrică, Ana Maria Bercu, Silvana Negruțiu, Alex Călin, Idris Clate, Lucian Ionescu, Cezar Grumăzescu

REGIE, COLAJ ȘI TRADUCERE: Doina Antohi

Cu asistența extraordinată a Ioanei Barbu

SCENOGRAFIE: Anca Cernea

COREGRAFIE: Ștefan Lupu

SUNET ȘI LUMINI: Bogdan Gheorghiu

FOTO: Alina Rotaru

CONCEPT & DESIGN AFIȘ: Stephan D’Andrea

PRODUCȚIE: DramaForTheMasses 2013

 

 

PISICA VERDE, de Elise Wilk

spectacol independent

 

DESCRIERE SPECTACOL: „Ţi-ai imaginat vreodată o pisică verde? E o chestie cât se poate de frumoasă, crede-mă pe cuvânt. Nu ştiu cum să-ţi explic. Imaginează-ţi o pisică normală. Cu dungi sau simplă. Şi după aia gândeşte-te la aceeaşi pisică, numai că verde.Dacă-ţi imaginezi ceva suficient de puternic, după un timp chestia aia începe să existe.”

Pisica verde spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

Lumea lor înseamnă cartierul de blocuri din spatele combinatului, şcoala, primele iubiri şi clubul President, unde merg sâmbătă seara. Dar lumea lor mai înseamnă şi îngeri care beau vodkă, vrăji făcute la miezul nopţii, pisici verzi care apar în mijlocul intersecţiei şi pastile colorate pe care le înghiţi ca să uiţi. Este o lume din care părinţii lipsesc: fie sunt plecaţi la muncă în străinătate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiţi să joace rolul părinţilor. Toţi adolescenţii din această poveste se refugiază în lumi paralele, care par mult mai frumoase şi mai suportabile decât cea în care trăiesc.
Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, e vorba despre o iubire neîmpărtăşită.
Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri.
În primul rând însă, piesa vorbeşte despre puterea imaginaţiei cea care ne salvează de lumea gri în care trăim.” Elise Wilk

DISTRIBUȚIE: Dani - Rareș Andrici; Bianca - Diana Roman/Deborah Feldman; Robert - Anghel Damian; Boogie - Andrei Cătălin; Roxana - Irina Antonie; Flori - Iulia Ciochină/ Geo Vișan; 

REGIE: Cristi Juncu

SCENOGRAFIE: Cosmin Ardelean

ZORBA, după N. Kazantzakis

spectacol independent cu sprijinul UNTEATRU

 

DESCRIERE SPECTACOL: „Muierea-i altceva... e ceva de neințeles și toate legile statului și ale religiei greșesc. De-ar fi să fac io legile nu le-aș face la fel pentru muieri și pentru bărbați, NU! una, zece, o sută o mie pentru bărbat, doar e bărbat, poa' să le-ndure... dar nici măcar una pentru muiere, pentru că muierea-i o făptură slabă." (Zorba)

DISTRIBUȚIE: Ioan Mihai Cortea, Silvian Vâlcu

REGIE ȘI SCENOGRAFIE: Ioan Mihai Cortea

evenimente.

O seară dedicată poveștilor de succes din afara sferei artistice! Personalități din lumea business, sportivi, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtășească participantilor istoriile lor profesionale. Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED.

Cea de-a 8-a ediție a festivalului îi are ca invitați în cadrul acestei secțiuni pe Carmen Avram, Șerban Alexandrescu, Tudor Ghiurcă și Bogdan Theodor Olteanu.

Invitați

Carmen Avram

Carmen Avram, câştigătoarea premiului APTR 2011 pentru campania Împreună dăm viaţă poveştilor, realizată pentru Observator Antena 1, este unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti de televiziune din România. Înainte de a urma o carieră în mass-media, Carmen a încercat mai multe meserii, de la inginer de drumuri, poduri şi căi ferate, până la profesor de matematică la Iaşi. Primul contact pe care l-a avut cu jurnalismul a fost presa scrisă, unde a ocupat postul de corector şi reporter pentru două publicaţii. În 1996 a intrat în televiziune, la departamentul politică externă, de-a lungul timpului ea realizând transmisii din zone de conflict, mai multe campanii şi emisiuni TV. Împreună cu o echipă de profesionişti, Carmen realizează pentru Antena 3 emisiunea de anchete şi reportaje În premieră, producţie foarte apreciată de publicul telespectator

Șerban Alexandrescu

Șerban Alexandrescu a intrat în publicitate după ce a studiat scenaristica, la European Film College și la Univerisitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Deși a lucrat în mai multe agenții multi-naționale precum Young & Rubicamsau Graffiti/BBDOîn domeniul publicității, a ales să iși deschidă propria agenție de publicitate și așa a apărut, în 1998, Headvertising. Headvertisinga obținut primul Golden Drumstick pe video la Portoroz și primul Golden Watch obținut de o campanie romanească la același festival. Șerban Alexandrescu a fost vice-președinte al Romanian Advertising Agencies Associationși președinte fondator al Art Director’s Club of Romania, fiind unul dintre cei care au revitalizat piața de advertising din România.

Tudor Ghiurcă

Tudor Ghiurcă intrat în industria de marketing în anul doi de facultate, din dorinta de a-și satisfice curiozitatea și îndrăzneala. La numai 23 de ani a ajuns brand manager Timișoreana, în cadrul companiei SABMiller/ Ursus Breweries. Inițiator al campaniei Fotbal Adevărat Timișoreana, a reușit să propuleseze Timișoreana drept cel mai bun exemplu de construcție de brand pe segmentul mainstream, la nivel global, în cadrul companiei SAB Miller. A lansat Berea Grolschprintr-o abordare complet neconvențională în care digital marketing-ul, propagation și community marketing-ul au fost noile reguli ale jocului. În următorul pas și-a completat experiența în Unilever South Central Europe, unde a fost responsabil de performanța de business a celei mai mari categorii a companiei Laundry, manage-uind șapte țări. Acum a lansat cel mai inovativ business din industria de tehnologie, Indygen, încercând din nou să schimbe regulile jocului.

Bogdan Theodor Olteanu

Bogdan Theodor Olteanu a lucrat patru ani în mass media. După treceri episodice (şi colaborări pe acord, cum era moda vremii) prin redacţiile de la Tineretul Liberşi Cotidianul, a lucrat mai bine de trei ani la România Liberă. În timpul ăsta a vizitattoate secţiile de poliţie, parchetele, gărzile financiare şi curţile de conturi de prin Bucureşti. După presă, a lucrat în campanii electorale şi în marketing sportiv . În perioada antreprenorialăa fost acţionar la o firmă de consultanţă în managementul resurselor umane şi la un studio de producţie video, de unde s-a retras (el mai trăieşte încă).La Millenium Communications(în prezent Millenium People) a ajuns în ianuarie 2005. Din 2006 până în 2010 a condus Divizia de PR a companiei.Din 2010 este Managing Director la BORȚUN•OLTEANU. Este membru fondator SUB 25, revistă online de cultură urbană care explorează trenduri emergente în foto, film, fashion, arte, muzică şi spectacole.

Acest eveniment are o durată de desfășurare de 2 seri și presupune, pe lângă vizionarea propriu-zisă a filmelor, antrenarea participanților în discuții alături de moderatorii cinematecii, personalități ale cinematografiei românești.

Cinemateca Târzie a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis îi are ca invitați pe regizorii Andrei Gruzsniczki și Marian Crișan. La sesiunea de discuții de după proiecția filmelor vor participa în prima seară (13 august) Andrei Gruzsniczki și actorul Andi Vasluianu, iar în a doua seară (14 august) Marian Crișan și actorul Alin State

Invitați:

Andrei Gruzsniczki

Andrei Gruzsniczki a absolvit U.N.A.T.C „I.L.Caragiale” București, secția Regie de Film și TV. A co-scris și regizat scurtmetrajele Cronica unei morți amânate și Traseu; a scris și regizat atât documentare (Strada Mântuleasa, Săpânța lui Stan Ioan Oncu), cât și lungmetraje de ficțiune. Printre premiile câștigate de lungmetrajul său de debut, Cealaltă Irina, se numără Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, Marele Premiu Anonimul la Festivalul de Film Independent Anonimul, Premiul de Regie în cadrul Arras International Film Festival și Cel mai bun film de lungmetraj de debut la Festivalul de Film Sud-Est European din Los Angeles. În prezent se află în postproducție cu cel de-al doilea lui lungmetraj, Quad Erat Demonstrandum.

Marian Crișan

Marian Crișan s-a născut pe 8 septembrie 1976, în Salonta. A absolvit, în anul 1999, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Regie de Film și TV. A regizat scurtmetrajele Portret de familie, în 2006, Amatorul, în 2007, și Megatron, în 2008. Cel din urmă este câștigător al premiului Palme d’OR pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes. În 2010, lungmetrajul lui de debut, Morgen, a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Locarno, Cea mai bună regie și Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Thessaloniki, Cea mai bună Regie la Wiesbaden Go East Film Festival și Premiul Ecumenic SIGNIS la BAFICI, în Buenos Aires. În 2012, cel de-al doilea lui lungmetraj a avut premiera la San Sebastian IFF. 

 

Masterclass-urile Ideo Ideis sunt concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitați și public. Scopul lor e de a facilita întâlnirea participanților cu personalități din lumea teatrală și de a dezbate împreună subiecte de interes comun.

Cele trei masteclass-uri de la ediția 8 a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis îi au ca invitați pe jurații Ideo Ideis, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu și Vlad Zamfirescu și pe actorul Marian Râlea. Discuțiile vor fi moderate de Cătălin Ștefănescu. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. 

Invitați:

Marian Râlea

Marian Râlea este actor de teatru, televiziune și film. A absolvit U.N.A.T.C. I.L.Caragiale, în anul 1982. De-a lungul carierei a strâns în repertoriu peste 50 de roluri în teatru și nu mai puțin de 20 de filme și seriale TV. Începând cu anul 1990, Marian Râlea a intrepreatat rolul Magicianului în faimoasa emisiune pentru copii, difuzată de TVR, Abracadabra, preluată apoi din 1996 până în 2001 de ProTV sub numele Super Abracadabra

De-a lungul carierei a strâns premii importante pentru rolurile pe care le-a interpretat, printre care: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie pentru Lysander, Visul unei nopți de vară, W. Shakespeare, la Festivalul Național de Teatru I.L. Caragiale și Premiul pentru cel mai bun actor al anului la ATM - UNITER;

În prezent este actor al Teatrului Bulandra din București, Fondator al Teatrului Național pentru Copii și Lector la Universitatea din Sibiu.

Nu în ultimul rând, Ideo Ideis include o serie de activități dedicate în principal comunității din Alexandria: spectacole pentru copii, spectacole de stradă și ateliere de art-terapie și dezvoltare personală.

 


Spectacole pentru copii

CELE TREI FIRE DE AUR

Teatrul „Albinuțele”, Brașov

 

DESCRIERE SPECTACOL: Un spectacol de teatru de păpuși interactiv după o poveste grea dar și frumoasă, cu multe personaje și foarte multă acțiune. Povestea este pusă în scenă de Eugen Frîncu la teatrul ”Albinuțele” din Brașov într-o viziune originală și cu mesaje moralizatoare.

Împăratul când a aflat că unui băiat i-a fost ursit că atunci când va crește o va lua de nevastă pe fiica sa prințesa, de frică a pus bebelușul într-un coș și l-a aruncat pe apă. Băiatul a avut totuși noroc și a fost găsit și crescut de o familie de morari. Când băiatul a crescut a dovedit curaj și istețime în fața împăratului, reușește după multe și grele încercări să îi câștige încrederea. Până la urmă împăratul se vede nevoit să îi făgăduiască mâna fiicei sale prințesa.

Copiii prezenți la spectacol vor intra cu ușurință în lumea basmului și chiar ei înșiși vor fi eroii poveștii.

 

AVENTURA

Teatrul Național pentru Copii

Teatrul Național pentru Copii este o instituție independent-asociativă care s-a născut din colaborarea Teatrului Național „I.L. Caragiale” București și Fundația Abracadabra.

 

DESCRIERE SPECTACOL: Acest spectacol propune participanţilor şi spectatorilor, folosind mijloacele teatrale, o formă educaţională. Povestea, de care avem atâta nevoie, va juca un rol important pe întregul parcurs al spectacolului. Mitologia românească va fi pusă în valoare de personajele pe care participanţii le vor întâlni pe întegul traseu al AVENTURII. Formula interactivă propusă, bazată pe joc şi cunoaştere va dezvolta în rândul participanţilor un puternic caracter de învingător. Am numit acest spectacol AVENTURA deoarece copiii vor deveni învingătorii care vor porni în Aventura Poveştilor, se vor întâlni cu personaje din mitilogia românilor şi vor intra în Aventura Cunoaşterii.

 


Animație stradală

În primele zile ale festivalului, străzile din Alexandria se vor umple de culoare și bună dispoziție.

În perioada 9-12 august, o echipă de street perfomeri va bucura copiii prin momente de clovnerie, face-painting și modelare de baloane.
Evenimentele stradale vor avea loc în centrul orașului, între orele 10:00-12:00 și 18:00-20:00.

 


Ateliere pentru copii și părinți

Asociația TETA, în colaborare cu Centrul de Psihoterapie, Consiliere și Dezvoltare Personală Psihart, Bucureşti, organizează în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ediţia a VIII-a, 2013, primul program de dezvoltare personală pentru copii și părinți din Alexandria.

Programul constă într-un modul intensiv de art-terapie și dezvoltare personală. Modulul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 4 - 10 ani și părinților lor. Participarea la ateliere este gratuită, locurile disponibile fiind ocupate în ordinea înscrierii.

Modulul este dedicat dezvoltării personale a copiilor, având ca scop optimizarea relațiilor interpersonale, stimularea creativității și a spontaneității, facilitarea exprimării emoționale și a expresivității corporale, dezvoltarea autonomiei și creșterea încrederii în sine.

 

Structură grupuri

grupa de vârstă 4-6 ani

2 grupuri x 13 participanți (maxim)

grupa de vârstă 7-10 ani

2 grupuri x 13 participanți (maxim)

 

*atelierele pentru părinți se vor desfășura cu maxim 15 participanți și vor avea aceeași tematică, locurile fiind rezervate în ordinea înscrierii

 

Program

9 august

10:00 - 11:30 Expresivitate emoțională și corporală

grupa de vârstă 4-6 ani

13:00 - 14:30 Expresivitate emoțională și corporală

grupa de vârstă 7-10 ani

10:00 - 11:30 Instructaj

„Acordarea primului ajutor – cele mai frecvente accidente ale copiilor”

activitate opțională pentru părinți

17:00 - 19:00 Sunt părinte!

atelier de conștientizare a stilului parental

Sunt invitați să participe atât părinții copiilor înscriși la modulul de art-terapie și dezvoltare personală, cât și alți părinți care doresc să afle mai multe lucruri despre gestionarea relației cu copiii lor.

 

10 august

10:00 - 11:30 Spontaneitate și creativitate

grupa de vârstă 4-6 ani

13:00 - 14:30 Spontaneitate și creativitate

grupa de vârstă 7-10 ani

13:00 - 14:30 Instructaj

„Acordarea primului ajutor – cele mai frecvente accidente ale copiilor”

activitate opțională pentru părinți

17:00 - 19:00 Sunt părinte!

atelier de conștientizare a stilului parental

Sunt invitați să participe atât părinții copiilor înscriși la modulul de art-terapie și dezvoltare personală, cât și alți părinți care doresc să afle mai multe lucruri despre gestionarea relației cu copiii lor.

 

11 august

10:00 - 11:30 Eu și copilul meu: Călătorie în timp

atelier de lucru interactiv cu copii și părinți

grupa de vârstă 4-6 ani

13:00 - 14:30 Eu și copilul meu: Călătorie în timp

atelier de lucru interactiv cu copii și părinți

grupa de vârstă 7-10 ani

17:00 - 19:00 Sunt părinte!

atelier de conștientizare a stilului parental

Sunt invitați să participe atât părinții copiilor înscriși la modulul de art-terapie și dezvoltare personală, cât și alți părinți care doresc să afle mai multe lucruri despre gestionarea relației cu copiii lor.

 

12 august

10:00 - 11:30 Relaționare și comunicare

grupa de varstă 4-6 ani

13:00 - 14:30 Relaționare și comunicare

grupa de vârstă 7-10 ani

16:00 - 19:00 Sesiune de feedback cu părinții copiilor înscriși la modulul de art-terapie & dezvoltare personală

19:00 - Expoziție de creativitate

Copiii vor prezenta părinților și rudelor rezultatele atelierelor de art-terapie într-o mini-expoziție (Locația va fi anunțată ulterior.)

 

 

Traineri

■ psih. ANA-MARIA MINTICI

psihoterapeut, psiholog clinician, sociolog

■ psih. LAURA TRIFU

psihoterapeut, psiholog clinician, terapeut

■ psih. SILVIA GUȚĂ

psiholog, psihoterapeut, consilier psihologic

 

Înscriere

Înscrierea, atât la modulul intensiv de art-terapie și dezvoltare personală, cât și la atelierul pentru părinţi, se va face prin e-mail și/sau telefon, începând cu data de 25 iulie 2013.

 

■ e-mail: [email protected]

■ telefon: 0766 617 400

■ data limită a înscrierii: 6 august 2013

 

Informaţii necesare pentru înscriere:

■ Numele şi prenumele participantului

■ Vârsta participantului

■ Atelierul vizat – art-terapie şi dezvoltare personală pentru copii sau atelierul de conştientizare a stilului parental

■ pentru atelierul de conştientizare a stilului parental, preferinţa pentru una dintre cele trei zile în care acesta se desfăşoară, respectiv 9, 10 sau 11 august

sponsori 2013.
parteneri 2013.

parteneri media 2013.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2013.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor