Get Social

Ne vedem la Alexandria la început de august #ÎntrucâtIdeoIdeis

ideo-ideis-10-fb-cover_02

Ediţia a X-a a Ideo Ideis are loc între 1 şi 9 august. Ne vom revedea la Alexandria #întrucâtIdeoIdeis.

Campania din acest an vorbeşte despre toate consecinţele existenţei unui festival la Alexandria. Ştim ce se întâmplă acolo, dar ce implicaţii există pentru lumea întreagă? Am ales această direcţie din dorinţa de a nu mai explica la nesfârşit ce reprezintă “minunea de la Alexandria”. It is what it is! Şi astea sunt efectele lui. Actori tineri care lipsesc de la castinguri vreme de 10 zile pentru că sunt la Ideo, mentori care îşi mută concediile, adolescenţi care termină mai repede temele de vacanţă ca să poată ajunge la festival.

Am început cu un teasing în care am adunat toate motivele pentru care oamenii vin la Alexandria în august şi am continuat cu revealul campaniei din acest an prin intermediul unui mesaj video de la Alexandru Ion, co-preşedintele festivalului.

Despre campania de comunicare din acest an mai putem spune următoarele:

„IDEO IDEIS a stat inca de la inceput sub semnul improbabilitatii. Care erau sansele ca el sa se nasca in Alexandria, care erau sansele sa reziste un deceniu, care erau sansele ca el sa aduca in acelasi loc cele mai importante personalitati ale spatiului cultural romanesc? Cu siguranta foarte mici. Cum se poate el insa explica? Aici nu avem un raspuns. Ar fi fost minunat sa existe unul, asa poate s-ar fi putut pune cap la cap un manual despre cum se poate replica un astfel de fenomen.

Tot ce stim este ca oamenii care iau contact cu festivalul ajung sa faca lucruri inexplicabile, din cele mai frumoase si mai neasteptate. Campania #intrucatideoideis vorbeste despre actiuni si efecte aparent neintelese, despre rezultate aparent irationale. IDEO IDEIS X isi asuma ce a devenit si nu-si mai chestioneaza geneza sau parcursul. Magia se intampla tocmai pentru ca el exista. Speram sa o sarbatorim alaturi de cat mai multi prieteni ai festivalului intre 1 si 9 august, la Alexandria.” (Andreea Borţun, co-preşedinte)

Programul celei de-a X-a editii a Festivalului National de Teatru Tanar IDEO IDEIS din Alexandria va fi disponibil in curand pe www.ideoideis.ro.

Ne vedem la Noaptea Teatrului Tânăr!

cover_NTT

 

Ne vedem diseară la ArCuB (Strada Batiştei nr. 14, zona Universitate) începând cu orele 19:00!

Iată programul complet:

19:00-19:30 – Intrare în sală. Moment Shtanga Boyz (foaier Arcub)
19:30-19:45 – Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediția I
19:45-20:45 – Spectacol de teatru tânăr – Clasa noastră (trupa AS – București)
20:45-21:15 – Moment improvizație muzicală cu Krem si Dj GreWu
21:15-21:30 – Networking (foaier Arcub)
21:30-22:20 – Spectacol de teatru tânăr – 5 nuanțe de negru (trupa Domino – Râmnicu Vâlcea)
22:20-22:45 – Proiecție serial Festival Ideo Ideis IX – Sfaturi pentru spectatori
22:45-23:15 – Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
23:15-23:30 – Speech Marius Manole & Medeea Marinescu 
23:30-00:30 – Spectacol de teatru tânăr – ampiticipecreier.com (trupa Atelierul de Teatru – Botoșani)
00:30-01:00 – Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
01:00-02:00 – Carpathian Garden cu Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban

POW! Ideo Ideis vine la Bucureşti!

Seara-Teatrului-Tanar-KV-01

Aşa cum vă povesteam, imediat ce s-a încheiat ediţia a IX-a a festivalului de la Alexandria, am început să ne gândim cum am putea să aducem Ideo Ideis la Bucureşti. Nu de tot, doar în vizită, pentru a oferi o bucăţică din casa noastră din fiecare an celor care n-au ajuns până acum la Ideo.

Ideo Ideis și BRD prezintă Noaptea Teatrului Tânăr, pentru prima dată în București! Evenimentul va fi găzduit de ArCuB și va avea loc vineri, 14 noiembrie, între orele 19:00 și 02:00.

Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, reprezintă un concentrat de Ideo Ideis. Cele 9 zile de festival se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Pentru prima dată, toate elementele care fac din Alexandria un loc magic în fiecare vară  – adolescenți, teatru, muzică, artă, educație alternativă, mentorship – se reunesc într-un singur eveniment în București.

Cu scopul comun de a oferi cât mai multor tineri acces liber la cultură, echipa Ideo Ideis și BRD au gândit împreună un eveniment inspirat de realitatea tinerilor din București. Noaptea Teatrului Tânăr își propune, într-o manieră cât mai relaxată, să le arate adolescenților că teatrul poate fi tânăr, iar cultura poate fi cool.

 

“Pentru mare parte din adolescenții urbani, teatrul rămâne în continuare o noțiune învechită sau elitistă. Conceptul evenimentului din București își propune să aducă puștimea bucureșteană mai aproape de un teatru viu, de un teatru tânăr care le vorbește pe limba lor. Piesele care ajung an de an la Ideo Ideis reinterpretează constant concepte clasice, aducându-le aproape de ei înșiși și de lumea în care trăiesc. Teatrul de la Ideo Ideis nu este un teatru învechit, ci din contră unul care se updatează constant și care își dă refresh de la an la an. ”(Andreea Borțun, Co-Președinte IDEO IDEIS)

 

Ne gândeam de ceva vreme să facem un eveniment în Bucuresti și ne doream ca experiența de la Alexandria să fie accesibilă cât mai multor tineri. Parteneriatul cu BRD ne-a ajutat să realizăm lucrul ăsta mai repede decât ne așteptam. Am gândit împreună evenimentul și cred că am reușit să includem în el cele mai importante elemente din Ideo Ideis.  (Alexandru Ion, Co-Președinte IDEO IDEIS)

 

Noaptea Teatrului Tânăr include spectacole de teatru, o serie de evenimente conexe dedicate procesului de educație alternativă și îi are ca invitați speciali pe câțiva dintre membrii familiei Ideo IdeisÎn cadrul evenimentului veți putea vedea 3 dintre spectacolele de teatru tânăr de la ultima ediție a festivalului: “5 nuanțe de negru” (trupa Domino, Râmnicu Vâlcea), “ampiticipecreier.com” (trupa Atelierul de Teatru, Botoșani) și “Clasa noastră” (trupa AS, București).

 

Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil pe siteul oficial Ideo Ideis și pe pagina oficială de Facebook începând cu 7 noiembrie.

 

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Rugămintea noastră ar fi să daţi attend la acest eveniment dacă ştiţi sigur că vreţi să mergeţi, ca să avem o idee asupra numărului de oameni la care să ne aşteptăm :)

 

Eveniment realizat în parteneriat cu BRD

Sponsori: Equatorial

Parteneri media: RFI, liternet.ro, SUB25, Decât o Revistă, Dilema Veche

Co-preşedinţii Ideo Ideis vă invită la “De ce n-o facem în drum?”

decenofacemindrum În această vară, Andreea Borţun şi Alexandru Ion, co-preşedinţii Ideo Ideis, au participat la un workshop susţinut de dramaturgul american Neil LaBute în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Alături de ei au fost o serie de tineri actori şi scenarişti. Cu toţii au construit “De ce n-o facem în drum?” – un spectacol bazat pe o serie de monoloage pe care le-au scris în săptămâna dedicată atelierului.

Întregul experiment s-a încheiat cu o reprezentaţie în cadrul FITS a acestui spectacol regizat de Neil LaBute, iar după câteva luni iată că Teatrul ACT găzduieşte şi premiera la Bucureşti.

Sâmbătă, 8 noiembrie, începând cu orele 19:00, Asociaţia T.E.T.A. şi Teatrul ACT vă aşteaptă la premiera primului spectacol din România care este regizat de Neil LaBute.

Multe dintre piesele dramaturgului american se joacă pe scenele teatrelor din România, în special la Godot, Green Hours şi Teatrul de Comedie, însă “De ce n-o facem în drum?” este primul spectacol care are şi regia semnată de LaBute.

“Vara aceasta am fost invitat să iau parte la Festivalul Internațional de Teatru care are loc în fiecare an la Sibiu, în România. Am participat la o serie de evenimente în cadrul festivalului (o lectură a uneia dintre piesele mele, o sesiune de Q&A la ultimul meu film etc), însă mi-am dedicat mare parte din timp unui atelier cu scriitori și actori români.

În decursul unei săptămâni, dramaturgii participanți la atelier au creat de la zero o serie de monoloage pe care le-au prezentat publicului cu ajutorul unui grup excepțional de actori.

Tema pe care am lucrat în cadrul atelierului a fost cea a SINGURĂTĂȚII, iar scriitorii au dat naștere unor monoloage extraordinare, monoloage pe care urmează să le vedeți și dumneavoastră. A fost o săptămână de lucru senzațională și mă bucur nespus că acest grup a rămas împreună pentru a prezenta spectacolul publicului din București.

Vă invit să vă bucurați de această colecție de noi voci, compusă dintr-un grup minunat de artiști.

Mă simt teribil de norocos că am avut ocazia să îi cunosc și să lucrez cu ei. Sper că vă veți bucura de munca lor, pe atât de mult pe cât ne-a bucurat pe noi ocazia de a lucra și crea împreună.“
(Neil LaBute)

Durata: 75 min (fără pauză) Preț bilete: 30 lei (integral) și 25 lei redus (elevi, studenţi şi pensionari) Mai multe detalii despre spectacol aici şi aici.

How it’s made: Conciato – mâncare şi voie bună

ideo_conciato

Aşa cum v-am promis, vrem să vă povestim puţin despre partenerii fără de care Ideo Ideis n-ar putea avea loc an de an la Alexandria. Ordinea va fi total aleatorie, nu există parteneri mai importanţi şi parteneri mai puţin importanţi, la fel cum şi în echipa noastră de voluntari toată lumea are un rol extrem de bine definit.

Începem cu Conciato, restaurantul la care mănâncă practic toată lumea vreme de 10 zile, de la participanţi şi voluntari până la actori, traineri şi mentori.

Vestea şniţelului de la Conciato s-a dus în toată ţara, ba chiar a făcut parte şi din campania noastră de fundraising de pe Creştem Idei anul ăsta :) Read More

Primul nostru PLAI

andreea_bortun_norbert_tako

În august, Ţuca şi Tako, fondatorii festivalului PLAI au fost invitaţi la Alexandria în cadrul Serii Povestitorilor. Ne-am bucurat să-i avem alături de noi şi să le arătăm ce înseamnă pentru noi “acasă”. Şi după ce am terminat treaba post-festival, am pornit la drum spre Timişoara ca să le întoarcem vizita celor de la PLAI.

Am descoperit un Muzeul al Satului Bănăţean extrem de frumos, plin de oameni zâmbitori care veniseră să descopere muzică, dans şi gusturi. PLAIul adună public de toate vârstele şi mulţi părinţi veniţi cu copiii, lucru care ne-a bucurat extrem de mult. Dacă despre Ideo Ideis s-a spus că e un festival ca o îmbrăţişare, am simţit PLAIul ca un mare zâmbet.

Şi pentru că Ideo Ideis şi PLAI sunt “festivaluri gemene”, aşa cum spunea Cătălin Ştefănescu, am descoperit mici bucăţele din Ideo la Timişoara. Mai întâi l-am găsit pe Alin State, trainer de mulţi ani la Ideo, pe Aleea Culturală în spectacolul “Antonimul Veneţian”. Apoi a urcat pe Scena Mare Sânziana Târţa (şi ea în echipa de traineri) alături de Subcarpaţi şi Orchestra, primul proiect muzical PLAI. Iar din invitaţii timişoreni de anul acesta, ne-am bucurat să-i reîntâlnim pe cei de la Auăleu Teatru şi pe alpinistul Horia Colibăşanu.

Şi poza de mai sus, cu Andreea Borţun şi Tako, e făcută pentru PLAI de Adi Bulboacă, coordonatorul nostru foto :)

Îi puteţi urmări pe cei de la PLAI pe blogFacebookTwitter sau Instagram, au nişte poveşti foarte frumoase. Noi ne-am bucurat că am reuşit să ajungem şi sperăm să transformăm într-o tradiţie vizitele de la Alexandria la Timişoara şi invers.

How it’s made: Cum faci un festival de teatru la Alexandria

ideo ideis 9 - afis editie 05

Au trecut 9 ani de când tot facem Ideo Ideis la Alexandria, şi la început nimeni n-ar fi crezut că putem să ducem la capăt o provocare atât de mare.

Avem o echipă mare de voluntari, avem sprijinul autorităţilor, susţinere din presă&blogosferă şi mai avem o serie de branduri care sunt alături de noi. Toţi cei enumeraţi mai sus sunt o parte extrem de importantă din Ideo Ideis, fără de care n-am reuşi să realizăm atmosfera aceea specială.

În următoarele săptămâni vom publica o serie de articole dedicate celor care ne-au ajutat să facem un festival de teatru la Alexandria anul acesta. Ordinea va fi absolut aleatorie, pentru că fiecare “actor” implicat are un rol principal. La final sperăm să aveţi o idee mai clară despre ce desfăşurare de forţe are loc în fiecare august într-un orăşel din sudul ţării :)

Cifrele Ideo Ideis IX

live_wall

5 mentori
9 zile de festival
10 trupe de liceeni
11 albume cu fotografii pe Facebook
12 pastile de calciu şi magneziu consumate în cele 9 zile
14 spectacole de teatru profesionist
18 bloggeri care au trecut pe la Alexandria pe perioada festivalului
20 de sponsori pentru ediţia a IX-a
26 de traineri
27 de Shtanga Boyz
36 de parteneri fără de care nu ar fi fost posibilă această ediţie
40 de ore de somn pentru fiecare organizator pe perioada festivalului (*o medie de 4 ore pe noapte)
41 de voluntari
48 de organizatori şi juniori
120 de oameni în echipa extinsă (voluntari, organizatori, Shtanga, Foto-video)
220 de participanţi
257 de pizza Bounty comandate la Conciato (plus-minus 2 :D )
336 de poze pe hashtagul #ideoideis pe Instagram
350 de zile până la ediţia X (aproximativ)

Revenim cu date privind monitorizarea completă săptămâna viitoare :)

Sfaturi pentru spectatori

În ultimii ani am încercat să facem câte o serie de clipuri cu sfaturi pentru participanţi (1,2,3,4,5) şi traineri (1,2,3,4,5,6, best-of). A venit momentul spectatorilor anul acesta. Credem că e foarte important ca într-o sală de teatru să existe un respect reciproc între cei implicaţi, iar aceste sfaturi reprezintă un punct de plecare.

Credem că serialul din acest an poate depăşi graniţele Alexandriei şi ale Ideo Ideis, însă pentru asta avem nevoie de ajutorul vostru. Bineînţeles, totul trebuie privit cu relaxare şi umor.

Şi nu uitaţi: spectacolul este pe scenă, nu în public!

Ideo Ideis IX – Ziua 9 Roundup

ideo_final

Marţi seară s-a mai încheiat o ediţie de festival, asta înseamnă că ne tragem sufletul puţin şi ne apucăm de treabă pentru ediţia 10. Dar până la ultimul Beautiful Ones am avut o zi super plină.

Dimineaţă au susţinut un Masterclass mentorii Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu şi Marius Manole, care au zis de data asta alte poveşti mişto menite să-i motiveze pe participanţii din sală. Noi am putea să-i ascultăm încă 100 de ediţii de-acum încolo fără să ne plictisim.

După prânz ne-a onorat cu prezenţa maestrul Victor Rebengiuc. A fost o întâlnire extrem de emoţionantă, am reuşit să descoperim un om extrem de deschis, un profesionist remarcabil. Domnul Rebengiuc ne-a povestit cu francheţe că nu-i plac activităţile administrative şi nici nu e un pedagog bun, însă a acceptat acum mulţi ani postul de Rector al ATF (actualul UNATC) “de dragul copiilor”.

A urmat Vlad Ivanov, care ne-a povestit cum a dat de 4 ori examenul de admitere, cum a reuşit să se apropie de majoritatea profesorilor din facultate, cum s-a dezvoltat ca om în prezenţa unor pedagogi speciali, cum a venit nepregătit la cursuri chiar în faţa domnului Rebengiuc :) Au fost câteva ore moderate excelent de Cătălin Ştefănescu, după o documentare extrem de serioasă.

Read More

Pages:123