Ideo Ideis

Festivalul Naţional de Teatru Tânăr
povestea.

Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006, la inițiativa unor tineri care doreau pur și simplu mai mult.

Mai mult pentru comunitate, mai mult pentru tinerii iubitori de teatru, mai mult pentru educaţie. Dorinţa a pornit dintr-un instinct natural: acela de a ne manifesta într-un mod creativ racordat la propriile dorinţe şi aspiraţii. Ne doream, şi ne dorim în continuare, un teatru şi o educaţie de care să ne simţim apropiaţi, care să ne aparţină şi de care să aparţinem.   

În timp, fenomenul Ideo Ideis a depăşit toate aşteptările noastre şi a creat o comunitate solidă, reunită în jurul unui spirit care emană creativitate, bucurie şi responsabilitate.
Credem în acea libertate, în acel spirit creator care trebuie lăsat să se manifeste, să se exprime şi să traiască viu şi sincer pe scenă.

misiunea.

De 9 ani, la Alexandria se întâmplă teatru.

Ideo Ideis este un eveniment care îşi propune să creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, scenografie, artă contemporană. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învăţământ instituţionalizat.
 
Festivalul aduce în Alexandria, o zonă dezavantajată din punct de vedere cultural, o alternativă la cotidian, prin reprezentațiile actorilor profesioniști, dar și ale spectacolelor de teatru tânăr ale trupelor înscrise. 
 
Ideo Ideis este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru de amatori din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.


Credem în mentorat, autenticitate și în valori care trebuie formate şi recunoscute.
Ideo Ideis este un eveniment care acționează pe trei direcții de implicare: educație, artă & cultură și social.

Ideo Ideis

educație alternativă prin artă
structura.

Ateliere de teatru tânăr

Pe parcursul primelor 4 zile de festival, membrii trupelor înscrise şi tinerii care aleg să se înscrie individual (indiferent dacă sunt din Alexandria sau din oricare alt oraş), iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de tineri actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj.  

Ateliere de măiestrie

Aceste ateliere îşi propun dezvoltarea specifică a participanților, prin crearea unui context de lucru complet. Astfel, am introdus în formatul Ideo Ideis atelierele de dramaturgie ,coregrafie, muzică&ritm, scenografie şi educaţie vizuală, ateliere susţinute de profesionişti în domeniu. Pe parcursul celor 4 zile de lucru, se urmăreşte descoperirea și dezvoltarea abilităților individuale ale participanților, prin metode creative variate, ajustate în funcție de înclinațiile fiecărui participant.

Spectacole invitate

Într-un oraş fără o cladire-teatru, Ideo Ideis aduce an de an spectacole de teatru profesionist. La acestea se adaugă producții de succes ale U.N.A.T.C., care au în distribuție tineri studenți-actori din programele de licență sau masterat.
 

Spectacole de teatru tânăr

În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an 9 trupe de amatori, din toată  ţara. Pe parcursul a 3 zile participanţii prezintă în faţa mentorilor, spectacolele cu care s-au înscris. 

Cinemateca târzie

Acest eveniment are o durată de desfăşurare de 2 seri şi presupune, pe lângă vizionarea propriu-zisă a filmelor, antrenarea participanţilor în discuţii alături de moderatorii cinematecii - personalităţi din peisajul cinematografiei româneşti.  

Master-class-uri

Master-class-urile Ideo Ideis sunt concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitați și public. Scopul lor e de a facilita întalnirea participanţilor cu personalităţi din lumea teatrală şi de a dezbate împreună subiecte de interes comun. 

Seara povestitorilor

O seară dedicată poveștilor de succes din afara sferei artistice! Personalități din lumea business, sportivi, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtășească participanţilor istoriile lor profesionale. Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED. 

Evenimente conexe

Ideo Ideis include o serie de activități dedicate comunității:
› Spectacole pentru copii
› Spectacole stradale
› Proiecții de film în aer liber
› Expoziții și vernisaje
› Atelierele Art&Play - pentru copii și părinți
Art&Play este un mini-modul intensiv de art-terapie și dezvoltare personală, adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-11 ani și părinților lor. De asemenea, programul include atât sesiuni de lucru cu părinții, cât și ateliere de parenting, axate pe conștientizarea stilului parental.

Formare de formatori

Această secțiune a fost lansată în 2013 și are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor și coordonatorilor de trupe la noi metode de educație alternativă. Invitații care susțin aceste ateliere sunt specialiști din domenii conexe, cu background național și internațional.

Aceasta secțiune își propune dezvoltarea continuă atât a participanților, cât și a celor care îi pregătesc. Printre trainerii edițiilor trecute se numără: Uta Plate (teatrul Schaubuhne, Berlin) și Mugur Ciumăgeanu.

susținători.

impresii.

voluntariat.


Dacă eşti din Alexandria şi vrei să intri în familia Ideo Ideis, te aşteptăm alături de noi. În fiecare vară, în august, vei cunoaşte oameni noi şi ne vei ajuta să transformăm Alexandria într-un oraş plin de viaţă.

Înscrierile pentru voluntariat în cadrul Ideo Ideis XI vor fi anunțate în curând.

informații.

Transport

Cel mai rapid mod în care poți ajunge în Alexandria din București este să iei un microbuz de la autogara din 13 Septembrie. Poți găsi detalii pe mersulmicrobuzelor.ro

Dacă vii din orice altă locație din țară, îţi recomandăm C.F.R.-ul sau, o variantă de transport mai prietenoasă cu mediul -  carpooling . Detalii pe infofer.ro şi 4inmasina.ro

În cadrul ediției X punem la dispoziție Shuttle-bus-uri gratuite pentru oricine dorește să ajungă la Alexandria între 1-9 august.

Plecare București - 12:00 baza dealului Mitropoliei.

Plecare Alexandria - 24:00 platoul din fața Casei de Cultură

Rezervările se pot face începând cu 31 iulie la nr de telefon: 0730 733 181

 

Locațiile

Casa de Cultură Alexandria

Str. Dunării, nr. 179

Conciato Pizzeria Ristorante

Str. Independenței nr. 16

Alexander Cafe & Bistro

Str. Libertății

Muzeul Județean Teleorman

Str. 1848, nr. 1

Școala Generală Mihai Viteazul

Str. Alexandru Colfescu, nr. 34

Şcoala cu clasele I-VIII „Ştefan cel Mare” 

Str. Carpaţi, nr. 15

Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”

Str. Carpaţi, nr. 27

Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu

Str. Libertății

Colegiul Național „Al. D. Ghica”

Str. Viitorului, nr. 76

Ansamblul „Burnasul”

Str. Ion Creangă, nr. 52-54

 © 2014 Ideo Ideis
Design & Development Cristian Tăbăcitu