Vanilla Skype e gata de premieră!

vanilla_skype_afis

Spectacolul despre care v-am povestit încă din vară, cel scris şi regizat de Cătălin Ştefănescu, gândit special pentru distribuţia actuală, este gata de premieră.

Dacă la Ideo Ideis 10 am avut parte de un preview sub forma unui spectacol-lectură, pe 22, 23 şi 24 octombrie vom putea vedea primele reprezentaţii oficiale ale Vanilla Skype. Este o co-producţie a Teatrului ACT alături de Asociaţia T.E.T.A., iar din distribuţie fac parte Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu cărora li se alătură 3 dintre oamenii din echipa de organizare a Ideo Ideis: Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Ne vedem joi, vineri şi sâmbătă, (22-24 octombrie), începând cu orele 19:00, la Teatrul ACT! Mai multe informaţii găsiţi pe pagina de Facebook a spectacolului.

Vanilla Skype e o poveste­ mozaic despre uriașa putere a narațiunii, și despre completa neputință a naratorului. O neputință care, paradoxal, poate fi o mare bucurie. Patru actori stau de vorbă, via Internet, cu psihoterapeutul lor, plecat la un congres. Doi muncitori sunt într­o eternă pauză, joacă table și cărți, mănâncă, beau bere, desfăcând în bucățele “gramatica” lumii și a existenței. Un detectiv din filmele anilor ’40 nu mai înțelege nimic, deși totul părea clar de la bun început. Patru actori merg la un casting. “Realitățile” tuturor se topesc, povestea spusă se amestecă lent cu cea gîndită, în așa fel încît personajele aproape că nu mai contează. Din ele izvorăsc povești care plecă în lume, fiecare cu viața și puterile sale nebănuite.

Această producție reunește 3 generații de actori și aduce în peisajul cultural bucureștean o distribuție care se bucură de participarea unora dintre cei mai importanți actori de pe scena teatrală autohtonă ­ Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu cărora li se alătură mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Textul spectacolului, scris de Cătălin Ștefanescu, este gândit special pentru actorii din distribuție, marcând astfel un aspect neglijat în cultura teatrală românească din prezent ­ stransa colaborare dintre dramaturg și actori.

 

În atmosfera teatrală din România, ​Vanilla Skype​ e un proiect care reunește, din punct de vedere estetic, două direcții aparent incompatibile. Pe de o parte, caracterul viu, experimental, al teatrului independent, pe de altă parte, experiența și valoarea actorilor care joacă și pe scena teatrelor de repertoriu.

read more
ideoadminVanilla Skype e gata de premieră!
seriale_best-of.jpg

Best-of Seriale Ideo Ideis

De-a lungul anilor serialele Ideo Ideis au stârnit hohote de râs, aplauze şi chiar au dat naştere unor glume „de festival”. Anul acesta, fiind ediţia cu numărul 10, am ales cele mai bune secvenţe din fiecare serial apărut.

read more
ideoadminBest-of Seriale Ideo Ideis

Ideo Ideis 10 – Ziua 9 Roundup

IMG_1700

Un articol de Iulia Matei

Cea de-a noua şi ultima zi a festivalului a adus pe scena Casei de Cultură din Alexandria trei Masterclassuri. Protagonista primului a fost nimeni alta decât Mirela Oprisor, actriţa care a avut rolul principal în spectacolul “CEO” pe care publicul din din Alexandria l-a putut urmări pe 8 august. Cel de-al doilea masterclass i-a adus în faţa publicului pe Andreea Borţun şi Alexandru Ion, copreşedinţii Ideo Ideis. Florin Piersic Jr a păşit şi el pe scenă, revenit de aceasta data în Alexandria în postura de speaker al celui de-al treilea masterclass.

Cu calm, Florin Piersic Jr. a povestit despre cariera sa în prezent, dar şi despre încercările de a-şi schimba reputaţia de actor “dificil”, căpătată în urma unor refuzuri repetate de a interpreta roluri ce nu i s-ar fi potrivit. Publicul înţelege deci, fără prea mare efort – o treabă bună nu se poate face decât cu suflet, cu implicare şi încredere totală, după spusele şi convingerea actorului, care nu se sfieşte de la a raspunde si intrebarilor celor din sala. Oamenii nu simt o barieră în faţa lui Florin Piersic Jr, nu se simt intimidaţi de succesul său, i se adreseaza direct şi primesc răspunsuri sincere, fără perdea, fără menajamente. Întreaga sală a aplaudat în picioare la final, după mai bine de o oră şi jumătate de discuţii.

read more
ideoadminIdeo Ideis 10 – Ziua 9 Roundup

Playlist IDEO IDEIS 10

foto_playlist

Participanții cântă la ștrand. Și la atelierele de muzică și ritm. Și la cele de teatru tânăr. Și peste tot pe unde apucă. Așa că ne-am gândit să ascultăm și noi muzica lor. Așa că ne-am plimbat printre ei și i-am rugat să ne spună cele 3 piese care se potrivesc acestei ediții.

Am creat mai jos un playlist cu majoritatea melodiilor, mai jos aveți lista cu fiecare trupă.

read more
ideoadminPlaylist IDEO IDEIS 10

Ideo Ideis 10 – Ziua 7 & Ziua 8 Roundup

foto_vlad_catana

Oboseala a început să ne prindă din urmă, dar nu capitulăm! Vineri şi sâmbătă am avut nişte zile extrem de pline, motiv pentru care am sărit puţin peste ritmul obişnuit cu Roundupurile. Sperăm că le-aţi simţit lipsa :)

Vineri au urcat pe scena Casei de Cultură din Alexandria trupele OKaua, Seism şi Protha. Cu toţii au avut nişte spectacole aplaudate îndelung de public. Şi am avut ceva public! Greu mai găseai locuri la spectacolele de dimineaţă, iar asta e ciudat, pentru că lumea din Alexandria mai şi munceşte. Seara am avut The History Boys, un spectacol de la Teatrul Excelsior, în timp ce la Conciato s-a jucat Trădare. Totuşi, n-a „trădat” nimeni rezervarea, aşa că sala a fost plină şi acolo. Cei care n-au mai prins bilete la teatru au putut să vadă Poveştile trăsnite de la Caravana TIFF, care a ajuns vineri în oraş.

Sâmbătă s-au jucat 4 spectacole de teatru tânăr: Atelierul de Teatru, Par Ris, AS şi Amprente au fost trupele care au urcat pe scenă. Nouă ne-au plăcut mult… unele trupe, dar nu vă putem spune care 😀 Seara s-au jucat C.E.O., de la Comedie şi Umbre – un studiu – de la Excelsior la Conciato. În plus, am avut DOUĂ filme în paralel: la Casa de Cultură s-a difuzat Aferim!, iar la Caravana TIFF a fost proiectat XENIA. 

read more
ideoadminIdeo Ideis 10 – Ziua 7 & Ziua 8 Roundup

Ce se aude despre IDEO IDEIS 10

foto_articol

un articol de Livia Stoica şi Sandra Sankat

Veselie, emoţie, experienţe de neuitat. Nimic nu a lipsit nici anul acesta. Odată cu ediţia aniversară ne-am decis să aflăm ce gândesc oamenii după 10 ani de IDEO IDEIS. Deşi lucrurile noi n-au ezitat să apară, oamenii au primit entuziasmaţi schimbările.

Ce spun actorii după spectacol

„Iată o minune care se întâmplă pentru a 10-a oară” Şerban Pavlu

read more
ideoadminCe se aude despre IDEO IDEIS 10

Ideo Ideis 10 – Ziua 6 Roundup

colaj_ziua6

Ieri a fost prima rundă de spectacole de teatru tânăr. Au urcat pe scenă Thalia Club, Brainstorming şi Drama Club. Toţi au fost aplaudaţi minute în şir, iar juriul a părut impresionat de reprezentaţii. No pressure! Sala Casei de Cultură din Alexandria a fost mai plină ca niciodată. Pe bune, la spectacolele participanţilor nu vin, de obicei, extrem de mulţi oameni, dar de data asta lucrurile au stat altfel, probabil că lumea şi-a luat liber.

A fost o zi ceva mai relaxantă, doar cu spectacole de teatru tânăr, şi nu putem spune că s-a plâns cineva 😀

Despre cum a fost la Cinemateca târzie vă povesteşte Iulia Simina Matei, Junior PR Manager:

read more
ideoadminIdeo Ideis 10 – Ziua 6 Roundup

Ideo Ideis 10 – Ziua 5 Roundup

masa_traineri

A trecut şi ziua a 5-a, probabil cea mai intensă din tot festivalul. În mod tradiţional, ultima zi de ateliere este extrem de emoţionantă, însă anul acesta am avut programat şi un spectacol special. Vanilla Skype a fost lecturat în premieră la Alexandria, întrucât ( :) ) este un proiect născut ca rezultat al întâlnirii dintre Cătălin Ştefănescu, Marcel Iureş, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu şi Andi Vasluianu la Ideo Ideis. Pe scena Casei de Cultură au urcat şi Alex Ion, Mircea Postelnicu & Vladimir Purdel, membri din echipa de organizare care fac parte din distribuţia spectacolului.

read more
ideoadminIdeo Ideis 10 – Ziua 5 Roundup

Ideo Ideis 10 – Ziua 4 Roundup

_MG_2677

Ne apropiem cu paşi repezi de mijlocul festivalului, ceea ce înseamnă că mai avem puţin până se încheie şi ediţia asta. Just joking, mai avem o grămadă. Ieri au început spectacolele pentru copii, iar cei de la Pauza_de_Teatru au urcat cu mic, cu mare, pe scena Casei de Cultură din Alexandria. Ce este Pauza_de_Teatru? Un festival local ajuns la a 2-a ediţie care adună trupe de teatru de la şcolile din tot oraşul cu copii de generală şi liceu.

Trupa câştigătoare din competiţia liceenilor are şansa să joace pe scena Casei de Cultură în cadrul Ideo Ideis. Îi veţi vedea pe cei de la Thalia Club joi de la ora 11:00.

read more
ideoadminIdeo Ideis 10 – Ziua 4 Roundup