Ideo Ideis, ediția a IV-a

15-22 august 2009, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor 4 zile de festival, membrii trupelor intrate în competitie şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş), iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


  •  Sabina Brândușe
  •  Andrei Narcis Grosu
  •  Alex Pavel
  •  Pavel Bârsan
  •  Ana Covalciuc
  •  Alex Dumitru Măzgăreanu
  •  Adrian Nicolae
  •  Daniel Haralambie
  •  Cosmin Natanticu
  •  Mihai Prejban

Competiția

În urma preselecției, în competiția Ideo Ideis întră an de an 9 trupe de amatori, din toată țara.
Pe parcursul a 3 zile participanții prezintă în concurs, în fața membrilor juriului, spectacolele cu care s-au înscris.
trupele participante.

de Larry Tremblay

DISTRIBUȚIE: Doctor Limestone - Octavian Costin; Gaby - Cătălina Lavric; Hortense - Ada Lupu; Lea - Bristena Oprisanu; Etienne - Vlad Cătană; Mortimer - George Danalache; Păpuși, jucării - Andreea Terciu, Mădălina Lohan, Ruxandra Tudosie, Dana Terciu, Sabina Bălan, Silvana Mihai, Alexandra Vicol, Teodora Pătrăuceanu, Roxana Călin, Iuliana Moroșanu, Miruna Terciu, Francisc Simon, Alexandru Voicu, Vlad Galer, Bogdan Ivan

REGIE: Cristian Todică

DESCRIERE SPECTACOL: Ni se întâmplă fiecăruia dintre noi să ne imaginăm, fie și pentru un minut, cum ar fi dacă viață noastră ar fi diferită, dacă am fi stăpâni pe destinul nostru, dacă am stăpâni lumea.

Spectacolul Ventrilocul (piesa e scrisă de canadianul Larry Tremblay) este povestea unui adolescent scufundat în propria singurătate, stăpânit de temeria unui adolescent care însuflețește o păpușă cu propria lui viață, inițiind un joc al maturizării, al aventurii fără limite, dorind să se elibereze pe sine de frică și de frustrare. 

de Eugen Ionescu

DISTRIBUȚIE: Domnul cel Gras - Alexandru Nagy; Alice - Anca Gavrilă; Pictorul - Nicholas Catianis; Vecina - Melania Rusu

REGIE: Alexandru Robert Nagy

DESCRIERE SPECTACOL: Adaptare după anti-piesa lui Eugen Ionescu, Tabloul prezintă moneda actuală de cumpărare a artistului ca om și a creației acestuia. Nu lipsesc turnurile de situație specifice lui Ionescu și momentele de modificare genetică, atât de dificil de transpus în scenă. Toate acestea dublate de jocul tinerilor actori amatori, într-o distribuție care îi aduce laolaltă pe „veteranii” trupei, dar și pe cei mai noi dintre membri.

Tabloul este cu siguranță o experiență interesantă, care merită trăită! 

de Peter Shaffer

DISTRIBUȚIE: Brindsley Miller - Anghel Damian Dumitru; Carol Melkett - Ilinca Diaconescu; Harold Gorringe - Vlad Bălan; General Melket - Tarek Cheaib; Schumpanzelle - Andreea Popa; Clea - Miruna Polezache; Juliette Bamberger - Catherine Manera

REGIE: Trupa BRAINSTORMING

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa este o farsă, ce are loc într-un apartament din Londra și are ca intrigă următoarea situație: Brindsley Miller și logodnica lui, Carol Melkett, au „împrumutat” mobila scumpă și stilată a vecinului Harold Gorringe, în așa fel încât să îl impresioneze pe tatăl lui Carol, generalul Melkett. Brindsley, un tânăr artist se pregătește astfel să primească două vizite, cea a viitorului posibil socru dar și pe cea a unei milionare excentrice ce se interesase de munca lui. Totul se precipită când, înaintea sosirii invitaților are loc o pană de curent, lăsându-l pe Brindsley neajutorat în fața unui posibil dezastru. 

de Tudor Popescu

DISTRIBUȚIE: Dik - Alexandru Bălan; Ina - Ada Dan

REGIE: Mihai Prejban

DESCRIERE SPECTACOLO dragoste doar nebună, de Tudor Popescu este una din cele 12 pastile dramatice adunate în volumul Arta Dialogului.

Pastila dramatică este o scenă de mici dimensiuni, care surprinde diverse aspecte de viață, de care se apropie mai mult cu haz decât cu ochi satiric.

În mișcarea teatrală a amatorilor sunt foarte utile, deoarece nu necesită, pentru a fi aduse în scenă, mari eforturi actoricești sau materiale și apropie interpreții de artA spectacolului. 

adaptare după Matei Visniec

DISTRIBUȚIE: Bruno - Călin Dragoș; Grubi - Șuhanea Răzvan; Vizitatorul - Ciupercă Sebastian; Directorul teatrului - Rusu Bogdan; Lili - Drânga Larisa; Actorul 1 - Simionesei Simona; Actorul 2 - Butnariuc Cristina; Actorul 3 - Izină Cătălin; Actorul 4 - Magă Florin; Actorul 5 - Popovici Andreea; Actorul 6 - Ciuntu Ana-Maria

REGIE: Ana-Maria Cazacu

DESCRIERE SPECTACOL: Un spectacol amuzant în care publicul urmează a fi antrenat în joc, agresat chiar, apoi i se va servi o parodie a teatrului absurdului.

Se creează o revoltă, o situație care conturează o stare de oprimare și de neputință a ieșirii din ea. Există, din clipa când personajele  se răzvrătesc, multe întrebări malițioase, indignate și una gravă adresată publicului: „Dar voi de ce ați tăcut dacă ați văzut că piesă e proastă?" 

după Robert Thomas

DISTRIBUȚIE: Alina - Alina Iacovit; Simina - Simina Cioroianu; Patrick - Patrick Mihai; Vlad - Vlad Ionescu; Andra - Andra Dinu; Cristina - Cristina Albișoru; Laura - Laura Dumitrel; Denis - Denis Gligorijevic; Bubu - Roxana Bulata

REGIE: Trupa Morphia

DESCRIERE SPECTACOL: Se nasc povești, intrigi, relații, pornind de la elemente simple, ca gesturi, cuvinte. Exercițiile de improvizație și jocurile aduc lucrurile la un element comun astfel că nu poate să se nască decât o poveste care nu doar le înglobează pe celelalte, dar le și înalță prin tehnici teatrale. Spectacolul nu este doar un amalgam de situații care amețesc, dar este și povestea unei povești. Povestea creării teatrului. 

de Molière

DISTRIBUȚIE: Scapin - Dobre Ionuț; Octav - Moșoi Mihai; Leandre - Frîncu Victor; Silvestre - Badiu Cosmin; Argante - Stan Alin; Geronte - Krancevik Valentin; Fiacinta - Ene Bianca; Servinete - Nacu Raluca; Doică - Licu Andreea

REGIE: Trupa Oglinzi

DESCRIERE SPECTACOL: Vicleniile lui Scapin este un spectacol ce emană energie. Fabuloasa încurcătură, în perspectiva lui Molière, oferă un deznodământ „fericit” al dragostei interzise dintre Octav și Fiacinta, Leandre și Servinet, ce pare de neînchipuit în fața unor părinți ce vor a hotărî destinul fiilor lor. În final, aflăm că dragostea părintească și-a spus cuvântul și de fapt, personajele s-au opus propriei lor voințe. 

de Michel de Ghelderone

DISTRIBUȚIE: Regele - Flavius Rețea; Folial Bufonul - Mihai Guță; Călugărul/Călăul - Paul Farkas

REGIE: Claudiu Dogaru

DESCRIERE SPECTACOL: Acțiunea piesei are loc în anii 1600 în cetatea Escurial din Spania, un loc în care nebunia și moartea domnesc. Regele ajuns în pragul nebuniei, ar face orice pentru a uita de faptul că regina este pe moarte și apelează la bufonul său pentru scăpare. Folial, bufonul devotat, pare să fie afectat de starea reginei și refuză să-l amuze pe rege, însă fiind amenințat cu moartea îi propune un joc: să schimbe rolurile. 

scenariu din opera lui A.P. Cehov („Cerere în casatorie”, „Viata de vilegiaturist” și „Pescarusul”)

DISTRIBUȚIE: Treplev/Ivan Vasilievici/Lomov - Mihai Isidor; Stepana Stepanovna Ciubukova - Diana Bogdan; Natalia Stepanovna Ciubukova - Andrada Grosu; Nina - Alexandra Roatis

REGIE:  A. P. Cehov

ASISTENT REGIE: Bogdan Sărățean

Play Cehov este o joacă de-a Cehov. Când spunem „joacă” nu ne referim la prosteală sau schimonoseală, ci la o abordare actoricească plină de ludic a operei lui Cehov. Trimbulinzii se joacă de-a „Cererea în casatorie” la modul cel mai asumat și dedicat; Tolkaciov ne povestește drama vieții lui de vilegiaturist; iar în final, gol, în fața noastră, Treplev o așteaptă pe Nina.

Pariul nostru este să dovedim că niște tineri de optsprezece ani se pot apropia de opera lui Cehov cu candoare, poftă şi lipsă de prejudecată.

juriul.Cătălin Ștefănescu 
Președintele juriului

Președintele juriului

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%.

Marius Manole
Membru Juriu

Membru Juriu

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi,secţia Actorie, şi al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim; Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa; Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
Premii şi nominalizări: Nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine; Nominalizare UNITER 2003 - Debut pentru rolul Paulie din Drept ca o linie; 2003 Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Mihela Michailov
Membră juriu

Membră juriu

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Publică articole în cele mai importante reviste culturale din România.
 A câștigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2006 cu Complexul Romania, montată la Teatrul Național din București.În octombrie 2008, a avut loc, la Teatrul Foarte Mic, premiera spectacolului I
nterzis sub 18 ani
, pe textul Mihaelei Michailov, în regia Ioanei Păun. În martie 2009, Alexandra Bandea i-a pus în scenă la Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara textul Cum traversează Barbie criza mondială.
 Din octombrie 2008 este selecționer unic al Festivalului Dramaturgiei Românești de la Timișoara. În aprilie 2009 a fost invitată de Teatrul Lark din New York și de Institutul Cultural Român din New York pentru o lectură a textului său, Mi-e frică, și pentru o dezbatere despre noua dramaturgie.În iulie 2009 - rezidență de dramaturgie la Royal Court Theatre, Londra. 

Vlad Zamfirescu
Membru juriu

Membru juriu

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale (Şase personaje în căutarea unui autor, de Pirandello, regia Cătălina Buzoianu; D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele; Triumful dragostei de Marivaux, regia Alexandru Darie; American Buffalo, de David Mamet, regia Cristi Juncu), filme de lungmetraj (Stare de fapt, regia Stere Gulea; Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis; Orient Expres, în regia lui Sergiu Nicolaescu) şi producţii de televiziune precum Doctori de mame.
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER, decernat pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul de Strinberg în regia Cătălinei Buzoianu şi Premiul Special al juriului la festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană.

Andi Vasluianu 
Membru juriu

Membru juriu

Andi Vasluinau este actor, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie.
Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Offset de Didi Danquart, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola, California Dreaming (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu, film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes și Despre oameni și melci (2012), cel mai recent film regizat de Tudor Giurgiu.
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Azilul de noapteBurghezul gentilomCasa ZoikaiDin viaţa insectelorFurtuna (la Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of thingsXXL (Teatrul ACT).

câștigătorii.


Cel mai bun spectacol

 „O dragoste doar nebună"

 HOOLEELOGANS, Timișoara 

Cea mai buna actriță în rol principal

 Alexandra Roatis

„Play Cehov", TRIMBULINZII, Sibiu 

Cea mai buna actriță în rol secundar

Miruna Polezache

„O comedie neagră", BRAINSTORMING, București 

Cel mai bun actor în rol principal

Octavian Costin

„Ventrilocul", ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani 

Cea mai bun actor în rol secundar

Vlad Bălan

 „O comedie neagră”, BRAINSTORMING, București 

Cea mai bună regie

Teodora Moraru

„Ventrilocul", ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani 

Cea mai bună scenografie

 „Ventrilocul" , ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cea mai bună mișcare scenică

„Ventrilocul" , ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cea mai bună coloană sonoră

 „Ventrilocul" , ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Premiul Avon pentru machiaj „Taboul”, ARCA LUI NOE, București
Premiul Ideo Ideis

„Vicleniile lui Scapin”,OGLINZI, Sinaia

Premiul de popularitate

„Tabloul”, ARCA LUI NOE, București

Mențiuni speciale ale juriului

Alexandru Nagy

„Tabloul", ARCA LUI NOE, București

Ada Dan

 „O dragoste doar nebună", HOOLEELOGANS, Timișoara

Ionuț Dobre

 „Vicleniile lui Scapin”, OGLINZI, Sinaia 

   

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

ZARURI ȘI CĂRȚI, de Sam Henry Kass

DESCRIERE SPECTACOL:  Zaruri și cărți redă dialogul dintre un patron de local (Florin Piersic jr.) și angajatul său (Petre Fumuru).

Hazul și savoarea piesei rezultă din relația celor două personaje, din constantul și gradat tensionatul lor conflict. Umorul replicilor îl cucerește pe spectator din primele minute ale spectacolului. Petre Fumuru interpretează excelent rolul angajatului binevoitor, dar greu de cap, un personaj plin de umor, care cucerește prin bunăvoința sa exagerată și stârnește hohote de râs până la lacrimi.

La întrebarea care este mesajul spectacolului, Florin Piersic jr. a răspuns: „Nu-ți bate capul. Nu e genul de piesă de la care spectatorul pleacă frustrat și chinuit de întrebări existențiale. E o comedie de situație, scrisă genial”Zaruri și cărți oferă o oră și jumătate de deconectare de la problemele cotidiene, o pauză de stres, în care puteți râde și puteți să vă simțiți bine în compania a doi excepționali actori.

DISTRIBUȚIE: Florin Piersic jr., Petre Fumuru

REGIE: Florin Piersic jr.

UNDO 90 - MAȘINA TIMPULUI, adaptare după piesa Do over de Frederick Stroppel

Teatrul LUNI, de la Green Hours

DESCRIERE SPECTACOL:  „În cea mai recentă premieră a Teatrului LUNI de la Green Hours, UNDO 90, adaptare după piesa Do over de Frederick Stroppel, traducerea Andreea Bibiri, în regia lui Radu Apostol, cu Andreea Bibiri și Cosmin Selesi, viitorul sună prost. Totuși nu atât de prost încât să nu merite să fie (re)trăit. Situația dramaturgică, explorată de către cei doi actori prin alternanțe de stări contradictorii și neanticipabile, este una de cuplu, de relație care-și revizitează începutul. În UNDO 90, Dennis e timpul-care-va, Lisa este timpul-care-e. Amândoi sunt ani feliați, granule de perioade, momente trăite și rememorate pentru a scana, devirusa și opri la timp o relație. Viitorul vine să-și salveze viitorul. Prezentul rămâne să-și trăiască prezentul.” Mihaela Michailov

DISTRIBUȚIE: Dennis - Cosmin Selesi, Lisa - Andreea Bibiri

REGIE: Radu Apostol

SOUND DESIGN: Bogdan Burlacianu

SCENOGRAFIE: Ana Isbasescu

TRADUCERE: Andreea Bibiri

CHINEZI, de Michael Frayn

U.N.A.T.C., „I.L.Caragiale”, București

DESCRIERE SPECTACOL: „Unul dintre cele mai haioase spectacole pe care le-am văzut în ultima vreme. Performanța celor doi actori - Sabrina Iaschevici și Felix Dumitrescu - interpreți ai mai multor roluri, este dată de abilitatea cu care își particularizează fiecare personaj jucat, pentru care este elaborat un cod specific de reacții și atitudini. Chinezii britanicului Michael Frayn este o comedie spumoasă cu doi actori care trec spontan de la beție la sobrietate, de la panică la hohot de râs, de la penibil la detașare. Soțul tot uită, soția îi tot aduce aminte și încurcăturile curg gârlă. Marca unei comedii autentice este echilibrul dintre tensiunea reală a situației și supapa ei plină de umor, echilibru pe care cei doi actori reușesc să-l dozeze în așa fel încât ambele nuanțe să fie active. Nici o secundă spectacolul nu cade în grosier și supralicitare, de obicei atât de prezente atunci când vorbim de comedie. Chinezii merită văzuți. La UNATC.” Mihaela Michailov

DISTRIBUȚIE: Sabrina Iaschievici, Felix Dumitrescu

REGIE: Andreea Vulpe

SCENOGRAFIE: Sânziana Târța

TRADUCERE: Andreea Bibiri

LECȚIA, de Eugen Ionescu

U.N.A.T.C., „I.L.Caragiale”, București

DESCRIERE SPECTACOL: „Piesa a părut că stă sub o vrajă, iar vraja spunea: „dacă nu incantezi întocmai cum stă scris acolo, viața de pe scenă o să moară sau pur și simplu va apărea o altă viață decât aceea care este dată.” Au existat unele momente în care „am tradat” textul, dar am încercat, de fiecare dată, cu grijă, să păstrăm spiritul „Lecției".” Ramona Iacob

DISTRIBUȚIE: Profesorul - Andrei Ionescu, Eleva - Sabrina Iaschievici, Marie - Sânziană Tarta, Ramona Iacob, Jenniffer Corrales Oconitrillo Brigitte

REGIE: Andreea Vulpe

SCENOGRAFIE: Zelmira Szabo

MĂSCĂRICIUL, după A.P. Cehov

Teatrul Scena, București

DESCRIERE SPECTACOL: „Actorii sunt cuceritori și prin măiestria jocului lor țin sala cu respirația tăiată de emoție. Rar la un spectacol se poate simți liniștea tensionată a sălii în care publicul ascultă atent replica, dar și izbucnirea aplauzelor spontane la scenă deschisă, pentru a răsplăti unele secvențe. Maeștrii acestei performanțe sunt Horațiu Mălăele și Niculae Urs. În orice rol îl întâlnești pe Horațiu Mălăele nu poți decât să-l admiri. De astă dată însă, el s-a întrecut pe sine. A jonglat cu abilitate accentele comice cu cele dramatice, trecând dezinvolt de la râs la tristețea lacrimii și a conceput în complexitate personajul său, actorul Vasili Vasilici Svetlovidov, nefericit după 40 de ani de carieră. Descoperim în acest spectacol și valoarea unui alt interpret, un actor senzațional, Niculae Urs, în rolul sufleorului de o viață a lui Vasili. [...] Relația dintre cei doi este migălos studiată, cu momente teatrale memorabile. [...] Pentru creațiile celor doi, nota zece pare prea mică. [...] Măscăriciul este un eveniment teatral de suflet pentru orice spectator, chiar și pentru acela care calcă rar prin teatre. Nu îl va putea uita multă vreme, îl va amuza copios, dar și impresiona, privind altfel actorii și viață lor. [...] Măscăriciul rămâne o bijuterie de preț a actualei stagiuni, ce în mod sigur, în timp, va depăși suta de reprezentații.”, Ileana Lucaciu, România liberă, 10-16.03.2005

DISTRIBUȚIE: Horațiu Mălăele, Niculae Urs

REGIE: Horațiu Mălăele

BoxWhatBox: Go!

SPECIAL PERFORMANCE MICHAEL DEVINE - Producție Asociația Culturală T.E.T.A

DESCRIERE SPECTACOL: BoxWhatBox este un proces de creare a unui spectacol și, în același timp, o metodă de training pentru actori. Actorii sunt pregătiți în timpul procesului prin tehnici specifice, jocuri, exerciții și studii create special pentru fiecare workshop în parte; astfel rezultă un material potrivit pentru un spectacol original.

Influențele acestei abordări sunt largi și variate, de la Pina Bausch, Bertolt Brecht și Augusto Boal până la Grotovski, Odin Theatre și Peter Brook. BoxWhatBox nu are pretenția de a reinventa actoria sau spectacolul de teatru; conduce actorii la o re-descoperire a spectacolului. Natura jocului, în special, este crucială în munca unui actor și acesta este principiul central al BoxWhatBox.

BoxWhatBox: Go! A fost creat în mod special pentru Ideo Ideis în jurul temei acțiune și mișcare, fizică sau de alt gen. „To go” în engleză poate însemna o mulțime de lucruri dar toate au legătură cu procesul fizic și cu deciziile pe care le luăm, decizii care ne schimbă viața. 

DISTRIBUȚIE: Alexandra Sălceanu, Andreea Vasile, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Alin State, Vlad Logigan, Alexandru Gatstramb, George Albert Costea

REGIE: Michael Devine

ASISTENT REGIE: Vlad Cristache

SCENOGRAFIE: Adrian Damian

sponsori 2009.
parteneri 2009.

parteneri media 2009.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2009.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor