Ideo Ideis, ediția a II-a

2-9 august 2007, Alexandria

«   înapoi la arhiva
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor patru zile de festival, membrii trupelor intrate în competitie şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş), iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.

Traineri


  •  Adrian Damian
  •  Adrian Nicolae 
  •  Alexandru Pavel 
  •  Andrei Grosu 
  •  Erwin Simsensohn 
  •  Gabriel Călinescu
  •  Horia Suru 
  •  Mihai Prejban 
  •  Pavel Bârsan 
  •  Vlad Logigan

Competiția

În urma preselecției, în competiția Ideo Ideis intră, an de an, trupe de amatori, din toată țara.
Pe parcursul a trei zile, participanții prezintă în concurs, în fața membrilor juriului, spectacolele cu care s-au înscris.
trupele participante.

de Tudor Mușătescu

DISTRIBUȚIE: Dora - Simina Zidaru; Tuti - Alina Nechită; Carmen - Florina Sumănaru; Ciudata - Alice Solomon; Iunona Popescu - Alină Boacă; Anibal - Răzvan Alexe; Heruvim- Idris Clate; Directoarea - Gabriela Drobotă.

DESCRIERE SPECTACOL:  Într-un mic orășel de provincie, un tânăr profesor de franceză, de curând sosit, trezește emoție și nebunie într-o clasă de liceu. Dora și Carmen - eroinele principale, sunt două tinere care nu vor să trăiască toată viață lor între „legume și viței de lapte”, visul lor fiind acela de a ajunge studente în București, acolo unde, după cum se știe, „tot ce zboară s-a mâncat, se mănâncă și se va mai mânca cât lumea”.

 O idee din Profesorul de franceză este aceea că tinerii - de astăzi sau dintotdeauna - vor să-și depășească timpul, „să-l întreacă prin surprindere, la viraje”. Profesorul de franceză este o poveste simplă, frumoasă, oricând posibilă. 

dramatizare de Lenuș Teodora Moraru după romanul omonim al lui J.D.Salinger

DISTRIBUȚIE: Holden - Alexandru Dobinciuc/Octavian Costin; Domnul Spencer - Cristian Corduneanu; Ward Stradlater - Rudolf Șerban; Jane Gallagher - Dana Hasmațuchi; Domnișoara Morrow - Raluca Amarandei; Maurice - Constantin Alupoaie; Sunny - Bianca Zamfirescu; Chelnerul - Alexandra Cantemir; Lillian Simmons - Roxana Bompa; Sally Hayes - Alexandra Galben; Carl Luce - Alexandru Amarandei; Phoebe - Alida Avieriței.

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa este cunoscută de aproape toată lumea... povestea tânărului Holden... tânăr în care ne regăsim, mai mult sau mai puțin, cu toții! Ce are inovator spectacolul nostru este adaptarea pe care am făcut-o aproape de noi, aproape de personalitățile noastre și dubla introspecție temporală a personajului principal, susținută de personajul colectiv, care își propune să aducă o energie nouă, și de personajele suport, care fac posibilă dezvoltarea amplorii poveștii. Spectacolul este văzut ca o anamneză din perpectiva lui Holden, o anamneză oarecum forțată de cei de la centrul de recuperare psihică în care se află el. O poveste care ne include pe noi, ca public, și ne ajută să-l cunoaștem - o dată din viziunea noastră proprie ca spectatori și o dată din viziunea lui. Cercul este închis de public, el având un important rol în desfășurarea acțiunii. Ne dorim ca el să participe pe cât se poate, implicat și activ! Povestirea este privită în oglindă și în final cercul se încheie... aproape la fel cum a fost deschis. Însă cu ceva în plus: conștiința noastră, a spectatorului, conștiința tuturor Holdenilor din noi! 

de Alex Potcoavă

DISTRIBUȚIE: Baba - Ramona Cismaru; Fata tânără - Leyla Muțiu; Femeia săracă - Anca Ionesi; Preotul tânăr - Cococeanu Andrei; Primarul - Buican Tudor; Preotul bătrân - Bogdan Untilă; Dascălul - Paul Cebzan.

DESCRIERE SPECTACOL: De când suntem în Heavenly Hell, ne-am confruntat cu o problemă: faptul că suntem chemați să jucăm o anumită piesă în mai multe locuri, în spații de multe ori nepotrivite pentru buna desfășurare a ei, spații în care nu poate fi folosit decorul sau în care acustica este deosebit de proastă. Astfel, am hotărât, de comun acord, să creăm o piesă ce poate fi jucată oricând și oriunde, în aproape orice condiții, o piesă bazată numai și numai pe mișcare.

Oamenii care nu merg de obicei la teatru vor putea să o urmărească de asemenea pentru că, pentru prima dată, teatrul va veni la ei. Deoarece încercam să facem de fiecare dată ceva nou, ceva nu am mai făcut, ceva ce nimeni nu a mai realizat, vom îndrăzni să facem un spectacol cât mai simplu, bazat exclusiv pe mișcare, ce poate fi jucat în orice loc, convențional sau nu. Iar dacă cineva se îndoiește de asta, să vină să ne vadă jucând-o! La Alexandria. 

de Vasile Alecsandri

DISTRIBUȚIE: Papură-Împărat - Cătălin Andrei; Sânziana, fata lui Papură - Zbârcea Raluca; Pepelea “- Bălan Alexandru; Pârlea Vodă - Pandur Vlad; Lăcustă Vodă - Bratoveanu Marius; Păcală - Golban Anca; Tândală - Dan Alexandra; Baba Rada - Drexler Octavia; Zmeul - Zoican Bogdan; Crainicul lui Papur㠓- Nițoaia Alexandra; Stolnicul lui Lăcustă - Dan Alexandra; Paharnicul lui Pârlea - Moise Diana; O pasăre măiastră - Bratoveanu Marius.

În alte roluri: Chilințan Laura, Sicherle Karina, Topciov Rafael, Taroi Andrei.

DESCRIERE SPECTACOL: Basm feeric, cu personaje reale și imaginare. Poveste clasică în care prințesa e furată de zmeu și apoi readusă în palat de un Făt Frumos. Un soi de desene animate cu elemente de basm. Personajele au un fel de inocență și naivitate care înduioșează și captivează cititorul sau spectatorul, un farmec aparte gen Tom și Jerry sau Roadrunner și Coiotul.

Mizăm pe construcția situațiilor comice, pe contradictoriu, contrapunct și cupluri comice. Mizăm pe energia specifică vârstei noastre, mizăm pe imagini clasice de basm, muzică de cadril, de nuntă, de veselie, dar și de tensiune. Am urmărit să înnobilăm niște personaje clasice din mitologia și folclorul nostru. 

de J. P. Sartre

DISTRIBUȚIE: Erinie - Popescu Andrei; Erinie - Ursu Ioana; Erinie - Anisie Raluca; Electra - Luca Roxana; Persoană din popor - Neculai Raluca; Persoană din popor - Andron Georgiana; Primul soldat - Maftei Ciprian; Al doilea soldat - Arcana Ștefan; Clitemnestra - Timofte Alexandra; Persoana din popor - Moisii Ioana; Oreste - Hrițcu Florin; Jupiter - Fălticeanu Paul; Persoana din popor - Prisăcariu Laura; Egist - Varninschi Alexandru.

DESCRIERE SPECTACOL:  Prima piesă sartriană pusă în scenă, Muștele este o dramă în trei acte. Oreste revine în orașul natal, Argos, pentru a-și găsi concitadinii, de la cel mai simplu muritor până la suverani, bântuiți de remușcările crimelor comise în trecut. Nu degeaba, orașul este bântuit de muște-erinii, zeițele remușcării, insecte murdare și răzbunătoare, paranoice și critice.

Poporul se zbate aproape masochistic în regrete și temeri (frica face din om unul onest), pe fondul sărbătorii morților, veniți să-i pedepsească pentru greșelile lor. Oreste este singurul care-și asumă cele două crime, pe care le consideră drepte. Astfel, se eliberează de povara remușcării. În opoziție, deși la început era de acord cu decizia fratelui ei, Electra se dezice de crime, nu-și asumă responsabilitatea și va fi sfâșiată. 

DISTRIBUȚIE: Romeo - Dumitrașcu Andrei; Julieta - Anuța Andra; Hamlet -€“ Ivan Ovidiu; 1 -€“ Popescu Cristina; 2 - Alexandru Ion; 3 - Ștefanin Andreea; 4 - Popescu Florentina.

Personaje adiționale: Cărămizaru Alina, Iacoviță Alina, Demetrescu Raluca, Ionescu Adrian.

DESCRIERE SPECTACOL: Cum reacționează logaritmul iubirii când nu există limite? Ea este X, el este Y. Necunoscutele se reduc la una. În final îți rezultă un număr și dai pagina€. Dacă nu ar exista soluții, satisfacția exercițiului reușit, atunci ne-am iubi veșnic în logaritmul dragostei. Primii care au acceptat această provocare au fost Romeo și Julieta. După... ați urmat voi, toți ceilalți. De la abandonarea Edenului nimeni nu s-a mai întors în grădină.

Acest spectacol se desfășoară în două runde : actul original shakespearian - Romeo și Julieta, Hamlet, a€“colaj de replici - și actul ulterior - spațiul afectiv în care ei, undeva cu sute de ani lumină depărtați, pe un cub de materie, își tărăgănesc obosiți iubirea veșnică. Dragostea nu devine comună, Julieta nu €œstă la cratiță sau nu crește mulți copii, se consumă pur și simplu. Ideea simplifică conceptul de dragoste veșnică a€“ un subiect abuzat. Cei doi provin din 2 case, grupuri, familii incompatibile. Cei doi îndrăznesc. 

de Mimi Brănescu

DISTRIBUȚIE: Bătrânul - Dragoș Mihai; Domnul - Ștefan Huluba; Femeia - Gogan Alexandra; Chirovici - Simionică Mihai.

DESCRIERE SPECTACOL: O comedie ce are darul de a ne pune pe gânduri. Aflați ce spun gunoaiele despre noi, sau în general despre societatea actuală prea puțin preocupată de curățenia mai ales „morală”. Trecem cu vederea peste lucrurile mărunte care de fapt ne construiesc viața, ignorăm dramele altora, preocupându-ne să ne ascundem cu grijă secretele.

Vom prezenta povestea unui om capabil să dezlege aceste secrete, într-o acțiune hazlie, printre rândurile căreia, se ascund, însă, adevărate răni ale societății. Va invităm așadar, să priviți povestea gunoiului și a omului ce-și trăiește viața printre ele. 

de Saviana Stănescu

DISTRIBUȚIE: Zozo - Ada Galeș, Bărbatul/Tata (B/T) - Vlad Pavel, Doamna/Mama (D/M) - Ana Cucu, Controlorul/El (C/E) - Adrian Urdar.

DESCRIERE SPECTACOL: Piesa prezintă societatea modernă și individul conceptual traumatizat. Este reliefată dezvoltarea unui personaj feminin, în jurul căreia gravitează acțiunea fiindu-ne oferită o privire de ansamblu asupra vieții sale din trei unghiuri: infantilă, adolescentină și matură. Problemele sunt hiperbolizate pentru a caricaturiza personajele construind astfel un comic de un cinism morbid. Acuratețea și maniera inteligentă în care este scrisă piesă îi ridică standardele și captează cu ușurință publicul. 

după Ernesto Caballero

DISTRIBUȚIE: Andreea Popa - Andreea; Anda Ionescu - Anda; Avram Călin - Călin; Izabella Megyes - Izabella

DESCRIERE SPECTACOL: „- Spune-mi, de ce trebuie să așteptăm? Nu pare să mai fie cineva înaintea noastră. Pierdem timpul aiurea. Niciodată n-am suportat să aștept. Și mai ales într-un loc atât de deprimant. Să trebuiască să aștepți pentru o simplă prostie. Nici măcar nu suntem la câmpie. Nici măcar nu există un automat de cafea. Cel puțin, cu o cafea, am aștepta altfel." 

juriul.Cătălin Ștefănescu
Presedintele juriului

Presedintele juriului

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%.

Marius Manole
Membru Juriu

Membru Juriu

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi,secţia Actorie, şi al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, secţia Coregrafie. 
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol; Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim; Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa; Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
Premii şi nominalizări: Nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine; Nominalizare UNITER 2003 - Debut pentru rolul Paulie din Drept ca o linie; 2003 Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Andi Vasluianu  
Membru juriu

Membru juriu

Andi Vasluinau este actor, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie.
Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Offset de Didi Danquart, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola, California Dreaming (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu, film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes și Despre oameni și melci (2012), cel mai recent film regizat de Tudor Giurgiu.
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Azilul de noapteBurghezul gentilomCasa ZoikaiDin viaţa insectelorFurtuna (la Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of thingsXXL (Teatrul ACT).

Alina Herescu  
Membră juriu

Membră juriu

Alina Herescu, scenografă a Teatrului Ariel din Târgu Mureş, a lucrat în ultimii ani cu cei mai buni dintre regizorii „ultimulul val” autohton, Radu Apostol (Acasă, cu care Apostol a luat Premiul de debut al UNITERDrept ca o linie), Sorin Militaru (la toate spectacolele lui - Salonul nr. 6Genocid sau ficatul meu e fără rost, ȘefeleIch bin Ophelia), Radu Afrim (De ce fierbe copilul în mămăligă), a făcut cu Alina Nelega Monoloagele vaginului, de Eve Ensler, şi o versiune pentru copii după Gargantua şi Pantagruel - debutul Alinei Herescu în teatrul de păpuşi.

Ana Maria Nistor  
Membră juriu

Membră juriu

Ana Maria Nistor este profesor la Facultatea de Teatru (U.N.A.T.C), critic şi teoretician, având un doctorat în semiotica receptării (Sandalele, caduceul și pălăria cu boruri largi). A susţinut workshopuri şi cursuri în străinatate (Grenoble, Amsterdam, Weimar).
Este scenarist (scurt-metraje, emisiuni de TV, dramatizări) şi redactor-șef adjunct la revista Time Out. Publică în reviste de specialitate cronici, articole şi eseuri. A organizat festivaluri de teatru de stradă şi de teatru studenţesc.

câștigătorii.


Cel mai bun spectacol

Numărătoarea Inversă

POT, Brașov

Cea mai bună actriță în rol principal

Ada Galeș

Numărătoarea Inversă”, POT, Brașov

Cea mai bună actriță în rol secundar

Aida Avieveriței

De veghe în lanul de secară”, ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cel mai bun actor în rol principal

Vlad Pavel

Numărătoarea Inversă, POT, Brașov

Cel mai bun actor în rol secundar

Alexandru Dobinciuc

De veghe în lanul de secară, ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

Cea mai bună regie

Ana Cucu

Numărătoarea Inversă, POT, Brașov

Cea mai bună scenografie

Numărătoarea Inversă, POT, Brașov

Cea mai bună mișcare scenică

Mormântările lui Popescu, HEAVENLY HELL, Timișoara

Cea mai bună coloană sonoră

Numărătoarea Inversă, POT, Brașov

Premiul Ideo Ideis         

Solar

MORPHIA, Craiova

Premii speciale

ACT, Bacău

ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

TRUPA T.E.T.A. 

PRIVEȘTE ÎNAPOI CU MÂNIE de John Osborne (spectacol în afara concursului)

Trupa de teatru T.E.T.A (Teen English Theatre Alexandria) există pe harta festivalelor de teatru pentru amatori din 2003. A reprezentat până în prezent piese ca : Lecția, Tabloul, Jacques sau supunerea de Eugen Ionesco, Caii la fereastră, Paparazzi de Matei Vișniec, fiind „blamată” că este o iubitoare „excesivă” a teatrului absurd. Membrii trupei s-au schimbat de-a lungul anilor, însă cei care au rămas devotați teatrului, au continuat să facă asta, fiecare în propriul său mod: Alin Balașcan (fondatorul trupei - coordonează trupa de teatru a A.S.E București), Alexandru Ion (este în prezent student anul II la U.N.A.T.C București, secția actorie). 

DESCRIERE SPECTACOL: Trupa T.E.T.A prezintă în cadrul celei de-a doua ediții a IDEO IDEIS, piesa Privește înapoi cu mânie a dramaturgului englez John Osborne. Așadar, după teatru absurd și teatru contemporan (Bucharest Calling, de Peca Ștefan) a venit și vremea teatrului realist. Fragmentul prezentat constituie actul întâi al piesei. Acesta prezintă drama psihologică a celor 3 personaje (Jimmy, Cliff, Alison). Închiși într-o lume a rutinei, care aduce personajele pe culmea unei disperări mute și inacceptabile, cei trei își duc existența, încercând să se elibereze fiecare, în felul său, de atmosfera închistată în care se găsesc: o soție „inanimată”, adevărat „monument de indiferență”, un soț irascibil și revoltat și un prieten, „tampon” al relației dintre cei doi. 

DISTRIBUȚIE: Jimmy - Cristi Tabacitu, Cliff - Vlad Purdel, Alison - Andreea Bortun.

REGIE: Alexandru Ion

Centrul Național al Dansului - Eveniment compus din 3 solo-uri

1. NO MEMORIES

CONCEPT, COREGRAFIE, REALIZARE VIDEO: Ana Cătălina Gubandru 

COLOANA SONORĂ: Ieronim Pogorilovschi

2. READY MODERN MADE

DESCRIERE SPECTACOL „Mă gândesc uneori la mine ca la un punct, ca și cum ar fi ceva imobil, încremenit în mijlocul tuturor intențiilor de a deveni o realitate - ceva palpabil, vizibil, de luat în seamă. Dacă las totul să treacă pe lângă mine, fără să vreau să mi se întâmple nimic important, nimic din ceea ce mi s-ar putea întâmpla, asta înseamnă că nu exist? Oare nu putem exista și în afara alegerilor vizibile, importante, care atrag atenția celor de lângă noi? Ready Modern Made poate fi o piesă care vorbește despre acest tip de existență.” FLORIN FIEROIU

COREGRAFIA: Florin Fieroiu

MUZICA:  Vlaicu Golcea

DANSEAZĂ: Carmen Coțofană 

3. SHOW

DESCRIERE SPECTACOL: Un corp „închis”, fără acces la exterior, care se dezarticulează și reconstruiește într-un proces lent de dispariție. Unul din punctele de plecare în realizarea solo-ului este Mitul Peșterii din Republica lui Platon. 

DIRECȚIA ARTISTICĂ: Alexandra Pirici 

COREGRAFIA: Alexandra Pirici, Mădălina Dan 

INTERPRET: Mădălina Dan

FLUTURII SUNT LIBERI, de Leonard Gershe 

Teatrul Foarte Mic

DESCRIERE SPECTACOL: „Intrarea în maturitate aduce cu sine lupta pentru dragoste, eliberare, demintate. Deși exacerbată și, spre sfârșit, manipulată de revoluționarii anilor '60, problema libertății de a alege rămâne un punct sensibil în evoluția fiecărei tinere generații. Tot ce trebuie să înțelegem este că suntem liberi, liberi să ne bucurăm de viață. Libertatea e în noi, trebuie doar să găsim forța necesară pentru a o accepta. Este ușor să dai vina pe ceilalți sau pe conjunctură pentru a te disculpa în proprii tăi ochi pentru neputința de a-ți urma idealurile. Suntem liberi să alegem, să ne construim propriul drum în viață . Odată ce am înțeles acest lucru, chiar și cea mai grea lovitură poate fi un punct de plecare pentru o existență împlinită. Încă de la primele pagini, Fluturii... m-a făcut să râd.

Ce mai! Mă regăseam sau regăseam prieteni cu fiecare rând parcurs. Deși scrisă spre sfârșitul anilor '60, mare lucru nu părea să se fi schimbat în modul tinerilor de a relaționa cu cei din jur. Aceleași incertitudini, aceleași situații echivoce, aceleași mici drame. Don, Jill, Doamna Baker, Ralph m-au surprins, totuși, prin reacțiile și acțiunile lor și le-am dat dreptate fiecăruia în parte. Am râs cu ei, de ei de-a lungul poveștii înfiripate. De aici și impulsul de a mă opri asupra acestui text.

Cu timpul am descoperit și adevăruri uneori dureroase ascunse în spatele micii drame familiale. Alegerea personajelor din Fluturii... este alegerea noastră, a tuturor. Dilema în care viețuiesc Don și Jill, separat și împreună, este dialectica cotidiană cu care ne luptăm zilnic sau de-a lungul vieții. Finalul, tulburător, cu gust amar, întregește cu un zâmbet, în mod paradoxal, această imagine a speranței și a poftei de viață ce ne cuprinde pe toți.” Diana Iliescu 

REGIE: Diana Iliescu

SCENOGRAFIE: Corina Gramoșteanu

DISTRIBUȚIE: Vlad Logigan, Andreea Samson, Andreea Gramoșteanu, Radu Iacoban

 

CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOOLF?, de EDWARD ALBEE 

Studioul de teatru Casandra 

Traducere - Ionuț Cristian Grama

DESCRIERE SPECTACOL: „Printre atâtea reprezentații ale celebrei piese a lui Edward Albee, Cui i-e frică de Virginia Woolf?, cea mai recentă, de la Casandra, are o prospețime și o spontaneitate de neuitat. Spectacolul este regizat de o studentă a lui Cristian Hadjiculea, Mariana Cămărășan, cu mână de tânăr maestru. Piesa e tradusă de unul dintre interpreți, Ionuț Grama, un George diabolic și flegmatic la intervale, ideal pentru ceea ce a dorit autorul. Remarcabil - decorul semnat de Alexandra Penciuc, elevă a lui Puiu Antemir.

Spectacolul o are ca pivot, cea mai mare parte din timp, pe Florina Gleznea, care anunță o mare speranță, dar alunecă lin spre Ionuț Grama, atunci când vine rândul sau să preia comanda jocurilor lor grotești. Perechea cealaltă, Sânziana Nicola și Emil Mandanac, furnizează momente de teatru autentic. Sper să-i revedem pe scenele profesioniste, cu o la fel de proaspătă credință în artă pe care și-au ales-o ca viață.”, Nicolae Prelipceanu, Cui i-e frică de Virginia Woolf? la Casandra, România Liberă 

DISTRIBUȚIE: Florina Gleznea, Ionuț Cristian Grama, Sânziana Nicola și Emil Mandanac

SCENOGRAFIE: Alexandra Penciuc

REGIE: Mariana Cămărășan

CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ, adaptare după romanul omonim de F.D. Dostoievski 

U.N.A.T.C

DESCRIERE SPECTACOL: Sunt conștient...

Lasă-mă să mă prezint... sunt politicosul nupțial cu fes în cap... omul care nu doarme doar pentru a bate la ușă... omul din spatele sanctuarului propriu... Voi veniți, aprindeți lumânări, iar apoi cu zâmbetul pe buze... sau nu... vă depărtați încet și pipăiți senzația voastră stranie de trecut... Eu sunt felinarul roșu din strada poluată de sunete umane înnegrite... Eu sunt roșul de pe hainele trecătorilor și de pe fețele oamenilor triști și refulați care se duc la iubitele colțurilor citadine. Nimic nu mă atinge, nici chiar atunci când plouă... sunt răsăritul nopții... sunt bulevardul însuși... eu sunt universul... univers mic și pătrat ca să se învârtă mai greu. O formă opacă a acelorași gânduri. Zodia mea se întoarce spre mine cu pașii ei specifici... și mă face să vărs... apoi mă spăl pe față cu apă rece... apoi adorm... și îmi zâmbesc mie și cunoscuților mei. Sunt singur în visul meu pătat de răcoarea din mine. Bate... apoi nu se mai aude nimic... apoi senzația de oglindă, senzația aia de detașare mă cuprinde... Nu sunt eu... eu sunt afară și mă privesc cum... bate... mă privesc cum sunt eu și cum arăt... bate... apoi nu se mai aude nimic... inima mea e timpul... sacadat și satisfăcut... autosatisfacut... Atât...

Apoi e doar cântec... poate... Iar scrumul se preface în cărbune... dar asta abia peste câțiva mulți ani buni, când noi vom fi doar amintirea unei huile ce odată ne-a fost bibliotecă... iar cărțile...??? Doar niște cuvinte aruncate cu cerneală și ură în fața ipocriziei frenetice din jur... Nu că ar conta, dar mă simțeam obligat să recunosc... și mai ales să comunic... Am plecat... apoi m-am întors aici... din nou... Sunt cu lumina pe față și cu gândurile bine cenzurate...El se uită la mine cu siguranța omului care a mai trecut prin asta. Eu îi zâmbesc simțindu-mă vinovat, dar asta nu se vede, sunt sigur... Zâmbesc, apoi din nou...

DISTRIBUȚIE: Adrian Nicolae, Alexandru Pavel, Alin State.

REGIE: Andrei Grosu

sponsori 2007.
parteneri 2007.

parteneri media 2007.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2007.


© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor