La ediția #15, SUNTEM DATORI CU O REVOLUȚIE

13 iulie 2020


De 14 ani ne surprinde curajul de care dau dovadă adolescenții care ne trec pragul când își pun întrebări despre sine și caută să se apropie de cine sunt. Pentru al 15-lea an de IDEO IDEIS, le propunem, cu același curaj interogativ, să se întoarcă la lumea din jurul lor, să chestioneze zonele în care prezentul scârțâie și să nu se mulțumească cu răspunsuri șablon sau promisiuni expirate. Să-și dea voie să facă și pasul următor și să transforme indignarea în acțiuni. La ediția #15 le spunem adolescenților că avem încredere în puterea lor de a schimba lumea în care trăiesc și că, împreună, Suntem datori cu o revoluție


Urmărește SPOT-ul oficial AICI.


Ne lipsește vocea adolescenților din spațiul public. Întrebările care le-ar da șansa să ia o poziție pe subiecte care îi privesc în mod direct lipsesc din cele mai multe discursuri publice, iar posibilele răspunsuri nu ies mai departe de grupurile de prieteni. Am vrut să înțelegem cât de prezentă e ideea de SCHIMBARE în viața acestor adolescenți, care de cele mai multe ori privesc doar de pe margine la procesele prin care ea se întâmplă.


I-am întrebat „Cum se vede schimbarea prin ochii tăi?”, iar peste 100 dintre ei ne-au spus ce-ar schimba la ei și la orașele lor, cum ar suna pentru ei un referendum în România, ce momente personale de schimbare își amintesc și cum se raportează la ele. Răspunsurile lor dau glas unor probleme actuale și arată că sunt conectați la nevoile comunităților din care fac parte: reforma sistemului de educație, poluarea, violența domestică, educația sexuală, accesul la cultură, identitatea de gen sunt câteva dintre subiectele care îi frământă pe majoritatea. Deși cei mai mulți dintre adolescenți spun că sunt încrezători în puterea lor de a contribui și a schimba ceva la lumea din jurul lor, aceleași răspunsuri arată că sunt puține situațiile în care fac pasul următor. În care sunt inițiatorii schimbării sau caută forme să se implice activ în subiectele în care cred. 


„Două dezbateri importante au trecut recent prin spațiul public: educația sexuală și studiile de gen. În ambele cazuri au avut ceva de spus politicieni, populiști, popi și în general adulți din toate posturile. Au lipsit aproape cu desăvârșire vocile celor atinși direct de subiecte - elevi și studenți. «Suntem datori cu o revoluție» este răspunsul la această situație. Lucrurile se schimbă implacabil și în societatea românească. Dar se schimbă încet. Pentru o schimbare de viteză este nevoie ca tinerii să nu mai tacă. Încercăm în campanie să facem portretul unei generații ideale, care își apără ideile în care crede.” - Bogdan Theodor Olteanu, regizorul și directorul de creație al campaniei


Nu vrem să-i pregătim pe adolescenți pentru un posibil viitor. Vrem ca vocea lor să înceapă să fie auzită acum și să contribuie la un prezent mai onest. Ne oferim să fim megafonul prin care își strigă nemulțumirile la unison și să stăm umăr la umăr cu ei în primele rânduri.


Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă campania de anul ăsta. Echipa adună la un loc alumni, traineri și prieteni de-ai festivalului și a fost o bucurie să ne revedem cu toții. Așa că le mulțumim Evei, Dariei, Teodorei, lui Bogdan și Robe pentru că au devenit imaginea revoluției unei generații. Laviniei Cioacă pentru că i-a surprins mărșăluind și i-a redat lumii. Lui Bogdan Theodor Olteanu pentru idei și atenția cu care le-a adus la realitate în campanie. Lui Adi Bulboacă și Sorin Florea pentru că au avut grijă de imagine și montaj. Lui Istvan Teglas pentru că ne-a ghidat și fluidizat mișcările. Gabrielei Pițurlea pentru mixul de texturi și culori din costume. Lui Adrian Piciorea pentru tobele de mărșăluit. Lui Bogdan Untilă și întregii echipe RECUL că ne-au găzduit.
© 2014-2018 Ideo Ideis
Protecția datelor