Ideo Ideis, ediția a V-a

6-14 august 2010, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor 4 zile de festival, membrii trupelor intrate în competitie şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş), iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


  • Alexandru Mâzgăreanu
  • Alexandru Pavel
  • Alin State
  • Ana Covalciuc
  • Iulia Samson
  • Mihai Prejban
  • Sabina Brândușe
  • Sorina Ștefănescu
  • Tudor Lucanu
  • Vlad Logigan

atelierele de măiestrie.

Cuvintele cheie ale acestui atelier sunt: mişcare şi conştientizare. Pe parcursul celor 4 zile de lucru cu un coregraf profesionist participanții vor face exerciţii de observație și conștientizare a unor fenomene cu care aparent cu toții suntem familiarizați: respirație, prezența unui corp într-un spațiu, echilibru și dezechilibru, dans etc. Atelierul acordă un interes deosebit dinamicii de grup, relaţiilor care se leagă între mişcările mai multor corpuri, încercând totodată să chestioneze modul în care comunicăm prin gesturi şi mişcări.

 

Florin Fieroiu

Florin Fieroiu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția coregrafie. A obținut Le prix individuel d’interpretation în cadrul celei de a 5-a ediții a Întâlnirilor Coregrafice Internaționale de la Paris. Este inițiatorul multor proiecte de educație artistică în Romania (The Body - 2005, Corpul și coregrafia - 2006, numeroase ateliere de dans deschise dansatorilor, actorilor și persoanelor neprofesioniste). A lucrat cu Dominique Bagouet, Christian Trouillas, Steve Paxton, Miriam Raducanu, Gabor Tompa. 
 

Andreea Duță

Andreea Duță a absolvit Liceul de Coregrafie din București (1994) și U.N.A.T.C., secția Coregrafie (1999). A participat la festivaluri/turnee în Spania, Anglia, Japonia, Grecia, New York și a colaborat, ca dansatoare, cu coregrafii: Vava Ștefănescu, Liliana Iorgulescu, Ioana Macarie, Sarah Bild. A participat la ateliere susținute de Wayne McGregor, Russel Maliphant, Paulo Henrique și Margarida Bettencourt. Semnează coregrafia unor piese de teatru precum: The rain that never stops și Arabian Night, în regia Theodorei Herghelegiu, Elisaveta Bam de Alexandru Tocilescu, Vitamines de Ana Mărgineanu, Party in a Piano de Alexandru Repan. 

Atelierul este structurat sub forma unui dialog deschis între participanţi şi coordonator, în care dimensiunea practică trece în prim plan. Atelierul nu presupune creaţie dramaturgică în sensul clasic, fiind  centrat mai degrabă pe modalităţile prin care fiecare participant poate deveni un mai bun observator al realității din jurul său și poate descoperi cum se pot transfera experienţele sale de zi cu zi într-un text dramatic.

 

Mihaela Michailov

Mihaela Michailov este dramaturg şi critic de artele spectacolului. Publică articole în cele mai importante reviste culturale din România. A câștigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2006 – Complexul România - montată la Teatrul Naţional din Bucureşti. În octombrie, 2008 a avut loc, la Teatrul Foarte Mic, premiera spectacolului Interzis sub 18 ani, pe textul Mihaelei Michailov, în regia Ioanei Păun. În martie, 2009, Alexandra Bandea i-a pus în scenă, la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, textul Cum traversează Barbie criza mondială. Din octombrie, 2008 este selecţioner unic al Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. În aprilie, 2009 a fost invitată de Teatrul Lark din New York şi de Institutul Cultural Român din New York pentru o lectură a textului său, Mi-e frică, şi pentru o dezbatere despre noua dramaturgie. În iulie, 2009 - rezidenţă de dramaturgie la Royal Court Theatre, Londra. 

Competiția

În urma preselecției, în competiția Ideo Ideis întră an de an 9 trupe de amatori, din toată țara.
Pe parcursul a 3 zile participanții prezintă în concurs, în fața membrilor juriului, spectacolele cu care s-au înscris.
trupele participante.

adaptare după I.L. Caragiale

DISTRIBUȚIE: Jupân Dumitrache – Antonio Predescu; Nae Ipingescu – Victor Țăpeanu; Chiriac – Nicholas Cațianis; Spiridon – Ionuț Niculae; Zița – Ana-Maria Florică; Veta – Raluca Balaci; Rică Venturiano – Victor Tunsu.

REGIE: Alexandru Robert Nagy

DESCRIERE SPECTACOL: Familia vă face o ofertă pe care nu o puteţi refuza.

O montare îndrăzneaţă, dublată de o viziune regizorală amplă care surprinde atmosfera familiei de mafioţi, a clanurilor şi a intereselor ascunse, a pasiunilor puternice, a respectului şi a comicului, inevitabil asociate direct cu celebra piesă a lui Caragiale. Tinerii actori reuşesc să surprindă şi să construiască un spaţiu mitic, filmic şi situaţii concrete care reuşesc să emoţioneze şi să impresioneze. Asumaţi în totalitate, vor încerca să găsească în public un partener de încredere pentru a duce la bun sfârşit acest demers, această provocare.

Dacă aceptaţi provocarea, familia vă va fi recunoscătoare.

adaptare după Lia Bugnar

DISTRIBUȚIE: Cuce - Ana Savin; Gena - Andreea Popa; Peti - Miruna Polezache; Paul - Anghel Damian.

REGIE: BRAINSTORMING, în colaborare cu Erwin Simsensohn

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul Stă să plouă nu anunţă starea vremii, ci încercările unor tineri de a transmite de pe scenă emoţia simplă, dar reală, care te atinge tocmai prin simplitatea şi prospeţimea sa.

Cele trei fete din piesa Liei Bugnar stau cu chirie şi se pregătesc pentru debutul muzical sub numele de Stă să plouă. Un decor obişnuit, devine un motiv ce anunţă viziunea tinerilor actori amatori, care îmbracă acţiunea în firesc şi claritate. Fetele curăţă doi cartofi şi o treime pentru fiecare, îi pun la fiert şi îşi dau seama că astăzi vine Paul, proprietarul, iar ele n-au 200 de dolari pentru chirie. Deşi aparent lipsit de intrigă consistentă, spectacolul devine un spaţiu unde Gena, Peti şi Cuce pendulează între imaginar şi real, între plata chiriei şi visuri, cu zâmbet sau suspine. Un spaţiu unde firescul devine spectaculos, unde straniul devine obişnuit şi natural, un spaţiu unde nu putem vorbi de lipsă, ci doar de o lipsă a prisosului.

de Eugene Ionesco

DISTRIBUȚIE: Profesoara - Laura-Maria Vlădoiu; Eleva - Cristina Negucioiu; Menajera - George Cotoară; Interpreta - Miruna Răduţoiu.

REGIE: Laura-Maria Vlădoiu

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul reprezintă o farsă tragică ce utilizează limbajul ca instrument de tortură şi simbol al puterii, demonstrând, astfel, la ce dezastru ne poate duce logica. Aparent totul este foarte simplu: o profesoară ce locuieşte împreună cu menajera sa meditează o elevă, în vederea pregătirii pentru doctoratul total. Lucrurile se precipită şi, astfel, trecerile de la matematică la filologie şi ulterior la crimă sunt extrem de rapid determinate de incapacitatea fetei de a înţelege lucruri simple şi de a ţine pasul cu profesoara în timpul expunerii tezelor exclusiviste în faţa elevilor/publicului - devenit ulterior martor la crimă. Lecţia particulară face parte dintr-un cerc vicios, idee sugerată de similitudinea începutului cu sfârșitul spectacolului când se prezintă cele două personaje: autoarea crimelor - profesoara dependentă fiind de menajeră, cel de-al doilea personaj ce nelinişteşte şi tulbură desfaşurarea lecţiei.

de Georg Buchner

DISTRIBUȚIE: Regele Peter de Popo - Andrei Argetoianu; Principesa Lena de Pipi - Sarah Stănișoară; Valerio - Cristi Pavel; Guvernanta - Andrei Argetoianu; Prințul Leonce de Popo - Cătălin Jugravu; Maestrul de Ceremonii - Flaviu Caragea; Președintele - Flaviu Crăciun; Echipa - Cezara Șalapa,  Andrada Cîrjeu, Maria Mitrache.

REGIE: Cătălin Jugravu

DESCRIERE SPECTACOL: Leonce și Lena este o sensibilă poveste de dragoste într-un cadru romantic, nedefinit temporal și geografic, cu eroi care, prin emoțiile lor, transcend realitatea.

Pentru materializarea scenică s-a apelat la: elemente simbolistice ale teatrului tradițional japonez, respectiv machiajul alb de tip mască, sugerând contradicția între aparență și esență; cromatica austeră - menită a spori expresivitatea personajelor; cât privește jocul actorilor s-a urmărit în speță posibilitatea aprofundării rolului, dar și satisfacția jocului, până la conștientizarea propriei ,,nebunii” interioare. Întreg spectacolul constituie o metaforă a unei lumi care a renunțat la aparențe, lume în care nebunia interioară înseamnă, de fapt, curajul sincerității.

de Igor Bauersima

DISTRIBUȚIE: August - Iany Panait; Julie - Cristina Juncu.

REGIE: Iany Panait, Cristina Juncu

DESCRIERE SPECTACOL: Cum nu ne simţim în măsură să afirmăm despre ce este, în sine, piesa Norway.today, vom spune aici ce înseamnă ea pentru noi, ce vrem noi să spunem cu acest spectacol.

Norway.today a fost pentru noi o provocare. Amândoi iubind viaţa extraordinar de mult, am găsit dificilă apropierea de text la început. În Norway.today se vorbeşte despre prezenţa morţii în viaţa a doi adolescenţi. Se cunosc pe un chatroom specializat şi se hotărăsc, din iniţiativa fetei, să se sinucidă împreună. Se întâlnesc, apoi, într-un fiord din Norvegia, unde urmează să sară de pe stâncă în mare. Ea – fată de bani gata, convinsă că a văzut și făcut deja tot ce putea, El – tipicul sinucigaş adolescent care nu îşi găseşte locul şi pentru care totul este făcătură.

Noi ne dorim ca Norway.today să fie un spectacol despre viaţă, nu despre moarte, care să trezească în public iubirea faţă de lucrurile simple.

adaptare după Farsa aluniței și a morții, de Alfonso Zurro

DISTRIBUȚIE: Alunița – Alexandra Cosma; Moartea – Diana Moisa; Don Cosme – Eduard Stîngă-Tirlea; Ricardito – Vlad Hanes; Clientul 1 – Marius Han; Clientul 2 - Dehelean Sebastian; Sclava timpului – Alina Fabri.

REGIE: Roxana Sabău

DESCRIERE SPECTACOL: Alunița este o damă de companie. De fapt, este singura damă de companie a micului oraș în care locuiește. Este cunoscută de toată lumea și are o reputație câștigată prin ani întregi de muncă. Afacerea îi merge foarte bine și clientela este mulțumită.

Până când, într-o zi, primește o vizită mai puțin obișnuită – Moartea îi apare la ușă. Și aici începe distracția. Alunița nu vrea să plece, Moartea nu se lasă nici ea mai prejos. Alunița nu se lasă nici în ruptul capului dusă, Moartea insistă… ca, până la urmă, să se împrietenească. Vor apărea clienți, tineri și vârstnici. Ce va face Moartea? O va lua pe cea căreia i-a fost scris să plece? Va pleca cu mâna goală? Va lua unul din clienții nevinovați cu ea?

adaptare după Witold Gombrowicz

DISTRIBUȚIE: Filip - Francisc Simon; Ivona - Lorena Codreanu; Ignațiu - George Danalache; Margareta - Ruxandra Tudosie; Consilierul - Vlad Catană; Iza - Miruna Terciu; Chiril - Alexandru Voicu; Ciprian - Vlad Galer; Yolanda - Cătălina Lavric; Wanda - Ştefania Grigorescu; Amanda - Silvana Mihai; Mătușa Hilda - Bristena Oprişanu; Mătușa Klara - Sabina Bălan; Mătușa Marta - Manuela Chisăliţă; Domnișoare - Dana Terciu, Andreea Hrenciuc, Ema Graur; Fotografi, reporteri, doctori - Ambra Rîşca, Teodora Pătrăuceanu, Dana Terciu, Andreea Hrenciuc, Ema Graur, Iustin Bilibou, Bristena Oprişanu, Sabina Balan, Manuela Chisăliţă; Un cerșetor - Iustin Bilibou; Amanta - Teodora Pătrăuceanu.

MIȘCARE SCENICĂ: Victoria Bucun
COSTUME: Gelu Rîşca, Alina Dincă 
REGIE: Lenuş Moraru

DESCRIERE SPECTACOL: Cu toţii ne-am simţit, măcar o dată în viaţă, neputincioşi în fața unei alte persoane. În astfel de situaţii nu poţi decât să urli sau să taci. Să alegi tăcerea e curaj, pentru că trebuie să fii în stare să-l priveşti în ochi pe celălalt... să îţi deschizi în tăcere sufletul şi să priveşti în sufletul său. Ivona vorbeşte despre puterea fiecăruia de a fi sincer... despre puterea fiecăruia de a accepta să se privească în oglindă, în oglinda celui care tace şi să recunoască ceea ce vede. Tăcerea stârneşte multe întrebări şi dă răspunsuri, deschide răni vechi şi, de cele mai multe ori, scoate la lumină adevăruri uitate, îngropate sau noi... dar dacă te hotărăşti să taci si să îţi asculţi sufletul cu sinceritate, te eliberează, te lasă să respiri în linişte...

Tu ai avea curaj să taci?

de Eugene Ionescu

DISTRIBUȚIE: Jacques - Mihai Olaru; Roberta I și II - Diana-Maria Grigoroşcuţă; Mama Jacques - Ana-Mirona Grigorescu; Tata Jacques – Bogdan-Andrei Ştiuruc; Jacqueline - Cristina-Ramona Cioba; Bunica Jacques - Noémi-Dalma Demeter; Mama Roberta - Dana Zamfir; Tuşa Roberta - Alina-Elena Boricean

DESCRIERE SPECTACOL: „Prin spectacolul Jacques sau Supunerea, m-a interesat să le deschid elevilor din Trupa Ecou un spaţiu de joc în toate cele trei registre propuse de Eugene Ionesco : parodic, poetic şi cel al conotaţiilor sexuale, cu precizarea că acest ultim registru a fost atenuat, din motive ce ţin de vârsta elevilor mei actori. Tot ce se întâmplă în cele trei registre lasă în urmă o poveste foarte aproape de ce se întâmplă în viaţa unui adolescent: despărţirea de copilărie şi drumul paradoxal al răzvrătirii adolescentine care sfârşeşte până la urmă în supunere. Şi în textul lui Ionesco şi în spectacolul nostru, Jacques cedează nu sub presiunea familiei, care tot încearcă să pună stăpânire pe mintea şi sufletul său, ci topit sub flăcările neîmblânzitei sale dorinţi. Neîmblânzita dorinţă adolescentină, până la întîlnirea cu Roberta – femeia-copil cu toate feţele necesare pentru a-l seduce/îmblânzi pe Jacques. În povestea armăsarului cuprins de flăcări este cheia îmblânzirii/supunerii lui Jacques – o poveste care vorbeşte despre destinul comun al tuturor rebelilor fără cauză, inclusiv al Robertei. ” Fatma Mohamed

MIȘCARE SCENICĂ: Fatma Mohamed
LUMINI: Szabolcs Barabás 
SUNET: Isány János 
SCENARIU: Nina Tintar 
REGIE: Fatma Mohamed

adaptare după Teodor Mazilu

DISTRIBUȚIE: Grig – Andrei Călin; Maximilian - Alexandru Konyar; Genoveva – Alexandra Dan

REGIE: Alexandra Dan, Andrei Cătălin, Alexandru Konyar

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul aduce în prim-plan o poveste de dragoste de eternă actualitate între doi tineri care se văd nevoiți să aleagă între a fi săraci împreună sau bogați separat. Problema lor se discută în cadrul unui talk-show televizat, unde își află și rezolvarea, în aplauzele publicului spectator. Este o piesă cu multe posibilități regizorale, cu foarte mult umor, care ne-a oferit prilejul de a experimenta din punct de vedere regizoral și actoricesc.

juriul.Cătălin Ștefănescu
Președintele juriului

Președintele juriului

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru
membru UNITER,  realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%.

Marius Manole
Membru Juriu

Membru Juriu

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi,secţia Actorie, şi al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim; Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa; Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
Premii şi nominalizări: Nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine; Nominalizare UNITER 2003 - Debut pentru rolul Paulie din Drept ca o linie; 2003 Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Mihaela Sîrbu
Membră juriu

Membră juriu

Mihaela Sîrbu este actriță. A absolvit Universitatea București, specialitatea Germanistică și U.N.A.T.C.„I.L.Caragiale”, specialitatea Arta Actorului. Este fondatoarea și directoarea Teatrului Fără Frontiere (1996) în cadrul căruia a predat improvizație, a jucat și regizat. A interpretat numeroase roluri în teatru, fiind atrasă mai ales de dramaturgia contemporană și remarcându-se prin rolurile din piesele lui Neil LaBute la Teatrul Act. Din 2003 este lector universitar doctor la UNATC. A predat și în Germania, la Athanor Akademie, școala condusă de prof. David Esrig. Din 2003 predă improvizație pentru actori profesioniști (U.N.A.T.C, Teatrul Național Târgu Mureș), copii (Teatrul Ion Creangă, Liceul Coșbuc, Școala Tudor Arghezi) și adulți, în cadrul Școlii de Improvizație TFF sau în cadrul unor workshop-uri adresate corporațiilor.

Andi Vasluianu
Membru juriu

Membru juriu

Andi Vasluinau este actor, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie.
Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Offset de Didi Danquart, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola, California Dreaming (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu, film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes și Despre oameni și melci (2012), cel mai recent film regizat de Tudor Giurgiu.
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Azilul de noapteBurghezul gentilomCasa ZoikaiDin viaţa insectelorFurtuna (la Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of thingsXXL (Teatrul ACT).

Vlad Zamfirescu
Membru juriu

Membru juriu

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale (Şase personaje în căutarea unui autor, de Pirandello, regia Cătălina Buzoianu; D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele; Triumful dragostei de Marivaux, regia Alexandru Darie; American Buffalo, de David Mamet, regia Cristi Juncu), filme de lungmetraj (Stare de fapt, regia Stere Gulea; Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis; Orient Expres, în regia lui Sergiu Nicolaescu) şi producţii de televiziune precum Doctori de mame.
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER, decernat pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul de Strinberg în regia Cătălinei Buzoianu şi Premiul Special al juriului la festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană.

câștigătorii.


Cel mai bun spectacol

„Lecția” 

INFINIT, Târgu Jiu

Cea mai bună actriță în rol principal

Laura Maria Vlădoiu

INFINIT, Târgu Jiu

Cea mai buna actriță în rol secundar

Lorena Codreanu 

ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cel mai bun actor în rol principal

Iany Panait 

ORPHEUS, București

Cel mai bun actor în rol secundar 

Alexandru Konyar

HOOLEELOGANS, Timișoara

Cea mai bună regie 

Laura Maria Vlădoiu

INFINIT, Târgu Jiu

Cea mai bună scenografie

„Ivona”

ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cea mai bună mișcare scenică

„Ivona”

ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cea mai bună coloană sonoră 

„Lecția”

INFINIT, Târgu Jiu

Premiul Ideo Ideis ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani
Premiul de popularitate HOOLEELOGANS, Timișoara
Premiul juriului BRAINSTORMING, București

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare din serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

după Jean-Pierre Dopagne

DISTRIBUȚIE: Răzvan Vasilescu

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul Profu', după piesa dramaturgului belgian contemporan Jean-Pierre Dopagne, este confesiunea unui profesor de literatură care trece prin diverse stări în relația cu elevii dintr-o clasă terminală de liceu. Spectatorii vor asista la creionarea portretelor unor elevi rebeli, unii dintre ei mult prea puțin dispuși să acorde cât de cât importanță sau atenție profesorului lor. După ce trece prin tot soiul de situații, profu' decide, foarte calm, să facă un gest cu adevărat șocant: își împușcă toată clasa.

Așa ajunge la închisoare, iar judecătorul hotărăște ca el să-și ispășească pedeapsa prin muncă în folosul comunității, mergând în turnee și spunându-și povestea. "În momentul în care am citit piesa mi-a placut atât de mult, că am învățat pe dinafară cele 54 de pagini. Mai mult, am simțit că sunt dator să o spun, sunt dator să împărtășesc cu oamenii de toate vârstele acest text minunat", Răzvan Vasilescu.

OLEANNA, de David Mamet

U.N.A.T.C. București

DISTRIBUȚIE: Mircea Postelnicu, Victoria Raileanu

REGIE: Andrei Aradits

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa Oleanna scrisă de David Mamet este o dramă foarte puternică între două personaje. Subiectul întâlnirii nu anunță nimic spectaculos. Studenta vine în biroul profesorului pentru a-și discuta performanțele școlare. Pe parcurs, cuvinte și expresii inofensive capătă conotații negative iar relația între profesor și studentă se transformă într-o coliziune violentă. Spațiul academic devine brusc neclar, nu mai există nici o regulă, intențiile bune devin niște arme foarte violente. Se declară un război între clase, între sexe, între generații. Un război care aparent nu duce niciunde, dar care îi poate duce pe amândoi la distrugere. Puterea se plimbă de la unul la celălalt, iar spectatorul e este pus în situația de a alege, însă oricare ar fi aceasta, alegerea pe care o face pare greșită. Oleanna subliniază unele din cele mai elementare eşecuri ale educaţiei americane şi pagubele pe care le face aceasta în rândul tinerilor studenţi.

CAPETE ÎNFIERBÂNTATE, proiect de cercetare și performare a istoriei recente

DISTRIBUȚIE: Alexandru Potocean

DESCRIERE SPECTACOL: Spectacolul Capete înfierbântate face parte din proiectul 13-15 iunie 1990, proiect de cercetare şi performare a istoriei recente a României. La 20 de ani de la manifestaţiile din decembrie 1989, sondăm un eveniment cu potenţial teatral substanţial prin perspectivele intersectate şi suprapuse pe care le implică. Un eveniment care se regăseşte în majoritatea discursurilor şi analizelor politice actuale, polarizând reprezentări ale istoriei recente şi ale fragilităţii spiritului civic. Proiectul are la bază metoda documentării prin interviu şi prin arhivarea datelor şi rapoartelor care conţin referinţe la evenimentele din 13-15 iunie. 
Proiectul are două componente: spectacolul de teatru documentar şi arhiva audio-video informală de interviuri realizate cu actanţi ai evenimentelor, de la liderii mişcării Piaţa Universităţii la lideri politici, persoane rănite sau arestate, mineri. Capete înfierbântate este un spectacol-arhivă performativă a istoriei recente.

FOTO: Vlad Arghir
SCENOGRAFIE: Adrian Cristea
SOUND: Cătălin Rulea
VIDEO: Cinty Ionescu
DESIGN: Arnold Estefan
DOCUMENTARE: Cinty Ionescu, Mihaela Michailov, David Schwartz
TEXT: Mihaela Michailov
REGIE: David Schwartz

DAR CU PIANISTUL CINE DANSEAZĂ?, Spectacol de teatru-dans

U.N.A.T.C București

DISTRIBUȚIE: Tunde Baczo, Alin State, Tibor Cari

DESCRIERE SPECTACOL: Un spectacol despre iubire, despre căutarea fericirii, dorința de a fi iubit și înțeles, despre pericolul lipsei de comunicare. De fapt e o anatomie a iubirii. Un dialog între 3 oameni: un dansator, un actor, un pianist.

SCENOGRAFIE: Vladimir Turturică
LIGHT-DESIGN: Nicolae Constantin Tănase
MUZICĂ: Tibor Cari
REGIE ȘI COREGRAFIE: Tunde Baczo

PODU`, de Paul Ioachim
Teatrul Metropolis

DISTRIBUȚIE: Horațiu Mălăele, George Ivașcu, Meda Victor

REGIE: Horațiu Mălăele

DESCRIERE SPECTACOL:“PODU` este o piesă unicat cu o temă nemaiauzită. Marilor noştri nihilişti, celor care condamnă dezastrul vieţii şi neşansa naşterii, Paul Ioachim le propune această soluţie de compromis: supravieţuirea prin actul sinuciderii. Să văd un asemenea spectacol aş risipi oricând ceva din “picul” vieţii.” (Horațiu Mălăele)

Orice “sinucidere” şi orice abdicare e un pas spre un nou început. Trei destine, trei poveşti de viaţă, trei tipologii umane etern valabile îşi dau mâna, de fapt, pentru a o lua de la capăt. Cu imens umor, Un Neînţeles, Un Îndrăgostit şi o Artistă vor sta la coadă în faţa morţii, vă vor dezvălui fără milă, în cheie caricaturală, propriile drame, tocmai pentru a descoperi Viaţa.

Iubirea, faima, absolutul… trei laitmotive, sau trei constante ale existenţei noastre, ne pun la încercare pofta de râs, timp de o oră, într-o satiră nemiloasă la adresa caracterelor umane.

CINCI RENDEZ-VOUS-URI MORTALE, de Liviu Lucaci

DISTRIBUȚIE: Delia Nartea, Angel Popescu, Alexandru Conovaru, Cosmin Nedelcu, George Costea, Alin State, Smaranda Caragea, Alice Sălceanu, Iulia Samson, Sabina Brândușe, Andrei Roșu

DESCRIERE SPECTACOL:”Cinci prilejuri de a râde de sfârșitul care ne pândește chiar de la început. Doi prieteni care se întâlnesc chiar și după ce unul dintre ei a dat colțul, un pariu erotic care îl are ca arbitru pe Nietzsche și celebra lui eternă reîntoarcere, o motociclistă setoasă de răzbunare, un pumnal înfipt în spate, un sărut smuls de o admiratoare, un cor de îngeri și fanii lui Manchester United cântând pe Old Trafford.” (Liviu Lucaci)

MUZICA ORIGINALĂ ȘI ILUSTRAȚIA MUZICALĂ: Delia Nartea
ORCHESTRAȚIE: Vasi Bordeianu
SCENOGRAFIE: Adrian Damian
REGIE: Liviu Lucaci

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI, de Mimi Brănescu

DISTRIBUȚIE: Mirela Oprișor, Vlad Zamfirescu

DESCRIERE SPECTACOL: ” <> este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage,fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. 
Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne. 
Textul poate fi citit în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică sau ca trei povești de dragoste; ca drama unui cuplu sau ca dramele a trei cupluri; ca o satiră la adresa societății românești de azi sau ca o invitație la o meditație asupra sensului dimineților de a doua zi.(pentru că, nu-i așa, orice s-ar întâmpla există întotdeauna o nouă bună dimineața). 
Dar, întâi de toate, el TREBUIE citit ca o poveste despre părinți și copii. Sau mai exact ca o poveste despre părinți, copii și Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi...cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile.” 
(Claudiu Goga)

FOTO: Alexandru Iureș
SCENOGRAFIE: Ștefan Caragiu
REGIE: Claudiu Goga

ACASĂ LA TATA, de Mimi Brănescu
Teatrul ACT

DISTRIBUȚIE: Marcel Iureș, Gavril Pătru, Gabriela Popescu, Ada Simionică, Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu

DESCRIERE SPECTACOL„În tripla calitate de regizor, scenograf, ilustrator muzical, Alexandru Dabija construiește cu simplitate și scrupulozitate un spectacol de cameră emoționant, bogat vizual prin trăirea actorilor. În spațiul auster, intim de la ACT, înconjurați de public ca de un zid viu, interpreții, capacitați remarcabil de regizor, întrupează cu rafinament psihologic personajele.” Spectacolul Acasă la tata nu taie cu bisturiul, face o vivisecție pe un ton grav, dar și cu o atitudine detașată de umor și ironie.” „Deși au fost trișate de viață, personajele par să continue, probabil, să trișeze cu viața. "Acasă" nu este un loc al regăsirii și al speranței.” , Ludmila Patlanjoglu - Ziua 
„Alexandru Dabija lasă cu generozitate personajele să respire în mediul lor, iar actorii sunt bucuroși să se afle în acest spectacol. ” „Cea mai bună cronică la acest spectacol o scriu, la fiecare reprezentație, aplauzele publicului şi râsul lui descătușat, programat perfect la un interval de fix cinci secunde.”, Dan Boicea – Adevărul

FOTO: Alexandru Iureș
REGIE: Alexandru Dabija

evenimente.

Acest eveniment are o durată de desfășurare de 2 seri și presupune, pe lângă vizionarea propriu-zisă a filmelor, antrenarea participanților în discuții alături de moderatorii cinematecii, personalități ale cinematografiei românești.

 

FLORIN ȘERBAN


Născut în Reşiţa în 1975, Florin Şerban a studiat filosofia și hermeneutica și a lucrat ca reporter de ştiri pentru diferite posturi TV. A absolvit masteratul apoi s-a înscris la facultatea de regie din cadrul UNATC. Cât timp a fost student a scris și regizat numeroase scurt metraje, reclame și emisiuni TV pentru cel mai mare post de televiziune comercial din România. Ulterior a fost acceptat în programul de regie de film din cadrul Universităţii Columbia, NY, unde a obţinut numeroase burse de studii şi a studiat teoria şi istoria filmului. S-a întors în România să regizeze filmul EU CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER. 

CRISTIAN TUDOR POPESCU


Cristian Tudor Popescu este din 2007 profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, membru al Uniunii Scriitorilor și senior editor al cotidianului Gândul. A publicat peste 15 volume și a primit peste 20 de premii și recunoașteri jurnalistice, naționale și internaționale (Cel mai bun jurnalist al anului în topul „Zece pentru România”, Premiul „Saint Vincent” decernat de Ordinul Jurnaliștilor din Italia, Cel mai iubit ziarist din România – sondaj IMAS, Premiul pentru jurnalism al Fundației Zeit-Gert Bucerius (Hamburg), Premiul Congresului European SF de la Montpellier pentru volumul Planetarium). Pentru Cristian Tudor Popescu filmul nu mai este de mult doar o pasiune: a publicat sute de articole despre cinema în cotidianele Adevărul și Gândul, iar din septembrie 2005 este realizatorul unei emisiuni săptămânale, de cultură cinematografică, pe postul tv Pro Cinema.

ȘAH MAT – street performance


Shadows

Shadows a luat naștere în primăvara anului 2006, din dorința membrilor fondatori de a crea și experimenta o atmosferă plină de spirit de echipă și unitate, artă neconvențională și pasiune pentru spectacolele de stradă. Fiind totul într-un stadiu cât mai experimental și nou, am încercat să adaugăm elemente cu care eram familiari – teatru, dans – alături de arta circului; astfel, am descoperit o nouă formă de expresie, ce îmbină toate artele de reprezentare și duce la un rezultat mai ofertant pentru public și mai provocator pentru noi. 
Conceptul de spirit de echipă continuă să fie un element absolut obligatoriu în cadrul Shadows, pe care îl promovăm și exploatăm atât în timpul repetițiilor cât și în afara lor. În prezent, SHADOWS face parte din organizația de artă stradală THE SERIOUS ROAD TRIP ROMANIA și participă la numeroase proiecte sociale și artistice ale acesteia. TSRT-Ro a contribuit în mare masură la dezvoltarea trupei SHADOWS prin varietatea de proiecte pe care le desfășoară, contactele naționale și internaționale. 
Shadows reprezintă prietenie, pasiune, artă, impact, spontaneitate, comunicare, circ, bucurie.

sponsori 2010.
parteneri 2010.

parteneri media 2010.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2010.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor