Ideo Ideis, ediția a XI-a

8-14 august 2016, Alexandria
program.program.

Atelierele & Trainerii
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor trei zile de festival, membrii trupelor selectate şi tinerii din Alexandria care se înscriu individual, iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori şi regizori profesionisti. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj. 

Traineri


 • Miță Prejban

 • Alin State

 • Alexandra Fasolă

 • Sabina Brândușe

 • Corina Moise

 • Ana Covalciuc

 • Iulia Samson

 • Sânziana Tarța

 • Alex Bogdan

 • Vladimir Purdel

 • George Costea

ateliere măiestrie.

Descriere

Atelierul își propune să le ofere participanților o altă perspectivă asupra ideii de "artist pe scenă”, într-­o atmosferă relaxată, și să le ofere posibilitatea să exprime "ceea ce vor să fie în acel moment".
În cadrul acestui atelier se vor preda mici coregrafii pe melodii comerciale, precum și mișcări de bază pentru diferite stiluri de dans. De asemenea, atelierul va cuprinde și scurte reprize de follow ­me în care participanții vor trebui să reproducă mișcări pe care le văd expuse de un lider. Toate acestea pe un colaj de melodii vechi și noi, cu mișcări specifice pentru fiecare melodie în parte.

Atelierul are la bază deviza "dansul exprimă ceea ce vrei să fii în acel moment". Astfel, pe parcursul atelierului, participanții vor invata că pot reda prin mișcare orice stare și emoție, că orice impuls de exprimare prin mișcare, orice vine din interiorul lor este corect, fiind mult mai important decât o tehnică impecabilă.

Trainer: Bogdan Boantă

Bogdan Boantă este unul dintre cei mai cunoscuți dansatori și coregrafi din România. A urmat cursuri de dans la Broadway Dance Center în New York și Millenniun Dance Complex în Los Angeles.

Având un background în dansul sportiv de performanță, Bogdan a fost concurent la emisiunea Dansez pentru Tine, fiind cooptat ulterior de echipa de la PROTV în Baletul Edi Stancu. Având o evoluție spectaculoasă, Bogdan a ajuns să fie coregraf în cadrul emisiunii și a câștigat mai multe trofee alături de echipele sale.

A lucrat cu foarte mulți artiști români, a făcut show-­uri de dans la toate premiile muzicale românești, a ținut workshopuri, a coregrafiat și dansat în multe videoclipuri, reclame TV și online.

Descriere

La baza acestui atelier se află cuvântul mișcare. El poate însemna pentru unii dans, pentru alții un simplu gest, însă la fel de bine poate însemna nemișcare sau chiar o mișcare care nu se vede cu ochiul liber pentru că se întâmplă undeva înăuntrul nostru. Așadar, cuvantul mișcare în cadrul acestui atelier primește o conotație dublă, asta oferind o libertate mai mare de a explora propriul corp și psihicul care susține acest corp fizic. Bineînțeles, nu poate lipsi din acest context forțarea limitelor fizice/psihice, căutarea perfecțiunilor și imperfecțiunilor care ne compun. Toate aceste încercări ne conduc mai întâi spre drumul către sine și mai apoi spre drumul către ceilalți.

Exercițiile ne permit să lucrăm atât individual cât și în grup. Ne vom folosi de multă muzică, dar și de liniște, vor exista propuneri de teme foarte clare, dar și solutii propuse de noi. E nevoie de minte liberă și costum de mișcare.

Trainer: Istvan Teglas

Istvan Teglas (actor) a absolvit Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureș, secția actorie. În trecut a fost actor angajat al Teatrului Odeon, iar momentan este angajat la Teatrul Național din București. În teatru a jucat în regia lui Alexander Morfov, Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, Felix Alexa. Spectacolele în care joacă pot fi văzute la Teatrul Odeon, Teatrul Metropolis, Arcub, Point.
A participat în multe proiecte de teatru-dans, printre care unele inițiate de Andreea Novac, Gigi Căciuleanu, Vava Ștefănescu, Răzvan Mazilu. În afara țării a colaborat în două spectacole, Poonarc - în coregrafia lui Yoshiko Chuma la New York, și Travellers- în coregrafia lui Salome Schneebeli la Zurich, Elveția.
“Istvan Teglas este unul dintre acei foarte puțini actori din spațiul cultural românesc care gândesc teatrul prin prisma unei structuri coregrafice. Aceasta nu înseamnă, desigur, că teatrul trece într-un plan secundar, ci că prezența actorului în scenă nu are cum să fie despărțită de o perfectă conștientizare a corpului ca mesaj.” (Gina Șerbănescu)

Descriere

Atelierul se bazează pe descoperirea și conștientizarea mișcării corpului nostru, pornind de la un impuls interior. Acest impuls traversează o rețea sofisticată psiho-motrică spre comunicare, spre o modalitate de expresie a propriei ființe. Traseele propuse în acest tip de comunicare sunt de tip motric (coordonate spațiale, temporale - ritm, dinamică, și corporale), de intenționalitate și emoționale. Gestul ridicării mâinii se poate transforma prin intenționalitate de la o formă de salut, la o formă de atenționare sau de agresivitate. Itinerariul gest-expresie corporală este unul firesc, de cunoaștere a adevărului propriului nostru corp.

Fiecare întâlnire va cuprinde exerciții de încălzire, exerciții tehnice - exploatarea spațiului, exerciții de ritm, de dinamică, improvizații, construcții coregrafice individuale și colective, stretching.

Trainer: Mihaela Zamfirescu

Mihaela Zamfirescu este doctor în Istoria teatrului universal, Istoria artei coregrafice, Spectacologie contemporană, Estetică, Noțiuni de filozofie - “Expresia cuvântului prin mișcare în spectacolul contemporan”. În 1999 a absolvit U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, secția Coregrafie. Din 2002 este Lector Universitar Doctor în cadrul aceleiași Universități, secția Coregrafie, din 1996 este expert consultant al Școlii de Artă București și în prezent este și colaborator al CNDB. A realizat mișcarea scenică a unor spectacole semnate de Gelu Colceag, Claudiu Goga, Valeria Sitaru, Ștefana Samfira și Cătălina Buzoianu. Printre spectacolele proprii de dans se numără Eu nu exist, Caruselul-2015, Urban Stuff - 2011, Metamorphosis - 2006, Clandestin - 2005, Iluzii de hârtie - 1999.

Descriere

I DANCE este o îmbinare perfectă de tehnici în dans, al cărei scop este să ofere participanților o experiență profesională artistică în dans. În timpul atelierului veți experimenta o parte din universul dansului, punând accent pe fizicalitate, creativitate, expresie, libertate și informație. Explorăm tehnica, improvizația și stilul dansului, astfel încât să putem interpreta și exprima cât mai liber propria înțelegere a mișcării.

Atelierul propune atât lucru individual, cât și în grup, prin diverse exerciții fizice sau teme de improvizație, și are ca structură două părți de dezvoltare personală în dans: antrenamentul fizic și creativitatea.

I DANCE este o oportunitate de a-ți cunoaște propriul corp în mișcare, de a-i descoperi pe cei de lângă tine într-un alt fel, și de a te simți în formă și plin de energie.

Trainer: Raluca Nicolae

Absolventă a secției de Coregrafie din cadrul U.N.A.T.C. ”I.L.Caragiale”, Raluca Nicolae este profesor de balet, dans contemporan și jazz dance, dansator și coregraf. În prezent este în echipa de dansatori a Teatrului Bulandra și este trainer și antrenor de mișcare la Teatrul Mic.

A fost director artistic și creator al programului de dans Dance Spectrum University, din Viena și a semnat coregrafia unor spectacole de dans contemporan precum Human Layers, Die Traum-Maschine, Forbidden Fruit, The other side. Tot în Viena a fost dansator al Burgtheater și a predat cursuri de balet în cadrul Move On Dance Center Wein și Studio An der Wien.

De-a lungul timpului, Raluca Nicolae a câștigat numeroare premii la concursuri naționale de balet și coregrafie.

Descriere

În cadrul acestui atelier de cinema vom învăța, atât prin analiza unor filme documentare cinematice, cât și prin lucrul practic, cum funcționează povestitul cu imagini din realitatea de zi cu zi și cum, prin montajul acestor imagini, putem influența gândurile și emoțiile spectatorului.

Participanții vor veni cu 10 minute de material video filmat. Își pot alege orice li se pare lor că ar putea fi o mică poveste observată în viața reală - fie că filmează copii la joacă, pe proprii prieteni sau orice alte situații pe care le observă în jurul lor și ar putea constitui o poveste plină de empatie. În atelier vom edita aceste povești încercând să vedem cum diferite modalități de a monta același material poate conduce percepția spectatorului în diferite direcții.

Trainer: Alexandru Nanau

Născut în Bucureşti în 1979, Alexander Nanau este de naționalitate germană-română și a trăit în Germania din 1990. Documentarul său Lumea văzută de Ion B. este prima producție românească premiată cu Emmy International (2010). În România a fondat casa de producție Alexander Nanau Production SRL cu care a produs două filme multipremiate și distribuite, Lumea văzută de Ion B. și Toto și surorile lui. A absolvit regia la renumita Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB).

A lucrat ca regizor secund la numeroase producţii germane și internaţionale de film. În perioada 2003-2007 a lucrat la diferite spectacole montate la teatre importante din Europa, ca regizor secund și în calitate de co-regizor al lui Peter Zadek.

A obținut în 2007 bursa Academiei Artelor din Berlin (Akdemie der Künste), iar în 2012 a fost bursier al Sundance Institute (SUA).

Din 2015 este tutor în cadrul Documentary Campus unde predă film documentar și consiliază anual 6 documentare internaționale de lungmetraj în cadrul unui an de dezvoltare și producție. Tot din 2015 lucrează pentru HBO Europe în calitate de consilier artistic și de producție pentru filmele de documentar.

Descriere

Atelierul este o introducere în domeniul cinematografiei și își propune să-i familiarizeze pe participanți cu echipa de filmare, tehnologia, terminologia și limbajul cinematografic. De la importanța felului în care scrii și paginezi un scenariu, pâna la detaliile de scenografie – se va discuta importanța fiecarui membru în echipa creativă, rolul acestuia, uneltele pe care acesta le folosește și felul în care aportul lui creativ ajută la realizarea unui produs final coerent – filmul.

Atelierul are și o dimensiune aplicată, axată pe colaborare, și care le permite participanților să experimenteze cu noțiunile pe care le-au învățat în timpul celor 3 zile de lucru – se vor face exerciții scurte, filmate și montate, pe niște teme și cu niște reguli simple, clar definite.

Trainer: Nicolae Constantin Tănase

Nicolae Constantin Tănase și-a început studiile la F.A.M.U. si a terminat regie-film în cadrul U.N.A.T.C. ”I.L.Caragiale”, Filmul de licență, Outrageously Disco, a caștigat numeroase premii, iar primul scurt-metraj independent, BLU, i-a adus premiul Cel mai bun scurt metraj Romanesc la Festivalul Internațional de film Transilvania (TIFF), precum și alte premii la festivaluri internaționale. În 2013 a primit premiul pentru 'Tânără Speranță' la Gala Premiilor Gopo. Scurt metrajul său, 12 minute, a făcut parte din selecția festivalelor Namur IFF, Thessaloniki IFF, TIFF.

Lungmetrajul de debut Lumea e a mea a avut premieră în cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. Apoi, la Karlovy Vary, in sectiunea 'East of West”, filmul a primit o Mențiune Specială a Juriului, apoi Trofeul ANONIMUL, iar la Cottbus a primit anualul Discovery Award.

Descriere

Îmi propun un atelier în care, prin fotografie, participanții să se cunoască, sau să se cunoască mai bine, pe ei și între ei. Vom fi deci mai atenți la fotografia de portret, fără însă a exclude alte tipuri ca fotografia documentară sau de eveniment. Atelierul nu se va încheia odată cu ieșirea din sala de workshop: după cele câteva ore pe care o să le petrecem împreună puteți pune în practică ce-am povestit în decursul zilei. Luați-vă aparatele foto cu voi, sau, și mai bine, telefoanele. Instalăm niște aplicații faine și ne uităm peste niște fotografi care au făcut trecerea de la Dslr la iphone.

Tema generală, indiferent de felul în care o să fotografiem, o să fie să înțelegem mai bine ce-i în jurul nostru și mai ales să-i înțelegem mai bine pe cei de lângă noi.

Trainer: Adrian Bulboacă

Adi a început să facă poze la 16 ani, în vara dintre clasa a X-a și a XI-a. După ce timp de aproape doi ani a fotografiat orice, de la melci la vopseaua de pe garduri, de la plăntuțe la arhitectură, și-a dat seama că ar fi bine ca pozele sale să aibă și o utilitate. Așa a început să fotografieze actori și spectacole de teatru. 10 ani mai târziu face în continuare ce a început, dar nu se oprește din a căuta alte subiecte care îl interesează. Începutul lui 2016 și l-a petrecut în tren: o lună în care a schimbat 103 trenuri și a fotografiat tot ce i-a venit să fotografieze. Nu stă niciodată mai mult de două săptămâni într-un loc, nici măcar acasă. “În felul ăsta sunt sigur că nu o să mă plictisesc nici de fotografie nici de viață, în general”, spune Adi.

Descriere

Este un atelier prin care ne propunem să documentăm realitățile din jurul nostru, pornind de la experiențele personale și de la o abordare intimă, subiectivă.

Vom face exerciții practice, dar vom discuta și despre aspectele teoretice, conceptuale, despre rolul fotografului-autor, puterea reprezentării, relația cu subiectul, aspecte care ne vor ajuta să înțelegem mai bine rolul și aportul fotografiei în documentarea societății în care trăim.

Atelierul este recomandat tuturor celor pasionați de fotografie, indiferent de gradul de pregătire sau nivelul de echipament tehnic pe care îl dețin.

Este un atelier prin care ne dorim să generăm cât mai multe întrebări și curiozități, procese necesare în căutările ulterioare spre o imagine mai justă, echilibrată, cât și asumată a lumii din jurul nostru.

Trainer: Vlad Petri

Vlad Petri este realizator de filme documentare şi fotograf. A absolvit U.N.A.T.C I.L Caragiale din București (2005) – specializarea Imagine film și masterul de Antropologie Vizuală și Media (2014) – Freie Universitaet, Berlin. A lucrat ca freelancer la mai multe proiecte de documentare în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania.

Începând cu 2008 a activat ca trainer la diverse ateliere de film și fotografie, desfășurate în București și în alte locuri din țară (atelierele Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier – Cluj).

În 2014 a realizat primul lung metraj documentar București, unde ești?, despre protestele din 2012, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.

Proiectele sale actuale sunt axate pe film documentar şi jurnalism, fiind interesat în principal de temele sociale şi politice. Mai multe informații pe www.vladpetri.ro

Descriere

theDJ, școala de Mixing și Turntablism înființată în 2013 de Artskul împreună cu DJ Undoo, va susține un atelier de mixing și scratch în care își propune să le arate participanților, cum faci ei, digeii adevărați.

Pe parcursul celor trei zile de atelier, participanții vor învârti lumea de pe pick-up, vor învăța tehnici de scratch pe plăci de vinil, vor învăța să aleagă piese și să facă treceri spectaculoase, și vor descoperi cum pot lega mai multe melodii în mod corect.

Atelierul se va desfășura într-o atmosferă relaxată, de joacă și poveste.

Trainer: DJ Undoo

DJ Undoo este DJ și producător român ce-a scris istorie în hip-hop-ul românesc în cei 15 ani de carieră.

Câștigător al premiului publicului la DMC Online Championship în 2011, a fost primul DJ român participant la Redbull Threestyle Championship în Toronto, selectat tot de public. Cel mai recent album The Crown of Life, "street smart, wise lyrics & uplifting moods", a fost lansat toamna trecută și include colaborări cu Bean de la Subcarpați, Kent Archie de la The Bridge Committee sau Raku.

În 2013, a pus bazele școlii theDJ în parteneriat cu Artskul unde a crescut cinci generații de elevi în rândul cărora s-au format DJs de succes.

A susținut workshopuri short version de DJing la Electric Castle în 2014 și la Summer Well în 2015, transformând de fiecare dată școala în spectacol.

Descriere

Un workshop de idei creative ce va avea ca scop final realizarea unui moment muzical cu accente sincretice. Vom descoperi împreună ce înseamnă să faci muzică, vom învața să recunoaștem și să ne identificăm cu emoția transmisă de muzică și nu în ultimul rând vom trece împreună prin procesul de creație al unui act artistic muzical și a folosirii imaginației ca element de legătură între idee și realizarea ei.

Traineri: Alexei Țurcan, Bogdan Gugu, Raluca Stratulat

Alexei Țurcan este născut în Republica Moldova, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București și locuiește în Romania din 1999, timp în care a cântat și a compus în diverse trupe și proiecte muzicale precum Tomma Alistar, Travka sau Discoballs. Cântă la mai multe instrumente și a experimentat de-a lungul timpului diverse arii sonore cu fiecare proiect al său. De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase trupe sau artiști români, iar în ultimii 3 ani, Alexei a semnat coloane sonore la câteva filme și spectacole de teatru.

Bogdan Gugu a absolvit U.N.M.B. și activează ca Șef al partidei de clarinet la Filarmonica Pitești. În paralel, conduce cvintetul de suflători Fonetic quintet alături de care susține concerte educative în peste 19 școli din sectorul 5, cu povestea muzicală Petrică și lupul, promovând instrumentele de suflat din orchestra simfonică. Deasemenea, a obținut atestatul de impresar artistic de la Ministerul Culturii, implicându-se în management cultural și diverse proiecte cultural-educative, câștigând 2 proiecte cu Asociatia Kalelarga la ArCub, asociație înființată alaturi de colegii săi din Tomma Alistar.

Violonista Raluca Stratulat cânta muzică clasică, în diverse formații camerale sau ca solist. A avut multiple participări în cadrul unor festivaluri de muzică clasică și contemporană și a obținut o serie de premii naționale și internaționale, sustinând concerte și recitaluri în România, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia și S.U.A.

Cei trei muzicieni formează varianta live band a proiectului Tomma Alistar - un proiect care poate fi încadrat (și) în zona muzicii electronice, un concept în spatele căruia se află muzicianul Alexei Țurcan, ce a susținut live-session-uri în Control, Colectiv, Fratelli Espresso Bar, Shelter (Cluj), Festivalul Filmul de Piatra by Bits&Bats (Piatra Neamț), Festivalul Femei pe Mătăsari etc.

Descriere

Un atelier în care se dezvoltă simțul ritmic, coordonarea, atenția, capacitatea de a cânta împreună și creativitatea.

Se vor preda tehnici inițiale de cântat la instrumente de percuție tradiționale cum ar fi Djembe (toba africană), dar se vor folosi, de asemenea, instrumente neconvenționale cum ar fi: obiecte de uz casnic, cutii, pet-uri, butoaie sau orice obiect ce poate emite un sunet interesant.

Vom aborda o paletă largă de ritmuri, de la ritmuri neaoșe, africane, arăbești, tradiționale, până la ritmuri moderne, contemporane.

O altă componentă a atelierului o reprezintă Body rhythm - crearea de ritmuri folosind părți ale corpului, bătăi din palme și picioare.

Percuția binedispune, revitalizează corpul și mintea și crează o perspectivă asupra lucrului și colaborării în echipă.

Trainer: Marius Gagiu aka Mandela Gajol

Marius Gajol are o vastă experiență atât ca pedagog, cât și ca muzician. Ca pedagog a fost coordonator muzical și profesor de percuție timp de 5 ani în cadrul proiectului Biluna - Comunitatea Copiilor Rahova-Uranus, este instructor în cadrul Drum Cafe România și profesor de muzică în cadrul Mark Twain International School.

Ca muzician, încă din studenție și-a format un etno jazz trio, Shabah, cu care a obținut numeroase premii pentru compoziție și debut la festivalurile de profil din România și a susținut concerte în New York, Lisabona și Atena.

Timp de 10 ani a făcut parte din formația de percuție neconvențională Sensor, alături de care a realizat spectacolul de teatru Sakadat extrasenzorial, care a fost mai mulți ani la rând în stagiunea teatrelor Bulandra și Național.

Marius a avut de asemenea numeroase colaborări cu muzicieni de jazz precum Marius Mihalache, Luiza Zan, Mihai Iordache, Ana Cristina Leonte, Teodora Enache, dar și cu muzicieni din zona electro precum DJ Vasile și Cristian Stanciu Matze.

Descriere

În cadrul acestui atelier participanții se vor familiariza cu tehnicile de documentare, observație și construcție teatrală utilizate în proiecte de Artă Activă precum Antisocial, #minor, Pentru că meriți. În cadrul celor trei întâlniri, fiecare participant va articula structura unei viitoare piese de zece minute, pornind de la povești biografice sau ale uneia din comunitățile din care participantul face parte.

Arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice. Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, tehnici şi perspective.

Trainer: Bogdan Georgescu

Bogdan Georgescu este artist, observaţionist. Instrumente utilizate: dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală, management de proiect. Georgescu dezvoltă prin proiectele sale din ultimii zece ani o metodă proprie de teatru pe care o numește Artă Activă.

A fost bursier Open Society Institute NY – UEP, în 2004, Cornerstone Theatre Company Institute, în 2005 și CEC Arts Link– Brown University RI – programul de scriere dramatică- în 2011. A participat ca artist sau trainer în numeroase festivaluri de teatru internaționale.

Printre premiile primite se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (secția română) pentru Turneu la țară – proiect de Artă Activă și Teatru Comunitar (2010), premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist pentru Romania! Te pup în cadrul Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012), Premiul Special Iulian Vișa, în cadrul Galei Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2016 ș.a.

Descriere

În cadrul atelierului "­Scrie-ți realitatea! Atelier de dramaturgie situațională" vor fi discutate și testate mai multe tipuri de practici dramaturgice situaționale, axate pe dezvoltarea unei teme pornind de la realitatea imediată. Vorbim despre felul în care ne alegem un subiect, despre tehnici de documentare și despre perspective diferite de abordare. Nuanțăm și chestionăm realitățile reflectate. Pornim de la o știre din ziare și o supunem unui șir de întrebări prin care încercăm să o înțelegem din unghiuri cât mai diferite. Întrebarea esențială este: cum scriem explorând o realitate în vecinătatea căreia trăim? Cum tocăm mărunt această realitate pentru a o subiectiva profund?

Trainer: Mihaela Michailov

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Piesele ei sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară. Temele care o preocupă sunt explorarea istoriei recente și a transformărilor din post-socialism (Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, Sub Pământ. Valea Jiului după 1989, Familia Offline, Ce-am fi dac-am ști), violența în școală și sistemul de educație autoritar (Copii răi, Amintiri din epoca de școală), discriminarea și abuzurile impuse de culturi majoritare – MASKAR (Între).

Piesa Copii răi a fost prezentată în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon 2014, la La Chartreuse, Villeneuve-lès-Avignon. A fost montată în decembrie 2015 la Théâtre de la Manufacture, Centre Dramatique National de Nancy-Lorraine și în aprilie la Theater an der Parkaue - Berlin.

Mihaela Michailov este co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika, co-inițiatoare a Gazetei de Artă Politică și co-fondatoare a Centrului de Artă Comunitară Vârsta 4 din cadrul Căminului de vârstnici Moses Rosen.

A ținut ateliere de dramaturgie cu grupuri de copii și adolescenți la Alexandria, Azuga, București, Petrila, Sibiu, Turnu-Măgurele, Berlin. A ținut conferințe și prezentări despre teatrul și dansul contemporan la București, Cluj, Iași, Avignon, Lublin, New-York, Paris, Viena, Tokyo.

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an nouă trupe de amatori, din toată  ţara. Pe parcursul a trei zile participanţii prezintă în faţa mentorilor spectacolele cu care s-au înscris. 
trupe
participante

Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecției, în această secțiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din România și o a 9-a trupă locală, câștigătoarea festivalului pauza_de_teatru.

 

Trupa de teatru ART3 este formată din 3 elevi ai Şcolii Populare de Artă ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, în primul an de studiu și coordonată de profesoara Alexandra Petrasciuc-Năfureanu. Până acum, au mai montat doar spectacolul „Mors Animae (Moartea sufletului)”, o poveste construită din poezii.

 „Legătura puternică dintre noi, empatia descoperită şi pasiunea imensă pentru teatru, ne-au determinat să montăm acest spectacol, «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov, un text care la final de zi ne-a unit şi mai mult. Nu ne-am propus să-l «aducem în actualitate»dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil să nu-l aduci.”

Trupa este formată din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educație Alternativă de la Școala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionuț Oprea. Cu un an în urmă au decis să construiască împreună un spectacol de teatru bazat pe poveștile tinerilor actori. 

„Povestiri din curtea școlii” este o piesă de teatru compusă din mai multe scene și monoloage inspirate din viețile actorilor, așa cum sunt sau cum și-ar dori ei să fie: întâmplări, vise, viziuni, speranțe, întrebări, și mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune în scenă probleme la care acești tineri sunt expuși în fiecare zi, legate de discriminare, de condițiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar și preocupări curente pe care le au ca oricare alții.

Trupa s-a format în urma atelierului de dezvoltare personală prin teatru din Colegiul Național Unirea din Focșani și cuprinde elevi din 3 licee diferite din oraș și unul din Brașov. Primul spectacol al trupei a luat naștere  în primăvara lui 2015, iar „Stelele sunt ultima mea grijă” este al doilea pe care îl montează. 

„«Stelele sunt ultima mea grijă» te plimbă destul încât să realizezi că, deși viața umană pare a sta sub semnul banalului, reușim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm și plecăm, fie ne scoate cineva din el puțin forțat. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii și drumuri de obicei neașteptate și uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauți prin călătoriile astea se găsește undeva mai aproape. Trebuie doar să asculți bine poveștile de pe lângă tine.”

Trupa de teatru Drama Club a Colegiului Național ,,A.T.Laurian” a fost înfințată în urmă cu 18 ani, iar în prezent activează sub îndrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor , actriță la teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Membrii trupei militează pentru educația prin artă și joacă, dezvoltarea personală, descoperirea și punerea în valoare a talentelor și abilităților. Dintre spectacolele lor amintim: „La lilieci”, „Sssst”(adaptare după „Îmblânzirea Scorpiei”), „Steaua fără nume”, „O cerere”, „Harap Alb!?”, „Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut”. 

„O adaptare plină de acțiune și suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neașteptată, tragică în cele din urmă. Fără griji, fără școală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acțiunile, gesturile și hotărârile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trăirii unei vieții libertine, oferă un răspuns crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?”

Trupa s-a înființat pe 15 Ianuarie 2015 la inițiativa actorului Dragoș Călin, care este și coordonatorul ei. „Orchestra Titanic” este primul spectacol produs de trupă, care a avut premiera pe 18 Decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare. 

„În «Orchestra Titanic» este urmărită viața de zi cu zi a 4 tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă și fără siguranța zilei de mâine. Acestea își găsesc acoperiș într-o gară abandonată și duc o viață monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o zi, este aruncat un cufăr misterios din care iese un tânăr iluzionist.”

Trupa de teatru de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a fost înființată în 1996 de către câțiva tineri pasionaţi de teatru care au devenit mai târziu actori în Botoșani, București, Timișoara sau Târgoviște. Din 2006 se numește Atelierul de Teatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, cu o activitate intensă în cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul «#nupotsărespir» au fost trupa câștigătoare a primei ediții a laboratorului de teatru tânăr Relief, organizat în mai anul acesta la Teatrul Excelsior. 

„Un cârd de pui nevinovați descoperă o pată de sânge pe vreunul din puişori şi sar cu toţii s-o ciugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alti câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un banchet din ăsta de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea. Un spectacol despre elevi și profesori, despre cum să ne ascultăm sufletele pe bune.”

Trupa 3,14 s-a înființat în 2015 cu ajutorul profesorului Dănuț Solcan și are deja o prezență activă la festivalurile de teatru pentru adolescenți, ca Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco” 2015, Festivalul Palatului Copiiilor Buzău sau Festivalul Florian Pittiș, ediția a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

 „În «Sectorul S», trei oameni complet diferiți se întâlnesc în Purgatoriu în urma unui eveniment neplăcut. La scurt timp află că fiecare este acolo din cauza aceluiași lucru (femeia) și pornesc lungi certuri și conversații pe această temă, care par că nu se vor termina niciodată. Până când unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.” 

Trupa Brainstorming a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Colegiului Naţional Bilingv ,,George Coşbuc", din Bucureşti. Pentru o perioadă foarte scurtă, a fost sub conducerea Ilincăi Buciu, profesoară de engleză, dar a continuat apoi autonom față de liceu. 

„Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenților ce doresc să își câștige independența față de părinți. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca și dacă am regreta, dar regretul poate rămâne și cu noi acasă. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădene prezintă poveștile a 10 tineri care încearcă să sărbatorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e unde și-au lăsat regretul.”

Trupa Satyricon, aflată la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenți, activează în cadrul liceului „Constantin Noica” din Alexandria și este câștigătoarea festivalului local „pauza_de_teatru”. Anual, trupa care câștigă acest concurs intră automat în secțiunea Spectacole de Teatru Tânăr de la IDEO IDEIS.

mentori.Medeea Marinescu
Mentor

Mentor

Medeea Marinescu este actriţă, absolventă a U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, București, clasa prof. univ. Florin Zamfirescu. Medeea jucase încă de pe băncile facultăţii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Româno-american şi Odeon, prezentase câteva emisiuni de divertisment la TVR 1 şi Antena 1 şi avea şase premii de interpretare. În ultimii ani a jucat în filme franţuzeşti precum Je vous trouve très beau (r.Isabelle Mergault, 2005), Une femme piégée (r.John Murlowski, 2009), Un homme très recherché (r.Anton Corbijn, 2014).
Printre cele mai recente producţii teatrale din distribuția cărora face parte se numără Fă-mi loc! (r. Radu Beligan, 2012) și Hoți (r.Radu Afrim, 2014). Anul 2016 a fost marcat de lansarea a două noi proiecte din care Medeea face parte, Magic Național (Teatrul Național I.L.Caragiale, r. Ion Caramitru) și Memoria apei (Teatrul Național I.L.Caragiale, r. Erwin Simshenson).

Andi Vasluianu
Mentor

Mentor

Andi Vasluinau este actor, absolvent al secției de actorie din cadrul  U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, București. Printre lungmetrajele la care a lucrat se numără: Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), ambele în regia lui Radu Muntean, Tinerețe fără tinerețe (r.Francis Ford Coppola, 2007), California Dreaming (nesfârşit) (r.Cristian Nemescu, 2007), film care a obţinut premiul Un Certain Regard, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și Despre oameni și melci (r.Tudor Giurgiu, 2012).
Andi Vasluianu este actor al Teatrului Dramatic Toma Caragiu, din Ploieşti. Activitatea sa teatrală numără spectacole precum: Burghezul gentilom, Amărăștenii, Năpasta, Furtuna (Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis), Shape of things, Capra cu trei iezi (Teatrul ACT) și C.E.O. (Teatrul de Comedie). Andi Vasluianu face parte și din distribuția spectacolului Efecte colaterale (Teatrul Nottara, r. Vlad Zamfirescu, 2016).

Marius Manole
Mentor

Mentor

Marius Manole este actor, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, la secţia Actorie şi al  U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, București, Secţia Coregrafie.
Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Plaja (Teatrul Maria Flilotti, r. Radu Afrim, 2004), Visul unei nopţi de vară (Teatrul Național I.L.Caragiale, 2004), Gândirea (Teatrul Național I.L.Caragiale) și Inimă de câine (Teatrul Național I.L.Caragiale, 2005), în regia lui Yuri Kordonsky.
Câteva dintre cele mai recente spectacole ale sale sunt: Hoți (Teatrul Național I.L.Caragiale, r.Radu Afrim, 2012) și Fă-mi loc! (r. Radu Beligan, 2012) în care acesta joacă alături de Medeea Marinescu. Tot alături de Medeea, Marius Manole joacă în spectacolele Magic Național  (r. Ion Caramitru, 2016) și Memoria apei (r. Erwin Simshenson, 2016) pe scena Teatrului Național I.L.Caragiale București.
Printre premiile și nominalizările primite de Marius se numără:  nominalizare UNITER 2006 - Rol principal masculin pentru rolul Sharik din Inimă de câine și Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Vlad Zamfirescu
Mentor

Mentor

Vlad Zamfirescu este actor de teatru, film şi televiziune, cunoscut publicului din numeroase producţii teatrale precum D-ale Carnavalului (Teatrul Nottara, r. Horaţiu Mălăele), American Buffalo (Teatrul Act, r. Cristi Juncu, 2005) Iluzii (Teatrul Act, r. Cristian Juncu, 2013) și filme de lungmetraj: Stare de fapt (r. Stere Gulea, 1995), Italiencele (r. Napoleon Helmis, 2004), Orient Expres (r. Sergiu Nicolaescu, 2004). Vlad Zamfirescu a regizat spectacolele Forma lucrurilor și Cupluri de la Godot Café-Teatru, iar cel mai recent proiect regizoral al său este spectacolul Efecte colaterale de la Teatrul Nottara.
Printre premiile câştigate se numără: Premiul pentru debut al UNITER, decernat pentru interpretarea rolului Frederik din Pelicanul ( Teatrul Levant, r. Cătălina Buzoianu, 1994) şi Premiul Special al juriului la Festivalul de la Braşov acordat pentru interpretarea rolului John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană (Teatrul Act, r. Vlad Massaci, 2001).

Cătălin Ştefănescu
Mentor

Mentor

Cătălin Ştefănescu este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,  membru UNITER,  realizator şi gazdă a uneia dintre cele mai longevive și apreciate emisiuni culturale, Garantat 100%, de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural (2002) și Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic -  Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST  pentru Regizorul  şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune  pentru Garantat 100%., iar nu în ultimul rând, în 2010, i-a fost acordat Premiul Flacăra pentru jurnalism. Cătălin Ștefănescu a scris și regizat spectacolul Vanilla Skype (Teatrul Act, 2016) din distribuția căruia face parte președintele onorific al festivalului Ideo Ideis, Marcel Iureș, patru dintre mentorii festivalului Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu, dar și Alexandru Ion, Vladimir Purdel și Mircea Postelnicu, tineri actori, organizatori ai festivalului.

Dorina Chiriac
Mentor

Mentor

Dorina Chiriac a absolvit U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, București, în clasa Sandei Manu și este actriță a Teatrului de Comedie din București încă de la absolvire.  
În anul 2009 a primit premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal la premiile UNITER, pentru rolul Ioana din spectacolul Ioana și focul (Teatrul de Comedie, r. Ioana Buzoianu, 2008),  dar și la Festivalul Comediei Românești, FestCo,  pentru același rol. Tot la FestCo a primit și premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în anul 2012 pentru rolul Cetățeanul turmentat din spectacolul O scrisoare pierdută de I.L Caragiale (Teatrul de Comedie, r.  Alexandru Dabija, 2011). Dorina a  regizat spectacolele Noi4 (independent, 2011), O piesă deșănțată (independent, 2012), dar și Opposites Attract (Teatrul Metropolis, 2008)
Dorina Chiriac a apărut și în diferite producții cinematografice precum Terminus paradis (r. Lucian Pintilie, 1998), Amen (r. Costa Gavras, 2000), Furia (r. Radu Muntean, 2001), Fix Alert (r. Florin Piersic Jr., 2005).

Pavel Bartoș
Mentor

Mentor

Pavel Bartoș a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru, în clasa prof. univ. Marius Bodochi. Din 2001 este angajat al Teatrului Odeon din București unde poate fi văzut în spectacolele Svejk (r. Alexandru Dabija, 2016) și Family Affairs (r. Radu Afrim, 2015). Tot cu Alexandru Dabija a colaborat și pentru spectacolele Titanic Vals (2013) și C.F.R. – Cometa, Copilul și Cățelul (2012).
Pavel Bartoș a avut roluri si în numeroase producții cinematografice cum ar fi: Jumătate de oraș face dragoste cu cealaltă jumătate (r. Florin Șerban, 2002), Martor Ocular ( r. Costa Gavras, 2001), Callas Forever  (r. Franco Zefirelli, 2002), Could Mountain (r. Anthony Minghella, 2003) și în comedia Ho Ho Ho (r. Jesús del Cerro, 2009). El este cunoscut pentru numeroasele roluri în serialele de televiziune românești, iar în prezent este prezentator al emisiunilor Vocea României și Românii au talent.

Șerban Pavlu
Mentor

Mentor

Șerban Pavlu este actor de teatru și film, absolvent al U.N.A.T.C „I.L.Caragiale”, București, clasa prof. univ. Alexandru Repan. Șerban Pavlu a făcut parte din numeroase producții cinematografice precum Aferim (r. Radu Jude,2015), Câinele Japonez (r. Tudor Jurgiu, 2013), Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie, 1998 ) și Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012) pentru care a primit premiul Gopo, în 2013, pentru Cel mai bun actor în rol principal.
Angajat al Teatrului Bulandra din București, Șerban Pavlu face parte din distribuția a numeroase producții ale teatrului cum ar fi Rața sălbatică (r, Peter Kerekn, 2015) sau Artă (r. Cristian Juncu, 2010). Acesta joacă și pe scena Teatrului de Comedie în spectacolul Cum am învățat să conduc (r.  Eugen Geymant, 2013). Cele mai recente producții teatrale din distribuția cărora Șerban Pavlu face parte sunt Cutia Pandorei (ARCUB, r. Filip Alexa, 2015)  și Creditul (Godot Cafe-teatru, r. Mihai Constantin, 2016).

Ofelia Popii
Mentor

Mentor

Ofelia Popii este actriță, absolventă a Facultății  de Teatru a Universității Babeș-Bolyai, Cluj- Napoca, Secția Actorie. Este angajată a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și face parte din numeroase distribuții ale teatrului din care amintim Oameni obișnuiți și Solidaritate (r. Gianina Cărbunariu, 2016, 2013), Lecția de Eugen Ionescu (r. Mihai Mănuțiu, 2015), dar și Faust (r. Silviu Purcărete, 2007) pentru care i-a fost acordat premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal și premiul Harold Angel, la Festivalul Internațional de la Edinburgh.
Ofelia Popii a fost nominalizată de două ori la premiul UNITER pentru rolurile sale din spectacolele Breaking the Waves sau Viața binecuvântată a lui Bess ( r. Radu-Alexandru Nica, 2009) și Platonov ( r. Alexandru Dabija, 2012).
Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă, 2016), Rocker (r. Marian Crișan, 2012), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete, 2010) sunt câteva dintre producțiile cinematografice din care actrița face parte. Lungmetrajul Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki, 2012) i-a adus Ofeliei Popii premiul GOPO pentru Cea mai bună actriță în rol principal.

experiențele.


-

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

Conciato

În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.

evenimente.

galeria foto.

În curand

galeria video.

În curand

sponsori 2016.
parteneri 2016.

parteneri media 2016.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2016.


© 2014 Ideo Ideis
Design & Development Cristian Tăbăcitu