Ideo Ideis, ediția a XI-a

8-14 august 2016, Alexandria
program.program.

înscriere.

Ghiduri de aplicație

Înscrierile pentru trupele participante s-au încheiat. Vezi aici cele 9 trupe selecționate în secțiunea „Spectacole de Teatru Tânăr” a IDEO IDEIS 2016. 

Pentru moment înscrierile pentru participanții din Alexandria se opresc. Au fost ocupate atât cele 30 de locuri disponibile cat și 15 locuri pe lista de așteptare. Vă mulțumim pentru interes și entuziasm! Verificăm aplicațiile, ne asigurăm că declarațiile de participare au fost completate corect și revenim curând cu lista finală a participanților individuali din Alexandria pentru ediția a XI-a Ideo Ideis.

Pentru trupele aplicante:    
vezi ghidul

Pentru participant din Alexandria:    
vezi ghidul

Atelierele & trainerii
atelierele de teatru tânăr.

Pe parcursul primelor trei zile de festival, membrii trupelor selectate şi tinerii din Alexandria care se înscriu individual, iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori şi regizori profesionisti. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj. 

Traineri


  • în curând

ateliere măiestrie.

în curând

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an nouă trupe de amatori, din toată  ţara. Pe parcursul a trei zile participanţii prezintă în faţa mentorilor spectacolele cu care s-au înscris. 
trupe
participante

Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecției, în această secțiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din România și o a 9-a trupă locală, câștigătoarea festivalului pauza_de_teatru.

 

Trupa de teatru ART3 este formată din 3 elevi ai Şcolii Populare de Artă ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, în primul an de studiu și coordonată de profesoara Alexandra Petrasciuc-Năfureanu. Până acum, au mai montat doar spectacolul „Mors Animae (Moartea sufletului)”, o poveste construită din poezii.

 „Legătura puternică dintre noi, empatia descoperită şi pasiunea imensă pentru teatru, ne-au determinat să montăm acest spectacol, «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov, un text care la final de zi ne-a unit şi mai mult. Nu ne-am propus să-l «aducem în actualitate»dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil să nu-l aduci.”

Trupa este formată din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educație Alternativă de la Școala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionuț Oprea. Cu un an în urmă au decis să construiască împreună un spectacol de teatru bazat pe poveștile tinerilor actori. 

„Povestiri din curtea școlii” este o piesă de teatru compusă din mai multe scene și monoloage inspirate din viețile actorilor, așa cum sunt sau cum și-ar dori ei să fie: întâmplări, vise, viziuni, speranțe, întrebări, și mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune în scenă probleme la care acești tineri sunt expuși în fiecare zi, legate de discriminare, de condițiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar și preocupări curente pe care le au ca oricare alții.

Trupa s-a format în urma atelierului de dezvoltare personală prin teatru din Colegiul Național Unirea din Focșani și cuprinde elevi din 3 licee diferite din oraș și unul din Brașov. Primul spectacol al trupei a luat naștere  în primăvara lui 2015, iar „Stelele sunt ultima mea grijă” este al doilea pe care îl montează. 

„«Stelele sunt ultima mea grijă» te plimbă destul încât să realizezi că, deși viața umană pare a sta sub semnul banalului, reușim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm și plecăm, fie ne scoate cineva din el puțin forțat. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii și drumuri de obicei neașteptate și uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauți prin călătoriile astea se găsește undeva mai aproape. Trebuie doar să asculți bine poveștile de pe lângă tine.”

Trupa de teatru Drama Club a Colegiului Național ,,A.T.Laurian” a fost înfințată în urmă cu 18 ani, iar în prezent activează sub îndrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor , actriță la teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Membrii trupei militează pentru educația prin artă și joacă, dezvoltarea personală, descoperirea și punerea în valoare a talentelor și abilităților. Dintre spectacolele lor amintim: „La lilieci”, „Sssst”(adaptare după „Îmblânzirea Scorpiei”), „Steaua fără nume”, „O cerere”, „Harap Alb!?”, „Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut”. 

„O adaptare plină de acțiune și suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neașteptată, tragică în cele din urmă. Fără griji, fără școală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acțiunile, gesturile și hotărârile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trăirii unei vieții libertine, oferă un răspuns crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?”

Trupa s-a înființat pe 15 Ianuarie 2015 la inițiativa actorului Dragoș Călin, care este și coordonatorul ei. „Orchestra Titanic” este primul spectacol produs de trupă, care a avut premiera pe 18 Decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare. 

„În «Orchestra Titanic» este urmărită viața de zi cu zi a 4 tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă și fără siguranța zilei de mâine. Acestea își găsesc acoperiș într-o gară abandonată și duc o viață monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o zi, este aruncat un cufăr misterios din care iese un tânăr iluzionist.”

Trupa de teatru de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a fost înființată în 1996 de către câțiva tineri pasionaţi de teatru care au devenit mai târziu actori în Botoșani, București, Timișoara sau Târgoviște. Din 2006 se numește Atelierul de Teatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, cu o activitate intensă în cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul «#nupotsărespir» au fost trupa câștigătoare a primei ediții a laboratorului de teatru tânăr Relief, organizat în mai anul acesta la Teatrul Excelsior. 

„Un cârd de pui nevinovați descoperă o pată de sânge pe vreunul din puişori şi sar cu toţii s-o ciugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alti câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un banchet din ăsta de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea. Un spectacol despre elevi și profesori, despre cum să ne ascultăm sufletele pe bune.”

Trupa 3,14 s-a înființat în 2015 cu ajutorul profesorului Dănuț Solcan și are deja o prezență activă la festivalurile de teatru pentru adolescenți, ca Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco” 2015, Festivalul Palatului Copiiilor Buzău sau Festivalul Florian Pittiș, ediția a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

 „În «Sectorul S», trei oameni complet diferiți se întâlnesc în Purgatoriu în urma unui eveniment neplăcut. La scurt timp află că fiecare este acolo din cauza aceluiași lucru (femeia) și pornesc lungi certuri și conversații pe această temă, care par că nu se vor termina niciodată. Până când unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.” 

Trupa Brainstorming a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Colegiului Naţional Bilingv ,,George Coşbuc", din Bucureşti. Pentru o perioadă foarte scurtă, a fost sub conducerea Ilincăi Buciu, profesoară de engleză, dar a continuat apoi autonom față de liceu. 

„Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenților ce doresc să își câștige independența față de părinți. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca și dacă am regreta, dar regretul poate rămâne și cu noi acasă. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădene prezintă poveștile a 10 tineri care încearcă să sărbatorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e unde și-au lăsat regretul.”

Trupa Satyricon, aflată la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenți, activează în cadrul liceului „Constantin Noica” din Alexandria și este câștigătoarea festivalului local „pauza_de_teatru”. Anual, trupa care câștigă acest concurs intră automat în secțiunea Spectacole de Teatru Tânăr de la IDEO IDEIS.

mentori.

în curândexperiențele.


-

spectacole invitate.

Casa de Cultură Alexandria

În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduiește spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanților din festival, cât și publicului din Alexandria.

Conciato

În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii.

evenimente.

galeria foto.

În curand

galeria video.

În curand

sponsori 2016.
parteneri 2016.

parteneri media 2016.

Fii unul din partenerii media Ideo Ideis:
contactează-ne

parteneri media 2016.


© 2014 Ideo Ideis
Design & Development Cristian Tăbăcitu